James és Davis nélkül nyert Bostonban a Lakers

Tyrese Maxey 50 ponttal a Sixerst, Jalen Brunson 40-nel a New Yorkot vezette győzelemre, a Cleveland pedig hozta a kötelezőt Memphisben.

Boston Celtics - Los Angeles Lakers 105-114

A játéknap meglepetése. Már önmagában az is kisebb meglepetés, hogy a Lakers nyerni tudott Bostonban, a ligaelső otthonában, de több szinttel emeli az eredmény értékét az, hogy sem LeBron James, sem Anthony Davis nem lépett pályára - vagyis két legjobbja és vezére nélkül tört borsot riválisa orra alá Darvin Ham alakulata. Ennek alapját Austin Reaves nagy meccse (32 pont, 7/10 tripla) adta meg, de a pocsékul dobó D'Angelo Russell (5/20 mezőnyből, 16 pont, 8 lepattanó, 14 gólpassz) is sokat dolgozott ezért, valamint a kezdőbe kerülő Jaxson Hayes (16 pont, 10 lepattanó) is dupla-duplázott. A titok mégis a védekezés volt, hiszen nemes egyszerűséggel lebontották a Celtics játékát, csak a harmadik negyedben kaptak 27 pontnál többet, és érdekes módon alig hét büntetőt dobhatott a hazai pályán játszó listavezető, míg a Lakers 26-ot, ráadásul a vendégek nyolccal kevesebb labdát is adtak el, mint ellenfelük. Ennek köszönhetően végig stabilak tudtak maradni, a nagyszünetben már 14 (!) ponttal vezettek, és bár utána közelített a Boston, de végig elöl tudtak maradni az arany-lilák, nem szakadtak be, nem kerültek igazán komoly hullámvölgybe. A záró etapban már egyszer sem jött hét egységnél közelebb a Celtics, végig megvolt a kartávolság, és az is belefért, hogy a remekül kezdő Jarred Vanderbilt is megsérüljön és kiülje a teljes második félidőt - ez volt a LAL szezonjának eddigi talán legnagyobb sikere, de holnap New Yorkban hasonlóan nehéz feladat vár rá.

Nincs jó formában a Celtics. Ötből harmadik hazai meccsét veszítette el a Boston azt követően, hogy 20-0-val kezdett otthon, ráadásul ahogy azon a kettőn, úgy most is a támadójátékkal volt problémája. Joe Mazzulla vezetőedző szerint nincs semmi különösebb baj, egyszerűen egy szezon során vannak rosszabb periódusok, ők most ilyenben van, de ezt nem kell hullámvölgyként vagy bárhogy máshogy felcímkézni, mert csak az számít, hogy hogyan reagálnak erre a helyzetre, és hogy milyen gyorsan tudják lezárni. Most meglehetősen sokat hibáztak, rossz ritmusban támadtak, nem értek oda a gyűrűig, elszórták a labdákat, Jaylen Brown 4/12-t, Derrick White 4/11-et dobott mezőnyből, de Jrue Holiday is tíz pont alatt maradt, Jayson Tatum 8/21-es dobóformája sem az igazi, és bár a harmadik negyedben bedobott zsinórban négy triplájukkal visszajöttek a sima vereségből és megadták maguknak az esélyt, de ennél tovább nem jutottak. Kellemetlen teljes kerettel kikapni otthon a Lakers B-től, de ez is nyomatékosítja most, hogy javulniuk kell - így is 4,5 meccsel vezetik Keletet és 2,5 meccsel a ligát, úgyhogy nagyon aggódniuk még nem szükséges.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 23/15, Porzingis 17/3, Hauser 17/15
A Lakers legjobb dobói: Reaves 32/21, Hayes 16, Russell 16/12

 

New York Knicks - Indiana Pacers 109-105

Brunson életben tartotta a New York sorozatát. Julius Randle és OG Anunoby sem lépett pályára a Knicksben, és egyébként is elég lapos játékot láthattunk a hazaiaktól csapatszinten, de az All-Starjuk így is szállította nekik a győzelmet. Ugyan tizenöt ponttal is égtek már a Madison Square Gardenben, de a meccs előtt All-Starnak jelölt Jalen Brunson megoldotta a feladatot: kereken 40 pontot szórt 15/30 dobással, folyamatosan ő intézte a játékokat, a negyedik negyedben egymaga 11 egységet jegyzett, és az ő kérlelhetetlen felfogása miatt tudta megfordítani ezt a derbit a Knicks. Bő másfél perccel a végén az ő dobásával kerültek előnybe, majd egy blokkal és két támadópattanóval később el is dőlt a derbi a vendéglátó javára - Brunson volt a finesz, a többiek pedig a legjobbkor végezték el a piszkos munkát ahhoz, hogy levédekezzék az Indyt és kiharcolják a győzelmet. Nem szép játékkal, de nagy akarattal hozták ezt a sikert is, így zsinórban kilencedszer nyertek, és a győzelmek számát tekintve utolérték a keleti második Milwaukee-t - holnap este pedig már a Lakerst fogadják. Brunsont egyébként a végén MVP-kántálással ünnepelte az aréna, nem igazán tudta visszafojtani a könnyeit...

Nem volt elég tűzerő a Pacersben. Tyrese Haliburton ezúttal is csak 22 percet játszott, és abban a időben sem tudta igazán jól mozgatni az Indyt, bár volt 15 pontja és 5 gólpassza, és vele a parketten +5-ben voltak, de az igazi átütőerő most valahogy hiányzott a vendégekből. Pascal Siakam sem tudta megváltani a világot, csak 8/19-et dobott mezőnyből és 5 gólpasszára 5 eladott labda is jutott, pedig Randle és Anunoby híján nagyobb lehetőségekhez jutott, Buddy Hield összesen egy, Myles Turner két kosárral zárta a meccset, és nem volt meg a megszokott ritmusuk, tempójuk. Szokatlan, hogy alig 12 pontot dobtak leindításból, és a festékben is kikaptak 62-48-ra, ráadásul 11-gyel több faultot ütöttek be, mint ellenfelük, ezek pedig nem fértek bele - sokáig vezettek, de végül Brunson klasszisa ellenük döntött. 

A Knicks legjobb dobói: Brunson 40/3, DiVincenzo 20/12, McBride 16/9
A Pacers legjobb dobói: Smith 15/6, Siakam 18/3, Nesmith 17/9

 

Utah Jazz - Philadelphia 76ers 124-127

Maxey karriercsúcsával nyert a Sixers. Ezúttal is a sérült Joel Embiid nélkül állt ki a Philadelphia, de Tyrese Maxey úgy döntött, hogy elég volt a vereségekből: sorozatban négy pofon után egy igazi klasszisteljesítménnyel győzelemre vezette a rossz formában lévő csapatát. Maxey 51 ponttal karriercsúcsot dobott, 17/27-tel zárt mezőnyből, 7/9-cel távolról és 10/11-gyel a büntetővonalról, végig agresszív volt, minden "feladott" lehetőséget megtámadott akár távolról, akár a gyűrű felé indulva, és egyszerűen nem tudták őt megállítani Jordan Clarksonék. Mellette Tobias Harris (28 pont, 7 gólpassz, 13/21 mezőnyből) is nagyot játszott, remekül kiegészítette az energiabombaként száguldozó hátvédet, de Kelly Oubre Jr. (16 pont, 3/6 tripla, 3 blokk), Paul Reede (7 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk) és Pat Beverley (fontos passzjáték, két fontos tripla) is nagyszserűen játszott a pontfelelős keze alá. A Philly jól is kezdett, a nagyszünetben tíz ponttal vezetett, de aztán kicsit elillant a lendület, úgyhogy a Jazz visszajött, sőt meg is fordította a meccset, az utolsó két percnek 120-117-es hazai előnnyel mentek neki a felek. Ott azonban Maxey bevert egy nagyon távoli hármast, aztán egy jó védekezés után Beverley triplájával visszavették a vezetést, az utolsó öt másodpercben pedig előbb Harris büntetőzött hibátlanul, majd Maxey zárta le az estét két jó dobással a vonalról - ezzel lépte túl az 50 pontot idén már másodszor, a Sixers pedig nagyon fontos győzelmet aratott és nem zárta nyeretlenül az idegenbeli túráját. A Jazz egyébként bizonyos pontokon előhúzta a box-and-one védekezést Maxey ellen, olyannyira csak tőle tartottak, de ez sem ért sokat...

A Jazz legjobb dobói: Markkanen 28/12, Sexton 22/6, Clarkson 16/3
A 76ers legjobb dobói: Maxey 51/21, Harris 28, Oubre Jr. 16/9

 

Memphis Grizzlies - Cleveland Cavaliers 101-108

Végül megoldotta a Cavaliers. Kötelező volt ez a győzelem a Cleveland számára, de a back-to-back második felén, idegenben kissé fáradtan, tompán, helyenként erőtlenül mozgott a társaság, így nem tudott egyértelműen a Memphis fölé nőni. A nagszünetben hétpontos hátrányban voltak az ohióiak, de égtek már 12-vel is, innen kellett visszakapaszkodniuk, de becsületükre legyen mondva, megtették: a pihenő alatt felrázta őket JB Bickerstaff, a harmadik negyedben már fordítottak, a negyedikben pedig igyekeztek meglógni a Grizzlies elől. Ez nem annyira sikerült, de a hajrát megoldották: az utolsó három percet 10-4-re nyerték meg, a clutch játékokat elöl-hátul megoldották, és óriási csatában ugyan, de kipipálták a győzelmet - fontosak az ilyen sikerek az alapszakaszban, amikor erőlködve, gyengébb játékkal sikerül nyerni, úgyhogy Bickerstaff is elégedetten összegzett. Donovan Mitchell (25 pont, 7 gólpassz) most is próbált vezér lenni, és nagyon kellett is az ő játéka a támadásban lassúnak tűnő társaság számára, mindenesetre így már zsinórban négy és tízből kilenc győzelemnél tartanak, amivel ott vannak a keleti negyedik helyen, méghozzá ugyanannyi vereséggel, mint a második Milwaukee.

A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 25/6, Aldama 18/12, Williams Jr. 17/3
A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 25/9, LeVert 16/3, Allen 14

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus