Harden 45 pontos meccsével elvette a Boston pályaelőnyét a Philly

Joel Embiid nélkül nyert Bostonban a Philly a párharc első meccsén, míg a Nuggets védekezős találkozón, Nikola Jokics vezérletével másodszor is felülmúlta a Phoenixet - ráadásul Chris Paul megsérült.

Boston Celtics - Philadelphia 76ers 115-119

Elrontotta a Celtics, a Sixersé lett a clutch végjáték. Végig szorosan alakult a küzdelem, de érezhető volt, hogy inkább a Boston kezében van a meccs: egészen könnyedén szereztek kosarakat a hazaiak, de védekezni nem nagyon akartak, így a Philly is tartani tudta a lépést. A második negyedben volt már 10-12 pont is a vendéglátó előnye, de ez sem tartott ki, a Sixers mindig válaszolni tudott, a harmadik és negyedik negyedben is vezettek a vendégek, így kiélezett helyzetben érkeztünk meg a végjátékhoz. Két perccel a vége előtt, négypontos előnyben támadhatott a Celtics, de Malcolm Brogdon kihagyta a teljesen üres dobást, majd az ismétlésnél Jayson Tatum is hibázott, így kapott még esélyt a Philly - Tyrese Maxey faulttal együtt szerzett kosarával visszajöttek a vendégek 111-110-re. Horford támadópattanós kosara után egy Harden-Reed kettő-kettő következett, a magasember faultot harcolt ki, és bedobta a két büntetőjét, majd a Boston csúnya hibát vétett: senki nem vállalt dobást, lepörgött az óra, ráadásul Brogdon az utolsó tizedmásodpercben odadobta a labdát Maxey-nek, aki köszönte szépen a lehetőséget,  végigrohant a pályán, és dobott egy ziccert - 113-114, fél percnél megint a Sixers vezetett! Jött két Tatum-büntető, de James Hardent nem lehetett megállítani: felcsoszogott a labdával, a Celtics ráváltotta Horfordot, Harden pedig nyolc másodperccel az órán a center szeme közé dobott egy oldalra lépős triplát - 115-117, jöhetett a Celtics. A hazaiak azonban elflegmázták a sorsdöntő támadást, Smart és Tatum is hibázott, Tatum faultolt, Reed bedobta a két büntetőt, lezárult a küzdelem - Doc Rivers alakulata Joel Embiid nélkül aratott bravúrgyőzelmet, és vette el a Boston pályaelőnyét. 

Harden pótolta Embiidet. A vendégsiker értékét jelentősen növeli, hogy a csapat legjobb játékosa nem épült fel az előző körben összeszedett sérüléséből, és nem tudta vállalni a játékot - nélküle Paul Reed került a kezdőbe, akivel támadásban működött a gyors small-ball (köszönhetően a hátvédek sebességénének és dobóformájának), de védekezésben üresnek bizonyult a festék. A Celtics kicsit könnyelműbb hozzáállását viszont megbüntette a Sixers, méghozzá James Hardennek köszönhetően: az irányító elképesztő meccset játszott, már az első percekben jelezte, hogy most az agresszív önmagát kapta elő, 5/5-tel kezdett mezőnyből, volt betörése, triplája, gólpassza is, 16 egységet szórt az első negyedben. Végül pedig 45 ponttal ő lett a mérkőzés legjobbja: 17/30-at dobott mezőnyből és 7/14-et távolról, kiosztott 6 gólpasszt, és még jó pár helyzetet teremtett a többieknek - mellette Maxey (26 pont, 4 labdaszerzés) is nagyon kellett, de a padról érkező De'Anthony Melton (17 pont, 5/6 tripla) is villogott, Tobias Harris 18 pontot szórt, Reed pedig dupla-duplázott. A Celticsnél Jayson Tatum 39 pontig jutott 11 lepattanóval, 5 gólpasszal és 4/5 triplával 44 játékperc alatt, a többiek kevesebbet vállaltak (Jaylen Brown például alig 10 mezőnykísérletbe állt bele, abból dobott 23 pontot), de extra hatékonysággal céloztak: az első félidőben 70% felett (!) dobtak mezőnyből, végül 59%-kal zárták az estét. Ez sem lett azonban elég a sikerhez a könnyelműen lehozott végjáték, a Phillyhez képest gyengébb triplázás, és főleg a kétszer annyi (16-8) eladott labda miatt - lesz mit átbeszélni a második mérkőzés előtt, ahol már kötelező lesz számukra a győzelem.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 39/12, Brown 23/12, Brogdon 20/6
A 76ers legjobb dobói: Harden 45/21, Maxey 26/6, Harris 18/6

A párharc állása: 1-0 a 76ers javára.

 

Denver Nuggets - Phoenix Suns 97-87

A Denveré lett az utolsó negyed. Izgalmasabb mérkőzést vívtak a csapatok a legutóbbihoz képest, amikor elég egyértelmű Nuggets-győzelem született, most ugyanis a találkozó jelentős részében a Suns járt előrébb, és összességében is sokkal-sokkal szigorúbb, szorosabb védekezést láthattunk a vendégektől - sokkal inkább playoff-meccs volt ez, mint az első. A 40-42-es félidő után a harmadik negyedben már nyolc ponttal is vezetett a Phoenix, ami ezen az estén nem tűnt kevésnek, de a Denver még időben felgyűrte az ingujját, és sebességet váltott: ebben a játékrészben is közelítettek már a hazaiak, a záró etapban pedig valósággal lelépték ellenfelüket. 70-73-ról indult a játékrész, majd 11 perc alatt alig 10 pontot engedtek a Sunsnak, az utolsóban kapott további négy már nem számított sehova: 84-81 után egy Jokics-dobással, egy Caldwell-Pope-triplával, és egy Murray-tempóval eldöntötték a küzdelmet, 91-81 után nem volt már visszaút a Phoenix számára. Murray legutóbbi extra meccse egyébként most finoman szólva sem ismétlődött meg, ezúttal 3/15-ös mezőnymutatót és 0/9 triplát tett a közösbe az irányító, de ilyen csapatvédekezés mellett ez is belefért, főleg hogy Jokics viszont feljebb kapcsolt: a kétszeres MVP 39 pontot termelt 16 lepattanóval és 5 gólpasszal, 17/30 jó dobással, ő volt most az este legjobbja. Mellette a 4/4 triplás Caldwell-Pope és a 16 pontos Aaron Gordon is dicséretet érdemel, de egyértelmű, hogy a 87 kapott pont volt a sikerük titka, az utolsó másfél negyedben szétvédekezték a Phoenixet, és a legfontosabb pillanatokban jó támadásokat vezetve védték meg a pályaelőnyt - 2-0-s előnyben vannak, magabiztosan utazhatnak el Arizonába, ahol akár dűlőre is vihetik a dolgot. 

Paul megsérült, ez így kevés lesz. Devin Booker 35 pontos estét szállított a legutóbbi 27 pontos után, 45 perc alatt 14/29-et dobott mezőnyből, bevert 4/8 triplát, rengeteg nehéz helyzetet oldott meg, igazából ő tartotta életben ezt a phoenixi támadójátékot, amennyire lehetett - rajta kívül ugyanis nem nagyon volt igazi veszélyfaktor a gárdában. Kevin Durant eljutott ugyan 24 egységig, de ezt 10/27-es mezőnyözéssel és 2/12 triplával hozta össze, voltak ugyan bravúrkosarai, de rengeteget hibázott, rajta kívül Deandre Aytonnak volt még 7/10 jó dobása, a többiek eltűntek - Chris Paul nyolc egységnél állt meg, az ötödik kezdő Josh Okogie két egységet tett hozzá, a kispadról pedig összesen négy (!) pont érkezett segítségként. Ez így kevésnek bizonyult, ugyan a védekezésük sokkal hatékonyabban zárt, mint legutóbb, és amennyire ezt a Denvert lehet, annyira limitálni tudták ellenfelüket, de közben támadásban teljességgel elfogytak a harmadik negyed második felétől - a záró etapjuk borzasztóra sikerült, azzal nem lehetett reális esélyük. Tegyük hozzá, hogy a harmadik negyed hajrájában megsérült Chris Paul, (valószínűleg) a lágyéka húzódott meg, és ő onnantól nem tudott pályán lenni, márpedig a veterán irányító nagyon hiányzott a negyedik felvonásban, ez is erősen benne volt az utolsó negyedes lefagyásban - akárhogy is, de most egy lassabb, védekezősebb mérkőzésen is kikaptak, még nem tudják, hogy mi lesz Paullal a folytatásban, de annyira rövidnek tűnik ez a keret, hogy jelenleg nagyon rosszul áll a szénájuk a két hazai találkozójuk előtt.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 39/6, Caldwell-Pope 14/12
A Suns legjobb dobói: Booker 35/12, Durant 24/6, Ayton 14

A párharc állása: 2-0 a Nuggets javára.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus