Kevin Love új franchise-rekordja: hatodszor 30 pont felett

Hét meccs volt a mai NBA-étlapon: keleti élmezőnyből az Indiana otthon verte simán a Lakerst, a Toronto pedig idegenben győzte le a Cavalierst. A Washington túllépte saját álomhatárát, a Hawks viszont tovább zuhan, ezúttal a Bulls győzte le őket. Damian Lillard és Kevin Love szállította a sikert csapatának, ráadásul mindketten egy masszív nyugati gárdát oktattak idegenben. A Kings-Rockets sima meccset hozott, az egyetlen izgalmat a két kezdőcenter szerencsétlen ütközése okozta. 

 

A játéknap legszebb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Cleveland Cavaliers - Toronto Raptors 93-99

DeRozan a megmentő. Már az első félidőben is aktívan tevékenykedett a kanadaiak All-Star játékosa, vezetésével 22-5-ös rohamot produkált a vendég gárda, ennek köszönhetően vezetéssel vonulhattak szünetre Lowry-ék. A henger az utolsó negyedben jött DeRozantól, amikor a hazaiak előnyét egy perc alatt tüntette el, ebben a játékrészben 16 pontot termelt, ezzel győzelemhez segítette csapatát.

Menetelnek a Raptorok. Sorozatban hatodik alkalommal nem talált legyőzőre a kanadai gárda, ezért egyre magabiztosabban, nagyobb előnnyel vezetik az Atlantic Divíziót, és jelenleg harmadik helyen állnak keleten a Miami - Indiana duó mögött. Ha nem esnek össze az alapszakasz végére, akkor szinte biztos, hogy erről a helyről várhatják a rájátszást.

Lefelé a lejtőn. Hatos győzelmi széria után már harmadik vereséget gyűjtötte be sorozatban a Cleveland, melyből nagyon hiányzik a Miles, Waiters, Varejao trió. Irving ponterős játéka semmit sem ért, hiszen nem jött össze neki a rendszerint erős záró negyed, csak négy pontig jutott. Azonban a Cavs ennek, s a hazai pályán gyengének mondható 40%-os mezőnymutató ellenére is győzhetett volna, ám ismét a kritikus szituációkban hibáztak, nem koncentráltak eléggé. 

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 25/3, Hawes 15/9, Thompson 13
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 33, Ross 19/15, Vasquez 15/9

Indiana Pacers - Los Angeles Lakers 118-98

Egy bő félidőt bírt a Lakers. Ugyan az első negyedet héttel nyerte a Pacers és vezettek 12-vel is, a vendégek nem törtek meg, szép lassan dolgozták le a hátrányukat, a félidőben csak három pont volt a differencia. A szünet után aztán egy rövid ideig még tartották magukat, ám a ligaelső keményített a védekezésén és a negyed végéig 30-11-re múlták felül a kaliforniai brigádot. Ebben nagy szerepe volt a labdaszerzéseknek, leindításokból húsz pontot ért el a Vogel-legénység.

Turner bemutatkozott, a Pacers-kispad szárnyalt. A Sixerstől csere útján megszerzett játékos 26 perc alatt 13 pontot (6/12 mezőnyből) és 6 lepattanót jegyzett első meccsén, a hazaiak cseréi pedig szezoncsúcsnak számító 50 ponttal rukkoltak elő. Szükség is volt rá, mert a kezdők közül George (20 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) és West (11 pont, 12 lepattanó) is csupán 33%-kal célzott mezőnyből, bár előbbi a büntetővonalról kompenzált (7/7).

Bazemore-ral nagyot fogott a Lakers. A Golden State-től érkező bedobó első három Lakers-meccsén 55 pontot szerzett, ezúttal 23-ig jutott 8/19-es mezőnymutatóval, ezzel pedig csapata (és az egész mezőny) legeredményesebb játékosa volt ezen az estén.

A Pacers legjobb dobói: George 20/3, Hill 14/3, Stephenson, Turner 13-13
A Lakers legjobb dobói: Bazemore 23/3, Johnson 15/6, Meeks 13/3, Gasol 13.

Washington Wizards - Orlando Magic 115-106

50 százalék felett a Wizards. A fővárosiak szezonja gyakorlatilag arról szól, hogy ezt a mutatót próbálják meghaladni – ebben most partnerük volt az Orlando, amely sorozatban 16. idegenbeli meccsét vesztette el, amivel egyébként beállították a negatív csapatrekordot. A Washington viszont remekel az All-Star szünet óta, ez volt sorozatban a negyedik sikerük. 

Nene nélkül is négyen 20 pont felett. A brazil nagyembert előző meccsen kellett letámogatni, szerencsére kiderült, hogy nem szakadt el a térdszalagja, de hat hetet kénytelen kihagyni, gyakorlatilag az alapszakasz további részében nélküle kell játszania a Wizardsnak. Ma ez nem okozott gondot, Wall, Ariza, Beal és Gortat is túldobta a 20 pontot, ráadásul mind a négyen 50 százalék feletti mezőnymutatóval. Igaz, a védekezésbe nem fektettek túl sok energiát, de erre ma nem is volt szükség – a Magic ugyanis nem tudott lendületbe jönni, egyetlen pontot sem szereztek gyors indításból. 

A Wizards legjobb dobói: Wall 27/6, Ariza 22/15, Beal 21/3, Gortat 21.
A Magic legjobb dobói: Oladipo 26/6, Harkless 22/6, Vucevic 19.

Atlanta Hawks - Chicago Bulls 103-107

Teague remekelt, de lefagyott a végén. Az Atlanta irányítója 26 pontot szerzett 10/20-as mezőnymutatóval, 3/4 triplával és 7 gólpasszal, a záró negyedben 11-et vállalt, ám az utolsó fél percben kétszer is eladta a labdát (egyszer úgy, hogy kilépett az alapvonalon), így hiába adta meg a lehetőséget kétszer is a Chicago, egyszer sem tudott vele élni. Kirk Hinrich viszont higgadtan bedobálta a büntetőit a legvégén, de az egész Bulls 13/15-tel célzott a vonalról az utolsó negyedben - míg a Hawks csupán négyszer állhatott oda.

Ma mindenki fontos volt. A Bullsnál az öt percet sem játszó Nazr Mohammedet leszámítva minden pályára lépő elérte a tíz pontot (bár DJ Augustin 2/14-es mezőnymutatóval tette mindezt), Noah (20 pont, 12 lepattanó), Dunleavy (22 pont, 8 lepattanó), illetve Boozer (17 pont, 11 lepattanó) húzták a csapatot.  Az Atlantánál is hasonló volt a helyzet, a bő két percet játszó Pittman-Martin pároson kívül csak Elton Brand maradt két számjegy alatt, a többi hat játékos mind legalább 12 pontot hozzátett - Kyle Korver ráadásul négy triplát termelt be, így a sorozata tovább él.

A Hawks legjobb dobói: Teague 26/9, Mack 17/3, Korver 16/12
A Bulls legjobb dobói: Dunleavy 22/12, Noah 20, Boozer 17

Denver Nuggets - Portland Trail Blazers 95-100

A Nuggets felforgatott csapata majdnem meglepetést okozott. Bár a harmadik negyedet követően 13 pontos hátrányban voltak a hazaiak, a végén a vendégeknek kaparniuk kellett a győzelemért. Aaron Brooks (14 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó), mint a gárda egyetlen egészséges irányítója, pár nappal leigazolása után máris kezdett, mellette pedig inkább a klasszikus center Timofej Mozgovnak szavazott bizalmat Brian Shaw. A kezdőből kikerülő magasember, JJ Hickson frusztráltságát a lepattanókba ölte, 25 labdát kapkodott össze, ebből 15-öt a Trail Blazers palánkja alatt – ennek köszönhetően a lepattanóharcot 64-41-re hozta a Nuggets. 

Nem tudtak élni a 27 második eséllyel a hazaiak. 27 támadólepattanót szedett le összesen a Denver, 103 mezőnykísérletük jutott a Portland 78-ára, ennek ellenére csak 37 dobásuk ért célba. 

Damian Lillard és a büntetők döntöttek. A vendégek 32 büntetőt termeltek be 38 kísérletből, sokkal tudatosabban támadtak, de ha nincs Lillard, valószínűleg kikapnak. A végül 31-ig jutó irányító az utolsó percekben egy nagyon fontos ziccert és két büntetőt is értékesített, aminek köszönhetően tartotta magát a Trail Blazers. Egy rossz hír viszont akad náluk: a sérült LaMarcus Aldridge-ot helyettesítő Thomas Robinson térdsérülést szenvedett. 

A Nuggets legjobb dobói: Foye 17/9, Hickson 16, Mozgov, Brooks 14-14.
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 31/12, Batum 16/9, Williams 14/6.

Phoenix Suns - Minnesota Timberwolves 101-110

Nagyot hajrázott a Wolves. Nyolc perccel a vége előtt még 91-83-ra a Suns vezetett, ám innentől egy 24-6-os rohanással fordítottak a vendégek, 31 mp-cel a lefújás előtt már ők vezettek tíz egységgel. Az utolsó két percben négy labdát adott el a Phoenix, összesen pedig 19-et - leindításokból a Minnesota 28 pontot ért el. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a 16 pontos Goran Dragic kipontozódott a negyedik negyedben, a 24-6-os rohanás nagy része nélküle született, egész pontosan nélküle 15-2-re maradt alul az arizonai csapat.

Kevin Love bombaformában. A Minny All-Star erőcsatára zsinórban hatodik alkalommal jutott 30 pont fölé, ez pedig franchise-rekord. Ezúttal 33 pontja mellé 13 lepattanót és 9 gólpasszt is jegyzett, karrierje első, a napokban jegyzett tripla-duplája után nagyon közel volt a második is. Rajta kívül az újonc Shabazz Muhammad (20 pont, 6 lepattanó) és Corey Brewer (18 pont, 7/9 mezőnyből) is remekelt, előbbi eddigi karriercsúcsa 12 volt.

Villogott a hazai kispad. A Phoenix kezdőjében hárman tíz, sőt, hét pont alatt maradtak, míg a padról érkező Markieff Morris 24-ig jutott, de testvére, valamint Goodwin és Smith is eredményesebb volt, mint a Plumlee-Frye-Tucker trió.

A Suns legjobb dobói: Mark. Morris 24, Green 19/3, Dragic 16/3
A Timberwolves legjobb dobói: Love 33/9, Muhammad 20, Brewer 18/3

Sacramento Kings - Houston Rockets 103-129

James Harden 43 ponttal jelentkezett. Nagyszerűen játszott a Rockets sztárja, pontjai mellett 8 gólpasszt is kiosztott, de az egész csapat remekelt. Rögtön az első negyedben 25 pontot (42-17) vertek a Kingsre, gyakorlatilag ekkor eldöntötték a meccset. Dwight Howard dupla-duplával (20 pont, 11 lepattanó) szomorította a hazai nézőket, de a nagy duón kívül is négyen jutottak el legalább 10 pontig. 

DeMarcus Cousins negatív hősnek bizonyult. A Kings nagy hármasa nagyon nem működött ma, Rudy Gay jó dobásai mellett Cousinst és Thomast simán kivették a játékból a Houston játékosai, mástól pedig nem nagyon lehet várni pontesőt. Cousins védőoldalon sem remekelt, ráadásul nem is játszott túl sokat: a harmadik negyed elején reklamálásért megkapta a második technikaiját, és mehetett zuhanyozni. 

Nagy ijedelem, kis sérülés. Az első negyedben egy pillanatra megfagyott a levegő az NBA leghangosabb csarnokában, miután egy ártalmatlan szituációban Cousins és Howard térdei ütköztek egymással. Cousins fájdalmas arccal bicegett, Howard pedig a földön maradt, és be kellett kísérni az öltözőbe. Szerencsére az eset után mindketten vissza tudtak térni. 

A Kings legjobb dobói: Gay 25/6, Cousins 16, McLemore 15/3.
A Rockets legjobb dobói: Harden 43/18, Howard 20, Hamilton 12/6.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus