Kobe Bryant tripla-duplája győzelmet ért

Bryant nagy meccsével a Lakers túlórában verte a Raptorst, Wade és Melo is ponterősen tért vissza, könnyen nyert a Spurs és a Bulls

Hosszabbításban verte a Lakers a Torontót Kobe Bryant nagy meccsével, Wade és Anthony is jó játékkal tért vissza egymás ellen - a Miami örülhetett a végén az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) vasárnapi játéknapján. Könnyen nyert a Spurs és a Chicago is, szorosabban a Warriors és a Memphis, az Orlando viszont meglepetésgyőzelmet aratott Phoenixben - lássuk a részleteket!

(A játéknap legszebb, legfontosabb jeleneteit állandó rovatunkban tekinthetitek meg.)

 

Boston Celtics – San Antonio Spurs 89-111

Az utolsó negyedben kifulladt a Boston. Nagyjából fej-fej mellett haladtak a felek a teljes meccsen át, sőt, inkább a Boston vezetett egy-két ponttal. A harmadik negyed végén aztán már megindult a Spurs, a negyedik elején pedig egy 14-2-es etappal lerohanták a hazaiakat.  Jeff Greenék teljesen lefagytak, szinte minden dobásukat elrontották, majd a már vesztett meccsen próbáltak kozmetikázni az utolsó két percben.

Nem volt fix vezér a Spursben. A meccset Diaw kezdte tarthatatlanul, fellépett mellé Duncan és Danny Green, majd Leonard is hamar tíz fölé jutott, amíg a Ginobili-Parker páros képtelen volt betalálni. A harmadik negyed végén aztán a francia irányító döntött úgy, hogy megszórja magát és folyamatosan vállalt, majd a negyedik elején Ginobili is futott egy ilyen etapot – hogy aztán a végén Baynes villanjon és jusson el 13 pontig 19 perc alatt.

Rondo pontjai hiányoztak. A Celtics irányítója mindössze két egységig jutott, így hiába a hat pattanó és tíz gólpassz, nem tudta húzni csapatát. Jeff Green próbálkozott több-kevesebb sikerrel, illetve a Turner-Bass páros tudott időszakokra előlépni a padról, de a gördülékeny csapatjáték mellett a vezér hiányzott, főleg az utolsó negyedben, amikor szintet lépett a Spurs.

A Celtics legjobb dobói: J. Green 16/3, Turner 12, Bradley 11/3
A Spurs legjobb dobói: D. Green 18/12, Diaw 15/9, Duncan 14

Brooklyn Nets – Chicago Bulls 84-102

Totális betli a Nets. Joe Johnson újabb tragikus előadása (3 pont, 1/7 mezőnyből) mellett Lopez sem tudott dominálni (11 pont, 2 lepattanó), de ma Deron Williams is sansztalanul kosárlabdázott (3/12 mezőnyből), a kulcsemberek ennyire borzalmas teljesítményét pedig senki nem tudta pótolni. A 2/14 tripla, a 40% alatti mezőnymutató, az 50-34-re bukott lepattanózás mind azt jelzik, hogy teljesen reménytelen meccset játszottak a hazaiak.

Gasol és Butler hozták a meccset. Jimmy Butler újabb parádés előadása 26 pontot (7/12 mezőnyből) hozott, folyamatosan támadta a gyűrűt (11/13 büntető), Bogdanovicék nem tudtak vele mit kezdeni – ugyanakkor védekezésben is megtette, amit kellett. Magasposzton Pau Gasol dominált, 12 dobásából 9 célt ért, 25 pontig jutott 13 lepattanó mellett, megfogta Lopezt, tökéletesen ellensúlyozta Noah gyengébb napját. Ráadásul Mirotic ismét jól pótolta Gibsont (12 pont, 12 lepattanó, 3/5 mezőnyből), Derrick Rose csendesebb estéje sem számított (14 pont 12 dobásból, 4 eladott labda).

Otthon, édes otthon. A Chicago egy 17-4-es futással végleg lezárta a meccset a harmadik negyedben, a záró etap már jórészt tét nélküli volt – rá is fér a pihenés a Bikákra, hiszen zsinórban hét idegenbeli meccset vívtak. Ezen a túrán 4-3-ra végeztek és a Rose-Gasol páros visszatérésével kijöttek a korábbi gödörből, most végre hazatérhetnek, majd kedden a Dallas látogat hozzájuk rangadózni.

A Nets legjobb dobói: Bogdanovic 13/3, Jack 12, Lopez 11
A Bulls legjobb dobói: Butler 26/3, Gasol 25, Rose 14/6

Detroit Pistons – Golden State Warriors 93-104

Bukott a Pistons triója. A Detroit belső hármasát szétszedte Van Gundy, Monroe a padról érkezett, de ez sem működött a gyorsabb és alacsonyabb Warriors ellen. A három nagyember 12/38-at dobott mezőnyből, a Pistons pedig borzalmas, 30%-os hatékonyságot produkált a festékből – ha az erősséged lesz a legnagyobb hátrányod, sok jóra ne számíts. Jennings és Caldwell-Pope révén ennek ellenére elkerülték a kiütést, sőt, igazából csak a második negyedet bukták el nagyon. Mindenesetre Drummondék katasztrófája 36%-os mezőnymutatót hozott csapaszinten, ami ráadásul az első félidőben még csak 27% volt…

Green nagy estéje. Draymond Greent, aki a Pistons csarnokától egy órányira nőtt fel, hangos ovációval köszöntötte a közönség a meccs előtt, majd elcsendesedett, amikor az erőcsatár karriercsúcsot jelentő öt hármast emelt be és húsz ponttal a csapat legeredményesebbjeként zárt. „Nem jött ki az állat” egyébként a Warriorsból, Steph Curry 16 ponttal és tíz gólpasszal (plusz némi bokaproblémával) fejezte be a meccset, de igazából senki nem szórta meg magát, a remek második negyed után őrizték az előnyt. Ezzel a sikerrel egyébként 5-0-ra hozták idegenbeli túrájukat, ami óriási fegyvertény – a Pistons viszont zsinórban nyolcadik vereségét szenvedte el.

A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 23/12, Jennings 22/9, Smith
A Warriors legjobb dobói: Green 20/15, Curry 16/3, Thompson 15/6

Sacramento Kings – Memphis Grizzlies 85-97

Későn rohamozott a Kings. Gyakorlatilag végig a Memphis irányított, a második negyedben már húsz ponttal is vezettek a vendégek, de visszakapaszkodott a Sacramento. A harmadik negyed végén megindították a felzárkózást, Reggie Evans faultgondokba taszította Marc Gasolt és egészen 79-76-ra közelítették meg a Grizzliest, innen azonban egy 19-6-os etapot futottak Randolph-ék és lezárták a találkozót.

Evans próbálta pótolni Cousinst. A Kings legjobb játékosa nélkül állt ki, a center helyén kezdő Hollins pont nélkül zárt – de Thompson sem tudott érdemben hozzátenni. Mike Malone a veterán Evanst dobta be a padról, akinek ezúttal kijött a lépés, 17 pontja mellé húsz lepattanót gyűjtött be és harcossága feltüzelte csapatát. Mellette Gay (20 pont) és McLemore (18 pont) is csipkedte magát, de a 23 eladott labdát nem tudták kiküszöbölni, kintről egyetlen egyszer találtak be (a MEM is csak háromszor), így kevésnek bizonyultak.

A Kings legjobb dobói: Gay 20, McLemore 18/3, Evans 17
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 22, Gasol 18, Allen 13

New York Knicks – Miami Heat 79-86

Nem tört meg a Heat. Hamar elléptek a floridaiak, 16 ponttal is vezettek, majd a negyedik negyed elejére felzárkózott a New York, mindössze két pont volt a különbség. Innen aztán Wade zsinórban berámolt 12 pontot és újra elléptek a vendégek, hogy a hajrára megint egyetlen labdára közelítsen a Knicks – az utolsó percre fordulva aztán Bosh triplája eldöntötte a mérkőzést.

Wade és Anthony is frissen tért vissza. A dobóhátvéd hét meccset hagyott ki sérülés miatt, ma viszont úgy tűnt, hogy jó állapotban van: 27 pontot szórt, amelyből ráadásul 13-at az utolsó negyedben ért el. 18 dobásából 11 célt ért, öt lepattanót és öt gólpasszt is jegyzett, gyenge büntetőzése és hét eladott labdája viszont jelezte, hogy van rajta még némi rozsda. A Knicks kiscsatára 31 ponttal húzta csapatát, rengeteget vállalt, de sokat rontott (11/26 mezőnyből), védekezésben is aktív volt és leszedett nyolc pattanót is. Viszont rajta kívül csak Stoudemire tudott érvényesülni, kettejük ötven pontján felül alig-alig talált be más.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 31/3, Stoudemire 19, Calderon 9/3
A Heat legjobb dobói:  Wade 27, Bosh 20/6, Deng 10

Phoenix Suns – Orlando Magic 90-93

A Suns nem volt önmaga. A liga egyik leggyorsabban játszó alakulata a Phoenix, ma viszont hibát hibára halmoztak – összesen 19 alkalommal adták el a labdát, és alig 40 százalékkal dobtak mezőnyből. Goran Dragic (22 pont, 8 pattanó, 4 gólpassz) és a kis híján tripla-duplázó Markieff Morris (18 pont, 10 pattanó, 7 gólpassz) dicsérhető – valamint Miles Plumlee, aki 6/6-os mezőnnyel jutott 12 pontig, és kiválóan lassította le az ellenfél dupla-dupla gépét, Nikola Vucsevicset (18 pont, 8 pattanó, 4 eladott labda).

A Magic majdnem elszórakozta. Zsinórban 4 vereség után nyert az Orlando, és egészen a 4. negyed közepéig azt játszották, amiben jók: brusztoltak, hajtottak – ennek köszönhetően vezettek 77-62-re. Itt azonban valami megtört, a Suns 80-83-ra zárkózott, és csak nagy nehézségek árán, illetve némi szerencsével állították meg őket. Nikola Vucsevics ugyanis valószínűleg lépéshibát követett el, a bírók azonban nem fújták le – ezzel a kosárral lett 80-85, majd rögtön 80-86, miután Jeff Hornacek technikait érően reklamálta meg az esetet. A végén is maradt izgalom, két Suns-hármas is beesett az utolsó pillanatokban, de az egyenlítésre már nem maradt ideje a Phoenixnek.

Erre lehet építeni. A Magicbe visszatért Evan Fournier, és a dobóhátvéd Victor Oladipóval, illetve a padról beszálló újonccal, Elfrid Paytonnal nagyszerűen oldotta meg a Suns hátvédjeinek levédését. Hiába adott el 22 labdát a Magic, ezeket a Phoenix képtelen volt gyors pontokra váltani, ráadásul Tobias Harrisre egyszerűen nem volt opciójuk sem védő, sem támadóoldalon – amikor nagyon kellett, a kiscsatár rendre betalált.

A Suns legjobb dobói: G. Dragic 22/9, Mark. Morris 18, Bledsoe 13/3.
A Magic legjobb dobói: Harris 21/3, Vucsevics 18, Fournier 15/6.

Portland Trail Blazers – Minnesota Timberwolves 107-93

Egy negyedre volt jó a Wolves. A vendégek az elején még vezettek, de a második negyedtől a hazai csapat átvette a program irányítását, és sima győzelmet aratott. A negyedik negyedben az addig is jól játszó Shabazz Muhammad megszórta magát, és Thaddeus Young is kozmetikázta kicsit a dobóstatisztikáját, de komolyabb veszélyt nem jelentettek a Portlandre.

Wes Matthews beindult. A kritikus 3. negyedben 12 pontot szórt be a hátvéd, nagyot segítve ezzel az egyébként nem jól játszó csapatán. Lillard és Batum összesen 2/15-tel dobott a triplavonal mögül, a büntetők sem úgy estek be, ahogy szoktak - szerencsére az erőcsatár Aldridge hozta magát (26 pont 11/17-es mezőnnyel, 15 lepattanó), a kispadról pedig Steve Blake 7 gólpasszal, Crabbe az ezen az estén hiánycikknek számító 3 triplával jelentkezett.

A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 26, Matthews 23/18, Lillard 17/3.
A Timberwolves legjobb dobói: Muhammad 28, Williams 21/3, Young 14.

Los Angeles Lakers – Toronto Raptors 129-122 – hosszabbítás után

Bryant: nagy számok, Lakers: győzelem. A kettő idén jellemzően nem jár együtt, ma viszont a kivételek napja volt. A Lakers legendája elérte a 6000 gólpasszos határt, egyúttal karrierje 20. tripla-dupláját is megszerezte (31 pont, 12 gólpassz, 11 lepattanó).

Szerencsés végjáték. A Lakersben nem csak Bryant villogott, Nick Young 20 pontot termelt (közte 5 hármast), Jordan Hill dupla-duplázott (16 pont, 12 pattanó), Carlos Boozer majdnem (18 pont, 9 pattanó). Összesen heten érték el a 10 pontos határt, a végén pedig kis szerencséjük is volt. Bryant 35 másodperccel a vége előtt egálnál kihagyott egy büntetőt, majd a túloldalon Kyle Lowry követett el támadóhibát. Az utolsó támadásnál Bryant ziccerét Valanciunas blokkolta – de a hosszabbításban már nem volt pardon. 110-110-nél Wes Johnson hármasa adta meg a kezdőlökést, majd Bryant 2+1-es játéka után eldőltek az érdemi kérdések.

Hiányzott DeRozan. A Raptors All-Star dobóhátvédje mindkét oldalon kellett volna, sajnos azonban még hetekig (lehet, hogy hónapokig) nem játszhat súlyos ágyéksérülés miatt. Greivis Vasquez kezdett a helyén, a 19 pont 50 százalékos hatékonysággal jól mutat, de magában a játékban közel sem volt ekkora faktor a venezuelai. A padról érkező Lou Williams nem találta a dobásait (5/17), Jonas Valanciunast pedig labdákkal nem nagyon találták a társak, így fokozatosan szorult ki a Toronto játéka a periméterre. Mégis lett volna esélyük, mert a rendes játékidőben Lowry és Ross támadásban jó tempót adott nekik – a végjáték viszont most nagyon nem jött össze, DeRozan szerepét senkinek nem sikerült átvennie.

A Lakers legjobb dobói: Bryant 31, N. Young 20/15, Boozer 18.
A Raptors legjobb dobói: Lowry 29/3, Ross 20/12, Williams 19/9, Vasquez 19/3.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus