Kimászna a gödörből a Bucks, tovább hasítana a Brooklyn és a Denver

Fontos meccs előtt áll a Bucks, meglepetést okozna a Washington, visszatér Miamiba LeBron James, újrázik egymással a Kings és a Nuggets, de rendeznek alsóházi rangadót is – mutatjuk a programot.

Detroit Pistons - Orlando Magic 01:00

Ezen a keleti alsóházi rangadón a Magic jár előrébb, a vendégek az elmúlt időszakban kifejezetten jó formában vannak, ez különösen meglepő, hiszen alapvetően még mindig a tankcsata egyik résztvevőjéről van szó. Az Orlando az elmúlt tíz meccséből nyolcat is meg tudott nyerni, ez magába foglalt ez hatmeccses sikerszériát is, melyben kétszer is megverték a ligaelső Bostont. Ezzel a remek szériával már ötmeccses előnyben vannak mai ellenfelükkel szemben, így jogosan merülhet fel a kérdés, hogy valóban a Wembanyama-álomért küzdenek-e. Bancheróék ma back-to-back lépnek pályára a Lakers elleni vereség után, Wendell Carter Jr. már néhány meccse visszatérhetett, aki egyelőre még csak a padról érkezett, de Jalen Suggs, Chuma Okeke és Jonathan Isaac továbbra sem bevethető. A Pistons jelenleg a liga legrosszabb formájában lévő csapata, zsinórban hat vereség után győzne a Magic ellen, ráadásul Bogdanovicék az elmúlt tíz meccsükből csak egyszer tudtak örülni, jelenleg a Keleti Konferencia utolsó helyén foglalnak helyet. Legutóbb a Clippers ellen vívtak szoros meccset, és bár a végjátékban még 14 ponttal is vezettek, de végül teljesen szétestek az utolsó percekre és hosszabbításban kaptak ki Leonardéktól. Az aktív rotációból csak Marvin Bagley III hiányzik, ennek ellenére most egy fáradtabb Orlando ellen sem fogadnánk rájuk nyugodt szívvel.

 

Washington Wizards - Phoenix Suns 01:00

A Washington úgy néz ki, hogy lassan kimászik egy nagyon mély gödörből, a néhány hete egymás után tíz vereségig jutó Wizards most újra elkezdte gyűjteni a győzelmeket, az elmúlt három találkozójából kettőt is megnyert, ebből az egyik siker éppen a Phoenix ellen született, mai ellenfelük ellen törték meg a rendkívül hosszú sikertelenségi szériájukat, most pedig back-to-back meccsen fogadják őket újra egy Philly elleni bravúrgyőzelem után. Wes Unseld Jr. csapatában egyedül Bradley Beal játéka kérdéses, róla a feldobás előtt döntenek, a vendégeknél viszont Devin Booker ismét megsérült, de Cam Johnson és Cam Payne mellett Landry Shamet is a sérültlistára került. A Suns mostani időszaka igen hullámzóan alakul: a december eleji ötmeccses zakósorozat után egymás után három győzelem következett, ezt azonban ismét zsinórban három vereség követte, alig 24 órával ezelőtt viszont ismét nyerni tudtak a gyenge napot kifogó Memphis ellen. Monty Williams csaknem az összes klasszikus értelemben vett dobójátékosát nélkülözni fogja, a feléledő Wizards ellen pedig így nem lesz könnyű dolga a nyugati ötödik helyezettnek. Ez egy igazi 50-50-es meccsnek néz ki, a Suns esetében ilyen foghíjas csapattal nem releváns információ, hogy egyébként támadásban másodikok, ha a Beal-Kuzma-Porzingis trió legalább az átlagteljesítményt hozza, akkor a megtizedelt és fáradt csapatával nem feltétlenül a Suns az esélyes.

 

Atlanta Hawks - Brooklyn Nets 01:30

A liga legjobb formában lévő csapata ezúttal Atlantába látogat, Duranték tízre bővítenék az egymás utáni győzelmeik számát Trae Youngék ellen, és talán most néz ki legjobban a Brooklyn a Durant-Irving páros összeállása óta. A Nets a Bucks elleni siker után legutóbb Clevelandban is győzni tudott, így már a keleti harmadik helyre ugrott, megállíthatatlannak bizonyul, ráadásul csak két és fél meccsel van lemaradva a listavezető Bostontól. Seth Curry az elmúlt két meccs kihagyása után ma visszatérhet, Joe Harris viszont továbbra is sérült. A hazaiak valamelyest ki tudtak mászni a gödörből, de még mindig becsúszik egy-egy váratlan vereség, az elmúlt öt meccsükből hármat is behúztak, de alig 24 órával ezelőtt Indianában maradtak alul, ott ráadásul vezérük, Trae Young egy non-kontakt sérülés miatt idő előtt elhagyta a pályát. Bár Young futószalagon szállítja a dupla-duplákat, de a hatékonysága finoman szólva sincs rendben, a jó és hatékony backcourta viszont ma szüksége lenne Nate McMillan csapatának, hiszen sérülés miatt Capela és Hunter pályára lépése sem biztos, ahogyan Youngról is csak a feldobás előtt fognak dönteni.Ha ott lehet a parketten az irányító, plusz teher hárul majd rá és hátvédtársára, Murray-re, de a többi sérült esetleges hiányában ez a kispadra is igaz. Az elmúlt időszak formája és a frissesség mindenképpen a Brooklyn mellett szól, jelenleg bravúrnak számítana, ha az Atlanta legyőzné a támadásban és védekezésben egyaránt top 10-es Nets csapatát.

 

Miami Heat - Los Angeles Lakers 01:30

A Lakers az Orlando elleni győzelmet követően ezúttal back-to-back lép pályára, azon a mérkőzésen zsinórban négy vereség után sikerült ismét győzniük LeBron Jameséknek. Anthony Davis sérülése után teljesen szétesett a védekezésük, a korábban top 10-es védőhatékonyság mára már a liga alsó harmadáig süllyedt, élt már meg szebb napokat is az együttes. A Heat az utóbbi időszak jobb eredményei után ismét 50%-ra javult, az elmúlt öt találkozójából hármat is megnyert, legutóbb szoros meccsen a Minnesotát sikerült felülmúlnia. Erik Spoelstra napról napra él a csapat összeállítását illetően, folyton változik az egészséges és a sérült játékosok személye a csapaton belül, most Gabe Vincent mellett a kezdőből Jimmy Butler és Bam Adebayo játéka kérdéses, a center már az előző meccset is kihagyta, Butler pedig hol rendelkezésre áll, hol nem a szezonban. Adebayo szereplése azért is lenne fontos, mert rajta kívül nem igazán van érdemi centere a Heatnek, többek között Dedmon is maródi, Jovic pedig még nem rendelkezik akkora tapasztalattal, hogy egyértelműen uralni tudja a gyűrű körüli területet – egy Davis nélküli Lakers ellen pedig természetesen kulcskérdés a gyűrű védelme és a festékbeli dominancia a pálya mindkét oldalán. Alapvetően egy fáradt Lakers ellen a hazaiak az esélyesek, de ezt nagyban fogja majd befolyásolni az is, hogy kik állnak majd a meccs előtt Spoelstra rendelkezésére. Jamesék csak 6-12-vel állnak idegenben idén, ha Adebayo játékra jelentkezik, nehezen tudjuk elképzelni, hogy éppen a magasposzton szűkölködő Los Angeles nyerni tudjon, ráadásul egy back-to-back estén.

 

New Orleans Pelicans - Minnesota Timberwolves 02:00

A két csapat szinte teljesen ellentétes formát mutat a közelmúltban, míg a Wolves zsinórban három vereségből, addig egy kisebb hullámvölgyet követően a Pelicans egymást követő három sikerből érkezik meg erre a találkozóra. A hazaiak miután egy hétmeccses győzelmi széria után Nyugat élére álltak, belenéztek egy négy mérkőzéses nyeretlenségi sorozatba, közben elvesztették Zion Williamsont is, de az utóbbi három meccsen ismét visszatértek a helyes útra, visszazárkóztak egy meccsre az első Denverhez. Sztárjuk most kikerült az egészségügyi protokoll alól és készen áll ma a játékra, de felépült betegségéből Trey Murphy III is, így amennyire csak tud, kiegészül a hazai gárda, továbbra is egyedül Brandon Ingram sérült. A vendégek két meccsel vannak 50% alatt és jelenleg a playinben sincsenek, zsinórban három siker után most három vereséget számlálnak. Karl-Anthony Towns még jó ideig nem lesz egészséges, de Taurean Prince és Jordan McLaughlin sem lesz ma bevethető. A Zionnal és Murphyvel kiegészülő, otthon eddig 14-4-es mérleget felállító hazaiaknak ez egy kötelező győzelem lenne, főleg, hogy CJ McCollum is remek meccsekkel feledtette Williamson hiányát. Ha nyerni tudna a harmadik legjobb NET ratinggel rendelkező New Orleans, újra holtversenyben vezetné Nyugatot a Denverrel, így ez egy fontos meccs lehet számukra.

 

Chicago Bulls - Milwaukee Bucks 02:00

A Milwaukee némileg meglepő módon egy kisebb gödörbe került az elmúlt héten, tizenháromból tíz győzelem után most zsinórban három vereséget szenvedett, ráadásul három közvetlen riválisától kapott ki (Cavs, Celtics, Nets), így már a keleti élmezőny is rendkívül szorossá vált. Mike Budenholzer Khris Middleton játékára nem számíthat, aki egy térdsérülés miatt kényszerül kihagyni a vártnál több mérkőzést, az ő hiányát Giannis és Holiday remeklése ellensúlyozhatja, de nagyobb teher hárul az utóbbi időben Brook Lopezre és Bobby Portisra is. A Bulls idei szezonja egyértelműen csalódás, 14-19-es mérleggel a keleti playin-pozíciókon kívül foglalnak helyet, bár a formája az elmúlt időszakban javult, ötből három meccset is megnyert, legutóbb zsinórban három siker után csalódást keltő vereséget szenvedett a csapat a Rocketstől. Lonzo Ball mellett Derrick Jones is sérült, de Javonte Green és Alex Caruso pályára lépése is kétséges. Az esélyesek még az utóbbi idő gyenge formája ellenére is a vendégek, Gianniséknak muszáj lesz behúzniuk ezt a meccset, hogy ne szoruljanak a Brooklyn mögé a tabellán, az első öt helyezett egymástól négy meccsen belül helyezkedik el Keleten, így ha már a keleti rangadókat elbukta, fontos lenne a Bucksnak, hogy az ilyen kötelező győzelmekkel szépíteni tudjon.

 

Golden State Warriors - Utah Jazz 04:00

Ez akár rangadónak is felfogható a nyugati playin-pozíciókért, a jelenlegi kilencedik és tizedik helyezett összecsapása ilyen szempontból fontos. A Golden State most két egymást követő győzelem után fogadja a Utah-t, előbb meglepetésre a Grizzliest, majd alig egy napja a Charlotte-ot sikerült legyőznie, köszönhetően a Curry hiányában remekül fellépő Thompson-Poole kettősnek. Andrew Wiggins bár felépült ágyékhúzódásából, de most egy betegség miatt tovább tolódik a visszatérése, így Curry mellett továbbra is hiányzik még egy kezdőjátékos Steve Kerr csapatából. Klay Thompson játéka is kétséges, idén eleve nem játszik back-to-back, de térdsérülés is hátráltatja, JaMychal Green pedig szintén maródi. A Jazz az elmúlt időszak meccseit 50% körül hozta le, a Pistons és a Wizards elleni sikerek után legutóbb a Spurs ellen kapott ki, de összességében még mindig pozitív mérleggel állnak Markkanenék. A kezdőjéből akár három játékost is nélkülöző GSW így hiába rendelkezik a liga legjobb hazai mérlegével, nem számít esélyesnek, nagy meccsre lesz szükség Jordan Poole-tól és a kiegészítő személyzettől, ha felül akarják múlni a szinte teljesen egészséges és pihentebb Jazzt. A felek eddig két meccset játszottak egymással, egy-egy siker áll mindkettőjük neve mellett, legutóbbi meccsükön a Utah egyetlen ponttal múlta felül Curryéket.

 

Sacramento Kings - Denver Nuggets 04:00

A Nuggets kirobbanó formába került az elmúlt időszakban, zsinórban öt győzelmet számlálnak és nyolcszor nyertek a legutóbbi tíz meccsükön, Nikola Jokics pedig abszolút MVP-formába lendült. A Kings legnagyobb feladata most Domantas Sabonis pótlása, a center ujjsérülése miatt ezen a meccsen sem fog a csapat rendelkezésére állni. A Sacramento remek első másfél hónapja után az elmúlt időszakban kissé visszaesett, csak két meccset tudott behúzni az utóbbi öt találkozójából és most zsinórban két vereséget szerzett. A két fél egy napja sincs, hogy találkozott egymással, így back-to-back lépnek pályára ismét egymás ellen, ott a Denver húszpontos hátrányból is fordítani tudott, a lélektani előny mindenképpen náluk van. Sérülésekkel mindkét csapat jól áll, bár a hazaiak éppen az egyik legjobb játékosukat kell, hogy nélkülözzék, a Denvernél pedig Jeff Green és Collin Gillespie sérülését leszámítva mindenki bevethető. Kérdés, hogy melyik csapat bírja jobban a fáradtságot, a Kingsnek viszont nehezebb dolga lesz, 24 órán belül másodszor kell megoldást találnia a regnáló MVP limitálására, amire valljuk be, Sabonis nélkül nem biztos, hogy mutatkozik reális esély: a szerb center az előző mérkőzésén is a tripla-dupla közelében végzett…

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus