Joel Embiid visszatért, a Sixers legyőzte az OKC-t

A GSW állította meg a Dallast, a New Yorkot verte a Miami, Washingtonban égett meg a Milwaukee, a Minnesota a Houstont, a Kings a Clipperst győzte le: a hajnali NBA-játéknap összefoglalója.

Golden State Warriors - Dallas Mavericks 104-100

Védekezéssel nyert rangadót a Warriors. Steph Curry alig 5/18-at dobott mezőnyből a Golden State-nél, és csak Andrew Wiggins érte el a 15 pontos határt a vendéglátó oldalán, mégis meg tudta állítani az utóbbi hetekben bombaformába lendülő Dallast a GSW. Ezt pedig a védekezésének köszönhette: Steve Kerr szerint éppen Wiggins volt "elképesztő" ezen az oldalon, aki hatalmas munkát végzett Luka Doncicon, de az egész csapat nagyon harapott most hátul, megvolt a kellő keménység és fizikalitás, de ez nagyon okos, tudatos mozgásokkal párosult, rendkívül koncentráltnak bizonyultak. Kerr szerint óriási dolog, hogy ezt a Dallast 100 dobott ponton tartották, majd a végig szoros mérkőzés hajrájában is helyén volt a szívük/eszük: az utolsó négy percnek 92-92-ről álltak neki, de itt egy 8-0-t futottak és három percig egyáltalán nem kaptak kosarat, a legfontosabb időszakban nullázták le a Maverickset. A vendégek itt még egyszer megrázták magukat, két triplával visszajöttek, de 102-100-nál Klay Thompson mindkét büntetőjét bedobta tíz másodperccel az órán, és a korábbi nagy védekezések eredményeként megtartották a győzelmet - zsinórban ötödször nyertek, és lassan bebiztosítják a playin-részvételüket.

Kevés lábon állt a Dallas. Luka Doncic (30 pont, 12 lepattanó, 11 gólpassz, 5/11 tripla) és Kyrie Irving (27 pont, 10/19 mezőnyből) számaira most sem lehetett panasz a texasiaknál, de a csapatjátékuk falnak ütközött, a GSW védekezése egyszerűen megtörte a ritmusukat, és a két sztárra limitálta a gépezet működését. Rajtuk kívül csak PJ Washington jutott tíz pont fölé, de ő is 8/19-et dobott mezőnyből, összességében csak 44%-kal dobtak mezőnyből, elbukták a lepattanózást, és bár ők is jól védekeztek, de a legfontosabb percekben hiányoztak a clutch megoldások támadásban. Irving úgy fogalmazott, hogy ez szinte playoff-atmoszféra volt, jó volt ilyen hangulatban játszani, és bár bánja a vereséget, de most kifejezetten jó volt a Warriors még úgy is, hogy a Splash Brotherst megfogták - hétvégén jöhet a visszavágó Dallasban.

A Warriors legjobb dobói: Wiggins 23/9, Thompson 14/6, Paul 14/6
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 30/15, Irving 27/12, Washington 20/9

 

Miami Heat - New York Knicks 109-99

Rozier extrájával jobb volt a Heat. Nem Jimmy Butler vett a hátára a Miamit a fontos keleti rangadón, hanem Terry Rozier, aki egyre otthonosabban mozog a floridaiaknál, most pedig eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta: az irányytó 34 pontot, közte 8/11 triplát rámolt be a New Yorknak, és a hajrában is az ő villanásai kellettek a hazai sikerhez. A Heat összességében egy fokkal stabilabbnak bizonyult ellenfelénél, az első negyedet rögtön megnyerte 12 ponttal, de vezetett 16-tal is, és a meccs nagy részét egyértelmű előnyben töltötte, ám később a Knicks egy 12-0-s futással visszajött, és ki is egyenlítette az állást. 92-92 után, az utolsó szűk négy percre viszont megint sebességet tudott váltani a Miami, Rozier passzából előbb Haywood Highsmith dobott be egy fontos triplát, majd maga Rozier süllyesztett el 3/3 büntetőt, összességében egy 10-2-es rohammal vették újra a kezükbe az estét, majd 34 másodperccel a vége előtt, 104-99-nél ismét jött Rozier - bevágott egy nagy hármast, ezzel pedig lezárta az érdemi kérdéseket. A Heat zsinórban harmadszor nyert, de még mindig csak hetedik Keleten, arra vár, hogy az előtte lévők hibázzanak, és esélye legyen egyenes ágon bejutni a playoffba - napokban találkozik még a Sixersszel és a Pacersszel is, fontos mérkőzések jönnek.

Nem volt elég tűzerő a Knicksben. Az Anunoby-Randle párost továbbra is nélkülöző vendégek immár harmadszor kaptak ki egymás után, nincsenek jó formában, és ezúttal is a támadójátékuk hiányzott: nem érték el a 100 pontot, és sokszor voltak lassúak, körülményesek, nem volt meg bennük az átütőerő. Donte DiVincenzo jól játszott (31 pont, 4 labdaszerzés, 11/21 mezőnyből), Miles McBride is igyekezett (24 pont, 4/8 tripla), Jalen Brunson viszont a 20 pontos, 10 gólpasszos dupla-duplájához már csak 5/18-as mezőnyözést és 1/6 triplát párosított, és rajtuk kívül csak Bojan Bogdanovic (16 pont 19 perc alatt) tudott négy (!) pontnál többet hozzátenni. A végén így is partiban voltak, de egy fél fokkal most jobb volt náluk a Miami - most fogadják a Sacramentót, aztán jön egy négymeccses idegenbeli túrájuk, észnél kell lenniük, ha ott akarnak lenni a playoffban.

A Heat legjobb dobói: Rozier 34/24, Butler 17/3, Adebayo 15
A Knicks legjobb dobói: DiVincenzo 31/18, McBride 24/12, Brunson 20/3

 

Sacramento Kings - Los Angeles Clippers 109-95

Playoff-védekezés a Sacramentótól. Sokszor volt gond a Kings védekezésével ebben a szezonban, a rájátszáshoz közeledve azonban életjeleket mutat a csapat ezen a téren, most pedig konkrétan ennek köszönhetően verte meg a nyugati negyedik helyezettet. A hazaiak nagyon felkészülten és tudatosan dolgoztak hátul, James Hardent levették a pályáról, Paul George-on több embert és többféle védekezést is forgattak, ezekkel pedig teljesen elvették a Clippers ritmusát és alapjátékát, úgyhogy a kissé ismerkedősebb kezdés után szépen meglógtak - a harmadik negyedet 35-19-re nyerték meg, és vezettek már 26 ponttal is, mielőtt a tét nélkülivé váló negyedik játékrészben kozmetikázott ezen a Los Angeles. Támadásban nem kellettek nagy extrák, de Domantas Sabonist mindenképpen emeljük ki, aki abszolút dominált az alacsonyabb Clippersszel szemben: 22 ponttal, 20 lepattanóval és 9 gólpasszal zárt, ugyan a dobásai nem igazán ültek, de összességében érvényesítette az akaratát. A Sacto így továbbra is partiban van a playoffért, egálban van a Sunsszal, és csak egy meccs a hátránya a Mavs-Pels pároshoz képest, úgyhogy erre a teljesítményre alapozva elérheti a célját a hajrában - Mike Brown vezetőedző szerint playoff-győzelmekre alkalmas védekezést mutattak be, ezt szeretnék állandósítani.

Kevés volt a Clippers. Kawhi Leonard nem tudta vállalni a játékot a vendégeknél, Paul George 5/12-t dobott mezőnyből a Kings fojtogató védekezésével szemben, James Harden pedig érvénytelen meccset játszott, egyetlen kosarat dobott az egész este során - csak a jobb keze felé tudott elindulni, folyamatosan ott voltak az arcában, láthatóan nem ízlett neki ez a harcmodor. Tyronn Lue vezetőedző azt mondta, hogy ők maguk is jól védekeztek, de fontos lepattanókat engedtek el (főleg Sabonisszal szemben), és sok olyan dobást hagytak ki, amit be kellett volna szórniuk - nem voltak kellően élesek most, reméli, hogy Leonarddel megerősödve a Denver ellen bizonyítani tudnak.

A Kings legjobb dobói: Sabonis 22, Fox 20/3, Murray 19/6
A Clippers legjobb dobói: Westbrook 20/6, George 18/6, Powell 17/9

 

Denver Nuggets - San Antonio Spurs 110-105

A várt színvonalat hozta a Jokics-Wembanyama csata. Az MVP-esélyes és az Év Újonca-esélyes feszült egymásnak centerposzton, és nem okoztak csalódást: Nikola Jokcis 42 ponttal, 18/32 dobással, 16 lepattanóval és 6 gólpasszal zárt, Victor Wembanyama pedig 23 pontig, 15 lepattanóig, 8 gólpasszig és egészen elképesztő 9 (!) blokkig jutott - igaz, közben mindössze 9/29-et dobott mezőnyből, a 20 elrontott dobása pedig nagyon hiányzott a Spursnek. Ugyanis összességében szoros küzdelmet láthattunk, a San Antonio végig fogni tudta a Jamal Murray nélküli címvédőt, és a végjáték is nagyon szoros lett: oda-vissza potyogtak a kosarak, fej-fej mellett haladtak a felek, kosárváltást láttunk például Jokics és Wembanyama között is a clutch helyzetben. Aztán az újonc előbb kioszott egy blokkot, majd elhibázott egy vezetésért elengedett dobást, amit a Nuggets már megbüntetett: 27 másodperccel az órán Michael Porter Jr. vágott be egy triplát, ezzel lett 108-105, majd Wembanyama újabb hibája után Jokics két büntetővel beállította a végeredményt és hozta a denveri győzelmet. A szerb egyébként többször is zsákolt most, mert mint mondta, Wembanyama ellen néha nincs más megoldás, hogy elkerülje a blokkot...

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 42/3, Gordon 23/6, Porter Jr. 15/9
A Spurs legjobb dobói: Branham 24/9, Wembanyama 23/6, Collins 13/3

 

Washington Wizards – Milwaukee Bucks 117–113

Csapatként volt jobb a Wizards. A Washington továbbra is a liga egyik leggyengébb alakulata, melynek védekezése mondjuk ki őszintén egyfajta átjáróház. Nem is a fővárosi egylet volt a találkozó favoritja, ennek ellenére az első negyed kezdeti tapogatózását követően Corey Kispert (27 pont, 7 lepattanó), Deni Avdija (23 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) és a kispadról érkező Jared Butler (17 pont, 7/10 mezőnyből) révén a második játékrészben ellépett, majd a harmadikban felépített egy bő tíz pontos előnyt a házigazda. Innen pedig már nem is nagyon tudott visszajönni a Bucks még akkor sem, ha a vendéglátó Giannis Antetokounmpo védését elég hamar feladta. A végjátékban ugyan közelebb jött a Milwaukee, ám a játéknap egyik legnagyobb meglepetéseként alul maradt a Washingtonnal szemben.

Kevésnek bizonyult Giannis tripla-duplája. Az elmúlt napokban stabilizálta keleti második helyét a Milwaukee, bár összességében azért nincs túl jó formában Doc Rivers társasága, amely ezúttal ráadásul Damian Lillardot is nélkülözni kényszerült. Érdekes forgatókönyv szerint zajlott az összecsapás, hiszen Giannis Antetokounmpo (35 pont, 15 lepattanó, 10 gólpassz) tripla-duplával zárt, viszont Khris Middletont (24 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz) leszámítva nem nagyon talált segítőkre. Megroppantani ugyan nem tudta ellenfelét a Washington, ellenben a Bucksban sem volt annyi, hogy átvegye a kezdeményezést, a vendég gárda lényegében végig csak futott az eredmény után, ez pedig egy fájó fiaskóval ért fel.

A Wizards legjobb dobói: Kispert 27/12, Avdija 23, Butler 17/9
A Bucks legjobb dobói: G. Antetokounmpo 35, Middleton 24/9, Connaughton 15/9


Toronto Raptors – Los Angeles Lakers 111–128

Hozta a kötelezőt a Lakers. A Toronto számára már semmilyen téttel nem bír a hátralevő néhány mérkőzés, a Lakers ellenben még küzd a playin-pozíciókért. A házigazda ráadásul sorozatban tizenhárom vereséggel a tarsolyában fogadta a keleti túrán lévő aranysárga-lila egyletet, így eléggé meglepő lett volna, ha nem Jamesék ünnepelhetnek a végső dudaszó pillanatában. Ennek megfelelően kezdett a vendég gárda, amely D'Angelo Russell (25 pont, 7 gólpassz, 7/14 tripla), LeBron James (23 pont, 23 pont, 4 lepattanó, 9 gólpassz, 10/12 mezőnyből) és Anthony Davis (21 pont, 12 lepattanó) vezérletével végig a kezében tartotta az irányítást. Sokat elmond a Toronto ellenállásáról, hogy Darvin Ham vezetőedző az utolsó negyedben már nem nagyon küldte pályára a James, Davis párost. Hazai oldalon visszatérhetett ugyan RJ Barrett (28 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) és Immanuel Quickley (20 pont, 6 gólpassz) duója, ellenben ez ezen az estén csak a tisztes helyt álláshoz volt elegendő.

A Raptors legjobb dobói: Barrett 28/6, Quickley 20/9, Dick 14/6, Olynyk 14
A Lakers legjobb dobói: Russell 25/21, James 23/3, Davis 21


Philadelphia 76ers – Oklahoma City Thunder 109–105

Visszatért Embiid, győzött a Philly. Joel Embiid visszatérésétől volt hangos ez a mérkőzés, ellenben Tyrese Maxey nem vállalta a játékot, s az Oklahoma City oldalán is sok volt a hiányzó, hiszen Shai Gilgeous-Alexander és Jalen Williams is civilben jelent meg, így előzetesen nehéz lett volna jóslásokba bocsátkozni. A második negyedben úgy tűnt, hogy a Thunder ér révbe, mivel Chet Holmgren (22 pont, 7 lepattanó) igyekezett a hátára venni az övéit, amiben Luguentz Dort (15 pont, 8 lepattanó) és Aaron Wiggins (15 pont, 4 lepattanó) is a segítségére volt. Csakhogy a nagyszünetet követően szép lassan megtörte az OKC lendületét a 76ers, s habár Embiid (24 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 6 eladott labda, 12/12 büntető) még kereste a dobásait, azért fontos kosarakat szerzett, hogy a pályán való jelenlétéről ne is beszéljünk. Mivel mellette az utóbbi időszakban remek formát mutató Kelly Oubre Jr. (25 pont, 6 lepattanó) és Tobias Harris (18 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) is iparkodott, így a végjátékra visszazárkózott a Sixers, majd három perccel a meccs vége előtt utol is érte ellenfelét. Az utolsó pecek egyfajta büntetődobó párbajjá fajultak, Embiid pedig nem hibázott a vonalról, így a Philadelphia ünnepelhetett.

A 76ers legjobb dobói: Oubre Jr. 25/12, Embiid 24, Harris 18/15
A Thunder legjobb dobói: Holmgren 22/9, Dort 15/9, Wiggins 15


Minnesota Timberwolves – Houston Rockets 113–106

Anthony Edwards nem lassít. Nem vehette félvállról a Houston elleni meccset a Minnesota, hiszen egy elképesztő győzelmi sorozattal még életben tartja a reményeit a Rockets még akkor is, ha legutóbb a Dallas ellenében alulmaradt. Már csak azért sem volt tét nélküli ez a találkozó, hiszen a Wolves közben a nyugati első helyért küzd. Ennek megfelelően parázs kis csata alakult, a texasi egylet kezdett jobban, majd kozmetikázott a vendéglátó. Naz Reid (25 pont, 6 lepattanó), Anthony Edwards (21 pont, 5 lepattanó) és Rudy Gobert (12 pont, 14 lepattanó) triójára Jalen Green (26 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz), Fred Van Vleet (22 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz, 5 labdaszerzés) és Jabari Smith Jr. (18 pont, 8 lepattanó) volt a válasz. A záró tizenkét perc elején úgy tűnt, hogy magabiztosan megnyeri a meccset a vendéglátó, ellenben pillanatok alatt felzárkózott a vendég egylet, viszont ekkor sebességet váltott Edwards, aki az utolsó percen belül két káprázatos zsákolással tett pontot az összecsapás végére.

A Timberwolves legjobb dobói: Reid 25/9, Edwards 21, Conley 14/9
A Rockets legjobb dobói: Ja. Green 26/6, VanVleet 22/12, Smith Jr. 18/6


Utah Jazz – Cleveland Cavaliers 113–129

Magabiztos volt a Cavs. Elmúlt hét meccséből mindössze kettőt tudott megnyerni a Cleveland, a Jazz viszont sorozatban kilencet bukott, így adott volt a lehetőség, hogy összébb húzza a nadrágszíjat J.B. Bickerstaff egylete. Nem is teketóriázott sokat az ohiói alakulat, 40–25-re hozta az első felvonást, lényegében percek alatt eldöntve a mérkőzés sorsát. Donovan Mitchell hiányában ezúttal Caris LeVert (26 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 9/13 mezőnyből) vállalta fel a vezér szerepkörét, de Jarrett Allen (21 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz) és Evan Mobley (21 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) is oda tette magát. Hazai oldalon ismét Brice Sensabaugh (22 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) volt az, aki élt az adódó játékpercekkel, bár Collin Sexton (19 pont, 7 gólpassz) sem hátrált meg, ellenben összességében sokkal mélyebb volt a Cavaliers rotációja, amely hozta is a kötelezőt. A játék minden elemében jobb volt a vendég csapat, a mérkőzés összképét jól szemlélteti, hogy a Utah a negyvennyolc perc alatt egyetlen másodpercig sem vezetett.

A Jazz legjobb dobói: Sensabaugh 22/18, Sexton 19/6, Hendricks 18/12
A Cavaliers legjobb dobói: LeVert 26/6, Mobley 21/3, Allen 21

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus