Javított a Nuggets és a Clippers, legyőzte a Sunst az OKC

Nem hibázott a Bucks, győzött a Lakers, a Heat és a Pelicans, míg az Atlanta kikapott San Antonióban: ez történt a legutóbbi NBA-játéknapon.

Brooklyn Nets – Denver Nuggets 102-108

Most összekapta magát a Nuggets. Az előző hat meccséből ötöt is elvesztett a nyugati éllovas, most viszont ismét felszívta magát, és ugyan back-to-back lépett pályára (délután), de összességében végig kontrollálva aratott fontos idegenbeli győzelmet. A vendégcsapatnál Jamal Murray már az első negyedben beszórt 20 pontot, a gárda 12-vel nyerte a játékrészt, a nagyszünetben 15-tel vezetett, de volt közte 20 is a javára, mielőtt a negyedik negyedben egy nagy rohammal visszajött 93-100-ra a Brooklyn. Itt Michael Porter Jr. elsüllyesztett egy fontos triplát, a Nuggets ismét felpörgött, megint meglógott 14-gyel, és bár a legvégén kozmetikázott még ezen a Nets, de veszélyt már nem tudott jelenteni ellenfelére. Murray végül megállt 25 pontnál, Nikola Jokics 22-t szórt 17 lepattanóval, 10 gólpasszal, és 9/12 mezőnydobással, Porter Jr. 28 egységig jutott 5/9 triplával, és az első félidőben még 60% felett dobott a gárda - ez a folytatásban visszaesett, de így is 50% felett zárt az együttes mezőnyből és távolról is. Michael Malone vezetőedző a leadott előnytől nem volt boldog, de azzal összességében nagyon elégedett volt, hogy rendezték a soraikat és nyerni tudtak idegenben, méghozzá teljesen korrekt védekezéssel - négy meccs az előnyük Nyugat élén, azt be lehet osztani, csak a játéknak ls el kell indulni a helyes irányba...

Ez sok a Netsnek. Süllyed a Brooklyn, sorozatban harmadszor kapott ki Jacque Vaughn csapata, amelynél sem az akaratra, sem az elszántságra nem lehetett panasz, nem adta fel a gárda, de tudásban egyszerűen nem ért fel a Denver szintjére. MIkal Bridges (23 pont), Nic Claxton (19 pont, 8 lepattanó), Cam Johnson (14 pont, 4 labdaszerzés) és a 11 gólpasszos Spencer Dinwiddie is hasznos volt, a felzárkózásból a 4/5 triplás Seth Curry vette ki a részét leginkább, de sem tűzerőben, sem csapatvédekezésben nem volt elég az, amit tudtak - Jokics, Murray és Porter szétszedte őket, közben pedig a túloldalon ők ennél jóval gyengébb dobóteljesítménnyel zártak. Vaughn szerint adódtak lehetőségeik, a negyedik negyedben egy-két jó dobás hiányzott ahhoz, hogy igazán megszorítsák ellenfelüket, de összességében nézve végig futottak az eredmény után, és nem volt reális a győzelmük. Holnap a Clevelandet fogadják, ahol megint nem ők lesznek az esélyesek, pedig a Heat egyetlen meccsre megközelítette őket, veszélybe került a keleti hatodik helyük.

A Nets legjobb dobói: Bridges 23/9, Claxton 19, Johnson 14/3
A Nuggets legjobb dobói: Porter Jr. 28/15, Murray 25/12, Jokics 22

 

Oklahoma City Thunder – Phoenix Suns 124-120

SGA vs. Book. Két kiemelkedő klasszisteljesítményt is láthattunk a mérkőzésen, Shai Gilgeous-Alexander a hazaiaknál, Devin Booker pedig a vendégeknél alkotott maradandót. SGA kereken 40 pontot szórt, 12/24-et dobott mezőnyből és 16/19-et a vonalról úgy, hogy ebből az utolsó kettő tíz másodpercnél érkezett kritikus helyzetben, emellett pedig kiosztott 4 gólpasszt is, míg Booker számokban még rajta is túl tett: 46 pontot termelt 18/28-as mezőnymutatóval, ő is teljességgel megállíthatatlannak bizonyult. Ők ketten messze kiemelkedtek most, folyamatosan bontották a védekezést és támadták a gyűrűt, a társak pedig nem igazán tudtak ehhez felnőni, bár az OKC-nél Lu Dort azért bevert 20 pontot és 4/6 triplát, de rajta kívül csak Giddey és Joe játéka említhető még produktívként. A Sunsnál Chris Paul 14 ponttal lett a második legjobb dobó, de neki is 15 dobás kellett ehhez, és bár kiosztott 13 gólpasszt, de egyszerűen nem volt elég segítsége Bookernek - nem volt több a Durant-Ayton-Warren sort nélkülöző vendégekben.

A második félidő a Thunderé lett. A Phoenix kezdte jobban a mérkőzést, a vendégek az első és a második negyedet is hat-hat ponttal nyerték, így a nagyszünetben 12-vel vezettek, de volt közte 15 is a javukra, ám a fordulás után változott a képlet, és elöl-hátul feljebb tudott kapcsolni az OKC. A vendéglátó a harmadik negyedben főleg védekezésben tudott állítani magán, amivel elkezdett közelíteni, aztán a záró etapban még tovább "gyorsult", és Dort triplájával 103-102-nél, szűk hét perccel a vége előtt fordított. Innentől pedig már nem is nézett hátra, összességében egy 25-6-os futást levezényelve vette a kezébe a találkozót és átrohant ellenfelén - az utolsó percekben már kontrollátla az eseményeket a gárda, bár a Phoenix 14 másodpercnél még egyszer visszajött egy labdányira, de Gilgeous-Alexander nem hibázott a vonalról, így rendkívül fontos győzelmet aratott a társaság a nyugati negyedik helyezett ellen. A Thunder összességében három faktorban nyert jelentősen, egyrészt 12-vel több büntetőt dobott be, másrészt 28-18-ra nyert gyorsindításból (főleg a második félidőben tudott nagyon jól rohanni), ráadásul a festékben is győzött 56-40-re - ugyan a Suns jobban triplázott, de a végén mindezt nem tudta ellensúlyozni. Most mindkét csapat Los Angelesbe látogat, az OKC a Clippersnél, a Suns pedig a Lakersnél vendégeskedik.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 40, Dort 20/12, Giddey 16/3
A Suns legjobb dobói: Booker 46/9, Paul 14/6, Ross 12/6

 

San Antonio Spurs – Atlanta Hawks 126-118

A Spurs elrontotta Murray visszatérését. Dejounte Murray először lépett pályára San Antonioban, mióta a Spurs tavaly nyáron Atlantába cserélte őt, és az első félidőben remekelt is az irányító, a vezetésével 83 pontot szerzett a Hawks a nagyszünetig, ezt követően viszont fordult a kocka: a második félidőt a hazaiak nyerték 65-35-re, ezzel végül a meccset is behúzták. A Spursnél Devin Vassell és Keldon Johnson is 29 pontig jutott, előbbi 5/8 triplát, utóbbi 12 lepattanót és 5 gólpasszt is betett a közösbe, és ehhez jött hozzá Zach Collins (19 pont, 8 lepattanó) jó játéka – ez a trió a második félidőben 47 pontot szerzett 19/28 jó dobással. A Hawks összeomlása ellen senki sem tudott tenni, Murray (22 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) csak 3/12 dobását süllyesztette el a fordulás után, az első félidőben remeklő kispad sem termelte már a pontokat, míg Trae Young (9 pont, 4/15 mezőnyből, 6 gólpassz, 5 eladott labda) végig csak szenvedett, így az elmúlt négy meccsükön harmadszor kaptak ki, egyre biztosabbnak tűnik, hogy a play-inben lesznek érdekeltek az alapszakaszt követően.

A Spurs legjobb dobói: Vassell 29/15, Johnson 29/6, Collins 19/3
A Hawks legjobb dobói: Murray 22, Okongwu 17, Griffin 15/3, Capela 15

 

Detroit Pistons – Miami Heat 100-112

Herro megnyomta a végét. Papíron kötelező előtt állt a Heat, de a Pistons igencsak megnehezítette a dolgukat, a 34-22-re megnyert harmadik negyed után vezettek is 7 ponttal, de ekkor megrázták magukat a vendégek és 38-19-re behúzták az utolsó 12 percet. A mérkőzés jelentős részében Jimmy Butler (26 pont, 10 gólpassz) és Bam Adebayo (22 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) igyekezett tolni a Heat szekerét, a végén viszont Tyler Herro lépett elő hőssé: 3:20-szal a vége előtt a triplájával elmozdult 98-98-ról az állás, és végül a 19 pontjából 10-et ebben az időszakban szerzett a hátvéd, vele nem tudott mit kezdeni a hazaiak védekezése a végjátékban. A Pistons leginkább James Wiseman kosaraira épített, a fiatal center 10/13 jó dobással 22 pontig és 13 lepattanóig jutott, mellette a visszatérő Marvin Bagley III is jól mozgott, Killian Hayes (13 pont, 11 gólpassz) szépen elosztotta a labdákat, Jaden Ivey viszont elveszett a Heat védőinek a szorításában, így végül elkönyvelhették a 14. vereségüket az elmúlt 15 meccsükön. A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy a harmadik negyedben Kevin Love és Jalen Duren is kényszerből elhagyta a pályát, miután összefejeltek, és amíg Love négy öltéssel vissza tudott térni, addig Duren agyrázkódás gyanúja miatt az oldalvonalon kívül maradt a hátralévő időben.

A Pistons legjobb dobói: Wiseman 22/3, Joseph 16/9, McGruder 15/6
A Heat legjobb dobói: Butler 26, Adebayo 22, Herro 19/9

 

Houston Rockets – New Orleans Pelicans 107-117

Green 40 pontja csak szépségtapasz lett. Jalen Green nagyszerű meccsen van túl, 40 pontot szerzett jó hatékonysággal, és mellette Kevin Porter Jr. is beszórt 25 pontot, a Rocketsnek mégsem volt valódi esélye a győzelemre, mert már a nagyszünetben 20 pontos hátrányban voltak, és ezt a Pelicans be tudta osztani a végéig. A hazaiak leginkább csak a büntetőikre számíthattak, 36/38 egypontost dobtak be, Green 14/14, Porter Jr. 8/8 büntetőt küldött a helyére, miközben a vendégek jól dolgoztak a mezőnyből is, és 28 gólpasszt osztottak szét egymás között a Rockets 15 előkészítésével szemben. A Pelicans kezdője ezúttal jól működött, Brandon Ingram ás CJ McCollum is 26 pontot dobott, előbbi 9 gólpasszt is betett a közösbe, utóbbi pedig 4/7 triplával toldotta meg a 6 lepattanóját és az 5 gólpasszát, és mellettük Jonas Valanciunas (21 pont, 12 lepattanó) is uralni tudta a festéket, aki annyira a gyűrű védésére koncentrált, hogy háromszor is védő 3 másodpercet fújtak rá. A Pelicans ezzel a győzelemmel továbbra is versenyben van a play-inbe jutásért, és az egyenes ági rájátszásról sem kell még letenniük, mindössze 2 meccs a hátrányuk a hatodik Maverickstől.

A Rockets legjobb dobói: Green 40/12, Porter Jr. 25/9, Eason 10
A Pelicans legjobb dobói: McCollum 26/12, Ingram 26/3, Valanciunas 21/3

 

Milwaukee Bucks – Toronto Raptors 118-111

A negyedik negyedben eldöntötte a Milwaukee. Szoros mérkőzést vívtak a felek, a Toronto olyannyira egyenrangú ellenfele volt a listavezetőnek, hogy egy extra harmadik negyeddel előnybe is került, és nyolc ponttal is vezetett már. A záró etapra azonban felgyűrte az ingujját a Bucks, összekapta a védekezését, Brook Lopez egymaga 17 pontot dobott csak ekkor, melyből sorozatban nyolcat süllyesztett el a játékrész nyitányaként, az együttes pedig egy 15-2-es futással letarolta ellenfelét - ezzel ismét előnybe került, és a folytatásban már nem ingott meg. A negyedik negyedet végül 29-16-ra húzta be a vendéglátó, Lopez szerint sokkal tudatosabb, kontrolláltabb játékot játszottak, mint addig, ott már ők szabták meg a játék ritmusát, és szinte nem is engedtek könnyű dobást a Raptorsnak - ha nem is könnyedén, de összességében megérdemelten arattak újabb győzelmet. Lopez 26 pontja mellett nagyot játszott Giannis Antetokounmpo is, aki 22 ponttal, 13 lepattanóval és 10 gólpasszal tripla-duplázott úgy, hogy 9/9-et dobott mezőnyből, de Khris Middleton (20-8-5, 5/8 tripla) is jó játékkal jelentkezett - 2,5 meccsel vezetnek, most a Spurst fogadják, aztán lesz egy idegenbeli túrájuk, majd otthon még megmérkőznek a Celtics-Sixers párossal, nem engedhetnek ki. 

Nem elégedetlen Nick Nurse. Nem volt szomorú a vereség után a Toronto vezetőedzője, aki azt mondta, hogy neki alapvetően tetszik, ahogy a csapata játszik, és ezen a mérkőzésen is hosszú ideig kifejezetten jól teljesített - a végén jött Lopez megőrülése, ami ellenük döntött, de a ligaelső otthonában kikapni nem szégyen. Egyszerűen nem tudták 48 percig tartani a lépést, volt két rosszabb periódusuk, amikor ritmusba jött a Milwaukee az ő hibájukból, könnyebb kosarakat, +1-eket engedtek, és ezek most nem fértek bele, de azért, mert a Bucks volt az ellenfél, és Giannisék megbüntették ezeket a hibákat. Fred VanVleet (23 pont, 11 gólpassz) mellett Pöltl, Anunoby és Trent Jr. is jól mozgott, Siakam a gyenge dobóformája ellenére sokoldalú és hasznos volt, az egyetlen baj Scottie Barnes sérülése, aki a második negyedben dőlt ki csuklóproblémával, és nem is tért már vissza - ez inkább gond, mint a vereség...

A Bucks legjobb dobói: Lopez 26/3, Antetokounmpo 22/3, Middleton 20/15
A Raptors legjobb dobói: VanVleet 23/9, Anunoby 22/12, Pöltl 20

 

Portland Trail Blazers – Los Angeles Clippers 102-117

Végig vezetett a Clippers. Előző este a Magictől szenvedett vereséget a Los Angeles, most viszont Kawhi Leonarddel kiegészülve végig kézben tartotta a találkozót a csapat, amelyet ezúttal nem a betegséggel bajlódó Tyronn Lue irányított, hanem Dan Craig segédedző. A vendégcsapat egy másodpercig sem volt hátrányban az este során, és bár különösebben nagy előnyt sem tudott felépíteni, de végig előrébb járt, és minden portlandi próbálkozásra válaszolni tudott. A nagyszünetben csak négy pont volt közte, de a harmadik negyedben már meglett, majd "el is múlt" a tíz egység, és bár a záró etapban egyszer még közelített a Blazers (97-103), de itt két villanással ismét stabilizálta a helyzetet a LAC, a portlandi nézők pedig elindultak a kijáratok felé. A vége sima 15 pontos győzelem lett Morrisék számára, akiknél Leonard 24 ponttal és 50%-os dobóteljesítménnyel zárt, Paul George 29 egységet termelt 9 lepattanóval, 4 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel, Ivica Zubac dupla-duplázott, Russell Westbrooknak egyetlen pont hiányzott a tripla-duplához, a padról Eric Gordon pedig 20 pontot és 4/5 triplát tett a közösbe. A Blazersben nem volt semmi és senki, ami vagy aki komolyabb veszélyt jelentett volna, Damian Lillardöt is megfogta a Clippers (4/17 mezőnyből, 1/8 tripla), úgyhogy sorozatban hatodszor is kikaptak Nurkicék, ezzel tulajdonképpen végleg elment a playin-esélyük - míg a Clippers fél meccsre megközelítette a nyugati negyedik Phoenixet.

A Trail Blazers legjobb dobói: Nurkic 23/6, Lillard 21/3, Simons 16/3
A Clippers legjobb dobói: George 29/9, Leonard 24/6, Gordon 20/12

 

Los Angeles Lakers – Orlando Magic 111-105

Reaves élete meccsét játszotta. Brusztolós meccset nyert meg a Lakers, mindkét csapatnak meg kellett küzdenie minden egyes pontért, Austin Reavestől viszont érkezett egy olyan extra, ami eldöntötte az összecsapást: a másodéves játékos 35 pontot szerzett 9/14 jó dobással és 16/18 bedobott büntetővel, csak az utolsó bő másfél percben 10 pontot ért el, és emellett 6-6 lepattanót és gólpasszt is betett a közösbe az este során. A hazaiaknak szüksége is volt erre az extrára, mert rajta kívül csak D’Angelo Russell és Troy Brown Jr. tripláira építhettek, mindketten 4/8 hármast küldtek a helyére, miközben Anthony Davis (15 pont, 11 lepattanó, 4 blokk) szenvedett a dobásaival. A Magic játékosai Wendell Carter Jr.-t (16 pont, 11 lepattanó) leszámítva nem dobtak jól, Paolo Banchero és Franz Wagner is megszenvedett a maga 21 pontjáért, bár utóbbi legalább a mezőnymunkájával igyekezett ezt ellensúlyozni, 8 lepattanót és 7 gólpasszt is jegyzett. A legnagyobb különbség a büntetőknél alakult ki a két csapat között, amíg a Magic játékosai 17 alkalommal állhattak oda a vonalra, addig Reaves egymaga túlszárnyalta ezt, és a Lakers csapatszinten is 26/32 bedobott egypontossal zárt, így ők továbbra is play-int érő helyen állnak, míg a Magic talán végleg lemondhat hasonló álmairól.

A Lakers legjobb dobói: Reaves 35/3, Russell 18/12, Davis 15
A Magic legjobb dobói: Banchero 21/3, F. Wagner 21, Anthony 17/9

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus