Kevint Durant hidegvére győzelmet ért a Clippers ellen

KD két clutch játékkal nyerte meg a rangadót - a Spurs lesimázta a Pacerst - Harden 36 pontjával győzött a Rockets - Nets-siker Chicagóban

Kevin Durant egy utolsó pillanatban elsüllyesztett duplával és egy blokkal vezette győzelemre az Oklahoma City Thundert a Los Angeles Clippers ellen az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában - ezzel továbbra is masszív nyugati harmadik a gárda. A Spurs az Indianát és Paul George-ot is lejátszotta, James Harden 36 pontos estéjével győzött a Houston, John Wall extrájával újabb sikert aratott a Washington, a Brooklyn nagy bravúrral nyert Chicagóban, az atlantai pálya viszont újabb fogat követelt - a Magic New Yorkból távozott győztesen, a Boston és a Jazz pedig szép játékkal érvényesítette a hazai pálya előnyét. 

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva megtekinthető!

Washington Wizards – Sacramento Kings 113-99

A Wall-Gortat tandem hozta a meccset. Ugyan a dobás nem ment az irányítónak, egészen parádésan érezte a védelem réseit és már az első negyedben kiosztott nyolc, félidőre pedig tizenegy gólpasszt – végül 19-cel zárt. Ebből kilencet Marcin Gortatnak adott, aki folyamatosan mozgott és rendre megverte Cousinst, így 27 pontos, 16 lepattanós, 4 blokkos estét produkált. Az utolsó negyedet ennek ellenére egálról kezdhették meg a felek, de ekkor Gortat nélkül is egy 8-0-t futott a Washington, amivel megtörte a Kings ellenállását: jöttek a triplák, amelyeket 58%-kal (!) dobtak a hazaiak (14-et süllyesztettek el) és végül újabb fontos győzelmet arattak.

Egyszerűen gyengébb volt a Kings. Támadólepattanókkal és büntetőkkel tartotta magát meccsben a vendégcsapat, de a negyedik negyedre ezek sem voltak már meg, így kijött, hogy csupán 40%-kal lőttek mezőnyből és fele annyi triplát dobtak, mint a Wizards. Cousinst lejátszotta Gortat, Rondót pedig John Wall, Rudy Gay sem találta a helyét, egyedül a padról beszálló Collison, illetve támadásban Belinelli volt igazán hasznos – a káprázatos formába dobó Washington ellen ez azonban ma nagyon kevés volt.

A Wizards legjobb dobói: Gortat 27, Temple 23/15, Sessions 15, Humphries 15/9
A Kings legjobb dobói: Cousins 22/3, Gay 16, Belinelli 15/9

Boston Celtics – Minnesota Timberwolves 113-99

Gyorsabb és pontosabb volt a Boston. A Celtics már az első negyedben beszórt 34 pontot és kissé meglépett ellenfelétől, a nyolc-tíz pont körüli előnyét pedig a harmadik negyedben tuningolta tovább – ekkor egy 10-0-s rohammal gyakorlatilag eldöntötték a meccset a hazaiak. A Thomas-Turner páros most osztogatásra rendezkedett be, ketten együtt csak 12 pontot, de 22 gólpasszt tettek a közösbe (csapatszinten 34-gyel zárt a Boston), az ő vezérletükkel pedig 50% feletti mezőny- és 48%-os triplamutatót hozott a gárda. A kezdő center, Kelly Olynyk 3/3 hármast süllyesztett el, emellett viszont a lepattanózást is simán nyerték – jó játékkal aratott könnyed győzelmet a Celtics.

Garnett pihent, de ünnepelték. A két csapat közös legendája a back-to-back miatt nem lépett pályára, de a bostoni közönség így is felállva ünnepelte és szinte folyamatosan a nevét skandálta – az erőcsatár megköszönte ezt, de ezen a meccsen is átadta a helyét a fiataloknak. Wiggins 26, LaVine 17 ponttal zárt, Towns 25 egysége mellé 16 lepattanót és 3 blokkot is tett, így rájuk nem lehetett panasz – azonban a védekezés ezúttal is borzalmas volt, ráadásul 2/13 triplával amúgy sem egyszerű lépést tartani a Bostonnal.

A Celtics legjobb dobói: Olynyk 19/9, Crowder 18/6, Zeller 14
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 26/3, Towns 25, LaVine 17

New York Knicks – Orlando Magic 99-107

Végig vezetett a Magic. Az első pillanattól kezdve előrébb jártak a vendégek, a 26 pontos, 9 lepattanós Vucsevics vezérletével párpontos előnyben játszottak – azonban ez az előny soha nem volt több tíz egységnél. A New York a negyedik negyed közepén neki is feszült még egyszer utoljára a hátrány eltüntetésének, 93-92-nél át is vehették volna a vezetést, de ismét jött Vucsevics és beszórt két kosarat, majd Fournier egy triplát, végül Oladipo egy labdaszerzés utáni zsákolással végleg eldöntötte az összecsapást. Érdekesség, hogy a második félidőben Fournier már irányítót játszott, mert Elfrid Payton bokasérülést szenvedett – Shabazz Napier így is csak tizenegy percet kapott.

Anthony megsérült. A Knicks sztárja jól kezdte a meccset és termelte a pontokat, de a harmadik negyedben Robin Lopez kirúgta alóla a támaszkodó lábát és pár percet a padon töltött – visszatért ugyan, de folyamatosan fájdalmai voltak, a hajrában pedig már nem is tudott segíteni csapatán. A negyedik negyedben egyébként már a fáradt és pontatlan Porzingis sem volt a pályán, Lopez mellett a 9/9 dobást, közte 3/3 triplát elsüllyesztő (!) Lance Thomas játszott négyest, de mivel Afflalo összesen négy egységet tudott hozzátenni, ez most kevésnek bizonyult a fordításhoz.

A Knicks legjobb dobói: Thomas 24/9, Anthony 23/6, Lopez 12
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 26, Harris 20/9, Fournier 16/9

Atlanta Hawks – Portland Trail Blazers 106-97

Lillard karrierje első meccsét hagyta ki. A Portland irányítója 275 lejátszott mérkőzés után most először nem állt csapata rendelkezésére, a hírek szerint már hetek óta egy kisebb sérüléssel játszik együtt – ráadásul McCollum egyik bokája sem egészséges, így ő is kihagyta a meccset. Ezek után természetesen nem volt sok esélyük a vendégeknek, bár Crabbe beszórt 19 pontot és Plumlee (11 pont, 10 pattanó, 6 gólpassz) is jól teljesített, a harmadik negyed végére már húsz pont körüli hátrányban voltak – ezen a záró etapban némileg kozmetikáztak a cserék.

Ez egy veszélyes pálya. Pár mérkőzéssel korábban Goran Dragic hagyta itt a fogát Al Horford könyöke miatt, most pedig szinte centire ugyanott Dennis Schröder esett neki Plumlee térdének és neki is kirepült egy foga. Gond egy szál se, betette a zoknijába, majd berámolt egy triplát, összesen 17 perc alatt 18 pontot tett hozzá és bár csapata nem játszott igazán jól (a lepattanózást 50-31-re veszítette el), a hazai győzelem nem forgott veszélyben.

A Hawks legjobb dobói: Schröder 18/9, Teague 13, Sefolosha 13/3, Scott 13/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Crabbe 19/3, Harkless 14/6, Frazier 12, Henderson 12/3

Chicago Bulls – Brooklyn Nets 102-105

Nagy győzelmet aratott a Nets. A vendégcsapat főleg idegenben gyengélkedik, de az utóbbi mérkőzéseken egyre gyengébben teljesített mindenhol – sorozatban öt vereség után nyert újra mérkőzést a Brooklyn. A Lopez-Young párosra és a védekezésre építve megléptek az első negyedben, majd a fordulás után 12 pontra nőtt az előnyük – ezt Butlerék lefaragták a hajrára, de mindenre volt válaszuk a vendégeknek, az utolsó másodpercekben Jack két büntetője és Lopez blokkja pedig le is zárta a találkozót.

Noah megsérült. A Chicago centere szűk 16 perc parádés játék (4 pont, 8 pattanó, 8 gólpassz, 2 blokk) után szenvedett vállsérülést, miután megpróbált labdát szerezni Andrea Bargnanitól – egyelőre nem tudni, hogy pontosan mekkora a baj. Pau Gasol és Jimmy Butler azért megpróbálta húzni a Bullst, de sem Rose, sem Mirotic nem volt igazán használható, a folyamatos felzárkózás pedig rányomta a bélyegét a védekezésre – ráadásul a Nets nagyon jól találta meg a hazai csapat gyenge pontjait. A Chicago két idegenbeli vereség után meglepő zakót kapott otthon is, ezzel pedig visszacsúszott a keleti hatodik helyre.

A Bulls legjobb dobói: Butler 24/3, Gasol 20, McDermott 11/9
A Nets legjobb dobói: Lopez 21, Young 16, Ellington 13/9

Houston Rockets – Charlotte Hornets 102-95

Hardent nem lehetett megállítani. A Rockets dobóhátvédje több szürke mérkőzés után most ismét csillogott, 50% feletti mezőnymutatója mellett 16/19 büntetőt dobhatott, így 36 egységgel zárt – ráadásul az utolsó pillanatokban is ő volt a mérleg nyelve. Szinte végig vezetett a Houston, de a negyedik negyedben felzárkózott, sőt egyenlített is a Charlotte és csak azért nem került előnybe, mert Harden hozta a pontokat – majd 91-91-nél egy 2+1-es játékkal tolta meg a csapat szekerét. Jones nagy blokkja után Beverley sem hibázott a vonalról, az utolsó másodpercekben pedig ismét Harden süllyesztett el két egypontost, ezzel lezárta a találkozót.

Nem jutott el a festékig a Hornets. Általában a Houston a tripladobó csapat, de amíg ők „csak” 28 hármast emeltek rá, addig a vendégek 41-et – hasonló, 30% alatti hatékonysággal. A Charlotte egyszerűen nem tudott elmenni a gyűrűig, Beverley parádésat védekezett, de Jones, illetve amíg pályán volt, Howard is kiszorította Linéket a festékből – erről a területről 42-28-ra győztek a hazaiak. A lepattanózást is simán nyerte a Houston, de a kulcs az volt, hogy a Hornets kulcsembereit nagyon megfogták – itt érdemes megemlíteni, hogy Beverley 27 játékperce alatt húsz pontot vert ellenfelére a Rockets…

A Rockets legjobb dobói: Harden 36/6, Jones 17, Thornton 13/6
A Hornets legjobb dobói: Walker 14/6, Lin 13/3, Kaminsky 12/6, Williams 12/6

San Antonio Spurs – Indiana Pacers 106-92

Leonard lejátszotta George-ot. A két kiscsatár találkozóját utcahosszal nyerte a Spurs mindenese (akit egyébként anno a Pacers draftolt), hiszen amíg ő 24 ponttal, 6 pattanóval, 5 gólpasszal és 3 labdaszerzéssel húzta csapatát, a túloldalon Paul George karrierje egyik leggyengébb estéjét hozta: 1/14-es mezőnymutatóval hozott össze hét pontot, hat gólpasszára pedig hat eladott labda is jutott. Ez alapjaiban határozta meg a találkozó menetét, bár ennek ellenére az utolsó negyedig partiban volt a Pacers, reális esélyük nem volt a fordításra.

A Spurs tudott váltani. Kemény védekezéssel nyitottak a felek, az első hat perc után 8-6-ra vezetett az Indiana – azonban Tony Parker vezérletével felgyorsította a játékot a San Antonio és átvette a vezetést. Az első félidőben még fej-fej mellett haladtak a csapatok, a fordulás után azonban ismét sebességet váltottak a hazaiak és masszív előnyt építettek ki, majd a negyedik negyedben egy futással el is döntötték a találkozót – a Pacers George (és szinte a teljes kezdőötös) szenvedése miatt nem tudta tartani a lépést. Az Indianánál hosszú éveket eltöltő és nyáron San Antonióba kerülő David West hét pontot és öt lepattanót gyűjtött volt csapata ellen.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 24/3, Parker 15/3, Diaw 14
A Pacers legjobb dobói: Stuckey 16/6, J. Hill 15, G. Hill 15/9

Utah Jazz – Phoenix Suns 110-89

Őrülten rohant a Jazz. A liga egyik leglassabban játszó csapata ezúttal felvállalta a Suns stílusát és fölényes győzelmet aratott – Trey Burke-ék az első pillanattól kezdve magasabb sebességi fokozaton kosárlabdáztak, mint a vendégek és már az első negyedben 33 pontot szórtak be. Félidőben vezettek is tíz ponttal, amit a harmadik negyed elején egy 12-0-s etappal jelentősen megtoldottak, ezzel pedig el is döntötték a találkozót – a záró játékrészben így is hozzátettek még 31 egységet. Öt találkozó után először jutott száz pont fölé a gárda és decemberben először nyert sorozatban két mérkőzést.

Knight a padról érkezett. Hornacek külön a Jazz elleni taktika részeként kitette Brandon Knightot a kezdőből és betette Bookert, ám utóbbi végül csak 12 percet töltött parketten – Bledsoe terített betli volt, a kezdő ötösből pedig senki nem érte el a tíz pontot. Knight hiába játszott extrát a padról, rajta kívül csak Teletovics hozott értékelhető teljesítményt, a Jazz gyakorlatilag mindenben jobban teljesített – a lassan és enerváltan játszó vendégek védekezésben sem értek oda a dobókra, így méretes zakót kaptak.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 24/6, Favors 18, Hood 14/6
A Suns legjobb dobói: Knight 26/6, Teletovics 17/9, Warren 9/3

Los Angeles Clippers – Oklahoma City Thunder 99-100

Durant döntötte el. Bár a mérkőzés nagy része leginkább a Westbrook-Paul csatáról szólt, az utolsó szót mégis az OKC kiscsatára mondta ki. A negyedik negyed elején nyolc ponttal vezetett a Clippers, de többször is kiegyeníltett a Thunder, sőt, az utolsó percbe lépve egy Westbrook-triplával át is vette a vezetést. Erre válaszolt Griffin, ismét villant Westbrook, ám Paul egy labdalopás utáni ziccerrel ismét a hazaiakat juttatta előnyhöz. Az utolsó másodpercekben aztán jött Durant: előbb egy óriási duplával kialakította a 99-100-as eredményt, majd blokkolta Paul válaszkísérletét, így két nagy játékkal nyerte meg a mérkőzést csapatának.

Ismét zuhan a Clippers. Sorozatban harmadik vereségét szenvedte el a gárda, ami még akkor is sok, ha ezeket a Houstonban, San Antonióban és most az OKC ellen szenvedték el Paulék. Az irányító remekelt (32 pont, 10 gólpassz), de a túloldalon Westbrook tartotta a lépést és a különbséget nem itt kell keresnünk: sokkal inkább ott, hogy Blake Griffin csak 7/21-et dobott mezőnyből, hogy DeAndre Jordant szinte levették a pályáról Adamsék és hogy a padról csak Stephenson tudott érdemben hozzátenni. Ezekkel együtt gyakorlatilag végig a hazaiak jártak előrébb, csak az utolsó percekben hiányzott még valaki, aki kicsit leveszi a terhet Paulról - mondjuk egy olyan játékos, mint Kevin Durant...

A Clippers legjobb dobói: Paul 32/12, Griffin 15, Redick 15/9
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 33/6, Durant 24/3, Ibaka 17

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus