Irányítók csatája 19:00-tól: Rajon Rondo John Wall ellen

19 órától Celtics-Wizards, 21:30-tól Atlanta-Denver, lesz Grizzlies-Heat, Lakers-Pelicans, pályán a Knicks, a Mavs és a Thunder.


Boston Celtics – Washington Wizards (19:00)

Paul Pierce bostoni visszatérései mindig kis pikáns ízt adnak, de most nem elsősorban Pierce és Jeff Green összecsapása, hanem Rondo és Wall egymás elleni küzdelme lesz az igazi csemege. Rondo nem igazán találja a dobásait manapság (viszont brutális mennyiségű gólpasszt ad), a héten egy Lakers-es cserepletykában is felmerült a neve – bár őt ezek a hírek már nem zavarják, az utóbbi időben sok ilyenben volt része. John Wall már inkább zavarni fogja, a Wizards irányítója ihletett formában játszik (és szintén Top5-ben van a passzlistán), ennek is köszönhetően zsinórban 4 győzelmet aratott a Washington, és 2. helyen áll a Keleti Konferenciában. 

Nem tévedés, 1974 óta nem rajtolt 13-5-tel a fővárosi gárda, ráadásul legutóbb a mostanában szépen fejlődő Denverre egy 30 pontos zakót adtak fel. 42.8 %-on tartják ellenfeleiket, ha 100 pont alatt kapnak, akkor szinte automatikusan be lehet írni a W-t (12-0). Akinek még érzelmi többletet jelenthet ez az összecsapás, az a sérült Nene Hilario helyén kezdő Kris Humphries, aki tavaly kis híján kikerült az NBA-ből, miután a Celticsnél nem nagyon számítottak rá – a héten viszont már volt 20 lepattanós és 20 pontos meccse is. A Bostonnál megpróbálhatnak majd egy hármas győzelmi szériát építeni, de nem lesz egyszerű, mert most nem a Lakers és nem a Pistons áll fel a túloldalon, hanem a Kelet talán legegyenletesebben teljesítő alakulata – akik egyébként könnyedén kihúzhatják a Celtics méregfogait (Rondo, festékbeli pontok, gyorsindítások). 

Atlanta Hawks – Denver Nuggets (21:30)

A kissé döcögős idénykezdet után az Atlanta nagyon komolyan összeállt, zsinórban húztak be öt győzelmet – csont nélkül állnak Kelet 3. helyén. Egyelőre úgy tűnik, hogy a 3-and-D játékosok tobzódása a keretben (Korver, Sefolosha, Carroll) nagyon sokat lendített nem csak a Hawks periméter-védekezésén, de az eddig jó külső dobásokon is javított még egy szintet. Az utóbbi 5 meccsből kettőn is 75 ponton tartották az ellenfeleiket, az utolsó három mérkőzésen 20.3 labdaeladást kényszerítettek ki.

A Denver utóbbi két meccsét elvesztette, de előtte pazar formát mutattak, nyolc meccsükből hetet behúztak. A legutóbbi, Wizards elleni zakót kisiklásnak tekintette Brian Shaw vezetőedző, és egyébként a Nuggets nem rossz idegenben (4-6) – ugyanakkor Atlantába nem győzni járnak, utolsó hat látogatásuk során csak egyszer sikerült. Ty Lawsonnak védekezésben nagyon össze kell kapnia magát, mert hiába van mellette Arron Afflalo, a túloldalon Jeff Teague mellett nagyon sok, jó formában lévő hátvéddel rendelkezik a Hawks. Aki még a mérleg nyelve lehet, az Kenneth Faried, aki eddig elég nagy csalódás volt, de Paul Millsap ellen kamatoztathatja atletikus képességeit; ha Mozgov is folytatja remek játékát, komoly problémát okozhat a palánk alatt tehetséggel bőven ellátott, de létszámban elég foghíjas Hawks-kontingensnek.

Memphis Grizzlies – Miami Heat (00:00)

A Grizzlies a csodálatos november után eddig rémálomszerű decembert fut: előbb Houstonban szenvedtek meglepő vereséget a tartalékos Harden-bandától, majd 22 meccses hazai sikersorozatukat sirathatták el a címvédő Spurs elleni buktával. Komolyabb baj persze így sincs (leszámítva Marc Gasol kisebb térdfájdalmait), holtversenyben a nyugati 2-4. helyen állnak, azonban a Miami elleni összecsapáson kötelező a győzelem, ha nem akarnak belekerülni egy rossz sorozatba. A Heat elsőre ideális partnernek tűnik, hiszen a floridaiak sorozatban háromszor buktak, és bizony a játékban is akadnak komoly gondjaik. Pedig Wade most elméletileg egészséges, a palánk alatti védekezés alapemberének szánt Josh McRoberts is elkezdte a szezont – a rotáció azonban alaposan össze van kuszálva, ami valószínűleg nem fog beleférni a kettőzött erővel küzdő Memphis ellen. Ha a Miami akar valamit, akkor vagy Wade-nek, vagy a kiegészítők közül valakinek elő kell lépnie, mert különben a Grizzlies extra teljesítmények nélkül is győzni fog. 

Detroit Pistons – Oklahoma City Thunder (00:00)

Hosszú története talán legsötétebb napjait éli át a Pistons-franchise, hiszen sorozatban 11 vereségnél járnak, egyedül a Philadelphiát előzik meg az NBA mezőnyében – ráadásul az elmúlt napokban nem csak a Philly, de a szintén nem elit Lakers is győzni tudott Detroitban, ahol az elmúlt 21 év leghosszabb hazai kudarcsorozata készülne el az újabb buktával. Az utolsó két meccsükön (Boston, Philadelphia) hosszabbítást követően kaptak ki, ami szintén nem tehetett jót a játékosok lelkivilágának. A Detroit magasemberei nagyon gyengék mostanában támadásban, az irányító Brandon Jennings pedig kicsit túlvállalja magát – összességében nagyon nagyot kellene javulniuk. A Thundernél egyelőre remekül sült el Westbrook és Durant visszatérése, négyből három meccset behúztak, és nem titkolt céljuk a playoff elérése - ehhez az ilyen meccseket kötelező behúzni. Kevin Durant utóbbi két, Pistons elleni meccsén 79 pontot termelt, a csapat többi részét pedig az motiválhatja, hogy néhány hete (még a sztárok nélkül) otthon szenvedtek a vereséget a Pistonstól. 

Dallas Mavericks – Milwaukee Bucks (01:30)

Négy napja már találkozott egymással a két gárda, akkor Monta Ellis döntötte el a meccset egykori csapata kárára. A Dallas kisembere ihletett formában játszik manapság, sorra szerzi a fontosnál fontosabb kosarakat. Dirk Nowitzki egy kicsit csendesebb, kisebb hátsérüléssel is bajlódik, azon a Bucks elleni összecsapáson nem is játszott – most elméletileg ott lesz a pályán. A két szakvezető adhat plusz ízt a meccshez, hiszen Jason Kidd három éve a bajnok Mavs egyik agya volt, most pedig már edzőként nézhet farkasszemet Rick Carlisle-lal. Az „odavágón” Carlisle túljárt Kidd eszén, ugyanakkor a fiatalokkal teletűzdelt, lendületes játékot játszó Bucksra nagyon oda kell figyelnie a több rutinrókát is felvonultató Dallasnak, mert elég egy kisebb kihagyás, és Jabari Parkerék könyörtelenül büntetnek. A palánk alatt Tyson Chandlernek szokás szerint kulcsszerep jut, ha ő meginog, akkor a Dallas védekezése is megbomlik – ebben az esetben Monta Ellis pontesője is kevés lehet, mivel legutóbb a Milwaukee kispadja 60-18-ra semmisítette meg a nem rossz nevekből álló Heat cseresorát, önbizalomban tehát nem lesz hiány a vendégeknél. 

New York Knicks – Portland Trail Blazers (01:30)

Ha a Detroit sötét napokat él át, ugyanez igaz a Knicksre is, akik sorozatban hét meccsüket bukták el. A széria elejét még lehetett fogni Carmelo Anthony sérülésére, a második felét viszont már nem. Nem arról van szó, hogy sorozatosan agyonverik Derek Fisher csapatát, hanem arról, hogy a végjátékokban rendre az ellenfél találja meg a győzelem kulcsát. Pedig a Knicks elméletileg tobzódik a clutch játékosokban, ez viszont megmarad elméleti síkon. A Trail Blazers más úton jár, legalábbis eddig: 15-4-es mérlegükkel holtversenyben a 2-4. helyen állnak Nyugaton. A húzóemberek és a jól bejáratott kezdőötös hozza, ami az elvárás, és a kispadról is jó teljesítmények érkeznek – náluk azonban most jön egy komoly teszt, mivel eddig 12 hazai és csak 7 idegenbeli meccsük volt. A Knicks elleni összecsapás egy ötmecces túra kezdete, ilyen szemmel is érdemes követni a New York elleni mérkőzést, hiszen ha a nyitómeccset nyerik, az nagy lendületet adhat a továbbiakra. 

Los Angeles Lakers – New Orleans Pelicans (03:30)

A Lakersnél úgy tűnt, hogy valami megindul, de aztán Washingtonban és Bostonban kijózanító pofonba szaladt bele Kobe Bryant és csapata. Byron Scott vezetőedző változtatni is fog a kezdőötösön, kikerül Wesley Johnson és egy plusz kinti tűzerő, Nick Young lép a helyére – erre a váltásra szüksége is lesz a Lakersnek, mert a Pelicans ellen égető szükségük lesz a távoli dobásokra. Bár a New Orleans nagyon rossz formában van (utóbbi 10 meccsükből hetet buktak, Eric Gordon pedig lesérült), Anthony Davis folyamatosan extrát játszik, mellette pedig a török center, Ömer Asik kellemes opciónak tűnik a kissé alulméretezett Lakers-frontcourt ellen. Pár hete a Lakerst már megverték, akkor éppen egy ötös győzelmi sorozatban voltak – egy újabb sikerrel kis lendületet tudnának szerezni. Ehhez persze a Lakersnek is lesz egy-két szava, ugyanis sok helyen nem erős a Los Angeles, de Kobe Bryantre nem igazán van opciója Holiday-éknek, és a periméter-védekezésük is komolyan zavarba hozható – ma hajnalban a Clippers szezonrekordot jelentő 17 hármast rámolt be nekik a Staples Centerben. 

A mérkőzésekhez élőképes linkeket ide kattintva találhattok.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus