Isaiah Thomas karriercsúcsa sok volt a Memphisnek

44-ig jutott a Celtics vezére - Cousins 55-öt dobott a Portlandnek - a Spurs megtörte a Rockets szériáját - túlórában győzött a Cavs.

DeMarcus Cousins 55, Isaiah Thomas 44 pontos estével vezette győzelemre a Sacramentót, illetve a Bostont az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában – előbbi a Portlandet, utóbbi hosszabbításban, idegenben a Memphist győzte le. Patty Mills triplájával a Spurs megtörte a borzalmasan dobó Houston sorozatát, a Cleveland túlórában nyomta le a Milwaukee-t, nagy hátrányból állt fel a Knicks, míg a Warriors és a Clippers könnyedén hozta soros meccsét.

Visszajátszás c. videós rovatunk itt megtekinthető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva elérhetők!

Philadelphia 76ers – New Orleans Pelicans 93-108

A második negyedben tombolt a New Orleans. Ugyan a nyitó játékrészben még a Philly vezetett, a folytatásban sebességet váltottak a vendégek és a második tizenkét perc során 42-21-re nyertek – az itt kiharcolt előnyt vitték tovább a fordulás után. A záró etapban ugyan feljött még egyszer hét pontra (tizennyolcról) a Sixers, de közelebb már nem tudott zárkózni, így bár a Pelicans egyáltalán nem dobott jól (43%)a második negyedet leszámítva, végül magabiztos győzelmet aratott.

Centergondok, következő epizód. Ezúttal sem működött együtt az Embiid-Okafor kettős, egyikük sem tudott hatékony lenni sem támadásban, sem védekezésben, végül mindketten huszonöt percet töltöttek pályán. A harmadik negyedben Brett Brown bedobta Noelt, akit hangos ovációval köszöntött a közönség, de mindössze hét percet kapott és a szurkolóknak sok más okuk nem volt az örömre. Hiába a papíron extra magasemberek, 56-43-ra elveszítették a lepattanózást, 52-32-re maradtak alul a festékben és egyáltalán nem volt meg az az átütőerő, ami a felzárkózáshoz kellett volna.

A 76ers legjobb dobói: Ilyasova 14/6, Henderson 13/9, Okafor 11, Embiid 11, Covington 11/6
A Pelicans legjobb dobói: Davis 31, Jones 17, Moore 15/6

Charlotte Hornets – Los Angeles Lakers 117-113

Összeszedte magát a Hornets. Az első félidőben csak nézték a hazaiak, hogy mit művel a Lakers, az arany-lilák egészen extra dobóformával, 12/18 triplával jutottak el 73 (!) pontig két negyed alatt – Steve Clifford azonban felrázta csapatát és a fordulás után már egész más következett. A 28 pontos Kemba Walker és a 23-ig jutó Nic Batum vezérletével mínusz tizenkilencről állt fel a Charlotte: Walker 7/11 dobását beverte a harmadik negyedben, a záró etapban 3/5 triplát tett hozzá Belinelli és fej-fej mellett érkeztek meg a hajrához. Sorozatos hibák után aztán Walker leszedte a saját támadópattanóját, amelyből Batum dobott egy duplát 13 másodperccel a vége előtt, a választ Young elrontotta, Batum pedig két büntetővel lezárta a meccset.

A végére elfáradt a Lakers. Nick Young mellett főleg Jordan Clarkson (7/9 hármas) húzta a vendégeket, de a szenzációs első félidő után azért várható volt, hogy nem lehet végig bírni ezt az iramot. A fordulás után már nem kaptak annyi lehetőséget a Charlotte-tól, nem tudtak annyit rohanni és nem ültek úgy a dobásaik sem, így elúszott az előny, a végére pedig teljesen kifulladtak: az utolsó öt percben összesen két pontot tudtak szerezni, ami nem fért bele. Luke Walton szerint egy playoff-csapat ellen semmire sem garancia az ilyen előny, ezt pedig most is láthattuk, így a Lakers az utóbbi tizenegy mérkőzéséből tizedszer kapott ki és még két állomás hátra van a hétmeccses idegenbeli túrából.

A Hornets legjobb dobói: Walker 28/12, Batum 23/6, Williams 15/3
A Lakers legjobb dobói: Clarkson 25/21, Young 24/15, Williams 16/3

Toronto Raptors – Brooklyn Nets 116-104

Nem izzadt meg a Raptors. Erőlködés nélkül, könnyedén hozta a kötelezőt a hazai alakulat, kiegyensúlyozott támadójátékkal operáltak DeRozanék és három negyed után már öt játékos is elérte a tízpontos határt. Félidőben már 18 egység volt közte, ami később tovább nőtt, így a hajrában pihenhettek a kezdők – a festéket utalta a Toronto és végig kézben tartotta az összecsapást. A sima győzelem után egy hatmeccses idegenbeli túrára indul a gárda (sorozatban ötöt nyertek saját pályájuktól távol, ami klubrekord), amelynek első állomása Salt Lake City lesz.

Lopez nélkül. A Netsnél nem lépett pályára a center, Brook Lopez, hiányában pedig nem nagyon tehettek mást, mint hogy kintről dobáljanak – az első félidőben 45 mezőnykísérletükből 22 érkezett a triplavonalon túlról. Mivel összesen hét esett be ezekből, a fordulás után már feladták ezt a harcmodort, de közelebb sehogy sem tudtak kerülni és végül tizenegy játékos játszott 18 és 25 perc között – ennél többet senki nem töltött a parketten. Ez volt sorozatban a tizedik idegenbeli vereségük és 1-13-ra állnak az ellenfelek otthonában.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 23/9, Powell 21/3, Carroll 17/9
A Nets legjobb dobói: Hollis-Jefferson 19/3, Dinwiddie 14, Lin 12/6

New York Knicks – Indiana Pacers 118-111

Nyolcvan pont a nagy hármastól. Az első félidőben úgy tűnt, hogy semmi sem változott az idegenbeli túra végéhez képest, enerváltan, lassan kosárlabdáztak a hazaiak és a harmadik negyedben már 15 ponttal vezetett a Pacers. Ekkor azonban elkezdtek ülni Carmelo Anthony dobásai, aki csak a második félidőben 26 pontig jutott és elindult felfelé a Knicks – Melo a harmadik negyed utolsó fél percében bevert két hármast, ezzel látótávolságon belülre kerültek. A záró etap már egyértelműen róluk szólt, Anthony mellett Rose és Porzingis is villogott és ez a trió együtt kereken nyolcvan ponttal zárta az estét – egy 23-6-os futással átvették a vezetést és végül győzelmet arattak. Érdekesség, hogy ez volt az első alkalom idén, amikor úgy nyertek meccset, hogy három negyed után még hátrányban voltak.

Elfáradt a Pacers. Nate McMillan szerint érezhetően fáradtak voltak a vendégek és a back-to-back egyébként sem fekszik nekik, idén eddig 1-6-ra állnak ezek második felén. Ahogy közeledtünk a meccs végéhez, úgy fordult egyre inkább a kocka és a negyedik negyed közepén elment a hajó – itt már sem elöl, sem hátul nem tudták tartani a lépést és a megmaradt nyolcpontos előnyből kilencpontos hátrány lett. Felzárkózni nem volt esély, Paul George-nak nem ment igazán és bár több jó teljesítmény is akadt náluk, senki nem tudta hátára venni a gárdát ebben az időszakban.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 35/21, Rose 24, Porzingis 21/12
A Pacers legjobb dobói: Young 21/6, Turner 21/6, Jefferson 18

Miami Heat – Orlando Magic 130-136 – kétszeri hosszabbítás után

Kétszer hajrázott nagyot a Magic. A rendes játékidő utolsó percében öt pont volt a vendégek hátránya, ám egy kimaradt Richardson-büntetőt kihasználva esélyük nyílt egyenlíteni, amit egyetlen másodperccel az órán meg is tett Serge Ibaka. Az első ráadás végén négy pont volt közte bő fél perccel a vége előtt, de ezúttal is hibázott a Miami és Jeff Green egyenlíthetett, majd a második túlórát már ők kezdték jobban és egy 8-2-es futással döntő előnybe kerültek – erre már nem tudott válaszolni a Heat. Vucsevics és Payton parádésan szállt be a padról, de Fournier is hozta magát, így bár otthon csak 5-10-re áll a Magic, idegenben 8-7-re, ennek köszönhetően tartja magát a playoff-csapatok közelében.

Meg kell tanulni büntetőzni. Rendszeresen elrontja a szoros meccsek végét a Miami, mert Whiteside-ék a liga leggyengébben büntetőző csapatát alkotják, ez pedig most is a győzelembe került: öt alkalommal hibáztak clutch helyzetben a vonalról, amit köszönt szépen az Orlando. Hiába parádézott Whiteside, hiába döntött franchise-rekordot Tyler Johnson (32 pontot még senki nem dobott Heat-csereként), nyerni továbbra sem tudnak, így már csak 9-20 a mérlegük.

A Heat legjobb dobói: Whiteside 32, T. Johnson 32/9, Dragic 19/9
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 26/3, Fournier 26/9, Payton 22

Milwaukee Bucks – Cleveland Cavaliers 108-114 – hosszabbítás után

Hullámvasút. Az első félidőben 18 pontos előnyt épített ki a Cleveland és úgy tűnt, hogy Kevin Love nélkül is könnyed győzelmet arat, de a Bucks másképp gondolta és felzárkózott – az utolsó percben egy 7-0-s futással hosszabbításra mentett. A túlórában is fej-fej mellett haladtak a felek, de egy nagyon távoli James-tripla megtörte az ellenállást, Parker előtte kihagyott egy ziccert, majd két büntetőt is, itt pedig eldőlt a meccs, nem volt már idő fordítani. A hazaiak így ugyan egy rendkívül izgalmas és fordulatos összecsapáson, de alulmaradtak és 50%-os mérleggel folytatják majd – a visszavágón, Clevelandben.

James már Malone előtt. A Cleveland vezére 47 percet töltött parketten és 34 pontja mellett 12 lepattanót, 7 gólpasszt, valamint csak két eladott labdát jegyzett, ráadásul az ő nevéhez fűződik a meccset eldöntő hatalmas hármas is a hosszabbításban. Ezzel a teljesítményével megelőzte az NBA pontlistáján Moses Malone-t és fellépett a nyolcadik helyre, a következő „állomás” Shaquille O’Neal lehet, de ahhoz még bő ezerötszáz pontot kell szereznie. Rossz hír viszont a Cavs számára, hogy megsérült JR Smith hüvelykujja az első negyedben és nem tudott már visszatérni, többet egyelőre nem tudni az állapotáról.

A Bucks legjobb dobói: Parker 30, Antetokounmpo 25/6, Henson 14
A Cavaliers legjobb dobói: James 34/15, Irving 28/9, Frye 15/9

Memphis Grizzlies – Boston Celtics 109-112 – hosszabbítás után

Thomas megőrült a fordulás után. Az első félidő finoman szólva nem a támadójátékról szólt, a Celtics 29, a Grizzlies 34%-kal célzott mezőnyből és ekkor még semmi nem utalt arra sem, hogy a nyolc pontig jutó Isaiah Thomas karriercsúcsot fog dobni. Márpedig ez történt, a Boston vezére a fordulást követően 36 ponttal terhelte meg a Memphis gyűrűjét és 44-gyel zárt, méghozzá úgy, hogy ehhez csak 16 mezőnykísérletre volt szüksége – 7/10 triplát és 17/17 büntetőt süllyesztett el. A rendes játékidőben is az övé volt az utolsó szó, majd a hosszabbításban is hozzátett hét egységet, közte négy nagyon fontos büntetőt, így az ő szenzációs teljesítményével parádés győzelmet aratott a Celtics.

Megint bukott a Memphis. Ugyan a játék már javult, győzni ezúttal sem tudott a Grizzlies, így Marc Gasolék sorozatban harmadszor kaptak ki, ráadásul mindháromszor hazai pályán. Öröm az ürömben, hogy Mike Conley most először nem játszott rosszul (19 pont, 8 gólpassz), de a támadójáték összességében továbbra sem működött, védekezésben pedig képtelenek voltak megállítani Thomast. Így is nyerhettek volna, az első félidőben 17 ponttal is vezettek már, illetve a rendes játékidő végén Gasolnak volt egy dobása a győzelemért, de semmi sem jött össze – most rögtön back-to-backre utaznak Detroitba.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 24/9, Daniels 24/12, Conley 19/9
A Celtics legjobb dobói: Thomas 44/21, Horford 17/3, Bradley 16/3

Houston Rockets – San Antonio Spurs 100-102

Megszakadt a széria. Sorozatban tíz győzelem után szenvedett vereséget a Houston, pedig úgy tűnt, hogy Clint Capela és a fő támadófegyver nélkül is be tudja húzni a meccset a gárda – ugyanis összesen 6/38 triplát tudtak elsüllyeszteni, de így is többször járt tíz pont felett az előny. Azonban a Spurs remek védekezése mellett több üres dobóhelyzetet is mellélőttek Gordonék, majd 100-99-nél 13 másodperccel a vége előtt megfeledkeztek Patty Millsről, aki nem hibázott – az ő hármasa előnyhöz juttatta a San Antoniót. Ugyan Ginobili még elrontott két büntetőt, de ezt sem tudták kihasználni a hazaiak, az egyébként remeklő (31 pont, 10 pattanó, 7 gólpassz, 3 eladott labda) Harden tizedik hármasát is elrontotta, így ezúttal alulmaradtak.

Nagyon értékes győzelem. A negyedik negyed közepén még 13 pont volt a Spurs hátránya, de sorozatban három triplával hamar eltüntették a különbséget Greenék, majd a végén érkezett Mills hármasa, így mondhatjuk, hogy a meccs végén saját fegyverével győzték le a Houstont. Úgy tudtak nyerni a vendégek, hogy húsz támadópattanót engedélyeztek a Rocketsnek, egyetlen kiemelkedő egyéni teljesítmény sem akadt náluk, de könyörtelenül kihasználták Hardenék hibáit és mindent maximálisan megbüntettek. A nem extra játékkal behúzott idegenbeli rangadó után utaznak a Clippershez, méghozzá 15-1-es vendégmérleggel…

A Rockets legjobb dobói: Harden 31/3, Ariza 16/9, Gordon 13/3
A Spurs legjobb dobói: Leonard 21, Aldridge 17, Mills 13/9

Los Angeles Clippers – Denver Nuggets 119-102

Jól reagált a LAC. Blake Griffin másfél hónapra dőlt ki egy térdműtét miatt, de a Clippers nem esett össze, azonnal nyertek egy meccset. Chris Paul 16 pontja mellé 15 gólpasszt és 8 pattanót pakolt, kiválóan adta a ritmust, amiben nagy segítségére volt a 6 gólpasszig jutó Austin Rivers is. Ketten remekül bontottak védelmet, a kiosztásokból pedig JJ Redick élt a leginkább, de mindenki kapott labdát, végül 16 hármasig jutottak. Emellett DeAndre Jordan is úr volt a palánkok alatt, remekül semlegesítette Jokicsot – összességében folyamatosan nyílt az olló, a 3. negyed végén már 23 pont volt közte, nem igazán volt kérdés, ki nyer ma.

Elfáradt a Nuggets. Zsinórban három siker után a back-to-back túlsó oldalán kicsit fásult volt a Denver, Az előző este parádézó Jokics szinte láthatatlan volt, Mudiay bicskája teljesen beletört Chris Paulba (0 pont, 1 gólpassz), innentől kezdve a swingmanek próbálhattak bármit. A padról Will Barton extra volt (22 pont, 5 pattanó, 2 szerzett labda), Faried dupla-duplázott, Gallinari végig igyekezett veszélyes lenni a gyűrűre, de a támadójátékban szakadéknyi különbség volt a gárdák között. A Denver legközelebb szombat hajnalban lép pályára, a látottak alapján rájuk is fér egy kis szusszanás.

A Clippers legjobb dobói: Redick 27/21, Paul 16/6, Mbah a Moute 14/3.
A Nuggets legjobb dobói: Barton 22/6, Gallinari 17/12, Faried 15.

Golden State Warriors – Utah Jazz 104-74

Mit sem ér a parádés forma. Zsinórban négy győzelem után szezonja legsúlyosabb vereségét szenvedte el a Jazz, utóbbi 14 meccsükből mindössze harmadszor kapituláltak Haywardék – de igazából semmi meglepő nem történt, hiszen zsinórban hetedszer kaptak ki a GSW-től (legutóbb december elején), nem igazán fekszik nekik Duranték játéka. Az első negyedben 2/25-tel kezdett a két gárda, össze is hoztak egy 19-15-ös negyedet, utána viszont állva hagyta ellenfelét a Warriors, és a nagyszünetben már 22 pont volt közte. A nagy zakóban talán az is közrejátszott, hogy a csapat legjobb periméter-védője, Rodney Hood mindössze 11 percet bírt egy gyomorfertőzés miatt, de vele is csak a különbség mértéke lehetett volna kérdéses.

Felpörgött a Warriors. A borzasztó első negyed után pusztító vihart kavart a hazai csapat, elöl-hátul nagyszerűen kosaraztak a 2. negyedben, amivel tulajdonképpen el is döntötték a meccset. Curry, Durant és Thompson kiváló dobásmutatóval zárta az estét, Draymond Green sokoldalú volt (15 pont, 11 pattanó, 5 szerzett labda), még JaVale McGee is hasznos volt (8 pont, 7 pattanó). A Warriors nagyon jól tördelte szét a Jazz időnként elég törékeny támadójátékát, Goberték nem tudtak felpörögni, a túloldalon így most elég volt a kevesebb pont is.

A Warriors legjobb dobói: Curry 25/12, Durant 22, Thompson 17/3.
A Jazz legjobb dobói: Johnson 14/6, Ingles 11/9, Lyles 11/6, Gobert 11.

Sacramento Kings – Portland Trail Blazers 126-121

Cousins azzal foglalkozott, amiben jó. Az utóbbi napokban-hetekben a Kings nagyembere sok minden miatt bekerült a hírekbe, ma végre a játéka miatt: 55 pontot hintett. Bőven 50 százalék felett dobott, bevert 5 triplát, 16/17-tel büntetőzött, hátul pedig 13 pattanója mellett háromszor blokkolt, semmit nem tudott kezdeni vele a Portland védekezése, amely egyébként is a liga talán leggyengébbje. A végjátékban is extra volt, az utolsó két percben két triplát és egy 2+1-es játékot hozott össze. Parádés meccse ellenére is rezgett a léc, de a Lawson vezette kispadról érkező 49 pont óriási segítség volt, így a hiányzó Rudy Gay pontjait is tudták pótolni.

Mason Plumlee extrája kevés volt. A Blazers magasembere igyekezett felvenni a kesztyűt, tavalyi önmagát idézte (27 pont, 13 pattanó, 5 gólpassz, 2 blokk), ugyanakkor a végjátékra nagyon egyedül maradt, szinte csak ő tudott pontot szerezni. Ebben alaposan el is fáradt, a végén büntetőket hibázott, de nem rajta múlt, ő mindent megtett. A Lillard-McCollum páros már inkább lehet hunyó, hiába dobtak 60 pontot, a meccs végére teljesen kiismerhetővé vált a játékuk, mivel a hárompontos-vonal mögül gyakorlatilag veszélytelenek voltak 3/16). Csapatszinten a 4/27 tripla vállalhatatlan egy ilyen gárdától, de nem elsősorban a Kings védekezése miatt rontottak ennyit, hanem ismét előjött a koncentráció hiánya, amivel ebben a szezonban a legjobban szenvednek. Még nyolcadikok nyugaton, de vesztett meccsek tekintetében ugyanott állnak, mint a Nuggets és a Kings.

A Kings legjobb dobói: Cousins 55/15, Lawson 16, Tolliver 11/9, Afflalo 11/3.
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 36/6, Plumlee 27, Lillard 24/3.

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus