Húsz ponttal nyert a bajnok otthonában az OKC, ismét égett a Cavs

Westbrook és George vezetésével nyert az Oracle-ben az OKC - újabb Cavs-blama - Porzingis megsérült - simán verte a Bostont a Raptors.

Végig vezetett és tulajdonképpen sima győzelmet aratott a címvédő-listavezető GSW otthonában az Oklahoma City az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, Russell Westbrookék húsz ponttal verték meg Kevin Durantéket. Megint nagyot égett a Cavs, ezúttal Orlandóban omlottak össze és kaptak ki LeBron Jamesék, a Toronto nem adott esélyt a Bostonnak, hozta a kötelezőt a Rockets, tovább szárnyal a Lakers, a Knicksnél viszont nagy a gond: az egész szezonra kidőlt a gárda legjobbja, Kristaps Porzingis.

Visszajátszás c. videós rovatunk ezen a linken megtekinthető!

Orlando Magic - Cleveland Cavaliers 116-98

Ez már tényleg értelmezhetetlen. Hetek, lassan hónapok óta beszédtéma a Cleveland gyenge formája, belső harcai, cserepletykái és óriási vereségei, a legutóbbi hatalmas pofon után pedig most egy újabbat gyűjtött be a társaság. A "módszer" viszont új, ugyanis sokáig úgy tűnt, hogy sima győzelmet jegyeznek Jamesék, mert vezettek már 21 ponttal is, mielőtt érthetetlen összeomlást produkáltak: a második félidőt összesen 34 egységgel veszítették el, az utolsó negyedbeen mindössze kilenc (!) pontot tudtak csak szerezni és vállalhatatlan produkcióval szenvedtek újabb fájdalmas vereséget, ezúttal a liga egyik leggyengébb, ráadásul back-to-backet játszó csapatával szemben. A második félidőt már a betegséggel küzdő Tyronn Lue nélkül játszották le, de aligha lehet ez a magyarázat arra, amit akkor bemutattak - Jamesnek le kellett ülnie hosszú percekig faultgondok miatt, itt lépett meg a Magic, de a baj már akkor is megvolt, amikor még a pályán tartózkodott. Az utóbbi 21 meccsből ez volt a csapat 14. veresége, csütörtök hajnalban a Minnesotát fogadja majd.

Back-to-back győzelem. Utoljára november 8-10-én nyert egymás után két meccset az Orlando, most viszont egymást követő két este is győzelmet ünnepelhetett, nem is akármilyet: a Heat idegenbeli legyőzése után a Clevelandet verte meg 21 pontos hátrányból. A második félidőben gálázott az együttes, a korábbi rozsdát lerázták magukról Biyombóék és leoktatták a Cavst, a harmadik negyedet 10/10 jó dobással kezdték, futottak egy 19-2-t, majd fordítottak, a 34 pontos karriercsúcsot szóró Jonathon Simmons egymaga 22 egységet rámolt be ebben a játékrészben, a záró etapra pedig már a pálya túloldalán is szétesett a Cleveland, így nem volt kérdés a győztes kiléte. Váratlanul elkapta a fonalat a Magic, most pedig az Atlantát fogadja majd, ahol kifejezetten jó esélyei lesznek a győzelmi sorozat nyújtására.

A Magic legiobb dobói: Simmons 34/6, Fournier 19/3, Biyombo 11
A Cavaliers legjobb dobói: James 25/6, Thompson 12, Smith 12/12, Green 12

Toronto Raptors - Boston Celtics 111-91

Nem adott esélyt a Toronto. Már az első negyedben is fölénybe tudott kerülni a Raptors, de a második játékrészben már kérdés nélkül ellenfele fölé nőtt és állva hagyta a vendégcsapatot a társaság - a nagyszünetben 21 pont volt a különbség, elég hamar eldőlt a győztes kiléte. DeRozanék szépen járatták a labdát, Lowry és Miles 43 ponttal, valamint 11/18 triplával lőtte szét a bostoni védekezést, összességében 17/36-ot hajított kintről a Casey-legénység, de különösebb extra senkitől sem kellett - a padról hárman érték el a tíz pontos határt, több mint kétszer annyi pontot szereztek leindításból és a fordulás után is kényelmesen őrizték az előnyüket. Ennek megfelelően pihenni is jutott idő, csak VanVleet játszott 30 perc felett, figyelhettek a terhelésre, így a liga legjobb hazai csapata egyetlen meccsre közelítette meg a keleti listavezető Celticset.

Irving sem segített. Három kihagyott mérkőzés után újra játékra jelentkezett a Celtics vezére, de ő sem tudott mit tenni, ugyan 22 perce alatt beszórt 17 pontot, de saját bevallása szerint nem érezte igazán jól magát és a meccsre nem is volt most különösebb hatása. Marcus Morrist is bevethette Brad Stevens, de vele is hasonló volt a helyzet, Al Horford teljesen eltűnt (1/5 mezőnyből, 2 pont), a támadójáték egyáltalán nem működött, védekezésben pedig nem értek oda Lowryék tripláira - hamar szétnyílt az olló és a második félidőben nem volt már bennük annyi erő, hogy szorossá tegyék a találkozót. Így négy győzelem után kaptak ki, a Toronto már ott liheg a sarkukban a tabellán, most pedig utaznak tovább Washingtonba, az sem lesz könnyű feladat. 

A Raptors legjobb dobói: Lowry 23/18, Miles 20/15, DeRozan 15/6
A Celtics legjobb dobói: Rozier 18/12, Irving 17/6, Morris 12/6

Atlanta Hawks - Memphis Grizzlies 108-82

Sima győzelem. Kihasználta a Memphis gondjait és magabiztosan nyerte a találkozót a Hawks, amely 38 pontot dobott a vendégek eladott labdái után és erőlködés nélkül, könnyedén múlta felül ellenfelét - az első negyed után hét, a nagyszünetben tizenhat, három játékrészt követően huszonöt pont volt a távolság, nem botlott meg Mike Budenholzer csapata. Különösebb egyéni extrára ezúttal nem volt szükség, de Dennis Schröder (25 perc, 22 pont, 5 gólpassz) és John Collins (26 perc, 15 pont, 10 lepattanó) teljesítménye azért kiemelendő, csapatszinten 29 gólpasszt osztottak szét és simán behúzták sorozatban második győzelmüket.

Könnyen adta a meccset a Memphis. A 25 eladott labda önmagáért beszél a vendégek oldaláról, nem fejtettek ki nagy ellenállást, sőt, jelentősen megkönnyítették az Atlanta dolgát azzal, hogy tálcán kínálták az "ingyen" kosarakat - ezt kiegészítették még annyival, hogy egyébként is botrányosan gyengén támadtak, így nem lehetett érdemi esélyük a szoros meccsre sem. Gasolék egyértelműen megzuhantak az elmúlt időszakban, mióta Tyreke Evanst tartalékolják, sorozatban negyedszer veszítettek, következőleg pedig a bombaformában lévő Jazz lesz az ellenfelük.

A Hawks legjobb dobói: Schröder 22/3, Collins 15, Dedmon 11/3
A Grizzlies legjobb dobói: Chalmers 13/3, Brooks 12, Rabb 10

Brooklyn Nets - Houston Rockets 113-123

Ennyivel több volt a Houstonban. 16-16 hármast dobtak a csapatok, nem a védekezésen volt a hangsúly, inkább a könnyed, minél kevesebb energiabefektetéssel szerzett kosarakon, ennek megfelelően nem is dőlt el a meccs egyik irányba se, csak a végén - ott viszont érvényesítette a papírformát a Rockets. A harmadik negyed hajrájában négy ponttal vezetett a Nets, amikor sebességet váltottak a vendégek, futottak egy 11-0-t és innentől nem is néztek már hátra, a 15.000 pontos határt átlépő James Harden (36 pont, 4/10 tripla, 10/10 büntető), valamint a 25 egységig jutó (9/15 mezőnyből, 4/8 tripla, 7 gólpassz) Chris Paul vezetésével hozták a kötelezőt. Összességében közel sem járatták úgy a labdát és szolgálták ki egymást, mint szokták, de 55,6%-kal dobtak mezőnyből, közel 50%-kal tripláztak és amikor kellett, akkor előléptek a sztárok, ezzel zsinórban ötödik győzelmét is behúzta a D'Antoni-legénység, így utazik el Miamiba.

Jó meccset játszott a Brooklyn. Méltó ellenfél volt ezen az estén a hazai csapat, megvolt a kellő tűzerő Crabbe-ékben, a Dinwiddie-Carroll kettős 10/15 triplát vert be és partiban is volt a társaság a harmadik negyed hajrájáig, innentől azonban nem tudta tartani a Houston tempóját. Hiába a látványos játék, ebben a műfajban nem nagyon lehet mit kezdeni Hardenékkel, így bár nincs okuk szégyenkezni, igazán reális esélyük azért nem volt a sikerre, nemes egyszerűséggel túldobták őket a vendégek annyival, amennyivel kellett. Az utóbbi nyolc meccsükből a hetediket veszítették el, ráadásul Caris LeVert valószínűleg agyrázkódást szenvedett, amikor "belenézett" Nené egyik keményebb zárásába...

A Nets legjobb dobói: Carroll 21/15, Dinwiddie 18/15, Allen 16
A Rockets legjobb dobói: Harden 36/12, Paul 25/12, Capela 18

New York Knicks - Milwaukee Bucks 89-103

Nagy a baj. Egy ártalmatlannak tűnő zsákolás után ért földet, majd terült el Kristaps Porzingis és bár már ekkor is látszott, hogy komoly lehet a gond, a vizsgálatok után vált hivatalossá, hogy a Knicks All-Star magasembere ACL-szakadást szenvedett és a szezon hátralévő részét kihagyni kényszerül. Mindez alig tizenegy perc játék (10 pont és 3 blokk állt a neve mellett) után történt, innentől pedig érthető módon nem a New Yorkról szólt a találkozó, a Bucks később vezetett húsz pont feletti előnnyel is és bár Enes Kanterék feljebb tudtak kapaszkodni, igazán megszorítani nem tudták ellenfelüket. Persze ez most nem is lényeges, hiszen a legjobb játékosukat veszítették el hosszú időre (a hírek szerint a következő szezon eleje is veszélyben lehet számára), ezzel együtt pedig minden bizonnyal a halványan még meglévő playoff-álmaiknak is búcsút inthetnek.

Élt az eséllyel a Bucks. Kihasználta a Knicks súlyos gondjait a Milwaukee és fontos idegenbeli sikert könyvelhetett el, a második félidőben már gyakorlatilag végig uralta az összecsapást az együttes és bár nem dobott jól, az Antetokounmpo-Bledsoe-Middleton trió vezérletével így is hozni tudta a győzelmet. Ez a hármas 46 ponttal és 16 gólpasszal jelentkezett, a kispadról előkerült még a 16 pontos Sean Kilpatrick, a gyorsindításokat nagyon eredményesen és látványosan fejezték be, így megérdemelten nyertek - Jason Kidd kirúgása óta 7-1-re állnak és a riválisok botlásai miatt mindössze fél meccsre vannak a keleti harmadik helytől.

A Knicks legjobb dobói: Kanter 19, Lee 14/6, Porzingis 10/3
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 23, Bledsoe 23/6, Middleton 20/6

Philadelphia 76ers - Washington Wizards 115-102

A Sixerst is magával ragadta az Eagles-buli. A közönség még mindig a Super Bowl-győzelem mámorában úszott, többször is az Eagles NFL-csapatát éltették a nézők és már a találkozó előtt egyértelművé vált, hogy most ünnepelni jöttek ki az emberek. Ezt nem akarták elrontani a kosarasok sem, a 76ers egy 22-7-es rohammal kezdte a mérkőzést, az első negyed végén 17 ponttal vezetett és egyetlen egyszer sem adta ezt ki a kezéből, végig előrébb járt és szép győzelmet aratott. Joel Embiid (27 pont, 12 lepattanó, 3-3 gólpassz és blokk) tarthatatlan volt, mellette Saric, Simmons és Redick is parádézott, csapatszinten 55,6%-kal dobtak, így pedig nem lehetett más a vége, mint győzelem - a fantasztikus hangulat csak tovább fokozódott emiatt és a Phillynél remélik, hogy kitart a következő, New Orleans elleni hazai találkozóig is.

Eddig és ne tovább. Sorozatban öt győzelem után, egy back-to-back második felén, továbbra is John Wall nélkül lépett pályára a Washington, de az extra energiával játszó Sixers ezúttal egyértelműen jobbnak bizonyult a fővárosiaknál. Különösen védekezésben voltak gondjaik, támadásban a 30 pontos Bradley Beal vezetésével még többé-kevésbé tartották magukat, de a hamar beszedett tíz pont feletti hátrányt nem tudták eltüntetni, nem tudták átvenni az irányítást. A dobással azért voltak gondjaik, főleg ami a triplákat illeti, így hiába a 16 megszerzett támadópattanó és a hattal kevesebb eladott labda, nem tudták elrontani a Philly ünnepét - ezzel együtt továbbra is egálban vannak a Clevelanddel, következőleg pedig a Boston ellen bizonyíthatnak otthon. 

A 76ers legjobb dobói: Embiid 27/9, Saric 20/6, Redick 18/12
A Wizards legjobb dobói: Beal 30/15, Porter 17, Mahinmi 13

Golden State Warriors - Oklahoma City Thunder 105-125

Oktatott a Thunder. Sorozatban négy vereség után érkezett meg erre a meccsre a vendégcsapat, de már az első perctől jelezte, hogy más fordulatszámon pörög ezen az estén. Russell Westbrook elképesztő dobópárbajt vívott az első negyedben Kevin Duranttel és már a játékrész végén 21 pontnál járt (Durant 17-nél), a folytatásban pedig felnőtt mellé Paul George is - Westbrook végül kacérkodott egy újabb tripla-duplával (34 pont, 9 lepattanó, 9 gólpassz), George pedig elöl-hátul parádézott (38 pont, 6/11 tripla, 6 labdaszerzés), erre a kettősre nem volt válasza a Golden State-nek. Az OKC részéről az is belefért, hogy Carmelo Anthony alig hat perc játék után bokasérülést szenvedett és kivált a meccsből, ez sem törte meg a lendületet, a gárda végig uralta az összecsapást és kiváló játékkal (például 38 pont leindításból) aratott egy nagy győzelmet. Ezzel ráadásul 2-0-ra vezeti a GSW elleni alapszakasz-párharcot az idei szezonban, méghozzá összesen 37 pontos különbséggel...

Valami nem stimmel a Golden State-nél. Nagyon gyengén játszott a bajnok, flegmán és akaratgyengén kosárlabdázott a gárda Kevin Durantet leszámítva, de ilyen védekezés mellett nem volt reális esélyük úgy sem, hogy a tavalyi döntő MVP-je 33 pontot szórt. Már az első negyedben komoly hátrányba kerültek és onnantól végig futottak az eredmény után, de gyakorlatilag megszorítani sem tudták ellenfelüket, ez pedig hazai pályán elég ritka esemény náluk - ahogy a húszpontos vereség is az. A gyenge játék mellett ráadásul a hidegvérüket sem tudták megőrizni, öt technikait kaptak Curryék, Greent kiállították, a tulajdonos, Joe Lacob is dobálta a kabátját és Steve Kerr fiai az utóbbi négy meccsből harmadszor, egymás után pedig másodszor szenvedtek vereséget - ez utóbbi idén először fordult elő velük, valami nincs rendben náluk és az előnyük is egyetlen meccsre csökkent a Houstonnal szemben. 

A Warriors legjobb dobói: Durant 33/9, Curry 21/6, Thompson 12/6
A Thunder legjobb dobói: George 38/18, Westbrook 34/6, Grant 16/3

Los Angeles Lakers - Phoenix Suns 112-93

Száguld a Lakers. Nem rontotta el a kötelezőnek számító hazai győzelmet a Los Angeles, a szoros első félidő után a másodikban már egyértelmű fölényben játszott Luke Walton csapata - a harmadik-negyedik negyedet 19 ponttal nyerte meg a társaság, itt már nem adott esélyt a Sunsnak. Több remek egyéni teljesítmény is kiemelhető az arany-liláknál, Brandon Ingram (26 pont, 9/12 mezőnyből), Julius Randle (21 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) és Josh Hart (15 pont, 11 lepattanó, 3/4 tripla) is nagyszerűen játszott, összességében sokkal jobban dobtak ellenfelüknél és magabiztosan nyertek - az utóbbi 15 meccsből 11. alkalommal, otthon pedig sorozatban hetedszer, óriási tempóban zárkóznak felfelé. Mindezt ráadásul Lonzo Ball nélkül, hiszen az irányító sérülése óta 7-4-re állnak.

Egy futás volt a Sunsban. A második negyedben tudta igazán felszívni magát a vendégcsapat, akkor egy 22-8-as periódussal hétpontos előnyt építettek fel Chrissék, de ezzel el is lőtték minden puskaporukat - a nagyszünetig már ismét fölénybe került a Lakers, a fordulás után pedig egyoldalúvá vált a meccs. Devin Booker nélkül persze ez nem akkora meglepetés, hiába szórt 24 pontot TJ Warren, ez így összességében kevés volt, 40% alatt dobtak mezőnyből, elrontottak tíz büntetőt és az utóbbi 13 meccsükből a 12. vereségüket gyűjtötték be.

A Lakers legjobb dobói: Ingram 26/6, Randle 21, Kuzma 16/6
A Suns legjobb dobói: Warren 24, Jackson 16/3, Chriss 10/6

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus