Kikapott LA-ben a Mavs, nagy csatában nyert az OKC

Esélyt sem adott a tartalékos Miaminak a Boston, Damian Lillard 35 pontos félidejével megvédte a pályaelőnyét a Milwaukee: minden párharc elkezdődött az NBA rájátszásában.

Boston Celtics - Miami Heat 114-94

Könnyed bostoni kezdés. Nem nagyon kellett megizzadnia a párharcnyitó mérkőzésen az alapszakasz győztesének, az első kiemelt hamar érvényesítette a papírformát: a szorosabb első negyed után a másodikban már lelépte a Miamit Joe Mazzulla alakulata, és a nagyszünetig 15 pontis előnyt épített fel. A fordulás után pedig nem hogy visszavett volna, hanem még egy fokozattal feljebb kapcsolt, és a harmadik negyedben kiütötte ellenfelét: a 31-14-es játékrész során már 34 (!) pont is volt a különbség a csapatok között, ezt kozmetikázta kevésbé szörnyűre a Heat a záró játékrészben. Egyéni extra és kiemelkedő támadójáték sem kellett a tükörsima győzelemhez, bár a 45%-kal bedobott 22 tripla megérdemli a kiemelést, de összességében automatikusan, hatékonyan, "sallang" nélkül játszotta le a pályáról riválisát a Boston. Jayson Tatum 23 ponttal, 10 lepattanóval és 10 gólpasszal tripla-duplát gyártott, ő elég aktívnak bizonyult, a White-Brown-Porzingis trió pedig hatékonynak - míg a Horford-Hauser-Pritchard trióból álló cseresor 30 pontot és 8/16 triplát tett hozzá, ők is kivették a részüket a sikerből. Elsőre nem volt kérdés, és egyelőre nem látni azt sem, hogy ez érdemben mitől fordulna meg - ez a találkozó pontosan azt igazolta, amit várhattunk.

Ez nem az a Miami. Jimmy Butler nélkül természetesen nem lehet igazán komolyan venni a Heatet, ráadásul Terry Rozierrel sem számolhat Erik Spoelstra, úgyhogy támadásban nagy csodákat nem lehet várni a kerettől. Ezt tetézte Tyler Herro 11 pontos, 4/13-as mérkőzése, úgyhogy bár Bam Adebayo összekapart 24 pontot, az újonc Jaime Jaquez Jr. jól játszott élete első PO-meccsén (16-4-4 50%-kal), illetve a padról 5/5 triplát rakott fel a statisztikai lapjára Delon Wright, de valós esélyük egyetlen másodpercig sem nyílt Bostonban. Spoelstra szerint fontos faktorokban kaptak ki, és nem tudták ráerőltetni a fizikalitásukat a Celticsre, ezért alakult úgy a meccs, ahogy, de természetesen a párharcot nem adják fel, igyekeznek ezt a nyomást növelni a folytatásban.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 23/3, White 20/12, Porzingis 18/12
A Heat legjobb dobói: Adebayo 24, Wright 17/15, Jaquez Jr 16

A párharc állása: 1-0 a Celtics javára.

 

Milwaukee Bucks - Indiana Pacers 109-94

Egy félidő Lillard, egy félidő erőlködés. Giannis Antetokounmpo nélkül állt ki erre a találkozóra a Milwaukee, de az első negyedben Damian Lillard megmutatta, hogy miért igazolták őt le tavaly nyáron: a nagyszünetig 35 (!) pontot szerzett, egészen döbbenetes produkcióval jutatta kényelmes vezetéshez a vendéglátót. Doc Rivers alakulata ugyanis 69-42-re, kiütéses fölénnyel nyerte meg az első két negyedet, és úgy tűnt, hogy simán letarolja a Pacerst, de a fordulás után Lillard elvesztette a fonalat: a káprázatos első félidő után a másodikban konkrétan nulla (!) pontot tett hozzá, ez pedig erősen meglátszott a támadójátékon. A Bucks alig 14 pontot erőlködött össze a harmadik negyedben, az Indy pedig 12 egységnyire zárkózott vissza, ám mielőtt igazán bajba kerültek volna a hazaiak, képesek voltak válaszolni: a záró etapot egy 16-6-tal kezdték, így négy perc alatt újra szétnyitották az ollót, és végleg eldöntötték a küzdelmet. Így összességében a hullámvölgy ellenére hozták az első meccset Antetokounmpo nélkül is, Lillard 35 pontja mellett Khris Middleton (23 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz), Bobby Portis (15 pont, 11 lepattanó) és Brook Lopez (11 pont, 3 blokk) is tette a dolgát, Malik Beasley 3/7 triplát tett hozzá és megtolta a szekeret a negyedik negyedben, úgyhogy összességében sikerült jól kezdeniük a párharcot.

Siakam egyedül maradt. Igazolta első indianai PO-meccsén Pascal Siakam, hogy miért volt rá szüksége a Pacersnek, és miért hozta el szezon közben Torontóból: az erőcsatár kihasználta Antetokounmpo hiányát és 36 pontos meccset rakott össze, volt 15/25 jó dobása, leszedett 13 lepattanót 5 támadóval, volt 2 blokkja, rá abszolút nem lehetett panasz a vendégek oldalán. Csak hogy egyedül maradt: Myles Turner 5/17 dobással jutott el 17 pontig, és rajtuk kívül senki (!) nem kerülte el a 10 pontos határt, Tyrese Haliburton hét mezőnykísérlettel és kilenc ponttal, valamint nyolc gólpasszal zárt, a kispad pedig közel értékelhetetlen teljesítményt nyújtott - nem rajtuk múlt, hogy mennyire sima vagy éppen szoros a helyzet, sokkal inkább a Bucks ingadozásától függött a mérkőzés képe. A 40% alatti mezőnymutató és a 21%-os triplázás is beszédes, ugyan 14-5-re nyerték a támadópattanózást, de túl nagy zavart nem tudtak okozni elsőre - két nap múlva jöhet a folytatás, lesz honnan javulniuk.

A Bucks legjobb dobói: Lillard 35/18, Middleton 23/3, Portis 15
A Pacers legjobb dobói: Siakam 36/3, Turner 17/9, McConnell 10

A párharc állása: 1-0 a Bucks javára.

 

Los Angeles Clippers - Dallas Mavericks 109-97

8 pontos negyeddel nem lehet nyerni. Borzasztó első félidőt játszott a Dallas, rengeteg "érvénytelen", elerőlködött, elerőltetett, egy-egyezős, játék nélküli támadást vezetett Jason Kidd csapata, amelyek végén főleg Luka Doncic hajított el valami bravúrdobást, amik általában kimaradtak - már az első negyedben is folyamatosan hátrányban voltak, de főleg a második játékrész tette be náluk a kaput. A texasiak összesen nyolc (!) pontot szereztek a tizenkét perc alatt, két mezőnykosarat szenvedtek össze, és rendkívül puhán, erőtlenül játszottak, kényelmessé tették a helyzetet a Clippers számára. A nagyszünetben 56-30 állt az eredményjelzőn, amely gyakorlatilag eldöntötte a küzdelmet, ugyan utána nagyjából rendezték a sorokat a vendégek, keményebbé váltak, és támadásban is szervezetebb lett a játékuk, de csak közelíteni tudtak, és azt is leginkább már a negyedik negyedben - ott azért jelentősen szépítettek a helyzeten, de komoly nyomást nem tudtak generálni. Ugyan Luka Doncic és Kyrie Irving is 30 pont felett zárt, de rajtk kívül csak PJ Washington érte el a 10 pontos határt, és a sztárpáros önmagában most nem tudta működtetni a gépezet: a harmadik negyedben a csapat 34 pontjából 29-et dobtak ők, akkor főleg Irving pörgött fel nagyon (ő 20-at vállalt ebből), de ennél biztosan több kell majd a folytatásban kollektív szinten.

Leonard nélkül is készen állt a Clippers. Továbbra sem számíthat Kawhi Leonardre a Los Angeles, de ez most nem látszott meg a játékon, a hazaiak láthatóan felkészültek, és nagyon tudatosan, okosan, tervezetten verték meg a Dallast. Az első támadástól kezdve erőltették James Harden és Ivica Zubac pick-and-rollját, a két játékos pedig egyaránt remek meccset hozott: az irányító 28 ponttal, 8 gólpasszal és 6/11 triplával zárt, a center pedig 20 pontot, 15 lepattanót és 10/17 mezőnydobást tett a közösbe. Kettejük játékából indult ki a legtöbb figura, mellettük Paul George is dobott 22 pontot, Russell Westbrook hozta a pluszenergiát a padról, a többiek pedig kiegészítették a húzóembereket: végül 18 triplát süllyesztettek el 50%-kal, mindenki bedobta, amit be kellett. Ugyan 20-szal kevesebb büntetőt harcoltak ki, és ezért is lett szorosabb a végeredmény, de összességében kontrollálták az eseményeket, és a mérkőzés nagy részében az történt, amit ők akartak, úgyhogy Leonard nélkül is megérdemelten kerültek 1-0-s előnybe - most várhatják, hogy mit válaszol a Mavericks két nap múlva.

A Clippers legjobb dobói: Harden 28/18, George 22/12, Zubac 20
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 33/12, Irving 31/9, Washington 11/6

A párharc állása: 1-0 a Clippers javára.

 

Oklahoma City Thunder - New Orleans Pelicans 94-92

McCollum kezében maradt a Pels győzelme. Végig kiélezett, kemény, szoros mérkőzést vívtak a felek, az első és a második negyed is egállal zárult, és bár az OKC vezetett már tíz ponttal is, de a végén megint feljött és akár meg is nyerhette volna a találkozót a New Orleans. A Zion Williamson nélkül küzdő vendégek Brandon Ingram dobása után 88-90-nel, kétpontos előnnyel fordultak rá a hajrára, majd ott oda-vissza hibázgattak a csapatok, mindkét oldalon remegtek a kezek, ahogy a mérkőzés túlnyomó részében addig is. Shai Gilgeous-Alexander aztán clutch játékosnak bizonyult, másfél percnél egyenlített, majd 32 másodperccel az órán a vezetést is átvette az ő kettesével az OKC, ráadásul itt faulttal együtt talált be, és a vonalról sem hibázott. 93-90 után jött CJ McCollum és egy duplával megtörte a jeget, majd Chet Holmgren büntetőzhetett, de az elsőt kihagyta - így 94-92-nél, 14 másodperccel a vége előtt, időkérés után támadhatott a Pels. A labda megint McCollumhoz került, aki egy másodpercnél beleállt egy hármasba, amivel megnyerhette volna a meccset a vendégcsapat számára - ez a kísérlet azonban lejött a gyűrűről, így a Thunder óriási csatában megvédte a pályaelőnyt, a Pelicans pedig bosszankodhat azon, hogy ennyin múlt az idegenbeli győzelem.

Nem játszott jól az első kiemelt. Támadásban rengeteget hibázott a Thunder, de a pozitívum az lehet a csapat számára, hogy bár maga a gépezet is akadozott, de főleg az üres dobások maradtak ki, egyszerűen megremegtek a kezek akkor, amikor be kellett volna emelni a kialakított jó helyzeteket. Ez különösen az első félidőben volt így, a másodikban egy 11-0-s futással már kézbe tudták venni a dolgokat, de nem sikerült huzamosabb ideig pontosan játszaniuk, a hibák pedig a végén kis híján megbosszulták magukat. Mindenesetre ha akadozva, ha nem, a fontos győzelem megvan, a fiatal csapat első playoff-meccsét siker koronázta, Gilgeous-Alexander (28 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz), Jalen Williams (19-7-4) és az említett Holmgren (15 pont, 11 lepattanó, 5 blokk) sem kezdte rosszul ezt a rájátszást, ráadásul csapatszinten a védekezésükre nem lehetett panasz, 38,5%-os mezőnymutatón, 28%-os triplázáson és alig kilenc kiharcolt büntetőn tartották a Pelicanst. Persze a vendégek Williamson nélkül nyilvánvalóan eléggé félkarúak voltak elöl, Brandon Ingram 5/17-tel szenvedett össze 12 pontot, Herbert Jones 2/10-et dobott, McCollum is csak 9/22-vel zárt, és igazából Trey Murphy III 5/12 triplája mellett Jonas Valanciunas lepattanózására volt szükségük ahhoz, hogy partiban legyenek .a center 20 lecsorgóba kapaszkodott bele, ebből kilenc is a támadó oldalon érkezett, és rá építve 18-8-ra vitték el a támadópattanózást, ami rengeteget ért. Győzelmet viszont végül nem, így újragombolhatják a kabátot a második mérkőzésre, mert ott már inkább rajtuk lesz a nyomás...

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 28, Jal. Williams 19/3, Holmgren 15/6
A Pelicans legjobb dobói: Murphy III 21/15, McCollum 20/6, Valanciunas 13

A párharc állása: 1-0 a Thunder javára.

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus