Kikapott a Spurs és a Warriors is

A San Antoniónál nem jól debütált Aldridge és West, a Blazers eddig kellemes meglepetés - Lowry 25-öt, Curry 30-at szórt

 

Hiába szórt 30 pontot Steph Curry, a Portlandnél váratlan riválisa akadt, a Spurs pedig alapemberei nélkül kapott ki Sacramentóban LMA bemutatkozó meccsén. Lowry a Lakerst is megszórta, a Philly nyert a Cavs B ellen, alakul a Denver, a Memphis, a Brooklyn és a Detroit is - Indianában pedig megoldódhat Hibbert pótlása. Nézzük a mai kilenc mérkőzés összefoglalóját! 

Real Madrid – Boston Celtics 96-111

David Lee nagy fogás lehet. Magas posztokon amúgy sem volt igazán sokoldalú játékosa a Celticsnek, a Golden State-től megszerzett erőcsatár azonban ma is bizonyított: 13 pontos, 11 lepattanós dupla-duplát szállított húsz perc alatt, ráadásul remekül szervezte a játékot bentről, ezt a négy kiosztott gólpassz sem jelzi eléggé. Ezen a meccsen Zellerrel párban védekezésben sem voltak elveszettek, de kérdés, hogy az Olynyk-Sullinger duó bármelyikével hogyan lehet majd pályán tartani NBA-csapat ellen.

Rozier szinte nem is hibázott. Az újonc hátvéd nagyon koncentrált játékot nyújtott, a padról beszállva 14 pontot (6/8 mezőnyből), 4 gólpasszt és két labdaszerzést tett a közösbe, a két rontott dobásán kívül semmi negatív nem került fel statisztikai lapjára. Az persze továbbra sem egyértelmű, hogy hol és mennyi szerepet kaphat majd, ma Bradley-nek ment leginkább, Smartnak viszont nem igazán sikerült semmi, Thomas csak a „szokásost” hozta a kispadról. A meccs egyébként nagyrészt sima volt, végig előnyben játszott a Boston, a Real nagyon sok triplát vállalt, de a 26 eladott labda rendre felülírta jó támadásaikat.

A Real legjobb dobói: Thompkins 24/12, Llull 15/9, Reyes 15
A Celtics legjobb dobói: Bradley 17/9, Thomas 15/3, Rozier 14/6

Philadelphia 76ers – Cleveland Cavaliers 115-114

Már győztes kosarat is láthattunk. Már 19 ponttal is vezetett a Cavs, de a meccset egy 8-0-s futással zárta a Philly és az összesen bő két percet játszó Scottie Wilbekin utolsó másodperces triplájával meg is nyerték a mérkőzést – igaz, ez azért sokat elárul arról, hogy milyen ötösök voltak fent ekkor a pályán. Maradva a Sixersnél: Noel remekelt (10 pont, 15 pattanó, 3 labdaszerzés), Okafor szenvedett (12 pont 12 dobásból, 3 kapott blokk), Grant, Covington és Canaan hozta magát – igaz, hogy a Cavs B ellen lépett pályára, de támadásban valóban nézhetőbbnek tűnik az idei Philly.

Csak az aktív rotáció hiányzott. Kis túlzással aki komoly szerepet kap majd a szezonban, az nem játszott a Cavsnél, hiszen Thompson, Shumpert, Irving és Love mellett ma James, JR Smith és Mozgov sem lépett pályára. Varejao azonban igen és hat perc alatt tíz pontot rámolt be, ő mindenképpen bizonyított – akárcsak a 31 pontos Jared Cunningham, aki ezzel a teljesítménnyel igyekszik beverekedni magát a csapatba. Mo Williamsnek most sem ment, ellenben Richard Jefferson hasznosan játszott, úgy fest, hogy benne kiegészítő emberként még maradt kakaó.

A 76ers legjobb dobói: Grant 19/6, Canaan 16/9, Okafor 12, Covington 12/9
A Cavaliers legjobb dobói: Cunningham 31/6, Dellavedova 13/3, Stephens 11/3

Indiana Pacers – Orlando Magic 97-92

Hibbert pótolható? Ugyan Paul George erőcsatárba állításával nyilvánvalóan gyengült a benti védekezés, de ma a kezdő center Mahinmi 3 blokkja mellett az újonc Turner kettő, Jordan Hill pedig szintén három sapkát osztott ki – ráadásul emellé 24 pontot és 20 lepattanót is jegyeztek, egyáltalán nem voltak tehát elveszettek Vucsevicsékkel szemben. Monta Ellis kezdett ma irányítóként (G. Hill sérülése miatt) és jól állt neki a poszt (12 pont, 7 gólpassz), de Miles és Robinson III is hozta a pontokat a kezdőben – George-nek annyira nem ment, 1/8-as triplamutatóval zárt.

Próbálkozik a Magic. Ezúttal Frye nem lépett pályára és Harris kezdett négyesben, Fournier pedig hármasban, előbbi bejött (12 pont, 13 lepattanó), utóbbi nem igazán – kicsit hiányoztak a pontok, Elfrid Payton még nem igazán kapta el a ritmust. A szintén másodéves Napier viszont remekelt a padról, 3/3 triplát süllyesztett el és az ő hasznos játéka nagyon fontos lenne az Orlandónak – Mario Hezonja ugyanakkor továbbra sem stabil, ezúttal is egy-egy szép jelenetre futotta tőle.

A Pacers legjobb dobói: Robinson 14/9, Miles 14/6, George 13/3
A Magic legjobb dobói: Oladipo 15/9, Napier 13/9, Vucsevics 13

Detroit Pistons – Brooklyn Nets 83-93

Működött az Ilyasova-Drummond duó. A papíron egymás mellé nagyon illő magasember-duó az első meccsen nem igazán vált be, most azonban bizonyították, hogy jó szerkezetet alkothatnak: Drummond 14 pontos, 11 lepattanós dupla-duplája mellé az erőcsatár 15 egységet szórt be hét lecsorgó mellett és sokkal nagyobb területek nyíltak a hátvédek előtt, mint korábban. Ezt nem tudták igazán kihasználni, a sérülésből visszatérő Reggie Jackson nem villogott, jól játszott azonban az újonc Stanley Johnson, aki most 12 pontig jutott (7 lepattanó, 2 labdaszerzés és 2 blokk mellett) – ő eddig nagy fogásnak tűnik.

Lopez, Young és a második sor. Jack, Joe Johnson, Bogdanovic, Karaszev és Bargnani sem lépett ma pályára, így a két magasember körül a cserék kaptak lehetőséget. Ők mindketten jól játszottak elöl-hátul, ráadásul Larkin 17 és Ellington 16 pontja is megfelelő – ellenben az újonc Hollis-Jefferson pont nélkül zárt, tőle mindenképpen jóval többet várnának a csapatnál. A kispadról a 31 évesen újonc Chris Danielst érdemes kiemelni, aki két triplát termelt be, bár ha mindenki visszatér (nem említettük Markel Brown-t vagy éppen Thomas Robinsont), aligha marad szabad hely a keretben.

A Pistons legjobb dobói: Ilyasova 15/3, Drummond 14, S. Johnson 12/6
A Nets legjobb dobói: Lopez 17, Larkin 17/6, Ellington 16/9

Memphis Grizzlies – Maccabi Haifa 97-84

Kezd belelendülni a Memphis. Az első meccshez képest már jóval több szerepet kaptak a kezdőjátékosok, ennek megfelelően Marc Gasol be is rámolt 23 pontot 4 blokk mellett – bár Randolph szinte észrevehetetlen volt, a center szemmel láthatóan remek formában van. A többiek azért mérsékelt teljesítményt nyújtottak, leszámítva a kezdőként nagyon hasznosan játszó Courtney Lee-t és a két új igazolást, Brandan Wright-ot (8 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) és Matt Barnest (9 pont, 7 pattanó, de 0/5 tripla).

Tényleg lesz változás? Az egyértelmű, hogy több kinti dobást és modernebb támadójátékot képzelnek el a Grizzliesnél, de ez egyelőre nincs így, Barnes az első két meccsén Tony Allen-szinten dobta a hármasokat – ráadásul az is kérdés, hogy ki lesz a cserecenter, hiszen bár a rotáció alapvetően megvan, sem Wright, sem Jamychal Green nem betonbiztos megoldás erre a szerepre. Persze ezekre a kérdésekre nem éppen a Maccabi ellen kapunk választ, ezen a meccsen teljesen simán aratott győzelmet a gárda.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 23, Lee 11/6, Conley 10/3
A Maccabi legjobb dobói: Thompson 17/6, Rougeau 15, Chubrevich 14, Colman 14/9

Denver Nuggets – Chicago Bulls 112-94

Lauvergne bejátssza magát. A francia magasember szép centermozdulatokkal szerezte kosarait ezúttal is, Nurkic sérülése miatt pedig most is a kezdőben kapott helyet – 6/7 dobással berámolt 18 egysége és 8 lepattanója is csapata legjobbja volt, ráadásul ezt 18 perc alatt hozta össze. Mudiay viszont most sem remekelt, bár hét gólpasszára csak két eladott labda jutott, 2/11-es mezőnymutatójára nem lehet büszke – Nelson ismét a higgadtságot hozta a padról, összességében most többé-kevésbé rendben volt a támadójátékuk.

Noah ráijesztett a stábra. Egy Farieddel való történt ütközés során elég ijesztő helyzetben ért talajt, de egy rövid pihenő után vissza tudott térni a pályára, igaz, túl sok hasznosat ezúttal nem csinált. A Bullsnál most csak a két fiatalt, McDermottot (15 pont, 5/10 mezőnyből) és Bobby Portist (10 pont, 16 lepattanó) lehet kiemelni, a négy hiányzó alapember mellett ma Butler sem törte magát a pályán – a Nuggets jóval komolyabban vette a meccset, ez meg is látszik a végeredményen.

A Nuggets legjobb dobói: Lauvergne 18, Barton 17/3, Jokic 14
A Bulls legjobb dobói: Mirotic 18/6, McDermott 15/6, Portis 10/3, Crawford 10/3

Portland Trail Blazers - Golden State Warriors 118-101
 
A fiatal apuka bemutatkozása. Al-Farouq Aminu fia születése miatt most lépett pályára először a Portland színeiben, 11 ponttal és 8 pattanóval jelentkezett. A meccs hőse viszont Allen Crabbe volt, aki 25 pontot, közte 5 hármast bombázott be a GSW-nek. Damian Lillard botrányos mezőnymutatóval (3/18), de hardeni mennyiségű büntetővel (15/17) operált, míg hátvédtársát, CJ McCollumot a szakmai stáb irányítóként is próbálgatta. A 19 egységig jutó kisember nem is vallott szégyent, remek dobásai mellett 5 gólpasszt is kiosztott. Erőcsatár poszton Meyers Leonard kezdett, nem dobott rosszul, de nem váltotta meg a világot – Noah Vonleh pedig kifejezetten szenvedett a cserepadról beszállva (0/4 mezőnyből).

A kezdők már rendben vannak. A címvédő a megszokott kezdőötössel állt fel, az alig 26 perc alatt 30 pontig és 7 gólpasszig jutó Curry vezérletével 71 pontot szorgoskodtak össze – úgy, hogy Curry töltötte a legtöbb időt a pályán. A meccs nagy részében azonban 11 csereember is szóhoz jutott, ennek köszönhető a végeredmény. A 4 pontig jutó James McAdoo kivételével senki nem érte el az 50 százalékos mezőnymutatót, többen is botrányosan rosszul dobtak – a szakmai stáb nem lett sokkal okosabb az aktív rotáció kialakítását illetően.

A Trail Blazers legjobb dobói: Crabbe 25/15, Lillard 22/3, McCollum 19/3.
A Warriors legjobb dobói: Curry 30/18, Thompson 14/6, D. Green 14/3.

Sacramento Kings - San Antonio Spurs 95-92

„Komolyan vette” a Spurs. A San Antonio is megkezdte a felkészülési meccsek sorát, de a maga helyett Ettore Messinát küldő Gregg Popovich nem hazudtolta meg magát: vele együtt Duncan, Parker, Ginobili és Diaw sem utazott el a csapattal, a hivatalos indoklás szerint „rehabilitáció és pihenés” miatt.  A négy veterán és Popovich így nem láthatta élőben LaMarcus Aldridge és David West debütálását, bár sok mindenről nem maradtak le: ketten együtt 13 egységig jutottak. Kawhi Leonard jól játszott, Patty Mills is jelezte, hogy meg fogja oldani a távozó Cory Joseph perceit csereirányítóként, Kyle Anderson ott folytatta, ahol a Summer League-ben abbahagyta (15 pont, hasznos játék), és a veterán Rasual Butler is bebombázott két triplát. A szerb óriás, Boban Marjanovics is pályára került, 10 perc alatt 2 blokkal jelentkezett.

Rajon Rondo tripla-dupla közelben. A irányító nem vállalta túl magát, 6 pontját 3/4-es mezőnnyel szerezte, viszont 10 gólpasszt és 8 pattanót is a közösbe tett, nagyon szépen mozgatta a csapatot. Rudy Gay ezúttal is jól dobott, 26 egységet termelt mindössze 3 rontott kísérlettel, Cousins dupla-duplázott. Az újonc Cauley-Stein ma sem sziporkázott, de nem néztek ki rosszul Cousins-szal párban – Belinelli pedig egyenesen villogott a 4. negyedben, végül 19 pontig jutott egykori csapata ellen. A meccs érdekessége, hogy mindkét stábban helyet foglalt női segédedző: a hazaiaknál a legendás szakvezető, Nancy Lieberman, a túloldalon pedig a korábbi WNBA-sztár Becky Hammon.

A Kings legjobb dobói: Gay 26/6, Belinelli 19/3, Cousins 17.
A Spurs legjobb dobói: Leonard 16/3, Anderson 15/3, R. Butler 12/6.

Los Angeles Lakers - Toronto Raptors 97-105

Otthon idegenben. A Lakers a Hawaii-ban tett túra után ezúttal a kanadai Ontarióban lépett fel, ahol ő volt ugyan a pályaválasztó, de ez csak jelképes lehetett, hiszen az ellenfél a Toronto volt. D’Angelo Russell és Brandon Bass kisebb sérülések miatt elővigyázatosságból nem játszott, így főként Jordan Clarkson irányított – egészen jól, bő 23 perc alatt 6 gólpasszt adott. Kobe Bryant szigorú perclimitje ellenére is 16 pontig jutott, a kiscsatárban játszó klasszis nagyon megértette magát a 70 százalékos hatékonysággal 17 egységet termelő erőcsatárral, Julius Randle-lel: az előszezon eddigi képe alapján ők nagyon jó kis párost alkothatnak. A kispadról Lou Williams 19 pontot szerzett egykori csapata ellen, de nem jó hatékonysággal – bár tegyük hozzá, hogy a cseresor egészében sem váltotta meg a világot a Lakersnél.

Lowry visszatért. Az előző meccset sérülés miatt hagyta ki a játékmester, de kikúrálta: 25 perc alatt nagyon könnyen jutott el 25 pontig és 6 gólpasszig. Mellette az ezúttal is javarészt kiscsatárt játszó Carroll villogott (18 pont 60 százalékos pontossággal), illetve a cserehátvéd Cory Joseph, aki nagyszerű dobásokkal (8/13) operált. A veterán cseremagas, Luis Scola 16 perc alatt 9 pontig és 7 pattanóig jutott, egyre inkább úgy tűnik, hogy nagyon jó vásárt csináltak vele Kanadában.

A Lakers legjobb dobói: L. Williams 19/6, Randle 17, Bryant 16/6.
A Raptors legjobb dobói: Lowry 25/12, Carroll 18/9, Joseph 18/3.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus