Három kiállítás a Jazz-Minnesotán, óriási tülekedés Nyugaton

Parázs derbi Salt Lake Cityben - Westbrook 43, Booker 39 pontot szórt - ideje komolyan venni a Phillyt - Curry bokája megsérült. 

Feszült hangulatban, durvaságtól sem mentesen zajlott a Jazz-Timberwolves derbi az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában ma hajnalban, három játékost is kiállítottak a találkozó folyamán. Ennek (is) köszönhetően Nyugaton hét csapat áll 1-2 meccsen belül 3-9. helyen, és jön fel a 10. Jazz is, egyre élesebb a harc - közben a címvédő a GSW Steph Curry kisebb sérülése ellenére sem hibázott, Keleten győzött a Toronto és a Philly, megint kikapott viszont az egyre mélyebb gödörben lévő Milwaukee. 

Visszajátszás c. videós rovatunk ezen a linken megtekinthető!

Orlando Magic - Detroit Pistons 115-106 - hosszabbítás után

Fordult a kocka Orlandóban. Sorozatban hét vereség után lépett pályára a hazai együttes, de meglepően jól működött a gépezet, főleg a védekezés: a pontszerzést tekintve szinte levették a pályáról a Griffin-Drummond párost és Frank Vogelék szerint végre tartani tudták magukat ahhoz, amit megbeszéltek. A rendes játékidő végén is ezzel mentettek hosszabbításra, mert az utolsó hat percben 1/9-es mezőnymutatón tartották ellenfelüket, a ráadásban pedig 0/5-ön és bár ebben persze voltak elrontott jó detroiti helyzetek is, nagyon megnehezítették a Pistons dolgát az orlandóiak. Emellett ráadásul támadásban is megvoltak azok az egyéni teljesítmények, amik kellettek, Aaron Gordon (27 pont, 13 lepattanó), Nik Vucsevics (22 pont, 12 lepattanó, 6 gólpassz), DJ Augustin (20 pont, 9 gólpassz) és Evan Fournier (17 pont, ebből 6 a hosszabbításban) is hozta magát, így a társaság megtörte a vereségszériáját és szép győzelmet aratott. 

Kellemetlen. Kötelező lett volna a győzelem a Pistons számára, de ezúttal sem sikerült megoldani a feladatot, a legutóbbi meccs sikere után most egyáltalán nem az történt a pályán, amit akartak: elvesztették a lepattanózást és alulmaradtak a festékben, nem tudtak igazán építeni Blake Griffinre (12 pont, 5/14 mezőnyből, 10 lepattanó, 9 gólpassz) és Andre Drummondra (10 pont, 5/11 mezőnyből, 15 lepattanó). A kispad viszont összekapta magát és a kezdőben 21 ponttal, valamint extra dobóformával (8/9 mezőnyből, 4/4 tripla) villogott James Ennis is, így nem álltak messze a sikertől, de ahogy élesedett a helyzet, úgy fogytak el egyre inkább támadásban, ennek pedig egy újabb fájó vereség lett a vége. Továbbra is három meccsre vannak a keleti nyolcadik helyen álló Heattől és holnap hajnalban egymásnak is feszül a két csapat. 

A Magic legjobb dobói: Gordon 27/9, Vucsevics 22, Augustin 20/12
A Pistons legjobb dobói: Bullock 21/12, Ennis 21/12, Griffin 12, Tolliver 12/6, Buycks 12/3

Philadelphia 76ers - Charlotte Hornets 110-99

Ideje komolyan venni a Phillyt? Back-to-back győzelmek, clevelandi siker és összességében most már 9-2-es periódus, érezhetően fejlődik a Sixers, a körülmények sokkal szélesebb tartományában tud nyerni. Ezen az estén sem lehetett érezni a hazaiakon a fáradtságot, Joel Embiid elöl-hátul parádézott (23 pont, 15 lepattanó, 4 gólpassz, 3 blokk és levette a pályáról Howardot), Ben Simmons (15 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) és JJ Redick (18 pont, 6/11 mezőnyből) hozta a szokásost, Ersan Ilyasova pedig szemlátomást beilleszkedett, 18 pontot  (11 a negyedik negyedben) szórt a kispadról beszállva. Az első félidőben még voltak gondjaik, de aztán a fordulás után átvették az irányítást és a negyedik negyedben valósággal szétszedték ellenfelüket, itt tudtak fordítani: 36-19-re nyerték ezt a játékrészt, a meccs végén pörögtek igazán. Ráadásul úgy tették mindezt, hogy Embiid ekkorra már beszedett egy kisebb sérülést és nem szerzett pontot, de megvolt az energia védekezésben, ültek a hármasok, felrobbant a csarnok, olyan erényeket csillogtattak, amelyek korábban nem feltétlenül voltak rájuk jellemzőek - holnap este újabb fontos meccs vár rájuk Milwaukee-ban, ott tovább kapaszkodhatnak felfelé. 

Howard is kellett volna. Kemba Walker most is hozta a vendégeknél azt, ami tőle kellett, beszórt 31 pontot, veszélyes volt kintről-bentről, ráadásul Nic Batum (14 pont, 13 lepattanó, 8 gólpassz) is igyekezett, az ő vezetésükkel sokáig előrébb is járt a társaság - volt már 14 pont is a Hornets előnye, mielőtt ritmust váltott volna a Philly. A sikerhez nagy szükségük lett volna Dwight Howard palánk alatti játékára, de a center most teljesen elveszett, hat pontot, hat lepattanót és öt faultot tett hozzá 25 perc alatt, nem tudott mit kezdeni Embiiddel, ez pedig nem fért bele számukra, a negyedik negyedben ráadásul ők estek össze, nem a fáradtabb ellenfél - volt esélyük nyerni, de nem tudtak vele élni, így ők sem közelítettek a rájátszást jelentő helyekhez. 

A 76ers legjobb dobói: Embiid 23/3, Redick 18/6, Ilyasova 18/6
A Hornets legjobb dobói: Walker 31/12, Kaminsky 19/9, Batum 14/9

Atlanta Hawks - Golden State Warriors 109-114

Curry pihent. Rálépett csapattársa, Zaza Pachulia lábára és kiment a bokája az első negyedben a kétszeres MVP-nek, de a második játékrészben visszatért és pár perc alatt bevert 15 pontot, jelezve, hogy nincs baj - aztán a harmadik negyedben elkezdett sántítani, Steve Kerr pedig nem kockáztatott, kiültette szupersztárját. Curry így 24 perc alatt dobott 28 ponttal szállt ki a meccsből és nem volt túl boldog a döntés miatt, de csapata végül nélküle is hozta a kötelezőt, még ha nem is simán: a félidei 12 pontos előnyt nem nagyon sikerült növelni, sőt, kiélezetten alakult a negyedik negyed, 19 másodperccel a vége előtt pedig mindössze két egység volt a GSW előnye. Kevin Durant itt ráadásul még egy büntetőt is elrontott, így megvolt a Hawks esélye az egyenlítésre, de Andre Iguodala egy clutch labdaszerzéssel lezárta a találkozót, így bár a vártnál szűkebben, de hozta sorozatban ötödik sikerét is a címvédő. Érdekesség: Curry megdobta idei 200. tripláját, ezzel ő az első a liga történetében, aki hatszor is elérte ezt a határt, ő a 2012/2013-as szezon óta mindig eljutott eddig. 

Kis híján megnyerte az atlantai hátvédpár. Kiváló napot fogott ki Kent Bazemore és Dennis Schröder is a hazaiaknál, mindketten remekül dobtak, jól bontották a védekezést és agresszíven támadták a gyűrűt - Bazemore végül 29 (10/16 mezőnyből, 5/7 tripla), Schröder pedig 27 ponttal (és 9 gólpasszal) zárta az estét. Az ő vezetésükkel kapaszkodtak vissza a fordulás után, velük nem tudott mit kezdeni a GSW védekezése, a hajrában is hozták a clutch játékokat, de nem tudták feltenni a pontot az i-re, az utolsó támadásnál Bazemore veszített labdát, amely végül a meccsbe került számukra. Hiába a 40% feletti triplamutató, a két egyéni extra, a döntetlenre hozott lepattanózás, ez sem bizonyult elégnek, így továbbra is keleti utolsó Mike Budenholzer alakulata.

A Hawks legjobb dobói: Bazemore 29/15, Schröder 27/6, Collins 16/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 28/12, Durant 28, Young 16/12

Washington Wizards - Toronto Raptors 95-102

A torontói kispad döntött. A vendégek második sora rengeteget tett hozzá a mérkőzéshez és bár az első, illetve a harmadik negyedet is a Wizards nyerte, a mélyebb Raptors behúzta a másodikat és a negyediket, amellyel összességében a győzelmet is megszerezte. A kanadaiak kezdőjében végül Ibaka, Powell és Valanciunas még húsz percet sem töltött parketten, de Lowry is elég gyengén játszott és DeRozan sem élete meccsét produkálta, azonban a fegyelmezett csapatvédekezés és a cserék megoldották a kérdést: CJ Miles 20 ponttal és 6/9 triplával szállt be, VanVleet is nagyon kellett a hátvédrotációba, Siakam és Poeltl pedig a festéket vették birtokba, főleg hátul. A kispad végül 50-15-re nyomta le a Wizards második sorát és a végén DeRozan is hozzászólt, négy clutch pontjával gyakorlatilag eldöntötte az addigra már inkább a Torontónak álló találkozót - Dwane Casey legénysége az utóbbi 11 meccséből 10-et megnyert, zsinórban négyet húzott be idegenben és továbbra is tartja előnyét a Bostonnal szemben. 

Túl sokba kerültek az eladott labdák. Nehezen birkóztak meg a hazaiak az agresszív torontói védekezéssel és 18 alkalommal veszítették el a labdát, amelyből kaptak 27 pontot és ez az adat egy ilyen kiélezett találkozón mindenképpen döntőnek számít. Bradley Beal (23 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) és Otto Porter (24 pont, 9/12 mezőnyből) dicsérhető, de az utóbbi időben kiválóan játszó Tomas Satoransky most magához képest sok rossz döntést hozott és összességében nem működött a támadójáték - zsinórban nyolc meccs után először nem érték el a 25 gólpasszt és 15 találkozó után először maradtak száz pont alatt. Különösen a végjátékban lett volna szükségük valami extrára, de ez nem jött, így sorozatban másodszor is kikaptak és továbbra sem tudják átugrani a Clevelandet. 

A Wizards legjobb dobói: Porter 24/6, Beal 23/9, Morris 15/3
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 23, Miles 20/18, Valanciunas 12/3, VanVleet 12/3

Chicago Bulls - Dallas Mavericks 108-100

Az utolsó negyed. Fordulatos meccs volt, az első negyedet nyolc ponttal nyerte a Mavs, a másodikat hattal a Bulls, majd a harmadikban megint a vendégek kerültek fölénybe, de a záró etapban sikerült szintet lépnie a Chicagónak. Az egyébként jól játszó Dunn-LaVine-Markkanen trió mellett Bobby Portis is megérkezett, beszórt 22 pontot és a negyedik negyedben egymás után három kosarat süllyesztett el a végül döntőnek bizonyuló időszakban - az utolsó négy percet 16-4-re, az egész játékrészt 30-15-re húzták be a hazaiak, így végül kiharcolták a győzelmet. 

Semmi sem változik. Talán már kár is leírnunk, de természetesen ismét az utolsó percekben, a végjátékban bukott el egy addig szoros találkozót a Dallas, össze sem lehet már számolni, hogy hányadszor fordult ez elő ebben a szezonban a csapattal. Dirk Nowitzki szerint most az eladott labdák miatt kaptak ki, a második félidőben kilencszer is elveszítették a játékszert, de a végjátékban már semmi sem működött náluk sem elöl, sem hátul - pedig Harrison Barnes (26 pont, 7 lepattanó) és az újonc Dennis Smith (25 pont, 9/17 mezőnyből) is remekül játszott, de ez sem volt elég a sikerhez. 

A Bulls legjobb dobói: Portis 22/6, Dunn 18/9, Markkanen 17/9
A Mavericks legjobb dobói: Barnes 26/3, Smith 25/6, Nowitzki 18/15

Memphis Grizzlies - Denver Nuggets 102-108

Nem remekelt, de győzni tudott a Nuggets. Nem idei legjobb játékát nyújtotta a Denver, a 24 eladott labda borzasztóan sok, de ezzel együtt is sikerült behúzniuk a kötelezőt a vendégeknek, így végül elégedettek lehetnek. Gary Harris (26 pont, 11/18 mezőnyből, 4 labdaszerzés) és Will Barton (24 pont, 10/14 mezőnyből) bontották a védekezést és hozták a kosarakat, a kezdőbe bekerülő Paul Millsap már elég otthonosan mozgott (27 perc, 15 pont, 7 lepattanó, 4 labdaszerzés) és még az is belefért, hogy Nikola Jokics abszolút formán kívül (9 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz, 5 eladott labda) játsszon. A szépen építgetett előny nagy része a negyedik negyedben egyébként elillant, de egy perccel a vége előtt, 104-102-nél, egy támadópattanó után Harris bevert egy kulcsfontosságú középtávolit - ezt megtoldották még két jó védekezéssel és két büntetővel, ez pedig elégnek is bizonyult.

A liga alján. Sorozatban tizenkettedik vereségét gyűjtötte be a ligautolsó Grizzlies, bár arra most nem lehetett panasz, hogy ne tettek volna meg mindent a sikerért a hazaiak - Marc Gasol vezetésével 15 pontos hátrányból álltak fel a negyedik negyedben és kis híján meg is fordították a találkozót. Az utolsó percben azonban éppen Gasol hibázott egymás után kétszer, így elszalasztották az esélyt és ismét kikaptak - érdekesség, hogy idén már a 22. különböző kezdőötössel álltak ki és mindössze tíz játékos tudott mezt húzni az összecsapásra. 

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 22/9, Martin 16, Brooks 13/3
A Nuggets legjobb dobói: Harris 26/3, Barton 24/6, Millsap 15/3

Milwaukee Bucks - Indiana Pacers 96-103

A Pacers tudott fordítani a szerencséjén. Mindkét együttes több fájó vereség után érkezett meg erre a találkozóra, de végül csak az Indiana tudott feljebb kapcsolni és rendezni a sorait. Oladipóék az első negyedben még nem igazán találták a ritmust, de utána elkapták a fonalat és komoly kinti dobóforma nélkül is ők diktálták az iramot, határozottan védekeztek és jobban dobtak ellenfelüknél, így fokozatosan egyre nagyobb fölénybe kerültek. A záró etapban volt egy megingásuk, amikor a 17 pontos előnyük négy, majd három egységnyire csökkent, de végül amit nagyon kellett, azt megcsinálták a végjátékban is - Oladipo jelentkezett két nagyon fontos dobással, a végén pedig Bogdanovic büntetői zárták le az összecsapást. 

Baj van a Bucksnál? Nemrég még kiváló formában volt, most viszont már zsinórban negyedik vereségét gyűjtötte be a Milwaukee, valami félrecsúszott a csapatnál - pedig változott a kezdő, bekerült a 40 éves Jason Terry, aki komoly meglepetésre kiosztott három blokkot is, ez utoljára 2010 decemberében fordult elő vele. Azonban sem ez, sem Middleton 30 pontja, sem Antetokounmpo játéka (24 pont, 10 lepattanó, 3 blokk) nem hozott győzelmet, a negyedik negyed közepén 17 pontos hátrányban volt a gárda és bár innen még egy nagy rohammal felzárkózott, nem tudta megtörni rossz szériáját. A hazai alakulat 40% alatt dobott mezőnyből, alig 15 gólpasszt osztott ki és felállt védelem ellen nagyon szenvedett, de most már csak egy meccsel előzi meg a keleti nyolcadik Miamit, valamin változtatni kell.

A Bucks legjobb dobói: Middleton 30/6, Antetokounmpo 24/6, Bledsoe 15/6
A Pacers legjobb dobói: Oladipo 21/6, Stephenson 16/3, Bogdanovic 14

Phoenix Suns - Oklahoma City Thunder 116-124

Booker parádéja is kevés volt. Újfent extrát játszott a Phoenix dobógépe és vezérletével kis híján meglepetést is okozott a hazai alakulat: két és fél perccel a vége előtt éppen Booker dudaszós kosara után még vezetett a társaság, de aztán elsöpörte őket Russell Westbrook és az OKC. Pedig a hátvéd mindent megtett, 39 pontot szórt 16/28-as mezőnymutatóval, 6 lepattanóval és 8 gólpasszal, volt egy olyan szűk másfél perc, amikor egymaga 11 egységet (!) tett fel a táblára és összességében elérte a 4000 pontot pályafutása során, amelyre nála fiatalabban eddig csak LeBron James és Kevin Durant volt képes. A győzelem mégsem lett meg, mert jött a regnáló MVP...

Westbrook nem bízta a véletlenre. Valamiért többször is megégett az utóbbi időben a Suns ellen a Thunder, az utóbbi három egymás elleni harcot egyaránt a Phoenix nyerte, így maximálisan komolyan vették az összecsapást a vendégek. Ez főleg Russell Westbrook elsöprő akaratán látszott, az előző szezon MVP-je megállíthatatlanul száguldozott a pályán és végül 43 ponttal, 14 lepattanóval, valamint 8 gólpasszal zárta zseniális estéjét. Az ő vezérletével fordított a végjátékban az OKC, az utolsó másfél percet 10-0-ra nyerte meg az együttes és ebből nyolc pontot maga Westbrook dobott, előbb egy kettessel egyenlített, majd egy triplával előnyhöz juttatta csapatát, a végén pedig egy büntetővel és egy zsákolással tette teljessé a produkciót. Akármennyire is megszenvedett a liga legalján lévő csapatokkal a Thunder, végül csak behúzta a kötelezőket, így jelenleg a nyugati harmadik-hatodik helyen áll...

A Suns legjobb dobói: Booker 39/18, Warren 19, Jackson 19
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 43/6, George 20/9, Anthony 14

Utah Jazz - Minnesota Timberwolves 116-108

A Timberwolvesnál minden összejött. Hiába kezdett jól a Wolves, a második negyed hajrájában 10 pont feletti hátrányba kerültek, ráadásul az addig jól játszó Towns gyors egymásutánban két technikait szedett össze reklamálásért, és mehetett zuhanyozni. A második félidőben így Wiggins és Teague igyekezett a gárda élére állni, fel is zárkóztak, de fordítani nem tudtak, ehhez kellett volna a mostanában rossz formában lévő Jamal Crawford, a negyedik negyedben pedig a hazaiak újra 10 pont környékére növelték a különbséget. Ekkor történt, hogy Rubio védekezett Teague-en, aki a rossz dobást követő lerohanás során kilökte ellenfelét a pályáról - a kiállítást követően még próbált kapaszkodni a Wolves, de itt már a Jazz volt nyeregben. A vereség azt jelenti, hogy a Wolves tovább csúszott lefelé, és nem lehetetlen, hogy Teague-et is eltiltják 1-2 meccsre.

A Jazz megtette, amit kellett. Az All-Star szünet nem jött jól Gobert-éknek, előtte 11 meccset nyertek, azóta viszont csak esnek-kelnek, szükségük volt a győzelemre. A francia center tett is ezért, egyrészt belemászott Towns fejébe, másrészt már az első félidőben 18 pont és 10 pattanó állt a neve mellett (végül 26 pontig, 16 pattanóig és 4 blokkig jutott 12/14-es büntetőzés mellett). Mitchell is jó hatékonysággal dobott, a sérülésből visszatérő Rubio egyre jobban vezényelte a támadásokat, a kiválóan dolgozó kezdőötös mellett pedig komoly lendületet adott Jae Crowder, aki nem dobott ugyan jól (6/15), de remekül védekezett. Az ellenfél edzője, Tom Thibodeau hiába mutogatott a játékvezetőkre a meccs után, a Jazz többet tett ezért a győzelemért, ezt mutatja a 45-27-re nyert pattanózás, illetve a második esélyből szerzett pontok 19-0-s aránya. A Utah ezzel megkapaszkodott a táblázaton, két meccsre vannak a playoff-helyektől. 

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 26/6, Gobert 26, Crowder 15/9, Favors 15.
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 27/12, Teague 25/6, Towns 13/3.

Los Angeles Clippers - New York Knicks 128-105

A második félidőben hengerelt a Clippers. Jól kezdett a hazai csapat, azonban a második negyedben engedték játszani a Knickset, akik 60-57-re vezettek is a nagyszünetben. A pihenő alatt rendezték a soraikat Jordanék, 28-8-cal nyitották a harmadik negyedet, ezzel gyakorlatilag el is döntve a lényegi kérdéseket. Bár Danilo Gallinarinak mégis eltört a keze pár napja, ezért jó ideig nem játszhat, és Lou Williams is úgy dobott bizonyos helyzetekben, mintha törött lenne a keze (ma 0/6 tripla), összességében simán hozta a kötelezőt a LAC. A Jordan (19 pont, 20 pattanó) és Harrell (19 pont 16 perc alatt) alkotta magasember-rotáció tökéletesen működött, Rivers bevert 5 triplát, a padról pedig 62 pont érkezett. Az elmúlt hét meccsből az ötödiket nyerte meg Doc Rivers csapata, a két vereség pedig a Warriors-Rockets duótól érkezett, ami a vállalható kategória – a Los Angeles utol is érte vereségek számában a rájátszó helyen álló Nuggets-Wolves párost. További jó hír, hogy legközelebb a Nets érkezik, ami szintén kötelező győzelem.  

Ebben ennyi volt. A foghíjas Knicks mindent megtett az első félidőben, a 60 dobott pont remek, de amint felpörgette a tempót a Los Angeles, azonnal látszott, mennyire kevés használható játékosa van Jeff Hornaceknek. Hiába értek el öten legalább 11 pontot, tripláztak 44%-kal, a harmadik negyedben nem tudtak mit kezdeni a hazaiakkal. A Knicksnek sok mindent már nem tartogat az idei szezon, utóbbi 12 meccsükből a 11. találkozót bukták el, ráadásul a senki földjén vannak, 24 győzelemmel állnak, mögöttük pedig 18-21 győzelemmel helyezkedik a „nagy nyolcas”, akik idejében elkezdték a tankolást. 

A Clippers legjobb dobói: L. Williams 21, Rivers 19/15, Jordan, Harrell 19-19.
A Knicks legjobb dobói: Kanter 18, Hardaway 17, Lee 15/9.

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus