Karl-Anthony Towns franchise-rekordja kellett a Minnesota győzelméhez

56 pontos este Townstól - James Jordan mellett - a Jazzt is lenyomta a Boston - megégett a Blazers - Embiid és Ball megsérült. 

Saját karriercsúcsát és a Wolves franchise-rekordját is megdöntötte Karl-Anthony Towns az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában: 56 pontot szórt az Atlantának a Minnesota magasembere, ezzel győzelemre vezette csapatát. LeBron James beállította Michael Jordan egyik fontos rekordját, váratlan vereségbe szaladt bele a Portland, újabb nagy meccset húzott be idegenben a Boston, Joel Embiid és Lonzo Ball pedig megsérült. 

Visszajátszás: Irving se kell, így is nyeri a szoros meccseket a Boston

Charlotte Hornets - Cleveland Cavaliers 105-118

James klasszisával nyert a Cavs. Egy nappal a Heat elleni vereség után most újra rendben volt a Cavaliers támadójátéka, bár Kevin Love nélkül ismét LeBron Jamesen múlt minden - a csapat vezére azonban tette is a dolgát, 41 ponttal (14/26 mezőnyből, 4/8 tripla), 10 lepattanóval és 8 gólpasszal zárt. A második negyedben egymaga 16, a harmadikban pedig 13 egységet tett fel a táblára és ebben a két játékrészben hagyta állva ellenfelét a vendégcsapat, az itt kiharcolt előnyt pedig már csak csökkenteni tudta a Hornets, de veszélyes közelségbe nem kapaszkodott vissza. James egyébként sorozatban 866. meccsén jutott el legalább tíz pontig, ezzel beállította Michael Jordan rekordját és ha csak nem történik valami rendkívüli, szombat hajnalban, a Pelicans ellen meg is döntheti azt.

Walker a franchise-lista élén. Hiába kezdett jól a Charlotte, a két középső negyedben annyira szétcsúszott a gárda védekezése, hogy itt elment számukra a meccs, ezt a két játékrészt 21 ponttal veszítették el, így a záró etapot már 17 egységnyi hátrányból kezdhették meg. Feljöttek még tíz pont körülre, de ahogy visszatért a pályára James, már nem volt érdemi esélyük, így csak Kemba Walkernek maradt célja, amit sikerült is elérnie: 21 pontjából 11-et szórt ebben a periódusban, így megdöntötte Dell Curry 9839 pontos franchise-rekordját és immár ő a klub történetének legeredményesebb játékosa. Sok más örömük nem lehetett most ezen a meccsen, sorozatban négy győzelem után különösebb sansz nélkül kaptak ki, hétvégén a Washingtonnal találkoznak. 

A Hornets legjobb dobói: Walker 21/6, Howard 19, Kaminsky 16/3
A Cavaliers legjobb dobói: James 41/12, Smith 19/3, Green 18/3

Orlando Magic - Brooklyn Nets 104-111

A negyedik negyed a Netsé volt. Jobban kezdtek a vendégek és az első félidőben sikerült előbb a remek támadójátékkal, majd a kemény védekezéssel is megfogniuk az Orlandót, így hét ponttal vezettek a nagyszünetben, ám egészen a záró etap elejéig nem tudtak igazán meglépni, eldönteni az összecsapást. Ott azonban jött egy 17-2-es futás, amire már nem érkezett válasz, sőt, az utolsó percekben pihenőt is kaphattak a kezdők - ez főleg a védekezés miatt történhetett meg, 0/11-es mezőnymutatón tartották ellenfelüket, így lezárták az érdemi kérdéseket. Támadásban nem is kellett tőlük extra, de aki pályára lépett, mind hozzátette a magáét. heten is tíz pont fölé jutottak, 28 gólpasszukra csak 8 eladott labda jutott, ez a teljesítmény pedig végül győzelmet ért. 

A Magic járt jobban. Ezzel a vereséggel sikerült a Nets mögött maradnia a tabellán Frank Vogel csapatának, így alighanem ők jártak jobban, bár a találkozó utáni értékeléskor a vendégjátékosok voltak elégedettebbek - Gordonéknak eléggé elegük van már a vereségekből, draftpick ide vagy oda. Ezúttal hiába hozott szép számokat Nik Vucsevics (24 pont, 15 lepattanó, 5 gólpassz) és Mario Hezonja (23 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz), az említett negyedik negyed elején bekövetkezett mélyrepülés során egyikük sem tudott segíteni és mivel védekezésben egyébként is elég felejthető produkciót nyújtottak, itt el is ment számukra a találkozó - még nyolc meccsük van hátra, következőleg a Bulls lesz az ellenfél. 

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 24/3, Hezonja 23/6, Gordon 15/9
A Nets legjobb dobói: Russell 16/6, LeVert 16/6, Allen 15

Philadelphia 76ers - New York Knicks 118-101

Joel Embiid megsérült. Alig kilenc percet tudott játszani a Sixers magasembere, ugyanis egy zárásnál saját csapattársával, Markelle Fultzcal ütközött és arcsérülést szenvedett - bevitték a kórházba, de szerencsére negatív lett a röntgen és agyrázkódásra utaló jeleket sem produkált, úgyhogy talán nincs komolyabb gond. A meccset viszont nélküle kellett megnyernie csapatának, de megoldotta a feladatot a gárda, Ben Simmons (13 pont, 8 lepattanó, 10 gólpassz), Dario Saric (26 pont, 14 lepattanó, 5 gólpassz) és JJ Redick (21 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) is remekelt, vezérletükkel 13 ponttal nyerték meg a második félidőt és a negyedik negyedben gyakorlatilag végig magabiztosan vezettek már, nem forgott veszélyben a győzelmük. A padról egyébként Fultz megpróbálta jóvátenni az Embiidnek okozott sérülést és öt lepattanóval, valamint hét gólpasszal igyekezett segíteni, amivel hozzá is tudott tenni a játékhoz és bár nem dobott különösebben jól a Philly (30% alatt maradtak kintről), az 58-46-ra megnyert lepattanózás és a 34 kiosztott gólpassz is jól mutat - sorozatban nyolcadik győzelmükkel továbbra is ott lihegnek a Cavs sarkában. 

Csak időszakosan volt jó a New York. Jeff Hornacek szerint bizonyos periódusokban jól kosárlabdáztak a vendégek, de a teljes meccset nem tudták összerakni, márpedig idegenben ez kellett volna a sikerhez - a második negyedet megnyerték és közel jártak a nagyszünetben, de aztán a fordulás után már nem jelentettek komolyabb fenyegetést a Sixersre. Végül 40% alatti mezőnymutatóval zártak és 60-38-ra kikaptak a festékben, így nem nagyon lehetett esélyük, hiába jutott húsz pont fölé Beasley és Mudiay, illetve hiába szórt be 18-at Burke - hétvégén a Detroit ellen folytatják az alapszakasz hajráját, már csak hat meccsük van hátra. 

A 76ers legjobb dobói: Saric 26/6, Redick 21/9, Covington 17/6
A Knicks legjobb dobói: Beasley 22/3, Mudiay 22/3, Burke 18/6

Memphis Grizzlies - Portland Trail Blazers 108-103

Megégett a Portland. Komoly meccset nyert előző este a Blazers és vagy a back-to-back, vagy Damian Lillard hiánya (gyermeke születése miatt igazoltan volt távol) miatt, de nagyon gyengén játszott csapatként. Hiába jutott el 42 pontig CJ McCollum, hiába hozott szép számokat Jusuf Nurkic (12 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 blokk), nem volt meg a ritmus támadásban és nem volt a kellő fegyelem védekezésben, ez pedig a találkozó végére kiütközött - sokáig így is vezetett Terry Stotts csapata, de aztán a záró etapban fordult a kocka és nem tudott már sebességet váltani az együttes. Az utolsó percekben a büntetőkkel is hadilábon álltak a vendégek, így bár két perccel a vége előtt még egál volt az állás, sőt, fél perccel az órán is csak két pont volt közte, hatalmas meglepetésre vereséget szenvedtek. Így is két meccs az előnyük az OKC előtt, de szombat hajnalban újabb éles mérkőzés vár rájuk a Clippersszel szemben, majd visszavághatnak a Memphisnek, elmennek egy texasi Mavs-Rockets-Spurs túrára, majd a Nuggets és a Jazz ellen zárnak, nem hangzik egyszerűnek. 

Mit csinál a Memphis? A Minnesota után a Portlandet is megviccelte az 1/1-ért harcban lévő együttes, amely a jó védekezése mellé most talált váratlan extra teljesítményeket is - pedig Evans egyáltalán nem, Marc Gasol pedig csak 21 percet játszott. A tíznapos szerződéssel leigazolt és 2014 óta első NBA-meccsét játszó MarShon Brooks viszont hatalmas pluszt hozott a kispadról, a negyedik negyedben egymaga 14 pontot és 4/4 triplát süllyesztett el, a kezdőben Dillon Brooks szórt be 18 pontot és még Chandler Parsons is hozzátett 15-öt - vezérletükkel az utolsó bő három percben megfordították és végül nagy akarattal, illetve némi szerencsével megnyerték a találkozót. Ezzel valószínűleg nem lesz már övék a legrosszabb mérleg, mert két meccsel vannak a Suns előtt. 

A Grizzlies legjobb dobói: M. Brooks 21/15, D. Brooks 18/3, Parsons 15/9
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 42/9, Baldwin 15/3, Nurkic 12

Minnesota Timberwolves - Atlanta Hawks 126-114

Towns ihletett napja. Muszáj volt nyernie ezen a találkozón a Minnesotának, főleg a Memphis elleni blama után, ezt pedig különösen Karl-Anthony Towns érezte át: a magasember egészen elképesztő meccset játszott és nagyon hamar jelezte, hogy ez az ő estéje lesz. A nagyszünetben 30 ponttal és 11 lepattanóval állt és a fordulás után sem tudott vele mit kezdeni a Hawks, végül a 15 lepattanója mellett 56 pontos karriercsúcsot és franchise-rekordot szállított - 19/32-t dobott mezőnyből, közte 6/8 triplával, de hozzátett 12/15 büntetőt is. A többiek folyamatosan mondták neki, hogy hány pont kell még neki az 50-hez és a záró etapban azért már kisebb volt a nyomás, mert stabilan tíz egység körüli, vagy inkább feletti előnyben volt a hazai alakulat, egyszer tudott még kicsit közelíteni a Hawks, de ott is éppen Towns válaszolt több kosárral. Andrew Wiggins egyébként azt mondta csapattársáról, hogy amikor így megy neki, akkor csak oda kell neki adni a labdát, hátralépni és nézni az előadást...

Muscala is nagyot játszott. Az Atlanta magasembere Minneapolisban nőtt fel, így különösen jó érzés volt számára itt pályára lépni és ment is neki a játék: 8/10-es mezőnymutatóval jutott el 24 pontos karriercsúcsig a padról beszállva, bár néha megkapta a nyakába Towns őrzését, ami nem volt túl hálás feladat. A Dennis Schröder és Kent Bazemore nélküli Hawks végül becsülettel helytállt, de ezen az estén nem tudott meglepetést okozni, hiába az 50% feletti mezőnymutató és a 48%-os triplázás, a túloldalon volt egy fickó, aki most nem kaphatott ki...

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 56/18, Wiggins 17/6, Bjelica 14/6
A Hawks legjobb dobói: Muscala 24/12, Prince 21/12, Taylor 20

Utah Jazz - Boston Celtics 94-97

Brown triplája döntött. Újabb kiélezett, egylabdás végjátékot nyert meg a Boston egy jó csapat ellen úgy, hogy az ilyen helyzetekre specializálódott Kyrie Irving továbbra sem bevethető - sőt, ezúttal Marcus Smart mellett Al Horford és Marcus Morris sem lehetett ott a parketten. Az erősen tartalékos keret azonban kiválóan helytállt, a csapatvédekezés parádésan működött és bizonyos periódusokban a támadójáték is nagyon egyben volt Jaylen Brown (21 pont, 3/3 tripla) és Jayson Tatum vezetésével. A negyedik negyed vége aztán ezen az estén is a Stevens-legénységé lett, bár végig hátrányban voltak ebben a játékrészben, de egy perccel a vége előtt Brown labdaszerzésével és Tatum zsákolásával kiegyenlítettek, húsz másodperccel a vége előtt Tatum blokkolta Crowder dobását, majd 0,3 másodperccel az órán érkezett Brown és beverte a győzelmet jelentő triplát - hihetetlen hidegvérrel oldották meg a clutch helyzeteket a fiatalok, ami mindenképpen biztató a rájátszás előtt. Ráadásul hiába a sok sérülés, sorozatban ötödször nyert a társaság és ha hétvégén, illetve jövő héten is le tudná győzni a botladozó Torontót, akkor még a keleti első helyre is odaérhetne...

Csak nyolcadik a Jazz. Hoznia kellett volna ezt a találkozót a hazai alakulatnak, de hiába nyerte hat ponttal az első és 13-mal a harmadik negyedet, a másodikban volt egy olyan rossz időszaka, amely miatt a záró etapra nem tudott komolyabb előnyt kialakítani. Bár úgy tűnt, hogy ez is elég lesz, mert Mitchell, Rubio és Crowder hozza a szükséges kosarakat, de aztán egy-két hiba elég volt ahhoz, hogy elveszítsék a meccset: rossz döntések és rossz kivitelezések jellemezték őket az utolsó percekben, eladott labda, kapott blokk, kihagyott büntető, egy védekezésen belül három engedett támadópattanó, stb. Az utolsó pontjukat 2:25-tel a vége előtt szerezték, ezt követően csak erőlködtek, így fontos meccset buktak el otthon, ezzel és a Wolves sikerével pedig visszacsúsztak a nyugati nyolcadik helyre - csak egy mérkőzéssel vezetnek a kilencedik Clippers előtt, igaz, az ötödik hely is mindössze egyetlen találkozóra van. 

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 22/9, Crowder 16/6, Rubio 14/3
A Celtics legjobb dobói: Brown 21/9, Tatum 16/6, Baynes 13/3, Rozier 13/9

Phoenix Suns - Los Angeles Clippers 99-111

Végül érvényesítette a papírformát a Clippers. A gála elmaradt, a back-to-backet játszó, ráadásul Teodoszicsot is nélkülöző vendégcsapatnak alaposan meg kellett szenvednie ezért a sikerért, hiszen az első negyedet rögtön elvesztette és később sem tudta igazán ráerőltetni akaratát az ellenfelére. A negyedik játékrészben aztán sikerült összerántani a védekezést és elkapni egy jó szériát, itt Austin Rivers, valamint Lou Williams vezetésével egy 18-0-s rohammal kezdték ezt a periódust, ebből az ütésből pedig már nem tudott felállni a Suns, itt eldőlt a küzdelem - megvolt a ritmus, ültek a dobások, míg a Phoenix önbizalma teljesen eltűnt ezekben a percekben. Ki kell még emelni a 27 pontos Tobias Harrist, aki főleg a harmadik negyedben volt elemében, illetve a két centert, DeAndre Jordant és Montrezl Harrellt is, akik sokat tettek hozzá a sikerhez, így a 21 eladott labda is belefért és még közelebb zárkóztak a playoff-helyekhez - szombat hajnalban komoly teszt jön számukra a Portland ellen, de valószínűleg már Danilo Gallinarival kiegészülve. 

Jó eséllyel utolsó lesz a Suns. Sorozatban tizenharmadik vereségét húzta be a Phoenix, ezúttal Booker, Warren, Payton és Len hiányzott az alapemberek közül, ezzel az eredménnyel pedig már két meccsel van a Memphis mögött úgy, hogy mindössze hat találkozót kell megvívnia. Ugyan három negyeden keresztül tartották magát a hazaiak (Josh Jackson megint jó volt és Tyler Ulis is beszórt 23 pontot), de a negyedikben összezuhantak és innen már a "kezükben van" a liga legrosszabb mérlege - néhány találkozót kell kibírniuk és vége az alapszakasznak, a kitűzött célt pedig teljesítik. 

A Suns legjobb dobói: Ulis 23/9, Jackson 18/3, Harrison 17
A Clippers legjobb dobói: Harris 27/15, Rivers 18/3, Jordan 13, Williams 13/3

Los Angeles Lakers - Dallas Mavericks 103-93

Ingram visszatért, Ball megsérült. Sorozatban tizenkét kihagyott találkozó után lépett ismét pályára a Lakers egyik gyémántja és rögtön hozzá is tudott tenni a játékhoz: 23 perce alatt 13 ponttal, 6 lepattanóval és 4 gólpasszal jelentkezett, biztatóan mozgott. Mellette az újabb dupla-duplát gyártó (20 pont, 10 lepattanó) Julius Randle, a 22 pontos Brook Lopez és a padról hatodik emberként 18 egységet szóró Kyle Kuzma emelhető ki, a meccset pedig a negyedik negyedben döntötte el a társaság, amikor 83-82-es Mavs-vezetés után egy 12-3-as rohamot intéztek Ingramék, majd két perccel a vége előtt meglett a közte tíz, innentől pedig nem volt miről beszélni. Negatívum viszont a hazaiak számára, hogy Lonzo Ball térdsérülést szenvedett, miután összeütközött Dirk Nowitzkivel és nem tért már vissza a pályára, a mai MRI után majd pontosabban lehet látni, hogy mekkora a probléma - az mondjuk nem túl jó jel, hogy ezzel a térdével hagyott már ki idén tizenhat meccset...

A vége nem volt meg. Mondhatnánk, hogy szokás szerint a negyedik negyedet rontotta el a Mavs, de ebben most azért a back-to-backnek is lehetett szerepe, ráadásul Rick Carlisle egyáltalán nem akarta lehúzni a bőrt a játékosairól és nagyjából 20-22 percet kapott mindenki - Max Kleber 26 perce volt a legtöbb és összesen tizenhárman léphettek pályára. Támadásban nem is igazán találták a ritmust, a záró etapban pedig már csak 12 pontot tudtak szerezni, így vereséget szenvedtek, még hét találkozójuk van hátra a szezonból. 

A Lakers legjobb dobói: Lopez 22/6, Randle 20, Kuzma 18/9
A Mavericks legjobb dobói: Barnes 17/6, Smith 14/12, Nowitzki 13/9

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus