George dobásával, dupla hosszabbításban verte a Jazzt az OKC

88 pontot szórt a George-Westbrook páros - Leonard labdaszerzésével verte a Spurst a Toronto - nem hibázott a Pacers és a Nuggets - a Bulls állította meg az Orlandót - fontos Hornets-, Pistons-, Wolves- és Clippers-győzelem.

Közel kilencven pontot termelt a Paul George-Russell Westbrook páros a Thunder és a Jazz találkozóján az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában és a rangadót végül George dobásával, kétszeri hosszabbításban sikerült behúznia az OKC-nek. Nem hibázott a Pacers és a Nuggets, fontos győzelmet aratott a Hornets, a Pistons, a Timberwolves és a Clippers, a Toronto pedig Kawhi Leonard labdaszerzésével nyomta le a San Antoniót.

Visszajátszás: Leonard nem fogadta barátságosan DeRozant Torontóban - videók

Charlotte Hornets - Washington Wizards 123-110

Bejött a változtatás. A Hornets vezetőedzője, James Borrego megvariálta a kezdőötöst, Jeremy Lamb helyett Miles Bridgest tette be, így Nic Batum visszakerült kettes posztra és magasabb lett a szerkezet, ami kiválóan működött a Washington ellen. Batum idei egyik legjobb meccsét hozta (20 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 5/9 tripla) és mosolyogva jött le a pályáról, Lamb a padról is bevert 16 pontot, Bridges 14 egységet tett hozzá, Kemba Walkert pedig nem zavarták meg a körülötte zajló dolgok és egy 27 pontos, 11 gólpasszos dupla-duplával jelentkezett - a második negyedben, Batum vezetésével 38-22-re tudtak nyerni, itt fordítottak, majd a folytatásban már kézben tartották az eseményeket. Borrego érthetően elégedett is volt csapatával, bár egy dolog azért nem igazán jött be: az volt a terv, hogy az újonc Bridges fogja majd az ellenfél legjobbját, nos, Bradley Beal ezt könyörtelenül megbüntette...

Kevés lett a one-man show. Beal mindent megtett a vendégeknél és egymaga próbálta meccsben tartani csapatát, ennek érdekében beszórt 46 pontot (16/25 mezőnyből, 4/10 tripla, 10/10 büntető), leszedett 6 lepattanót, kiosztott 7 gólpasszt és csak 1 labdát adott el - varázslatos teljesítményt nyújtott, de ez sem volt elég az üdvösséghez. Egyrészt a többiek pontatlanok voltak a fővárosiaknál, másrészt védekezésben annyira nem találtak fogást a Charlotte-on, hogy minden kosarukra megkapták a választ is, így hiába a jó kezdés (38-27-re megnyert első negyed), a folytatásban a Hornets akarata és csapatjátéka érvényesült. Fontos vereség ez így a playoffba jutás szempontjából, ráadásul egy back-to-back első felén született úgy, hogy Beal 42 percet töltött a pályán - Scott Brooks azt mondta erről, hogy nem így tervezte, de játékosa nagyon extra volt ma, a győzelemre pedig volt esély és nagy szükségük lett volna rá.

A Hornets legjobb dobói: Walker 27/9, Batum 20/15, Lamb 16/6
A Wizards legjobb dobói: Beal 46/12, Green 16/3, Satoransky 15/6

Indiana Pacers - New Orleans Pelicans 126-111

Rohamoznia kellett a Pacersnek. Az első félidőben nem is emlékeztetett önmagára a Myles Turnert nélkülöző Indiana, pocsék védekezés, lassú, puha, meggyőződés nélküli játék jellemezte a hazaiakat, akik így nagyon komoly hátrányba is kerültek - égtek már húsz ponttal is, a nagyszünetben végül "csak" tizenhárom volt közte. Nate McMillan azonban felrázta övéit a nagyszünetben és a fordulás után már azt a Pacerst láthattuk, amit vártunk, egy nagy rohammal utolérte ellenfelét a társaság és 16 ponttal nyerte meg a harmadik negyedet, ezzel fordított, hogy aztán a záró etapban már uralja a helyzetet és végül az eredményt tekintve magabiztos győzelmet arasson. Ehhez kellett azért az is, hogy a Pelicans ne játszassa végig a kezdőit, de az is, hogy Wesley Matthews (24 pont, 6/11 tripla) a legjobbkor kapja el a fonalat és a harmadik negyedben ő álljon a roham élére - végül a megszokottnál ugyan gyengébb védekezéssel, gyenge lepattanózással, 11 kihagyott büntetővel, de valahogy csak hozta a kötelezőt a gárda, úgyhogy őrzi egymeccses előnyét a Sixersszel szemben.

Volt esélye a New Orleansnak. A parádés első félidő után minden esélye megvolt a vendégcsapatnak a győzelemre, de egyrészt azt követően már nem játszott olyan jól a gárda, másrészt érződött, hogy nem is feltétlenül a siker a cél - Anthony Davis 20, Jrue Holiday és Julius Randle 25 percet töltött parketten, nem szakadtak meg azért, hogy mindenképpen nyerjenek. Davis azért feltöltötte a statlapot (15 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) és Holiday sem unatkozott (14 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz), a padról Diallo 16 pontos, 18 lepattanós dupla-duplát hozott, de a második félidőt összességében 28 ponttal veszítették el, úgyhogy ott nem nagyon volt már keresnivalójuk.

A Pacers legjobb dobói: Matthews 24/18, Bogdanovic 20/9, Sabonis 18
A Pelicans legjobb dobói: Diallo 16, Davis 15, Randle 15/9, Payton 15/3

Orlando Magic - Chicago Bulls 109-110

Ennyit a bombaformáról. Ellenállhatatlan volt az All-Star előtt az Orlando, a szünet alatt viszont most berozsdásodott a gárda és elvesztett egy hatalmas kötelezőnek tűnő hazai mérkőzést. Steve Clifford vezetőedző azt mondta, hogy úgy érezte, mintha két hónapja nem játszottak volna, úgy mozgott a csapata, egyénileg Isaac kifejezetten gyenge volt és a többiektől sem jött az extra, a védekezésük sem volt a legjobb, 19-4-re kikaptak a leindításokból, 40-32-re a festékből, mindezt pedig megtetézték 13 elrontott büntetővel, ami egyszerűen nem férhetett bele. A harmadik negyedben beszedett hátrányukból még felálltak, de annyira pontatlanok voltak ezen az estén, hogy a szoros végjátékot nem nyerhették meg, így megszakadt a szezoncsúcsnak számító ötös sikerszériájuk, következőleg pedig egy torontói bravúrral kellene feledtetniük ezt a betlit.

Markkanen büntetői döntöttek. A 11 ponttal megnyert harmadik negyed után jó helyzetben volt a Chicago, de a záró etapban azért összeszedte magát és becsülettel rohamozott a Magic, úgyhogy a végjáték abszolút kiélezetten alakult - ezt viszont most a Bulls csinálta jobban. Az utolsó percnek 106-106-tal mentek neki a felek, majd DJ Augustin mindkét büntetőjét kihagyta, Robin Lopez kilenc másodperccel az órán feltett egy duplát, amire Evan Fournier azonnal válaszolt egy triplával - az időkérés után felrajzolt játékból aztán Lauri Markkanennek sikerült tripladobás közben faultot kiharcolnia, nem egészen két másodperccel a meccs vége előtt. A finn magasember az elsőt még elrontotta (ez volt a Chicago egyetlen kihagyott büntetője a meccsen), a következő kettőnél viszont nem remegett meg a keze, úgyhogy ismét a vendégeknél volt az előny, az Orlandónak pedig nem volt elég a hátralévő idő arra, hogy elengedjen egy dobást, úgyhogy Markkanen (25 pont, 11 lepattanó, 4/10 tripla) megnyerte a meccset - rajta kívül még LaVine (22 pont, 5/6 tripla, 6 gólpassz), Porter (17 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) és Lopez (18 pont, 6 lepattanó, 3 blokk) is dicsérhető, úgyhogy a gárda sorozatban második győzelmét húzta be.

A Magic legjobb dobói: Fournier 22/9, Vucsevics 19, Gordon 17/6
A Bulls legjobb dobói: Markkanen 25/12, LaVine 22/15, Lopez 18

Toronto Raptors - San Antonio Spurs 120-117

Stílszerű jelenet. Végig szorosan alakult a mérkőzés, az első félidő végén egy ponttal vezetett a Spurs és a Toronto igazából csak a negyedik negyedben tudta ráerőltetni akaratát ellenfelére - kicsit playoff-hangulatú összecsapást vívtak egymással a felek és a találkozó végén stílszerű jelenet döntötte el a küzdelmet. Serge Ibaka kihagyott büntetője után, 23 másodperccel az órán egy ponttal vezetett a San Antonio és DeMar DeRozan hozta fel a labdát, de a Raptors úgy csapdázta be és "verte át" korábbi játékosát, hogy nem kellett faultolni, hanem a Spurstől éppen DeRozanért megszerzett Kawhi Leonard ellopta tőle a labdát, végigment vele a pályán és bezsákolta, ezzel fordított a hazai alakulat. Itt Gregg Popovich időt kért, felrajzolt még egy játékot, de Davis Bertans meccsnyerőnek szánt dobása kimaradt, a végeredményt pedig két Leonard-büntető állította be - hogyan máshogy dőlhetett volna el ez a találkozó... A 25 pontos Leonard mellett azért Siakam (22 pont, 6 gólpassz, 7/10 mezőnyből), a dupla-duplázó Ibaka, a kevés hibával játszó Lowry, valamint az 5/7 triplát berámoló Green is dicsérhető a hazaiaknál, a padról Marc Gasol 17 perc alatt 7 lepattanót és 6 gólpasszt tett hozzá, Jeremy Lin pedig 11 pontot szórt, mindenki elvégezte a feladatát - zsinórban hetedszer nyertek és tovább üldözik a Milwaukee-t.

Többször is üdvözölték DeRozant. A torontói közönség felállva tapsolta korábbi kedvencét, amikor kijött melegíteni, megismételte ezt, amikor bemutatták a Spurs kezdőit, majd egy videós megemlékezést is kapott a nyárig a Raptorsért küzdő swingman, ahol szintén tombolt az aréna - végül a záró jelenetek után még egyszer megtapsolták őt a szurkolók, amikor összeölelkezett Kyle Lowryval. DeRozan egyébként jól is játszott (23 pont, 8 gólpassz) és a teljesen elvesző Aldridge (6 pont) helyett is próbálta a hátára venni a csapatát, amelyben az extrát játszó kispad sietett a segítségére (a Belinelli-Bertans páros 37 ponttal és 9/18 triplával, Pöltl 8 ponttal, 9 lepattanóval és 3 blokkal, Mills 15 ponttal és 4 gólpasszal szállt be) és Popovich is azt mondta, hogy csapata fel tudta venni a kesztyűt a Raptorsszal, de a legvégét mégis elrontották, így már utolérte őket a Clippers a nyugati hetedik-nyolcadik helyen.

A Raptors legjobb dobói: Leonard 25, Siakam 22/6, Lowry 17/9, Green 17/15
A Spurs legjobb dobói: DeRozan 23, Belinelli 21/15, Bertans 16/12

Atlanta Hawks - Detroit Pistons 122-125

Griffin kiállítása is belefért. Nagyon kellett ez a győzelem a playoffért hajtó Detroitnak, de nem könnyítette meg a saját dolgát a csapat azzal, hogy Blake Griffin két technikait is kapott a harmadik negyedben, így a szorosan alakuló találkozó legfontosabb időszakát legjobb játékosa nélkül kellett megvívnia. Mégis megoldotta a helyzetet a társaság, Reggie Jackson (32 pont, 8 gólpassz) és Andre Drummond (26 pont, 21 lepattanó, 5 labdaszerzés) is szupersztár-üzemmódba kapcsolt, az utolsó két percben ötpontos hátrányból jöttek vissza, majd 17 másodperccel az órán a nemrég megszerzett Thon Maker verte be a meccsnyerőnek bizonyuló triplát 122-122-nél - a végén megúszták az Atlanta utolsó támadását, úgyhogy borzasztóan értékes sikert könyvelhettek el. A Detroit így tovább folytatja rohamát a playoffért, Dwane Casey változtatása is jól sült el (Wayne Ellington kezdett), úgyhogy jelenleg a keleti nyolcadik helyen áll a gárda, most pedig igazi ki-ki meccsre utazik Miamiba.

Megnyerhette volna a Hawks. Még Griffinnel a pályán is abszolút meccsben volt az Atlanta, utána pedig értelemszerűen megvolt az esélye az együttesnek arra, hogy kihasználja az erőcsatár hiányát, de védekezésben nem nagyon tudott elfogadható szintet hozni a hazai alakulat, a Pistons kulcsemberei rendre megtalálták a nekik tetsző helyzeteket. A túloldalon Trae Young (30 pont, 5/11 tripla, 10 gólpassz) szenzációsan játszott és a többiek is igyekeztek hozzászólni, de a szoros végjátékból nem ők jöttek ki jól, pedig előnnyel mehettek bele, ám itt elég volt egy eladott labda, egy-két hiba és a továbbra is értékelhetetlen védekezés ahhoz, hogy mégis kikapjanak - bár az utolsó másodpercekben két dobásuk is volt még a hosszabbításért, de mindkettőt elrontották.

A Hawks legjobb dobói: Young 30/15, Collins 19/9, Carter 16/9
A Pistons legjobb dobói: Jackson 32/9, Drummond 26, Griffin 15/6

New York Knicks - Minnesota Timberwolves 104-115

Towns nélkül nyert a Minnesota. Alapvetően természetesen kötelező volt hoznia ezt a találkozót a Wolvesnak, de nélkülöznie kellett legjobb játékosát, Karl-Anthony Townst, mert a center még Minnesotában autóbalesetet szenvedett - szerencsére nem történt komoly baj és el is utazott New Yorkba, de pályára nem léphetett, ezzel sorozatban 303, kezdőként megvívott meccs után hagyott ki egy estét. A gyengébb kezdés után azonban végül nélküle is nyerni tudott a Minny, a második negyedet már 12 ponttal húzta be az együttes és ha nem is brillírozott, de kézben tartotta az eseményeket: a kezdőben Teague és Gibson is dupla-duplázott, Saric és a visszatérő Wiggins is igyekezett, a padról pedig Rose, illetve Tolliver is extra lökést adott, a cseresor pedig átlagosan nagyjából +15 körüli +/-t csinált a mérkőzés folyamán. Zsinórban harmadik győzelmükkel egyetlen meccsre vannak csak a Lakerstől, úgyhogy még nem úszott el számukra a playoff, igaz, most back-to-back mennek Milwaukee-ba, annál kevés nehezebb feladat van jelenleg a ligában.

Nem sokat mondhatunk a New Yorkról. Nem okoztak meglepetést a hazaiak, ugyan a negyedik negyedben még visszajöttek tíz pont alá, de a második játékrésztől igazából kontrollálta az eseményeket a Wolves és a Knicks nem tudta komolyabb nyomás alá helyezni ellenfelét. Az pozitívum náluk, hogy 12 kihagyott meccs után visszatérhetett Emmanuel Mudiay, illetve hogy a fiatalok közül Knox és Trier is jól mozgott, de Dennis Smith Jr. például nem sok hasznos dolgot csinált és összességében továbbra is a legrosszabb mérleg a cél - ebben most fél meccsel "előzi" őket a Phoenix.

A Knicks legjobb dobói: Dotson 20/15, Trier 20/3, Knox 18/9
A Timberwolves legjobb dobói: Rose 20, Gibson 19, Wiggins 17/9

Memphis Grizzlies - Los Angeles Clippers 106-112

Nem engedte el a Clippers. Kőkeményen megharcolt ezért a győzelemért a Los Angeles és ha a vezetőség nem is a playoffért küzdene most már, ezt a csapat egyelőre másképp gondolja, legalábbis a deadline óta eltelt öt meccsből ez volt a gárda harmadik győzelme és ahelyett, hogy lecsúszna, utolérte a nyugati hetedik San Antoniót. A siker alapja szokás szerint a cseresor volt, Lou Williams (18 pont, 8 gólpassz) és Montrezl Harrell (30 pontos karriercsúcs-beállítás) is extrát hozott a kispadról, kettejük pick-and-rolljai pedig megoldhatatlan feladatot jelentettek a Memphis számára - folyamatosan Williamsre figyeltek ilyenkor a hazaiak, Harrell pedig könnyedén megszórhatta magát a leválásokból, így rendre kosarakat tudtak szerezni. A negyedik negyedben kettejük mellé felnőtt Danilo Gallinari is, aki egymaga tíz pontot szórt ekkor zsinórban és ez az időszak döntőnek bizonyult, itt építette ki párpontos előnyét a LAC, amelyet már beosztott a találkozó végéig - jó meccsen aratott újabb győzelmet Doc Rivers alakulata, amely most utazik tovább Denverbe.

Nem volt rossz a Memphis. Végig partiban volt a Grizzlies és még a legvégén is volt esélye, négypontos hátrányban Avery Bradley labdát szerzett, Joakim Noah viszont nem tudta megfogni a játékszert, így elrontották a könnyű két pontot és igazából ez a hiba jelentette a mérkőzés végét - egészen idáig megvolt a reményük arra, hogy győzelemmel örvendeztetik meg közönségüket. Mike Conley (25 pont, 10 gólpassz, 2 blokk) és a 17 pontos Avery Bradley mellett a padról parádésan beszálló Noah játékát érdemes kiemelni, a center 22 ponttal, 11 lepattanóval, 3 gólpasszal és 2 blokkal zárt úgy, hogy 12/12 büntetőt küldött a helyére, ráadásul "valahonnan" előrángatták a szezon harmadik (!) meccse óta hiányzó Chandler Parsonst is és pályára küldték húsz perc erejéig - a győzelmet nem tudták behúzni, de ezt leszámítva kimaxolták az estét...

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 25/6, Noah 22, Bradley 17/3
A Clippers legjobb dobói: Harrell 30, Gallinari 23/3, Williams 18/6

Dallas Mavericks - Denver Nuggets 104-114

Doncic nélkül nem volt fantázia. Az Év Újonca-várományos szlovén klasszis egy kisebb bokasérülés miatt pihent, nélküle az első negyedben még szépen pörgött a Jalen Brunson (22 pont, 5 gólpassz) vezette Mavs, de már a második negyedben eltűnt a kisebb előny, a harmadikban pedig nem tudták feltartóztatni a denveri hengert, itt véget is ért a meccs érdemi része. Dwight Powell dicsérhető, az atletikus magasember 20 pontot szórt, alapvetően a többiek sem mozogtak rosszul, de kellett volna Doncic extrája támadásban (mindössze 19 gólpasszt osztottak ki a társak), mivel azt Rick Carlisle vezetőedző is kiemelte, hogy a Nuggets lepattanózásban szétszedte őket, máshol kellett volna esélyt teremteniük a győzelemre. Zsinórban harmadik buktájukkal már hét győzelemre vannak a playoff-helyektől, ráadásul a Clipperstől három csapat is elválasztja a Dallast, nem sok esélyük van már idén.

A lepattanózás és Isaiah Thomas hozta a sikert. A Dallas mestere nevesítette is az “elkövetőket”, mint extra pattanózókat, Jokics (19 pont, 13 pattanó, 8 gólpassz) és Millsap (17 pont, 13 pattanó) a kezdőben “garázdálkodott”, Mason Plumlee a kispadról beszállva (12 pont, 13 pattanó). Összességében 63-42-re hozta ezt a különversenyt a Nuggets, 21 második esélyt teremtettek, ráadásul még a labda is jól járt, 32 gólpasszig jutottak. Támadásban ki kell emelnünk a 16 perc alatt 16 pontot szóró Isaiah Thomast, aki egyrészt nagy lendületet hozott a padról, másrészt egyre jobb párost alkot a szuperatléta Plumlee-val, Paul Millsap dicsérte is csapattársát, hogy vele extrém mély lett a csapat kerete. A Denver a kisebb különbség ellenére magabiztos győzelmet szerzett, visszatérhetett Gary Harris is, ráadásul most négyszer otthon játszhatnak, megerősíthetik nyugati második helyüket.

A Mavericks legjobb dobói: Brunson 22/9, Powell 20/3, Hardaway Jr. 13/6, Finney-Smith 13. 
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 19/3, Millsap 17/3, Thomas 16/12. 

Oklahoma City Thunder - Utah Jazz 148-147 - kétszeri hosszabbítás

A sok lúd ezúttal nem győzte le a disznót. A tavalyi playoff óta, amikor a Jazz meglepetésre kiütötte az OKC-t, a csoportrangadó még komolyabb érzelmi töltettel is bír, és nagy vonalakban meg is ismétlődött a tavalyi széria, hiszen a hazaiaknál hiába igyekezett nagyon Russell Westbrook (43 pont, 15/29 mezőnyből, 15 pattanó, 8 gólpassz) és Paul George (45 pont, 17/31 mezőnyből, 9 pattanó, 7 gólpassz), a Jazz csapatjátéka folyamatos kihívások elé állította a Thundert. Támadásban egyébként nem volt probléma, a kezdőben Grant, Adams és Ferguson is remekül célzott, de a kispad gyengélkedését, élén a 3/16-ot szóró Schröderrel nehezen menedzselték a hazaiak. Nem igazán tudtak komolyabb előnyt kiépíteni, sőt Jerami Grant extra játékaira volt szükség, hogy ne kapjanak ki a rendes játékidőben, és a hosszabbításokban sem igazán nekik állt a zászló, miután az első ráadás hajrájában Westbrook kipontozódott (egyébként megszakadt a tripla-dupla sorozata is). A második túlórában aztán egy perccel a vége előtt 146-147-re vezetett a Jazz, de a Thunder jó védekezéseket mutatott be, a legvégén pedig jött a tavalyi playoffban hullámzó George, aki egy másodperccel a vége előtt bevágott egy floatert, amire már nem érkezett válasz. Az OKC-nél annak is örülhetnek, hogy Markieff Morris bemutatkozhatott, vele komolyan megnőttek a variációs lehetőségeik. 

Ez már a tavalyi Jazz volt. Az idei szezonban rengeteg problémával küzdött a Utah, az utóbbi időszakig meg sem tudták közelíteni tavalyi teljesítményüket, de úgy tűnik, hogy szépen lassan rátalálnak a győztes útra. Donovan Mitchell ugyan nem dobott jól (14/35 mezőnyből), de próbált szervezni, a Gobert-Favors páros 19/23-mal célzott, kiharcoltak 17 büntetőt, lekaptak 27 pattanót és 3-3 blokkot szortíroztak, Joe Ingles bevert öt triplát és kiosztott 7 gólpasszt, Rubio is magához képest megbízhatóan dobált, míg a padról érkezett a 20 pontig és 8 pattanóig jutó Crowder. Lepattanózásban sokkal jobbak voltak (60-43), pontosabban dobtak, ha a rendes játékidő végén jobban figyelnek Grantre, akkor győzelemmel mehettek volna haza - így marad a bosszankodás, sorozatban másodszor kaptak ki és nem tudnak eltávolodni a nyugati középmezőnytől, három meccsnyire vannak a már nem playoff-helyen álló Kingstől. 

A Thunder legjobb dobói: George 45/15, Westbrook 43/18, Grant 18/9.
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 38/12, Gobert 26, Favors 24.

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus