Gálázott Jokics és a Denver, kis híján megégett a Celtics

Nagy hátrányt ledolgozva, hosszabbításban gyűrte le a ligautolsó Detroitot az éllovas Boston, a GSW vendégeként nyert a Miami, Anthony Edwards szezoncsúcsával győzött a Minnesota, parádézott Tyrese Haliburton, nem hibázott a Lakers, győzelemre vezette a Spurst Victor Wembanyama. A legutóbbi NBA-játéknap eseményei.

Chicago Bulls - Indiana Pacers 104-120

Haliburton oktatófilmje. Az utóbbi mérkőzéseken kevésbé volt pontos Tyrese Haliburton irányítójátéka, sok volt az eladott labda, sok volt a hiba, ezen az estén viszont nagymesteri szinten szedte szét a Chicago védekezését. Haliburton a 21 pontját 6/13 triplával hozta össze, a gyűrűig szinte el sem ment (egy dupla, egy büntető), viszont folyamatosan és könyörtelenül szórta a labdákat a társaknak, és teremtette meg nekik a lehetőségeket: végül kereken 20 (!) gólpasszt osztott ki, ami karriercsúcsnak számít, ráadásul mindezt egyetlen eladott labda nélkül hozta le, szinte hibátlan teljesítményt nyújtott. Nem mellesleg az NBA történetében ötödikként hozott legalább 20 gólpasszt eladott labda nélkül, utoljára Chris Paulnak jött ez össze 2016-ban, és eddig csak CP3 volt az, aki ezt a teljesítményt legalább 20 ponttal is ki tudta egészíteni, ebben lett most második Haliburton. Az ő vezetésével pedig szét is lőtte a Chicagót az Indy, a vendégek 50% felett dobtak mezőnyből és 19 triplát süllyesztettek el, és vezettek már 25 ponttal is, mielőtt a Bulls egy óriási rohammal 90-93-ig zárkózott vissza - ott azonban Haliburton három clutch triplával tolta meg a szekeret, ezzel kihúzta a gödörből csapatát, és a Pacers a folytatásban ismét meg tudott lógni. Myles Turner szerint ugyanakkor a jó támadójátékuk helyett a védekezésüket kell kiemelni, ugyanis kifejezetten jól megfogták a Chicagót, pedig hátul eddig inkább átjáróháznak számítottak - a Bullsnak nem igazán volt válasza, meccs közben több nagy rohamot is produkált a gárda, de igazából csak futott az eredmény után, és összességében sima vereségbe szaladt bele.

A Bulls legjobb dobói: Williams 22/6, DeRozan 21, White 16/6
A Pacers legjobb dobói: Turner 24/3, Haliburton 21/18, Hield 19/15

 

Minnesota Timberwolves - Dallas Mavericks 118-110

Doncic nélkül is helytállt a Mavs. Előző este 20 pontos előnyből kapott ki a Dallas, a nagy formában lévő Luka Doncicot pedig most kiültette erről a meccsről Jason Kidd, így a back-to-back második felét nélküle kellett megoldani a nyugati listavezető otthonában. A texasiak pedig meglepően jól helytálltak annak ellenére, hogy Irving és Kleber is maradt a sérültlistán, hat játékosuk is tíz pont fölé jutott, Tim Hardaway Jr. próbálta magához ragadni a karmesteri pálcát (32 pont, 5/11 tripla), Dwight Powell dupla-duplázott (12 pont, 14 lepattanó, 6 gólpassz), és bár igazából végig hátrányban voltak, illetve 18 ponttal is lemaradtak a meccs közben, de összességében volt tartásuk, és éles küzdelemre tudták késztetni a Minnesotát ilyen összeállításban is. Az újabb vereséggel mondjuk már csak hatodikak Nyugaton és utolérte őket a Pelicans, nincsenek jó formában a sérülések miatt, de ezen az estén hozták, amit lehetett - most utaznak a Golden State-hez az év zárásaként, 2024 elején viszont egy hétmeccses hazai szériával kapaszkodhatnak majd újra feljebb.

Edwards szezoncsúcsával nyert a Minnesota. Anthony Edwards állt a nyugati listavezető élére, és könyörtelenül büntette a Dallas védekezési hibáit: végül 44 pontos szezoncsúccsal zárt, 12/23-at dobott mezőnyből, 6/11-et távolról, és 14/18 büntetőt is hozzátett - beszédes, hogy a teljes Mavs 19-szer állhatott csak a vonalra. A győzelem egyébként így sem jött simán, Edwards mellett igazából csak Rudy Gobert (20 pont, 11 lepattanó, 3 blokk, 7/7 mezőnyből) emelhető ki, és a csapatként eladott 22 labda és az abból kapott 29 pont nem segítette az ügyüket - jól kezdtek, 11 ponttal vezettek az első negyed után, de aztán megtorpantak és visszaengedték a Dallast. A harmadik játékrészben rövid ideig át is fordult a meccs és a Mavs vezetett egy ponttal, de aztán rendezte a sorait a Wolves és egy 15-3-as rohammal visszavette az irányítást, majd onnan már nem hibázott és érvényesítette a papírformát - 23-7-tel továbbra is vezetik a konferenciát másfél meccs előnnyel a Denver előtt, otthon pedig már 13-1 a mérlegük.

A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 44/18, Gobert 20, McDaniels 12/6
A Mavericks legjobb dobói: Hardaway Jr. 32/15, Hardy 17/9, Jones Jr. 15/3

 

Denver Nuggets - Memphis Grizzlies 142-105

Morant nem játszott. Betegség miatt kihagyta a mérkőzést a Grizzlies vezére, így bár a csapat kapott egy óriási pofont, de az irányító 4-0-s mérlege nem romlott, csak az együttes lendülete tört meg. Ezúttal esélyük sem volt, már a nagyszünetben 17 pont volt közte, védekezésben közük sem lehetett a Denver játékához, támadásban pedig Morant nélkül szintén teljesen más ligát képviseltek, hiába igyekezett Desmond Bane (23 pont, 9/13 mezőnyből) és Marcus Smart (17 pont, 5 gólpassz) - 23-25 percet játszottak csak a kezdők, többnek nem lett volna értelme, hamar kiderült, hogy ezen az estén nincs sanszuk a bravúrra. Most back-to-back mennek a Clippershez, túl sok keresnivalójuk ott sem lesz, de meglátjuk, hogy Morant kiheveri-e a betegségét, mert ha igen, akkor azért egy próbát megérhet a botladozó LAC...

Szenzációs Jokics. Elképesztő estét produkált Nikola Jokics, aki egyrészt lehozta pályafutása 116. tripla-dupláját (26 pont, 14 lepattanó, 10 gólpassz) alig 30 játékperc alatt, másrészt nem hibázott dobást: 11/11-et dobott mezőnyből, 1/1-et távolról és 3/3-at a büntetővonalról, amit ráemelt, az mind a gyűrűben landolt. A karácsonyi 18/18 büntető után ez most egy újabb, tökéleteshez közelítő performansz volt a centertől, aki a harmadik negyed hajrájában le is ült, nem kellett tőle több - Jamal Murray (26 perc alatt 23 pont, 9 gólpassz, 4/6 tripla) és a kezdőbe kerülő Peyton Watson (23 perc alatt 20 pont, 4/10 tripla) is remekelt, és nem tűnt, hogy Aaron Gordonra nem számíthattak. A 142 pont szezoncsúcsnak számít tőlük, 57%-kal tüzeltek mezőnyből, 49%-kal dobtak be 20 triplát, és 43 (!) gólpasszt osztottak szét, igazi bemutatót tartottak most támadásban - zsinórban hatodszor nyertek, és a győzelmek számában tartják a lépést a Minnesotával.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 26/3, Murray 23/12, Watson 20/12
A Grizzlies legjobb dobói: Bane 23/9, Smart 17/6, Roddy 15/3

 

Golden State Warriors - Miami Heat 102-114

Borzalmas Warriors. Steph Curry 3/15-öt, Klay Thompson 4/11-et dobott mezőnyből a hazaiaknál, akik ugyan sok lábon álltak (nyolc játékosuk érte el a tíz pontos határt, de senki nem dobott többet 13-nál), de se vezérük, se kiemelkedő teljesítményük nem akadt - csapatszinten 42%-kal dobtak mezőnyből és 24%-kal tripláztak, egészen borzasztó meccset játszottak. Egyrészt ők maguk sem találták a ritmust, másrészt a Heat védekezése ellen sem volt könnyű dolguk, és a második félidőben már csak üldözni tudták ellenfelüket - a játékrész során 15 pontosra nőtt a lemaradásuk, a záró etapban pedig nem tudtak érdemi veszélyt jelenteni a floridaiakra. Ott volt közte 22 is, visszaút már nem lehetett, egyáltalán nem tudták "berúgni a motort" Curryék, passzívnak, kedvetlennek tűntek, és ezzel a vereséggel újra 50% alá süllyedtek - nem mellesleg november 18-a óta először kaptak ki hazai pályán.

Tartalékosan is halad a Heat. Jimmy Butler a zsinórban negyedik meccsét hagyta ki, de ezúttal Lowry, Martin és Richardson sem állt Erik Spoelstra rendelkezésére, mégis fontos idegenbeli győzelmet aratott a Miami. A vendégeknél Tyler Herro (26 pont, 7 lepattanó, 10/16 mezőnyből), Bam Adebayo (17-11-4) és az újonc Jaime Jaquez Jr. (17-5-6) szokásos teljesítménye mellé ezúttal Jamal Cain szállt be 18 ponttal, támadásban nem váltották meg a világot, de a játékaikat lejátszották, a rendszerük működött, megvoltak a szükséges helyzeteik, miközben védekezésben óriási nyomást helyeztek Curryre és igyekeztek teljesen kivenni őt a játékból, amire most vevő is volt a klasszis irányító - emellett pedig nagyon vigyáztak a labdára is, nem nagyon adtak "olcsó" lehetőséget a Warriorsnak. Sorozatban negyedik sikerükkel megerősítették a keleti negyedik helyüket, viszont ezzel a meccsel elindították az öt állomásból álló nyugati túrájukat, úgyhogy nehéz feladatok várnak rájuk a következő egy hétben.

A Warriors legjobb dobói: Curry 13/6, Thompson 13/6, Wiggins 11, Moody 11
A Heat legjobb dobói: Herro 26/9, Cain 18/6, Adebayo 17, Jaquez Jr. 17/6

 

Boston Celtics – Detroit Pistons 128–122 h.u.

Huszonegy pontos hátrányból állt fel a Celtics. A liga jelenlegi legjobb csapata a legrosszabbal találkozott, így Jaylen Brown hiányában is egyértelműek voltak az erőviszonyok. Az első negyed kiegyensúlyozott játékát követően azonban a Detroit akarata érvényesült, így a vendég egylet viszonylag hamar felépített egy igencsak komoly, huszonegy pontos előnyt. A hazaiak azonban nem adták fel, a nagyszünetet követően Kristaps Porzingis (35 pont, 8 lepattanó), Jayson Tatum (31 pont, 7 lepattanó, 10 gólpassz, 5 labdaszerzés) és Derrick White (23 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) révén megkezdték a felzárkózást, sőt a negyedik negyed elején már ők vezettek. A Pistons viszont még egyszer sebességi fokozatot tudott váltani, így a végjátékban ledolgozta hatpontos hátrányát, a rendes játékidő utolsó másodpercében pedig Bojan Bogdanovic kosarával kiharcolta a hosszabbítást. A ráadás viszont már a vendéglátóról szólt, elsősorban Porzingis és White játszottak kiválóan, így a Boston csak elkerülte azt a blamát, hogy a ligautolsó ellene szakítsa meg a negatív szériáját.

Nagyot küzdött a Pistons. Most már szinte mindenki azt találgatja, hogy vajon ki ellen szakad majd meg a Detroit nyeretlenségi sorozata. Arra viszont előzetesen nem sokan tettek volna, hogy majdnem a Boston lett az a csapat, amely kiérdemelte ezt a nem túl hízelgő titulust. Merthogy az első negyed derekán olyannyira elkapta a Pistons a fonalat, hogy Cade Cunningham (31 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz), Jaden Ivey (22 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) és Bojan Bogdanovic (17 pont, 12 lepattanó, 6 gólpassz) vezérletével állva hagyta ellenfelét. A két csapat erőbeli különbségét azonban jól mutatja, hogy ennek ellenére sem tudta lezárni az összecsapást az autóvárosi gárda, s habár a hosszabbítást még kiharcolta, ám ezzel együtt sem kerülhette el a sorsát, ami sorozatban a huszonnyolcadik vereséget jelentette.

A Celtics legjobb dobói: Porzingis 35/9, Tatum 31/6, White 23/6
A Pistons legjobb dobói: Cunningham 31/12, Ivey 22/9, Bogdanovic 17/3


New Orleans Pelicans – Utah Jazz 112–105

Murphy triplái döntöttek. Habár a Utah egyértelműen a bajnokság gyengébb csapatai közé tartozik, sorozatban három sikerrel a tarsolyában érkezett New Orleansba. Papíron a hazaiak számítottak a meccs esélyesének még akkor is, ha az elmúlt időszakot tekintve nem éppen a legjobb periódusát éli a Pels. A kezdeti adok-kapok után magához is ragadta a kezdeményezést Willie Green csapata, melynek soraiban Brandon Ingram (26 pont, 5 gólpassz), CJ McCollum (22 pont, 6 gólpassz) és Zion Williamson (21 pont, 10 lepattanó, 8 gólpassz) triója ezúttal egyszerre játszott kiválóan, ellenben ezzel együtt sem tudta megtörni riválisát. Vendégoldalon Collin Sexton (26 pont, 5 lepattanó) és Lauri Markkanen (24 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) duója tartotta életben a reményeket, az utolsó bő másfél percben azonban jött Trey Murphy III. (6 pont) és a lehető legjobbkor hozzászólva a mérkőzéshez, két triplával eldöntötte a találkozót.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 26/3, McCollum 22/12, Williamson 21
A Jazz legjobb dobói: Sexton 26/9, Markkanen 24/9, Kessler 11/3


Portland Trail Blazers – San Antonio Spurs 105–118

Hamar lezárta a Spurs. A nyugati konferencia utolsó két helyezettje mérte össze az erejét Portlandban. A házigazda legutóbbi tíz meccséből csak kettőt tudott megnyerni, miközben a San Antonio huszonháromból huszonkétszer hagyta el vesztesen a játékteret. A San Antonio kezdett jobban, olyannyira, hogy az első negyedben 38–14 arányban múlta felül ellenfelét, amely végül meg is pecsételte a mérkőzés kimenetelét. A 2023-as draft első választottja, Victor Wembanyama (30 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz, 7 blokk) ihletett estét fogott ki, de Devin Vassell (17 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Jeremy Sochan (16 pont, 7 lepattanó) is hozzátették a magukét. A Trail Blazers végig csak futott az eredmény után, persze Anfernee Simons hiánya nem könnyítette meg a dolgukat, de még úgy sem volt esélyük, hogy Jerami Grant (29 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz), Malcolm Brogdon (29 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz, 6/8 tripla) és Scoot Henderson (25 pont, 4 gólpassz) hármasa összességében nem muzsikált rosszul.

A Trail Blazers legjobb dobói: Brogdon 29/18, Grant 29/3, Henderson 25/9
A Spurs legjobb dobói: Wembanyama 30/6, Vassell 17/6, Sochan 16


Los Angeles Lakers – Charlotte Hornets 133–112

Csapatként volt jobb a Lakers. A Szezonközi Torna megnyerése óta nem megy igazán a Lakersnek, így a Charlotte elleni találkozó kiváló lehetőséget biztosított ahhoz, hogy kikecmeregjen a gödörből a Los Angeles-i alakulat. A Hornets azonban nem ijedt meg, a nagyszünetig remekül tartotta magát a vendég egylet, elsősorban Miles Bridges (20 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz), Terry Rozier (18 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) és Brandon Miller (17 pont) jó játéka révén. A félidőt követően azonban átbillent a mérleg nyelve, rákapcsolt a Lakers, így hamar kinyílt az a bizonyos olló, a meccs egy adott szakaszában pedig már közel harminc pont volt a csapatok közötti differencia. Anthony Davis (26 pont, 8 lepattanó, 4 blokk) mellett LeBron James (17 pont, 4 lepattanó, 11 gólpassz) és Rui Hachimura (17 pont, 4 lepattanó) is szépen termelt, de a kispadról érkezők is bőven hozzátettek, ez pedig soknak bizonyult a Charlotte számára.

A Lakers legjobb dobói: Davis 26, James 17/6, Hachimura 17
A Hornets legjobb dobói: Bridges 20/12, Rozier 18/3, Miller 17/9

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető! 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus