Javítani tudott a Boston, Doncic továbbra is tarthatatlan

Kilenc összecsapással folytatódott az NBA Szezonközi Tornája, ahol magabiztos győzelmet aratott a Boston és a Dallas, rangadót nyert a Lakers, hozta a kötelezőt a Philadelphia és a Minnesota, de győzött a Charlotte, a Houston, a Utah és a Sacramento is.

Boston Celtics – Brooklyn Nets 121–107

Javítani tudott a Boston. Sorozatban öt sikert követően előbb Minnesotában, majd Philadelphiában botlott a Celtics, amely a keleti C csoportban arra készült, hogy a Brooklyn ellen javítsa a mérlegét. Jaylen Brown (28 pont, 5 gólpassz) és Jayson Tatum (23 pont, 10 lepattanó) hozták a kötelezőt, ketten együtt 51 pontig jutottak – Brown adta meg az alaphangot, a csapat első húsz pontjából tizenegyet szerezve, míg Tatum 12 pontig jutott a második felvonásban, négy triplát a helyére küldve. Kristaps Porzingis ugyan csak kilenc pontot szerzett, ám védekezésben nagyon hasznosan dolgozott, mint ahogyan Sam Hauser (15 pont, 5/10 tripla) is remekül szállt be. A Nets lényegében csak egyszer tudta komolyabban megközelíteni riválisát, így megérdemelt, magabiztos győzelmet aratott a hazai gárda.

Bátran küzdött a Nets. A szezont kiváló formában kezdő Cam Thomas nélkül nem éppen a Brooklyn volt az összecsapás esélyese, ráadásul Nic Claxton és Ben Simmons sem voltak bevethetőek, így pedig egy kissé súlytalanná vált a palánkok alatt a vendég gárda. A kispadok csatáját egyértelműen megnyerte a Nets, amely végig bátran küzdött. Lonnie Walker IV. (20 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) mellett Dennis Smith Jr. (14 pont, 4 lepattanó, 7 gólpassz), valamint Trendon Watford (14 pont, 7 lepattanó) is üde színfoltként segített a kispadról, csak hát kiválóan szemlélteti a történteket, hogy vendégek három cserejátékosa emelhető ki a statisztikai lapról. Összességében helyt állt a Nets, de nem volt esélye a tizenkilenc tripláig jutó Boston ellen.

A Celtics legjobb dobói: Brown 28/15, Tatum 23/12, Hauser 15/15
A Nets legjobb dobói: Walker IV. 20/9, Smith Jr. 14, Watford 14

Dallas Mavericks – Los Angeles Clippers 144–126

Doncic újabb domináns teljesítménye. Egyértelműen a játéknap egyik leginkább várt rangadója volt a Mavericks és a Clippers csatája. A Dallas igyekszik a liga egyik élcsapatává válni, miközben a Los Angeles egyelőre csalódást keltő szezonkezdetet produkál. A kaliforniaiak kezdtek jobban, s habár 19–31-re is vezettek, Kyre Irving (27 pont, 6 lepattanó) és az ismét káprázatos játékkal előrukkoló Luka Doncic (44 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz, 17/21 mezőnyből, 6/9 tripla) révén hamar visszazárkózott a Dallas. A duó olyannyira elkapta a fonalat, hogy a második negyedet 47–18 arányban nyerte a Mavs – közte egy 33–4-es futást bemutatva –, ezzel lényegében el is döntve a találkozót. A meccs egyik legérdekesebb pillanata volt, hogy a harmadik negyed elején, ha csak Doncic és Irving pontjait nézzük, akkor is 60–59-re vezetett volna a hazai csapat, ez pedig nem szolgál túl sok magyarázatra.

Nem volt esélye a Clippersnek. Köztudott, hogy a George-Harden-Leonard-Westbrook négyes összekovácsolásához még időre van szüksége Tyronn Lue vezetőedzőnek, aki ennek megfelelően rendesen forgatta is a csapatát az elmúlt meccseken. James Harden (14 pont, 5 lepattanó) és Kawhi Leonard (26 pont, 4 gólpassz) remekül kezdett Dallasban, ám míg utóbbi végig tartotta magát, addig a Philadelphiából érkező játékos beleszürkült a mérkőzésbe. Russell Westbrook (14 pont, 5 lepattanó) hozta a szokásos teljesítményét, ellenben Paul George sokat hibázva mindössze nyolc pontig jutott 3/12-es mezőnymutatóval. A második negyed kapitulációját követően összekapta magát a Los Angeles, ám ez csupán az eredmény kozmetikázásához volt elegendő.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 44/18, Irving 27/15, Hardaway Jr. 17/6
A Clippers legjobb dobói: Leonard 26/6, Hyland 17/3, Harden 14/6, Westbrook 14

 

Phoenix Suns – Los Angeles Lakers 119–122

Nem fért bele a két perc rövidzárlat. A játéknap másik derbije a Suns és a Lakers összecsapása volt még akkor is, ha egyelőre mindkét gárda elmarad az előzetesen elvártaktól. A Phoenix két győzelem után bízott abban, hogy az arany-lilákat is két vállra fektetheti, bár egyértelmű volt, hogy nem lesz könnyű dolga, hiszen Devin Booker ezúttal sem volt bevethető. Kevin Durant (38 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) állt a Suns élére, ennek megfelelően remekül kezdődött számukra a meccs. Bradley Beal (24 pont, 4 lepattanó) és Jusuf Nurkic (14 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz) is hozta magát, s sokáig úgy is tűnt, hogy sikerül ráerőltetniük az akaratukat az ellenfelükre az arizonaiaknak. Hétpontos előnnyel fordult a Suns az utolsó játékrészre, ám két perccel később már a vendég egylet vezetett, amely innentől már nem is engedte ki a kezéből a vezetést, így szoros végjátékban ugyan, de megnyerte a meccset.

James elnyűhetetlen. Nagy volt az aggodalom a Lakers háza táján, miután az első negyedben orvosi ápolásban kellett részesíteni a csapat legnagyobb sztárját LeBron Jamest, aki sántikálva hagyta el a játékteret. Ellenben miután visszatért a parkettre ismételten csak egy a korát meghazudtoló performanszt tett le az asztalra: 32 ponttal (11/17 mezőnyből, 3/4 tripla), 11 lepattanóval és 6 gólpasszal abszolválva a mérkőzést. A Los Angeles szinte végig futott az eredmény után, azonban az utolsó negyed elejét egy igencsak komoly futással kezdte, amelyből James mellett a kispadról érkező Austin Reaves (15 pont, 7 gólpassz) vette ki aktívan a részét, s mivel D'Angelo Russell (19 pont, 9 gólpassz) és Anthony Davis (18 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz) is segítő kezet nyújtott, így hátrányból fordítva győzött a vendég alakulat.

A Suns legjobb dobói: Durant 38/12, Beal 24/6, Nurkic 14/6
A Lakers legjobb dobói: James 32/9, Russell 19, Davis 18

 

Detroit Pistons – Philadelphia 76ers 106–114

Hozta a kötelezőt a Philly. A Szezonközi Torna keleti A csoportjában két egymással merőben ellentétes utat befutó csapat találkozott. A Pistons zsinórban hat vereséget követően fogadta a Philadelphiát, ráadásul számos hiányzóval a keretében, míg a 76ers sorozatban a hetedik győzelmére készült. Jobban kezdte a mérkőzést a Detroit, pillanatok alatt felépítve egy bő tíz pontos előnyt, elsősorban Killian Hayes (23 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) és Cade Cunningham (21 pont, 4 lepattanó, 7 gólpassz) kezdeti remeklésének köszönhetően, bár tegyük gyorsan hozzá, hogy azért a triplavonalon kívülről egyikük sem talált rá a ritmusra. A második játékrészben kissé töredezetté vált a játék, az autóvárosiak elsősorban a büntetőik révén tartották magukat, ám a nagyszünetet követően már a Philly akarata érvényesült, a harmadik felvonást 21–35-re nyerte a csapat, ezzel megfordítva, majd meg is nyerve az összecsapást. A vendégeknél Joel Embiid (33 pont, 16 lepattanó) „erős” dupla-duplával jelentkezett, de Tyrese Maxey (29 pont, 6 lepattanó, 10 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Tobias Harris (24 pont, 5 lepattanó) duója sem maradt észrevétlen.

A Pistons legjobb dobói: Hayes 23/6, Cunningham 21/3, Thompson 12
A 76ers legjobb dobói: Embiid 33/3, Maxey 29/6, Harris 24/6

 

Washington Wizards – Charlotte Hornets 117–124

A Charlotte akarta jobban a győzelmet. A keleti B csoportban két alsóházi csapat találkozott, ráadásul a felek két napja már egyszer megmérkőztek egymással, akkor viszonylag simán győztek a fővárosiak. A Washington kezdett jobban, amely Kyle Kuzma (15 pont, 6 lepattanó), valamint a kispadról beszálló Corey Kispert (15 pont, 4 lepattanó) vezetésével lényegében az utolsó negyedig kézben is tartotta a mérkőzés irányítását. A Hornets azonban láthatóan nagyobb energiát fektetett bele az összecsapásba, mondjuk úgy, hogy fűtötte őket a visszavágás vágya. LaMelo Ball (25 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) sokat vállalt, a végjátékban előbb egy kulcsfontosságú triplát küldött a helyére, majd egy remekbe szabott betörés végén talált be, így végül csak kiénekelte a sajtot a Wizards szájából a Charlotte. Ball mellett Gordon Hayward (22 pont, 4 lepattanó, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Mark Williams (15 pont, 18 lepattanó) játékát is dicséret illeti.

A Wizards legjobb dobói: Kispert 15/9, Kuzma 15/6, Jones 14/6, Poole 14/3
A Hornets legjobb dobói: Ball 25/12, Hayward 22/3, Williams 15, Richards 15

 

Houston Rockets – New Orleans Pelicans 104–101

Körömrágós meccs, Rockets siker. Zsinórban ötödik győzelmére készült a megtáltosodó Rockets, miközben a Pelicans három vereséggel a tarsolyában érkezett Texasba. Hullámzó, ám ezzel együtt látványos csatát hozott a két csapat találkozója. Jobban kezdett a New Orleans, ám a második negyedben rengeteg labdát elszórt, ezzel pedig élni tudott a Houston, amely ekkor úgy tűnt, hogy Jalen Green (25 pont, 4 lepattanó), Alparen Sengün (24 pont, 8 lepattanó) és Fred VanVleet (20 pont, 8 gólpassz) triója révén pontot tesz a meccs végére. A nagyszünetet követően viszont megfordultak a szerepek Brandon Ingram (31 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) és Zion Williamson (24 pont, 8 lepattanó) vezetésével 16–31-re nyerte meg a harmadik játékrészt a Pels, hogy aztán a záró akkordra ismét leolvadjon. Végül VanVleet triplája zárta le a történetet, aki negyvennyolc másodperccel a mérkőzés vége előtt talált a gyűrűbe, innen pedig már nem volt visszaút a vendég csapat számára.

A Rockets legjobb dobói: Ja. Green 25/6, Sengün 24, VanFleet 20/12
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 31/9, Williamson 24, Valanciunas 15/3

 

San Antonio Spurs – Minnesota Timberwolves 110–117

Sorozatban negyedszer kapott ki a Spurs. A nyugati C csoportban a San Antonio az egyre jobb formában lévő Minnesotát fogadta. A Wolves jelenleg a liga egyik legjobban védekező csapata, amely az elmúlt napokban a Nuggets és a Celtics skalpját is begyűjtötte. Hatalmas elánnal vetette bele magát a mérkőzésbe a Spurs, Victor Wembanyama (29 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz, 4 blokk) és Devin Vassell (29 pont, 4 gólpassz) kiváló egyéni teljesítményei révén a második negyed elején már tíz ponttal is vezetett a házigazda. A 2023-as draft első választottja ráadásul megvalósította gyerekkori álmát, két alkalommal is blokkolta honfitársát, Rudy Gobertet. Ellenben a periméter védekezés nem működött a texasiaknál, így Karl-Anthony Towns (29 pont, 12 lepattanó) és Anthony Edwards (28 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) vezetésével a harmadik negyedben teljesen átfordította a játék képét a Timberwolves, amely végül magabiztos vendég sikert eredményezett még akkor is, ha az utolsó tizenkét percet a hazaiak nyerték meg.

A Spurs legjobb dobói: Vassell 29/18, Wembanyama 29/9, Sochan 14/3
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 29/9, Edwards 28/6, Conley 11/3, Gobert 11

 

Memphis Grizzlies – Utah Jazz 121–127

Nem jut egyről a kettőre a Memphis. Egyértelmű volt a célkitűzés a Jazz számára, mégpedig, hogy megtörje a négy mérkőzés óta tartó nyeretlenségi szériáját a liga leggyengébb csapata, a Memphis ellen és végre-valahára megszerezze első idegenbeli győzelmét. Lauri Markkanen (26 pont, 7 lepattanó) és Jordan Clarkson (26 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz)) pedig ennek megfelelően állt bele a mérkőzésbe, s mivel csapatként is jól muzsikált a gárda, így a második játékrészben 42 pontig jutva eldöntötte a meccset. Végig remekül dobtak – 53,6% mezőnyből, 48,6% a triplavonalon kívülről és 93,1% a büntetővonalról – ezt pedig nem tudta ellensúlyozni a Grizzlies. Desmond Bane (37 pont, 4 lepattanó, 8 gólpassz, 7/13 tripla) ezúttal is nagyot játszott, de az egy fecske nem csinál nyarat elvet követve ez most sem ért túl sokat, még akkor sem, ha Bismack Biyombo (15 pont, 14 lepattanó) is egyre inkább felveszi a ritmust az új csapatában.

A Grizzlies legjobb dobói: Bane 37/21, Biyombo 15, Kennard 14/12, Gilyard 14/12, Jackson Jr. 14
A Jazz legjobb dobói: Markkanen 26/12, Clarkson 26/6, Collins 18/9

 

Sacramento Kings – Oklahoma City Thunder 105–98

Tripla-duplával zárt Sabonis. A Szezonközi Torna nyugati B csoportjában két olyan gárda mérkőzött meg, akik a rájátszásbeli helyekért folytatott csatában akár még egymás közvetlen riválisai is lehetnek. Magabiztosan indított a Kings, Kevin Huerter (28 pont, 10 lepattanó), Keegan Murray (24 pont, 11 lepattanó) és Domantas Sabonis (17 pont, 12 lepattanó, 13 gólpassz) révén hamar felépítettek egy jelentősebb előnyt, amit a folytatásban már nem is engedtek ki a kezükből. Próbálkozott ugyan az Oklahoma, ahol Shai Gilgeous-Alexander (33 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) ezúttal is klasszis teljesítménnyel rukkolt ki, ellenben a triplákat nem dobta valami jól a csapat (7/30). SGA mellett Jalen Williams (14 pont, 5 lepattanó) és Josh Giddey (13 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) is próbálta odatenni magát, viszont ez most kevésnek bizonyult.

A Kings legjobb dobói: Huerter 28/12, Murray 24/9, Sabonis 17
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 33, Jal. Williams 14, Giddey 13

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!


 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus