Fontos győzelem a Warriorstól, már tizenötnél tart a Bucks

Brooklynban is nyert a ligaelső, megszakadt a Spurs sorozata, nem talál ki a gödörből a Clippers és a Mavs, őrült harmadik negyeddel szedte szét a Lakerst Ja Morant, nem hibázott a Nuggets: ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

 

Atlanta Hawks - Washington Wizards 116-119

Nem sikerült Snyder debütálása. Tíz hónap szünet után tért vissza egy NBA-csapat kispadjára Quin Snyder: a Utah Jazztől elküldött vezetőedzőt a minap igazolta le az Atlanta, és a debütáló meccsén rögtön hazai vereséget szenvedett egy közvetlen riválistól. A Hawks védekezése nem akart összeállni és nem volt megoldás a Beal-Kuzma párosra, míg a csapat vezére, Trae Young becsődölt a negyedik negyedben: csak 1/8-at dobott mezőnyből a legfontosabb időszakban, és az utolsó két és fél percben háromszor is betakarták a betörései végén a Wizards védői, így egy kosárral kikaptak. A vendéglátó egyébként vezetett már tíz ponttal is, az utolsó negyedet is előnyből kezdhette, de a Washington hajrázott jobban, és három perccel a vége előtt átvette a vezetést - a második negyed óta először. Kyle Kuzma labdaszerzéses zsákolása után a Hawks még egyszer előnybe került, de a végjátékot Bradley Beal intézte: két és fél percnél dobott betöréses ziccere után már nem adták ki a kezükből a vezetést, 36 másodpercnél bevágott egy középtávolit, és bár Young triplájával visszajött még a Hawks 116-117-re, de az időkérés után Beal lepörgette az órát, majd alig nyolc másodpercnél elsüllyesztette a meccset eldöntő kosarat is. Young elemelt még egy triplát, de az kimaradt, így nyert a Washington, Snyder pedig bosszankodhatott - mint mondta, még csak ismerkedik a csapattal, és ez meg is látszott ezen a meccsen...

Beal és Kuzma intézte. Beal a clutch játékaival együtt 37 pontot termelt 17/30-as mezőnymutatóval és 7 gólpasszal, végig rendkívül agresszíven támadta az atlantai védekezést, és leginkább a betöréseket választotta, nem akarta megszórni magát kintről. Mellé csatlakozott Kyle Kuzma, aki 28 pontig jutott, és ideális másodhegedűs volt a vezér mellett - a Gafford-Avdija páros 25 lepattanóval segített be, így belefért az is, hogy a Porzingis-Morris duó most sem léphetett pályára. Az Atlantánál Young 31 pontig jutott és összesen heten érték el náluk a tízpontos határt, de ez sem lett elég, védekezés híján túldobta őket a végjátékban pontosabb, illetve higgadtabb vezérrel dolgozó Washington.

A Hawks legjobb dobói: Young 31/6, Bogdanovics 16/12, Murray 15/3
A Wizards legjobb dobói: Beal 37/3, Kuzma 28/6, Gafford 13

 

Brooklyn Nets - Milwaukee Bucks 104-118

Tizenöt. Nem tört meg a Milwaukee győzelmi sorozata, Mike Budenholzer alakulata zsinórban tizenötödik sikerét is elkönyvelhette. Ez viszont most nem jött könnyen, a nagyon agresszíven kezdő Brooklyn a meccs elején meglepte ellenfelét és 12 ponttal nyerte az első negyedet, sőt vezetett már 15 egységgel is, ráadásul még a nagyszünetben is tíz volt közte. A fordulás után viszont rendezte a védekezését a Bucks, és az addigi 62 pont után már csak 42-t engedett a Netsnek, a harmadik negyedet 16 egységgel nyerte meg, és ezzel meg is fordította a találkozót, majd a záró etapban állva is hagyta riválisát - olyannyira, hogy 18 ponttal is vezetett, jelentős fordulat állt be az estében. Giannis Antetokounmpo (33 pont, 15 lepattanó, 4 gólpassz) mellett még négyen dobtak kétszámjegyűt, és a pocsék büntetőzést (csapatszinten 4/12) az 55-38-ra megnyert lepattanózással, valamint a kiváló második félidei védekezéssel végül simán ellensúlyozták - 18 ponttal nyertek a festékben, 13-mal többet dobtak leindításból, és el tudták venni a Nets eleinte jól működő játékát. Budenholzer szerint sokkal jobban olvasták a kulcsokat a fordulás után, sokkal jobb döntéseket hoztak, koncentráltabbak voltak, ez volt a döntő faktor, úgyhogy összességében természetesen elégedett - 10-0-val zárták februárt, és fél meccsel vezetik a ligát a Boston előtt.

Ennyi volt a Netsben. Jacque Vaughn, a Brooklyn vezetőedzője annyit mondott, hogy játszottak egy jó félidőt, ahol a mentalitásuk és a játékuk is nagyon rendben volt, de ennél több most nem volt bennük, ezt a teljesítményt kellene hozni 48 percig, és nem lenne sok gondjuk. Így végül nem tudták borítani a papírformát, Mikal Bridges (31 pont, 5 gólpassz), Spencer Dinwiddie (26 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) és Cam Johnson (19 pont, 7 lepattanó, 4 labdaszerzés) is kitett magáért, de a kispad összesen 14 pontot tett hozzá, Cam Thomas például 0/7-tel zárt mezőnyből, a kezdőben Finney-Smith 0/5 triplát dobott be, és a lepattanózás, valamint a palánk alatti gyengélkedés így nem férhetett bele. Egy félidő jó játék erre volt elég a liga legjobb formában lévő csapata ellen, de nagyon bánkódni nem kell, most ez a realitás - jön a Knicks elleni városi rangadó, majd mennek Bostonba.

A Nets legjobb dobói: Bridges 31/9, Dinwiddie 26/15, Johnson 19/6
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 33/3, Middleton 18/9, Holiday 14

 

Toronto Raptors - Chicago Bulls 104-98

Tovább menetel a Raptors. A szezon jelentős részében gyengélkedő hazaiak az elmúlt 10 meccsükön a nyolcadik győzelmüket aratták, és ezúttal védekezésben is a legszebb napjaikat idézték, egyszerre tudták semlegesíteni DeMar DeRozan és Zach LaVine kettősét – a Bulls két sztárja összességében nem dobott rosszul, de kevés kísérletből operálhattak, így közös erővel jutottak 30 pontig, miközben a szezon során mindketten 24 pont fölött átlagolnak. Sokáig így is reális esélye volt a győzelemre a vendégeknek, mert Nikola Vucevic beszórt 23 pontot 9/14 jó dobásból, de a negyedik negyedben ő sem tudott villogni, és ezzel párhuzamosan a Raptorsnál Scottie Barnes (11 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 4 blokk) és a padról érkező Gary Trent Jr. (19 pont, 5 lepattanó) is beszórt 8-8 pontot az utolsó játékrészben. Emellett Pascal Siakam is hozott egy erős átlagot 23 ponttal és 8 lepattanóval, Jakob Pöltl is hasznosan játszott, így az is belefért, hogy a visszatérő Fred VanVleet (3 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz) csak 1/11 dobását süllyesztette el, ráadásul a frissen leigazolt Will Barton is bemutatkozhatott, bár elsőre mindössze 4 percet kapott és csak egy elrontott triplával, valamint egy gólpasszal vétette észre magát.

A Raptors legjobb dobói: Siakam 20/3, Trent Jr. 19/15, Anunoby 17/6
A Bulls legjobb dobói: Vucevic 23/12, LaVine 17/3, DeRozan 13

 

Memphis Grizzlies - Los Angeles Lakers 121-109

Hiányzott James. A valószínűleg hetekre kidőlő LeBron James (és D'Angelo Russlel) nélkül kellett felvennie a kesztyűt a nyugati második otthonában a Lakersnek, és ez egy ideig azért így is sikerült: a nagyszünetben még vezettek a vendégek, de aztán a harmadik negyedben felborult a védekezésük, és onnantól nem volt reális esélyük a győzelemre. A félidei hárompontos előnyből tíz egység körüli hátrány lett, a harmadik játékrészben 47 (!) pontot kaptak, a negyedikben pedig már végig csak üldözték ellenfelüket - a kétszámjegyű lemaradásból négy-öt perccel a vége előtt még visszajöttek egyszer négy-öt egységre, de 110-106 után egy 8-0-s memphisi roham következett, és ezzel véget ért a küzdelem. Ebben az időszakban két rontott dobás és két eladott labda pecsételte meg az arany-lilák sorsát, akiknél ugyan Anthony Davis igyekezett (28 pont, 19 lepattanó, 5 blokk), a padról 38 ponttal és 9/17 triplával szállt be a Reaves-Walker IV páros, de a kezdőben például 2/14-et szenvedett össze Vanderbilt és Brown, illetve Schröder dobásai sem ültek. A legnagyobb problémát sem kell sokáig keresnünk: 26 (!) labdát adtak el, ezzel szemben a Grizzlies hétszer vesztette el a játékszert, az ezekből kapott pontok különbsége 41-9 volt a Memphis javára, ez olyan differencia volt, amit nem lehetett ellensúlyozni. Az utóbbi jó meccsek után így belenéztek egy vereségbe, ami természetesen papírformának számít, de a playinbe jutáshoz a hátralévő időben bravúrokra is szükségük lesz - kérdés, hogy James nélkül mennyi ilyen van bennük.

Morant villogott, a festékben pusztított a Memphis. Részben a Lakers rengeteg eladott labdája és az ezekből vezetett leindítások miatt, de 86 (!) pontot szerzett a festékből a Grizzlies, ami egészen elképesztő adat - így fel sem tűnt, hogy csak hat triplát dobott be a csapat, hiszen így is rendkívül könnyedén szerezte a kosarakat. Ja Morant külön is említést érdemel, a hazaiak irányítója 39 pontot termelt 10 lepattanó és 10 gólpassz mellett, ráadásul ebből 28 pont érkezett a fent említett harmadik negyedben - egészen brutális rohanást rendezett ott a karmester, 10/12 dobása beesett ebben a periódusban, és Grizzlies-rekordot döntött, mert a klub történetében senki nem dobott még ennyi pontot egyetlen negyed alatt. Az ő bemutatója végül meghozta a fontos győzelmet a hazaiak számára, most back-to-back le kell küzdeni a Houstont is, aztán mehetnek Denverbe az újabb kiemelt rangadóra.

A Grizzlies legjobb dobói: Morant 39, Tillman 18, Jackson Jr. 16/3, Bane 16
A Lakers legjobb dobói: Davis 28, Walker IV 21/15, Reaves 17/12

 

Houston Rockets - Denver Nuggets 112-133

Jokics jubilált. A Nuggets gyakorlatilag egy félidő alatt elintézte az érdemi kérdéseket, a nagyszünetben 20 ponttal vezettek már, és a harmadik negyedben kis túlzással csak amiatt lehetett izgulni, hogy meglesz-e Nikola Jokicsnak a 100. tripla-duplája pályafutása során: végül ez összejött a kétszeres MVP-nek, 28 perc alatt 14 pontot, 11 lepattanót és 10 gólpasszt ért el, ezzel ő lett az NBA történetében a hatodik, aki elérte ezt a mérföldkövet, és tette mindezt három negyed alatt, az utolsó 12 percet kiülte. Jokics mellett leginkább Jamal Murray villogott, 32 pontjával messze a legeredményesebb volt a mezőnyből, de a Nuggets csapatként is jól játszott, kilencen értek el legalább nyolc pontot, és összesen 40 gólpasszt osztottak szét egymás között. A Rockets ehhez csak asszisztálni tudott, náluk leginkább Tari Eason (17 pont, 12 lepattanó) villogott, a perclimiten visszatérő Jalen Green is eljutott 17 pontig és 5 gólpasszig, és csapatként ők is szétosztottak 33 gólpasszt, de ezzel együtt is elkönyvelhették sorozatban a 10. vereségüket.

A Rockets legjobb dobói: Green 17/9, Eason 17, Martin 15
A Nuggets legjobb dobói: Murray 32/15, Porter Jr. 17/9, Brown 15/9

 

Oklahoma City Thunder - Sacramento Kings 117-123

Barnes vezér volt. A mérkőzést végig a Kings irányította, az első perceket leszámítva nem is vezetett a Thunder, a negyedik negyedben azonban Jalen Williams (27 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz) vezérletével 98-98-nál kiegyenlítettek, az újonc wing csak ebben a játékrészben 16 pontot szórt, és próbálta tartani a lépést ezt követően is, de egy 12-2-es futással ismét elléptek a vendégek, és ez döntőnek bizonyult. A vendégeknél ezúttal Harrison Barnes lépett elő főszereplővé, aki 29 ponttal és 9 lepattanóval húzta a csapatát, és a döntőnek bizonyuló futásból is két triplával és egy duplával vette ki a részét. Barnes mellett a Kings többi kezdője is villogott, Domantas Sabonis (20 pont, 13 lepattanó, 9 gólpassz) közel járt egy tripla-duplához, Kevin Huerter (20 pont, 9 gólpassz) magára vállalta a játékszervezés terhének egy részét De’Aaron Fox hiányában, és a Murray-Mitchell kettős is hasznosan játszott. A Thunder azzal együtt is meccsben tudott lenni, hogy Shai Gilgeous-Alexander ezt a meccset is kihagyta, a már említett Williams mellett Dario Saric (21 pont, 8 lepattanó) is nagy meccset játszott, de a Giddey-Dort kettőstől több kellett volna ahhoz, hogy itt nyerni tudjanak, így viszont sorozatban negyedszer kaptak ki.

A Thunder legjobb dobói: Jal. Williams 27/3, Saric 21/6, Dort 11/6, K. Williams 11
A Kings legjobb dobói: Barnes 29/12, Sabonis 22, Huerter 20/6

 

Dallas Mavericks - Indiana Pacers 122-124

Nem, nem és nem. Továbbra sem akarja siker koronázni a dallasi projektet, az utóbbi nyolc meccsből hatodszor is 50% felett dobott a texasiak aktuális ellenfele, a Doncic-Irving párossal a soraikban pedig már csak 1-4-re állnak - ezúttal a lesajnált Pacers ellen buktak otthon, méghozzá ismét egy elrontott végjátékkal. A vendéglátónál Doncic 39 pontot dobott 8 lepattanóval és 6 gólpasszal, de csapatként nem találták a ritmust, három negyed alatt 106 pontot kaptak és égtek már 12-vel is, majd a végén egy nagy futással 120-121-re zárkóztak fel, de itt falnak ütköztek és nem jutottak tovább. Ebben az időszakban sorozatban öt mezőnykísérletet hibáztak el úgy, hogy azokkal egyenlíthettek vagy vezethettek volna, de mindent kihagytak, majd ugyan a végén Andrew Nembhard két elrontott büntetője miatt kaptak még egy utolsó esélyt, de Kyrie Irving azt a hármast is mellélőtte egy másodperccel az órán, így teljes lefagyással szenvedtek vereséget. A frusztráció érezhető a társaságon, Doncic azt mondta, hogy ne őt és Irvinget vegyék elő, mert az egész csapaton múlik a győzelem és a vereség, most is az egész csapat kapott ki, nem ők ketten - egyelőre nem találnak ki a gödörből, hatból ötödször maradtak alul, következőleg pedig a keleti harmadik Sixers ellen kellene javítani.

A Pacers tette a dolgát. A vendégcsapat kihasználta, amit a dallasi védekezés engedett, és az nem volt kevés, az első három negyedben nem ütközött sok ellenállásba a gárda, ezt pedig úgy is győzelemre tudta váltani, hogy a záró etapban azért erősen megakadt a gépezet. A végén a szerencse is kellett ahhoz, hogy megmaradjon a vezetés, de a győzelmet nem kell megmagyarázni, a második negyedtől kezdve előrébb jártak, és jó játékkal nyertek idegenben, amire nagy szükségük is volt a playinért zajló harcban. Tyrese Haliburton (32 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) remeklése mellett Myles Turner a nehézkes negyedik negyedben lépett elő több fontos kosárral (végül 24 ponttal, 10/13 jó dobással zárt), és ezúttal az is belefért, hogy Buddy Hield teljesen szokatlanul összesen két mezőnykísérletet (!) kövessen el. A gördülékeny támadójáték az önbizalmuknak is jót tehet, következőleg San Antonióban kötelező lesz nyerniük.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 39/9, Irving 16, Hardaway Jr. 16/12
A Pacers legjobb dobói: Haliburton 32/6, Turner 24/3

 

Utah Jazz - San Antonio Spurs 94-102

Megszakadt a Spurs sorozata. A vendégek sorozatban 16 vesztes meccs után tudtak nyerni, ezzel megszakították a franchise történetének leghosszabb vereségszériáját. Néhány nappal ezelőtt már összecsapott egymással a két csapat, és akkor egy félidőn keresztül úgy tűnt, hogy a Spurs rossz sorozata már akkor véget érhet, de azon a meccsen nagyon elrontották a második félidőt, most viszont 31-21-re be tudták húzni a negyedik negyedet, és ez győzelmet ért. Ebben kulcsszerepet játszott Keldon Johnson, aki hatékonyan ért el 25 pontot, a padról beszálló Doug McDermott (19 pont, 5/9 tripla) ellensúlyozta azt, hogy mellette a többiek csak 3/19 triplát dobtak be, és a sokoldalúan játszó Jeremy Sochan (13 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) is dicséretet érdemel. A Spurs sem dobott jól, de a Jazz játékosai botrányosan céloztak, mindössze 35,3 százalékkal dobtak mezőnyből, és hiába harcoltak ki 36 büntetőt, abból is csak 24 ért célba. Lauri Markkanen (28 pont, 10 lepattanó) és Walker Kessler (10 pont, 15 lepattanó) teljesítményére nem lehetett panasz, mindketten hozták azt, amit el lehet várni, Talen Horton-Tucker (16 pont, 7 eladott labda) is elsüllyesztette 7/14 dobását, de ez sem tudta ellensúlyozni a csapatként nyújtott gyenge teljesítményt.

A Jazz legjobb dobói: Markkanen 28/12, Horton-Tucker 16/6, Dunn 11
A Spurs legjobb dobói: Johnson 25, McDermott 19/15, Sochan 13

 

Golden State Warriors - Portland Trail Blazers 123-105

Ellentétes félidők. Az első félidőt szinte végig a vendégek uralták, nem sokkal a nagyszünet előtt már 23 ponttal is vezetett a Trail Blazers, és ebből ugyan sikerült hatot lefaragnia a Warriorsnak a szünetig, de eddig a pontig egyértelműen nem ők tartották a kezükben a meccset. A fordulás után ez megváltozott, Jordan Poole (29 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz) és Klay Thompson vezérletével (23 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) 39-17-re nyerték meg a harmadik negyedet, majd erre a negyedikben is rátettek egy lapáttal, azt a 12 percet is 13 ponttal húzták be Donte DiVincenzo (21 pont, 5/7 tripla) és Jonathan Kuminga (16 pont, 8/10 mezőnyből) hathatós közreműködésével. A Warriors 75 pontot szerzett a második félidőben, a végére tekintélyes előnyre tettek szert, és ezzel sorozatban harmadszor tudtak nyerni. A vendégeknél a legutóbb 71 pontot szóró Damian Lillard megállt 25 pontnál és 7 gólpassznál, a második félidőben mindössze 3/9 dobását tudta elsüllyeszteni, és mellette Jerami Grant (24 pont, 5 lepattanó) sem tudott villogni a fordulást követően, ekkor ő is csak 2/8 dobását tudta értékesíteni, ezt pedig azzal együtt sem bírták el, hogy Matisse Thybulle (15 pont, 5/6 tripla) több hasznos megmozdulással is jelentkezett ekkor támadásban.

A Warriors legjobb dobói: Poole 29/9, Thompson 23/9, DiVincenzo 21/15
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 25/6, Grant 24/3, Thybulle 15/15

 

Los Angeles Clippers - Minnesota Timberwolves 101-108

Megint kikapott Westbrookkal a Clippers. Russell Westbrook a harmadik meccsét játszotta le új csaptában, és ahogyan az előző meccsein, úgy most is akadtak hasznos megmozdulásai, 14 pontot, 7 lepattanót és 10 gólpasszt sikerült betennie a közösbe, ráadásul egy clutch triplát is elsüllyesztett, mégis figyelemre méltó, hogy a Clippers vele 0-3-ra áll. A hazaiaknak az okozta a legnagyobb gondot, hogy nem tudtak kellően vigyázni a labdára, a 25 eladott labdából 29 pontot kaptak, a Timberwolves ki tudta használni, hogy több dobásból operálhatnak. Paul George és Kawhi Leonard hiába ért el közös erővel 48 pontot, nem tudták uralni a meccset, míg a Timberwolvesnál mindig akadt valaki, aki elő tudott lépni. Anthony Edwards elhasznált ugyan 18 dobást a 18 pontjához, de mellette Jaden McDaniels (20 pont, 6 lepattanó), Rudy Gobert (16 pont, 7 lepattanó) és Kyle Anderson (12 pont, 10 lepattanó) is nagy munkát végzett, a vendégek második sora is felpakolt a táblára 36 pontot, és nekik köszönhetően több lábon álltak, így három vesztes meccs után örülhettek ismét győzelemnek.

A Clippers legjobb dobói: George 25/9, Leonard 23/9, Westbrook 14/6
A Timberwolves legjobb dobói: McDaniels 20/6, Edwards 18/6, Gobert 16

 

A tabella itt megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus