Győzelemmel tért vissza Kyrie Irving, denveri bravúr Dallasban

Könnyedén nyert a Lakers, a Cavs és a Suns, megtörte idegenbeli nyeretlenségét a Warriors, győzni tudott a Kings és a Wizards: a legutóbbi NBA-játéknap eseményei.

Phoenix Suns - New York Knicks 116-95

A második félidő a Sunsé lett. A hazaiak jól kezdtek, hat ponttal nyerték az első negyedet, de a másodikban visszavágott a New York, és a nagyszünetig szorosan alakult a küzdelem. A fordulást követően azonban sebességet váltott a vendéglátó és állva hagyta ellenfelét: 60-39-re nyerte a lepattanózást  (22 támadóval) Monty Williams alakulata, a Chris Pault továbbra is helyettesítő Cameron Payne 21 ponttal, 7 lepattanóval, 9 gólpasszal és 2 blokkal zárt, Devin Booker 20 pontot és 5/8 triplát tett hozzá, Deandre Ayton dupla-duplázott, míg Damion Lee 4/6 hármast szállított csereként beszállva. A szinte tökéletesen működő gépezet a második félidőben nem adott esélyt a Knicksnek, összesen 19 pontot vertek ellenfelükre a harmadik-negyedik negyedben Bridgesék, 35 gólpasszt osztottak szét és nyolc különböző játékosuk dobott triplát - szenzációsan játszottak, és a záró etapban már nem volt kérdés, vezettek 26 ponttal is. A tükörsima győzelem jól jött az elmúlt meccsek botladozásai után. így 10-6-tal ott vannak a nyugati éllovas Jazz sarkában, következőleg pedig a Lakerst fogadják.

Gyenge volt a New York. A vendégeknek nem volt válaszuk a Suns játékára, a palánk alatt megsemmisült a társaság, az egyébként alacsony Suns szétpattanózta a New Yorkot, csak az Ayton-Biyombo páros 10 támadópattanót szedett le, egyszerűen erőtlennek és dekoncentráltnak bizonyultak Julius Randle-ék. Ehhez jött, hogy támadásban alig 40%-os mezőnymutatót és 28%-os triplázást hoztak össze, a gólpasszok 35-20-as aránya is beszédes, ez mind nem férhetett bele. Tom Thibodeau vezetőedző a lepattanózást emelte ki fő problémaként, de azt is hozzátette, hogy hátul is elvesztek a Suns betörés-kiosztásaival szemben, nem értek oda, ahova kellett, elakadtak a zárásokban, nem találták a helyüket - sima vereség lett ebből Jalen Brunson 27 pontja ellenére, ma Oklahoma Cityben fejezik be az idegenbeli túrát.

A Suns legjobb dobói: Payne 21/6, Booker 20/15, Lee 15/12
A Knicks legjobb dobói: Brunson 27/6, Barrett 12/3, Grimes 10/2

 

Washington Wizards - Charlotte Hornets 106-102

Megoldotta a Wizards. Kötelező volt a győzelem a jó formában lévő hazaiak számára a LaMelo Ballt nélkülöző, pocsék szériát futó Charlotte ellen, de nem jött könnyen ez a siker, a Hornets megdolgoztatta érte a vendéglátókat. Az első negyedet ugyan nyolc ponttal nyerték a fővárosiak, de aztán Kelly Oubre Jr. (23 pont, 7 lepattanó) és Gordon Hayward (20 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) vezetésével éles meccset csinált a Charlotte, sőt a vezetést is át tudta venni - az utolsó negyednek úgy mentek neki a felek, hogy a vendégek jártak előrébb, nagyon kapaszkodnia kellett a Wizardsnak. Wes Unseld Jr., a hazaiak vezetőedzője szerint tompán játszottak, de végül sikerült elég játékot megcsinálniuk ahhoz, hogy kipipálják a kötelezőt - rögtön egy 11-4-es futással kezdték a záró etapot, onnan már nem adták vissza a vezetést, de kilenc másodperccel a vége előtt megint csak két pontra csökkent az előnyük. Itt végül a gyenge meccset játszó (12 pont, 4/19 mezőnyből, bár 4 támadópattanó és 5 blokk) Kristaps Porzingis, valamint Corey Kispert 4/4 büntetőjével lezárták a küzdelmet, és hozták a fontos kötelező győzelmet, de a vártnál nehezebben tudták ezt megoldani - persze Unseld szerint az a lényeg, hogy megoldották, és 10-7-tel ott vannak a keleti hatodik helyen.

Bradley Beal megsérült. Kapott egy rúgást a combjába a Wizards vezére, aki pont a legfontosabb pillanatban, az utolsó tíz másodpercben bicegett be az öltözőbe, nehezen tudott járni - onnan pedig nem tért vissza a meccs után sem, nem adott nyilatkozatot, a hírek szerint intenzív kezelést kapott a sérülésére. Pedig addig kifejezetten jól játszott, 41 percet a parketten töltött, 26 ponttal, 5 gólpasszal és 5 labdaszerzéssel zárt, mellette a 28 pontos, 10 lepattanós, 5 gólpasszos Kyle Kuzma is dicséretet érdemel, de a dupla-duplázó Avdija is jól mozgott - a kérdés most az, hogy Bealnek kell-e kihagynia meccset, hiszen van két nap szünetük, majd elutaznak egy Miami-Miami-Boston túrára.

A Wizards legjobb dobói: Kuzma 28/12, Beal 26/9, Kispert 14/6
A Hornets legjobb dobói: Oubre Jr. 23/3, Hayward 20/9, Washington 13/6

 

Sacramento Kings - Detroit Pistons 137-129

Megizzadt a Sacto. Az aktuális forma, az eddigi teljesítmény és a két keret minősége alapján sima Kings-győzelmet várhattunk, de a Pistons nem adta könnyen magát, és a hazaiaknak dolgozni kellett azért a kötelezőnek számító sikerért. Már az első félidőben is látszott, hogy a Detroit jó napot fogott ki, szépen járatta a labdát, be is dobálta a helyzeteit, érződött, hogy egyszerűen túldobni nem lesz könnyű, a nagyszünetben pedig vezettek is a vendégek 68-70-re. A fordulás után igyekezett kicsit stabilabb, keményebb védekezést bemutatni a Sacramento, de mégis egészen a legvégéig várni kellett arra, hogy fölénybe kerüljön a gárda - négy és fél perccel a vége előtt még a Pistons vezetett 119-124-re. Itt azonban felpörgette a védekezését a Sacto, De'Aaron Fox labdaszerzéses zsákolásával, majd egy támadópattanóból dobott Kevin Huerter-triplával egyenlítettek, és innentől olyan lendületbe jöttek, hogy nem lehetett őket megállítani - az utolsó hat labdabirtoklásuk mindegyikét legalább két ponttal fejezték be, az utolsó két percet 11-2-re nyerték meg, Fox, Huerter és Harrison Barnes is kitett magáért. A nagy hajrá így végül győzelmet ért, Fox 33 ponttal, 7 gólpasszal, clutch megoldásokkal vezette sikerre csapatát, Huerter 24 pontot, 5 lepattanót és 5 gólpasszt jegyzett, Barnes 27 pontig és 9 lepattanóig jutott, Domantas Sabonisnak pedig három gólpassz hiányzott a tripla-duplához. Ha a vártnál nehezebben is, de 55%-os mezőnymutatóval, szép támadójátékkal szállították zsinórban hatodik győzelmüket, és mindössze másfél meccs a hátrányuk a nyugati éllovas Jazzhez képest.

Dicsérjük meg a Pistonst. Ezzel a vereséggel már csak 3-15-re áll a sereghajtó, idegenben 0-10 a mérlege, de Cade Cunningham és Isaiah Stewart nélkül is becsülettel helytállt a liga egyik legforróbb csapatának otthonában. Az újonc Jaden Ivey 24 ponttal és 4/4 triplával húzta övéit, Killian Hayes igyekezett irányítani a gárdát, Bojan Bogdanovic ismét 20 pont fölé jutott, a kispad pedig váratlan extrát szállított: négyen is elérték onnan a tízpontos határt, összesen 55 egységet termelt a cseresor. A végén ugyan kikaptak, az utolsó két percben elöl-hátul komoly hibákat vétettek, de az 53%-os mezőnymutató és az 50% feletti triplázás említésre méltó - ha mindig így játszanának, nem ez lenne a mérlegük...

A Kings legjobb dobói: Fox 33/6, Barnes 27/6, Huerter 24/12
A Pistons legjobb dobói: Ivey 24/12, Bogdanovic 21/6, Burks 16/3

 

Brooklyn Nets - Memphis Grizzlies 127-115

Irving visszatért – de Simmons is. Kevin Durant 26 pontot dobott a Netsnél, ezzel mind a 17 eddigi meccsén elérte a 25-ös határt, amire utoljára Ricky Barry volt képes a hatvanas években, mégsem érdekelt most senkit a szupersztár teljesítménye. A mérkőzés fő sztorija Kyrie Irving visszatérése volt, aki nyolcmeccses eltiltás után léphetett újra pályára, megtapsolták a bemutatásnál, az első dobásából rögtön bevert egy triplát, végül 26 perc alatt 14 pontot szerzett. Nála is nagyobbat szólt viszont Ben Simmons, aki ott volt a kezdőben és a 2021-es philadelphiai playoff-szereplés óta először elérte a 20 pontos határt: 22 egységet termelt 11/13 dobásból, volt 8 lepattanója és 5 gólpassza, már-már felsejlett nála az egykori All-Star. Rajtuk kívül Royce O'Neale (12 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz, 4/6 tripla) és a padról érkező Yuta Watanabe (16 pont, 4/6 tripla) is említést érdemel, a Nets pedig összességében egy könnyed, laza teljesítményt rakott le az asztalra: nagy kedvvel, nagy elánnal játszott támadásban a gárda, ennek köszönhetően 60%-os mezőnymutatóval, 47%-os triplázással és 33 gólpasszal zárt, és bár a nagyszünetben még hátrányban volt, de utána 70 pontot dobott és megfordította a küzdelmet. A tartalékos Memphis ellen persze kötelező volt nyerni, ami a vártnál talán nehezebben jött össze, de a negyedik negyedben azért egy 18-5-ös rohammal nyitott Jacque Vaughn együttese, ez pedig elégnek bizonyult a sikerhez – Irving visszatérése és Simmons remeklése külön is bizakodásra adhat okot, 8-9-es mérlegükkel pedig még nincsenek messze a keleti mezőny első felétől.

Igyekezett a Grizzlies. Ja Morant, Desmond Bane és Jaren Jackson Jr. nélkül nem lehettek vérmes reményei a Memphisnek, de azért nem feltartott kezekkel mentek ki a parkettre a vendégek, akik próbálták tartani a lépést, amíg lehetett. Egyénileg a 31 pontos Dillon Brooks, a 16-9-7-es John Konchar, valamint a dupla-duplázó Steven Adams emelhető ki, csapatszinten pedig a 13 labdaszerzés: 23 pontot dobtak ezekből, a lerohanásokkal ellensúlyozták a fő playmakerek és az igazi tűzerő hiányát. Ezen felül viszont akadozott a védekezés, Duranték vezettek már 19 ponttal is, a Memphis pedig nagy igyekezetében 14 büntetőt is kihagyott, ami nem férhetett bele - sokkal rosszabbul dobtak Brooksék, mint a Nets, ezt pedig a támadópattanózással és a jóval kevesebb eladott labdával csak ideig-óráig lehetett elfedni. Végül nem sikerült borítani a papírformát, és csak bízhatnak benne, hogy nem süllyednek el teljesen, mire visszatérnek a sztárjaik...

A Nets legjobb dobói: Durant 26, Simmons 22, Irving 14/6
A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 31/9, Konchar 16/6, Adams 15

 

Cleveland Cavaliers - MiamI Heat 113-87

Lelépte ellenfelét a Cavs. Az ohióiak bő egy negyedig "kocogtak", majd kivágtak egy 21-2-es rohamot, ezzel pedig nagyjából el is döntötték a meccset - a második negyedben így már 19 ponttal vezettek, később volt közte 32 is, a mérkőzést követően pedig jöttek a viccelődések, nevetések, remek volt a hangulat J.B. Bickerstaff alakulatánál. Volt is ok az örömre, mert esélyt sem adtak a Miaminak, a 17 ponttal nyert félidő után még egy lapáttal rátettek, és a harmadik negyed közepétől már nem lehetett kérdés, hogy mi lesz a találkozó vége, hosszú idő után voltak újra teljes mértékben meggyőzőek és lehengerlőek. Darius Garland (25 pont, 7 gólpassz, 4/7 tripla) azt csinált, amit csak akart, Evan Mobley 15-10-5-tel zárt, a padról Cedi Osman hozott 20 pontot és 12 lepattanót, de összességében a félgőz is elégnek bizonyult - a kezdőben senki nem játszott 30 percnél többet, sőt 28 fölé is csak Mobley jutott. Az utolsó negyedet már teljes mértékben elengedték, ott csak 18 pontot dobtak, de ez már sehova nem számított, egy pillanatig sem forgott veszélyben a sikerük, a Heat ugyanis továbbra is nagyon mély gödörben van: a Butlert és Herrót nélkülöző társaságnál hiába tért vissza több félsérült játékos is, a játékuk továbbra sem ütötte meg a minimumszintet. A floridaiak végül 38,8%-os mezőnymutatóval, 19%-os triplázással zártak, nem jöttek ki a figuráik, nem ültek a dobásaik, hit nélkülinek tűntek - a 49-30-ra elvesztett lepattanózás sem segített, így sorozatban hatodszor is kikaptak idegenben. Erik Spoelstra csapata ma Minnesotában zárja az eddig 0-3-as túráját, de eddig nem látszik a kiút, ezen a mérkőzésen legalábbis semmi esélyük nem volt a sikerre...

A Cavaliers legjob dobói: Garland 25/12, Osman 20/12, Mobley 15
A Heat legjobb dobói: Adebayo 21, Martin 17/3, Dedmon 17

 

Houston Rockets - Golden State Warriors 120-127

Megtört a jég. Sorozatban nyolc vereség után összejött a Warriors idei első idegenbeli győzelme: persze az eddig összesen három meccset nyerő nyugati sereghajtó ellen komoly blama is lett volna, ha ez nem történik meg. De nem azért sikerült megtörni a jeget, mert végre összeállt a védekezés vendégként, hanem azért, mert túldobták a Houstont: Klay Thompson 41 pontos szezoncsúcsot szórt úgy, hog 10/13 triplát süllyesztett el, Steph Curry mindenben benne volt és ismét parádézott (33 pont, 6 lepattanó, 15 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk), de Andrew Wiggins is felnőtt melléjük 22 ponttal és 6/11 triplával. Az 53,5%-os mezőnymutató, a 24 bedobott tripla és a 38 gólpassz ellenére mégsem volt sima a meccs, az első negyedben dobott 40 pont után válaszolt, és a nagyszünetben már vezetni tudott a Rockets, de a fordulást követően kicsit javított a védekezésén Steve Kerr alakulata, és a hajrában Curry dobásaival megoldotta a feladatot. Két perccel az órán még csak három ponttal vezettek a vendégek, de ott jött Curry egy visszalépős tempóval, majd kiosztotta utolsó gólpasszát a 10. tripláját bedobó Thompsonnak, végül 34 másodperccel az órán elsüllyesztett egy nagy hármast, amivel lezárta a mérkőzést - itt kilenc pontra nőtt a különbség, nem volt visszaút. Bizonyos dolgoknak örülhetnek, de még mindig van min javítani, bár hétből ötödik sikerükkel azért elindultak felfelé a tabellán, de meglátjuk, hogy a jóval nehezebb feladatnak ígérkező New Orleans-i mérkőzést is meg tudják-e oldani.

Részsikerek a Houstonnál. Kevin Porter Jr. nem teljesen egészséges állapotban vállalta a mérkőzést, és végül 30 pontot dobott 5/11 triplával és 6 gólpasszal, az újonc Jabari Smith Jr. 22 pontot és 7 lepattanót jegyzett, a másik újonc Tari Eason 19-8-at szállított három labdaszerzéssel, és nagyon sokáig ott tudtak lenni a Warriors sarkában - részsikereknek örülhetnek ezen az estén. Stephen Silas vezetőedző szerint a fegyelemmel vannak gondjaik, most is ez domborodott ki, sokkal fegyelmezettebben kell játszaniuk, ezt meg kell tanulniuk, de ezzel a meccsel összességében nem elégedetlen - bár a 3-14-es mérlegnél ligaszinten csak a 3-15-ös Detroité rosszabb.

A Rockets legjobb dobói: Porter Jr. 30/15, Smith Jr. 22/9, Eason 19
A Warriors legjobb dobói: Thompson 41/30, Curry 33/21, Wiggins 22/18

 

Dallas Mavericks - Denver Nuggets 97-98

Furcsa közjáték az első félidő végén. Érdekes jelentsor színesítette a találkozót, ugyanis az első félidő végén Luka Doncic bevert egy nagy triplát, amit elsőre megadtak, és a felek úgy mentek be az öltözőbe, hogy 59-52-re a hazaiak vezetnek. A szünetben azonban a játékvezetők felülvizsgálták az esetet, kiderült, hogy Doncic a dobás előtt már rálépett a vonalra, így egyrészt elvették a tripláját, másrészt a maradék 1,7 másodpercet újra kellett játszani - a Denver pedig triplával válaszolt, Vlatko Cancar a dudaszó pillanatában bevert egy hármast a félpályán túlról (!), így 59-52 helyett valójában 56-55-tel zárult a félidő.

Váratlan Nuggets-bravúr. Jokics, Murray és Gordon nélkül, B kerettel állt ki ezúttal is a Denver, pontosan úgy, ahogy két napja is tette azt Dallasban, amikor sima vereséget szenvedett. A papírforma most is az lett volna, de a vendégek váratlanul élesnek bizonyultak védekezésben, és a tompább, dekoncentráltabb Maverickset le tudták szedni a pályáról - az ő ritmusukban zajlott a találkozó, és úgy alakult a játék, ahogy ők akarták. Mindenki kapart, mindenki hajtott, mindenki ütközött, nagyobb intenzitással játszottak, mint ellenfelük, támadásban pedig úgy kellett nekik Bones Hyland, mint egy falat kenyér: a fiatal hátvéd 29 pontot és 6 gólpasszt hozott a kispadról, ő tette hozzá azt a kis pluszt, ami elengedhetetlen volt a bravúrhoz. Mert hogy a végén összejött a bravúr, vezettek már tíz ponttal is az este folyamán, a hajrában pedig 97-93-as hátrányból tudtak fordítani az utolsó másfél perc során: Hyland két büntetője után Michael Porter Jr. verte be a győzelmet jelentő triplát, majd jó védekezéssel kihúzták az utolsó bő fél percet. Emeljük még ki DeAndre Jordant, aki 17 lepattanót szedett le és védekezésben legszebb időszakát idézte, a Dallasnál pedig azt a tompa, pontatlan, lassú játékot említsük meg, ami az egész meccset jellemezte - Luka Doncic is visszafogottabb volt magához képest (22 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz, 16 mezőnykísérlet), Christian Wood öt pontnál állt meg, támadásban az egész csapat lefulladt. A végén így is nyerhettek volna, de "stílusosan" zárták a találkozót, clutch hibákat vétettek elöl-hátul, így kötelező győzelem helyett kissé kínos vereséget szenvedtek hazai pályán. 

A Mavericks legjobb dobói: Green 23/18, Doncic 22/6, Bertans 15/12
A Nuggets legjobb dobói: Hyland 29/9, Porter Jr. 14/3, Brown 12

 

Los Angeles Lakers - San Antonio Spurs 123-92

Nem hagyott kérdést a Lakers. Ugyan LeBron James még mindig nem tudott pályára lépni, de a Los Angeles most olyan magabiztossággal hozta ezt a győzelmet, amilyenre régóta várnak a csapatnál. A back-to-back érkező, ráadásul Gregg Popovich vezetőedző nélkül meccselő San Antonio igazából egy percig sem tudta megszorítani ellenfelét, a Lakers 34-20-ra nyerte az első negyedet, 66-48-ra vezetett a nagyszünetben, majd a fordulás után végleg lezárta az összecsapást - volt már közte 34 pont is, egy másodpercig sem volt kérdés a vége. Az arany-liláknál Anthony Davis ismét villogott (30 pont, 18 lepattanó, 3 labdaszerzés alig 28 perc alatt), a Reaves-Walker IV hátvédpár 35 pontot és 5/10 triplát tett hozzá, Thomas Bryant és Kendrick Nunn is jól mozgott, Russell Westbrook 10 gólpasszt osztott szét, ráadásul most már Dennis Schröder is felpörgött: az idei második meccsét játszó irányító 23 perc alatt 13 pontot, pattogós, jó játékot hozott a kispadról. Összességében 50% feletti mezőnymutatóval, rendkívül stabil, meggyőző játékkal hozta a sima, könyned győzelmet a Lakers, így sorozatban három sikernél jár, a következő egy hétben pedig kétszer is találkozik még a Spursszel, mindkétszer idegenben.

A Lakers legjobb dobói: Davis 30, Reaves 21/9, Bryant 15
A Spurs legjobb dobói: Vassell 17/9, Sochan 12, Johnson 12/3

 

A tabella itt megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus