Jimmy Butler visszatért és meccset nyert a Bullsnak

A hátvéd meglepetésre visszatért és nyerőemberré vált. Thompson és Joe Johnson brutális estéi győzelmet értek, a Jazz szétszedte a Sunst

Sorra jöttek a meglepetések az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság aktuális játéknapján. Jimmy Butler visszatért és két tizeddel a vége előtt nyerte meg a meccset a Bullsnak, a sérülésektől sújtott Thunder legyőzte a Denvert, a bajnokverő Suns pedig kapitulált a Jazz otthonában. Klay Thompson 41, Joe Johnson 34, Chris Bosh 30 ponttal vezette győzelemre csapatát, Anthony Davis 31 egysége kevésnek bizonyult, Marc Gasol pedig folytatta jó sorozatát. Nézzük a részleteket!

A játéknap legfontosabb jelenteiről szóló videós cikkünket itt érhetitek el!

New Orleans Pelicans – Dallas Mavericks 104-109

A dallasi támadójáték megint parádés volt. A texasiak elöl rendkívül eredményesen kosaraznak eddig, ma egy 15-0-s Pelicans-futást leszámítva szintén domináltak, ezzel együtt is 50% felett céloztak (bár a triplák nem estek) és úgy jutottak el 108 pontig, hogy csak Parsons érte el a húszat – mellette még öten jutottak tízig, plusz Barea és Nelson nyolcig. Nowitzki ugyan nem találta a dobásait (0/5 tripla, Davis kikergette a festékből), de a hajrában nagyon fontos kosarakat süllyesztett el.

Anthony Davis remek, de már társai is vannak. Az erőcsatár ugyan csak 9/21-es mezőnymutatóval dolgozott, de 16 büntetőt harcolt ki és végül 31 pontos, 15 lepattanós dupla-duplát szállított 2 labdaszerzéssel, 3 blokkal, remek védekezéssel. Ugyanakkor mellette Evansnek egy pattanó hiányzott a tripla-duplához, de Holiday, Anderson és Asik is hozta magát. Viszont mindegyikük pontatlan volt, a dobásait összesen 42,7%-kal süllyesztette el a New Orleans, ez pedig döntőnek bizonyult.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 31, Holiday 24/9, Evans 22/9
A Mavericks legjobb dobói: Parsons 20/6, Nowitzki 17, Ellis 17

Charlotte Hornets – Memphis Grizzlies 69-71

Marc Gasol folytatja. A center két nagyon ponterős meccsel indította a szezont, a harmadik győzelemből is tevékenyen vette ki a részét, hiszen 22 pontjával csapata legeredményesebb játékosa lett. Főleg kettő-kettőkből büntetett, elmondása szerint a Charlotte messziről védekezett ezek ellen – ezzel nyerte meg a meccset csapatának, amikor egypontos hátrányban 2+1-es játékot csinált az utolsó percben. Erre még Walker válaszolhatott volna, de a tempó kimaradt, nyert a Memphis.

Tragikus támadójátékok. A pontszámokból is lehet sejteni, hogy elöl nem brillíroztak a csapatok, mindkét fél 36%-kal tüzelt a mezőnyből, csak Gasol érte el a húsz pontot és a két csapatból összesen öten érték el a tízet.

Stephensonnal gond van. A nagy pénzért igazolt dobóhátvéd ugyan nyolc pattanót és négy gólpasszt jegyzett, de mindössze két pontot tudott szerezni és Steve Clifford a teljes negyedik negyedben a padon hagyta – szerinte egyszerűen nem játszik jól Stephenson, inkább Gary Nealt tette be a meccset lezáró ötösébe.

A Hornets legjobb dobói: Jefferson 19, Kidd-Gilchrist 11, Neal 10/3
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 22, Randolph 12, Conley 9, Carter 9/9

Orlando Magic – Toronto Raptors 95-108

Megállíthatatlanul mentek be a Raptorok. A vendégek ugyan csak 39,8%-kal céloztak mezőnyből, de 48 büntetőt harcoltak ki (az Orlando 24-et), agressziójukkal nem tudott mit kezdeni a Magic. Lowry és DeRozan (együtt 47 pont, 17/21 büntető) vezérletével sorra harcolták ki a faultokat és a kezdőötös minden tagja elérte végül a tíz pontot, előbbi kettő a húszat is – így az is belefért, hogy Lou Williams kosár nélkül zárja a derbit.

Ígéretes ez az Orlando. Elfrid Payton 16 ponttal és 9 gólpasszal vezette csapatát irányítóként, egészen remekül kosarazott – mellette Fournier is beszórt 18 pontot, Vucsevics ismét dupla-duplázott és bár a Frye-Harris kettősnek nem igazán ment a dobás, a padról érkező két Gordon, Dedmon és Mo Harkless révén van mire alapozni Orlandóban.

A Magic legjobb dobói: Fournier 18/3, Payton 16, Vucsevics 15/3
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 26, Lowry 21/6, A. Johnson 14

Philadelphia 76ers – Miami Heat 96-114

Bosh szárnyal. A franchise-playerré előlépett magasember az első meccs erős dupla-duplája után ma 30 pontot szórt 8 lepattanó mellett, már félidőben 18-nál járt, igazi vezérként működött ismét. Csak 17 dobást vállalt, de 11 büntetőt harcolt ki, ráadásul két triplát is beemelt.

Wroten és Davies említhető csak. A hazaiak ugyan sokáig partiban voltak, reális esélyük nem sok volt a győzelemre – Tony Wroten azért húzta őket, 21 pontot szórt, ráadásul kiosztott tíz gólpasszt is. Ezekkel jórészt Brandon Daviest találta meg, aki kilenc dobásból szerzett 18 pontot, de Nerlens Noel hazai bemutatkozása nem sikerült, mindössze két egységet tudott hozzátenni.

A Heat rotációja alakul. Bosh a vezér, Chalmers a padról jön dobni (ma 20 pontot rámolt be), már bemutatkozott McRoberts, de Williams a kezdő (15 pont, 3/5 tripla). Luol Dengnek kevesebb lehetőség jut (7/11 mezőnyből, 15 pont), Wade pedig a múltkori 21 pontja után ma képtelen volt dobni – borzalmas, 4/18-as mutatóval jutott el kilenc egységig, de kiosztott tíz gólpasszt.

A 76ers legjobb dobói: Wroten 21/3, Davies 18/3, Thompson 10/6
A Heat legjobb dobói: Bosh 30/6, Chalmers 20/6, Deng 15/3, Williams 15/9

Washington Wizards – Milwaukee Bucks 108-97

Fővárosi karriercsúcsok. Paul Pierce az első félidő végén két technikait is kapott egymás után, a helyére beállt Otto Porter pedig végigjátszotta a második félidőt, és 21 pontos karriercsúcsot dobott, amiből 19-et a nagyszünet után szerzett. Akárcsak ő, a Beal helyén kezdő Garrett Temple is 37 percet kapott és utóbbi is pályafutása legjobbját hozta 18 ponttal, 6/9-es mezőnymutatóval.

A Bucks hátul kevés volt. Elöl Brandon Knight 24, Bayless a padról húsz perc alatt 20 pontot szórt, Jabari Parker ismét dupla-duplázott, de összességében itt sem dolgoztak jól, gyengén dobtak és eladtak 27 labdát. Hátul viszont a Washingtont 54%-kal engedték dobni, Porter mellett Nené és Gortat is elérte a húszat, Wall 19 ponttal és 10 gólpasszal jelentkezett, azt csinált a Wizards, amit akart.

A Wizards legjobb dobói: Nené 22, Porter 21/3, Gortat 20
A Bucks legjobb dobói: Knight 24/9, Bayless 20/6, Parker 13/3

Atlanta Hawks – Indiana Pacers 102-92

Teague nagyon kellett a végén. Már az első negyedet kilenccel nyerte a Hawks és stabilan őrizte is az előnyt, a negyedik játékrészben Copeland triplája után egy labdára csökkent a távolság. Ekkor jött Teague egy középtávolival és két büntetővel, így a rendkívül koncentráltan játszó (25 pont, 7/14 mezőnyből, 10/10 büntető) irányító jelentette a különbséget a hajrában.

Mindenki (gyengén) dobott a Pacersnél. Eloszlanak a labdák és a lehetőségek az Indianánál, ma hatan érték el a tíz pontot, akinek kell (Hibbert, Scola), dupla-duplázott, de főleg a külső emberektől nagyon gyenge hatékonysággal jöttek a pontok, Miles 3/13-mal, Sloan 4/14-gyel dobott. Copeland volt az egyetlen, akire innen lehetett számítani, hat hármast emelt be 11 próbálkozásból, bár betörései neki sem működtek.

Horford belendült. A sérüléséből visszatérő center ma már nagyon aktívan mozgott, 14 dobást vállalt és húsz pontjával fel tudott lépni Teague mellé – 28 percet volt a pályán, kiosztott két blokkot is, bár lepattanókat nem nagyon gyűjtött. Mellette Millsap kicsit átengedte ma a terepet, de 13 pontot így is berámolt és bár a triplavetőkre ma kevesebb szerep hárult, így is hatékonyan dolgozott a Hawks.

A Hawks legjobb dobói: Teague 25/3, Horford 20, Millsap 13/3
A Pacers legjobb dobói: Copeland 21/18, Hibbert 14, Sloan 14/6

Detroit Pistons – Brooklyn Nets 90-102

Joe Johnson is megkezdte a szezont. A Nets dobógépe eddig csendesen dolgozott, ma úgy döntött, hogy győzelemre vezeti csapatát. 34 pontot szórt 14/23-as mutatóval, szinte kizárólag nehéz dobásokból, ráadásul az utolsó nyolc percben egymaga 15 egységet rámolt be – teljesen tarthatatlannak bizonyult. Átdobta a duplázást, beemelte a távoli hármast, mindezt faarccal, Stan Van Gundy szerint ellene nincs recept.

Monroe visszatért, de máshol van a baj. A center eltiltása után rögtön egy dupla-duplával jelentkezett, a padról beszállva 18 pontot és 11 lepattanót tett hozzá – de a Pistons 1/17-es triplamutatójával ő sem kezdhetett semmit, amíg ezt nem sikerült megoldani Detroitban, nem lehet őket komolyan venni.

Kevin Garnett is jelentkezett. Joe Johnson brutális estéje miatt nem volt kérdés, hogy a Brooklyn fogja behúzni a meccset, ennek ellenére Deron Williams 40, Kevin Garnett pedig 35 percet töltött pályán, utóbbi ráadásul egy izmos dupla-duplával (18 pont, 14 lepattanó) jelezte, hogy nem kell őt még leírni. Agresszív volt, elvállalta az adódó lehetőségeket, amire Lopez hiányában nagy szüksége is volt a Netsnek.

A Pistons legjobb dobói: Monroe 18, Jennings 18, Drummond 14, Smith 14
A Nets legjobb dobói: J. Johnson 34/9, Garnett 18, Williams 15/3

Houston Rockets – Boston Celtics 104-90

Hamar vége lett. 37-22-re hozta az első negyedet a Rockets, félidőben 19 ponttal vezettek, így megőrizték veretlenségüket. James Harden 14/14-gyel büntetőzött, de nem ő volt ma a nyerőember, hanem Terrence Jones. Az erőcsatár atletikus képességei révén mindkét oldalon gondot okozott: védekezésben odaért a nagyon jó kezű Boston-nagyemberekre, támadásban pedig folyamatosan megverte őket lábbal. A Houston továbbra is nagyon jól védekezik – erre Trevor Ariza érkezése miatt lehetett számítani, aki Jeff Green limitálása (7/19 mezőnyből, 2 kiharcolt büntető) mellett a csapatvédekezésben is remekelt.

A Celticsnek még sokat kell tanulnia. Idén egyszer már a Brooklyn arcába robbant a Boston fiatalos lendülete, de komolyabb csapatok ellen még könnyen elbizonytalanítható a gárda. Az első félidőben a sokkal tudatosabb Rockets nem hagyta őket kibontakozni, a másodikban pedig hiába igyekeztek, csak a nagy verést tudták megakadályozni. Rondo ma hiába szedett 10 pattanót és adott 8 gólpasszt, nem tudott vezér lenni, cseréje, Marcus Smart pedig 0/7-es mezőnymutatóval riogatott. A Celtics kollektíven nem talált be kintről, hiszen elképesztő, de 1/25-ös triplamutatót hoztak össze.

A Rockets legjobb dobói: Harden 25/6, Jones 25/6, Howard 14.
A Celtics legjobb dobói: Green 17/3, Sullinger 14, Thornton 9.

Minnesota Timberwolves - Chicago Bulls 105-106

Rose nélkül is megy. A korábbi MVP bokasérülése miatt kiülte a Wolves elleni meccset, a kulcsember Jimmy Butler viszont először léphetett pályára idén – rögtön 24 ponttal nyitott, 15 büntetőt harcolt ki és 11-et be is dobott. A Wolves alacsonyabb szerkezete problémákat okozott ugyan védekezésben, de a végjátékban Butler előbb kipontozta Ricky Rubiót, majd megnyerte a meccset. A kispadról Aaron Brooks (16 pont, 5 gólpassz) és az újonc Nikola Mirotic (12 pont, 8 pattanó) is jól szállt be, összességében jól reagált a Bulls Rose kiválására.

Egy hajszálon múlt. A veterán Kevin Martin parádés játékot tett le az asztalra, mellette Pekovic és a tavalyi draftelső Bennett is kiválóan dolgozott (utóbbi 6/7-es mutatóval dobott 12 pontot a cseresorban). Rubio zseniálisan bontogatta meg a Bulls betonvédelmét (17 gólpassz), de a végjátékban már nem lehetett a pályán. Martin 3 másodperccel a vége előtt beszórt triplájával még vezetett a Minny, de a Rubio helyére beálló idei draftelső, a harmadik meccsén is 8 pontig (illetve 6 pattanóig, 2-2 blokkig és labdalopásig) jutó Wiggins nagyon benézte Butler dobócselét, aki két büntetővel fordítani tudott.

A Timberwolves legjobb dobói: Martin 33/12, Pekovic 17, Bennett 12.
A Bulls legjobb dobói: Butler 24/3, Gasol 20, Brooks 16/9.

Oklahoma City Thunder - Denver Nuggets 102-91

Sima győzelem – nem várt szereposztásban. A Thunder kórház-csapata Perry Jones és Serge Ibaka vezetésével, a két center, Steven Adams (13 pont) és Kendrick Perkins (17 pont) segítségével a félidőben 55-33-ra vezetett, és megszerezte idei első győzelmét. A Thunder kőkeményen védekezett (a veterán játékmester, Sebastian Telfair 9 gólpassza mellett 4 labdát lopott, a másik hátvéd, Roberson 3-szor blokkolt), ripityára törve ezzel a Nuggets akadozó támadójátékát.

Messze a késztől. Danilo Gallinari (7 pont 3/6-os mezőnnyel) és JaVale McGee (8 pont, 4 pattanó, 4 blokk) is javulgat, de nincs még olyan szinten a csapat játéka, amilyen elvárható ettől a kerettől. Az irányító Ty Lawson hiába dobott 67%-os hatékonysággal 25 pontot, ebből 20-at a második félidőben szerzett, emellett csak 5 gólpasszt tudott kiosztani, hétszer pedig eladta a labdát – utóbbiakról nem nagyon tehetett, nem igazán kapott érdemi segítséget támadásban. A kispadról McGee-n kívül nem érkezett markáns teljesítmény, pedig minőségi játékosokkal van tele a gárda.

A Thunder legjobb dobói: Jones, Ibaka 23/9-23/9, Perkins 17.
A Nuggets legjobb dobói: Lawson 25/3, Afflalo 14/6, Mozgov 10.

Utah Jazz - Phoenix Suns 118-91

A Suns hullámvasútja. Előző meccsükön megviccelték a bajnok Spurst, most viszont nem tudtak mit kezdeni a Jazz nagyon energikus játékával. A villámgyors hátvédek (Dragic, Bledsoe és Thomas) csak szenvedtek, miközben a Jazz 35 pontot szerzett gyorsindításból, és 19-et második esélyekből. Már az első félidőben is voltak bajok, de akkor egy 14-0-s futással visszajöttek a nagyszünet előtt –a második félidőben viszont teljesen elfogyott a Phoenix és átrohantak rajtuk.

Most még meglepő. Nagyjából ilyen játékot képzelt el Quin Snyder vezetőedző a szezon előtt, amit most bemutattak fiai – de valószínűleg még nem a szezon 3. meccsén. A karriercsúcsig jutó Favors mellett a mindenes Hayward is megállíthatatlan volt (9/15 mezőnyből, 10 pattanó), a kispadról pedig áradt az energia. Trevor Booker eddig bombaigazolásnak tűnik, ismét 10 pont fölé jutott, Rudy Gobert kihasználta Enes Kanter faultgondjait (6 pont, 8 pattanó, 1 blokk), az újonc hátvéd, Dante Exum pedig végre megvillantotta oroszlánkörmeit (10 pont, 3/4 tripla, 3 gólpassz, 2 labdaszerzés, 1 blokk). Óriási potenciál van ebben a Jazzben, és elég hamar elkezdett működni a rendszer.

A Jazz legjobb dobói: Favors 32, Hayward 24/9, Booker 14.
A Suns legjobb dobói: Green 16/6, Mark. Morris 13, Marc. Morris 12/6.

Golden State Warriors - Los Angeles Lakers 127-104

118 pont. Négyből négy vereségnél tart a Lakers, és nem kell nagyon keresgélni, hogy miért: ennyi pontot kaptak átlagban Bryanték. A veterán sztár megint megszórta magát, Jordan Hill is igyekezett mellette, de a második és negyedik negyedben mintha pályán sem lett volna a Lakers. A 22 eladott labda borzasztóan sok, a saját palánk alatt megszerzett 20 pattanó nagyon kevés, és sajnos a kispadról is mindössze Ed Davis (13 pont és 6 lepattanó) nyújtott komolyabb segítséget.

Klay Thompson elkezdte a törlesztést. Sokáig ment a huzavona a hátvéd-kiscsatár új szerződése körül, de az október 31-ei határidőre megegyeztek (70 millió dollár 4 évre). Thompson nem is tétlenkedett, rögtön 41 ponttal jelentkezett, és hátvédtársa, Steph Curry is 31-ig (és 10 gólpasszig) jutott. Nyilván nem fognak kapni minden este ilyen „minőségű” védelmet, de jelezték a tripladobálást nem sokra becsülő Lakers-edzőnek, Byron Scottnak, hogy talán át kellene gondolnia csapata játékát.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 41/15, Curry 31/9, Barnes 15/3.
A Lakers legjobb dobói: Bryant 28/3, Hill 23, W. Johnson 15/6.

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus