Közel három év után pozitív mérleggel áll a Lakers

Booker újabb karriercsúcsát is túldobta a Lakers - megvan az első Dallas-győzelem - denveri mélyütés Bostonban - nyert a Blazers.

A Phoenix Sunst is megszórta a Los Angeles Lakers az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, így 2013 decembere óta először áll pozitív mérleggel a szezonnyitó után 1-0-t leszámítva. Szoros meccset nyert meg New Yorkban a Jazz, hosszabbításban megszületett az első Dallas-siker, Memphisben győzött a Portland, a Denver pedig váratlanul simán lépte át a Celticset Bostonban.

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva megtekinthető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

New York Knicks – Utah Jazz 109-114

Hayward visszatért. A Jazz dobógépe idei első találkozóját játszotta és rögtön 36 percet parketten is töltött kezdőként – ez idő alatt 28 ponttal (6/17 mezőnyből, 14/14 büntető) csapata legjobb dobójaként debütált ebben az idényben. Mellette remekelt George Hill (23 pont, 8/12 mezőnyből, 9 gólpassz, 0 eladott labda) is és ugyan a vendégek védekezése nem volt olyan határozott, mint ahogy azt megszokhattuk, a túloldalon ezt ellensúlyozták. Az első negyedben beszedett hátrányukat a harmadik játékrész végére ledolgozták és egy 10-0-s futással (átnyúlt a záró etapra) át is vették a vezetést, innentől pedig menekültek előre és megőrizték az előnyt – ezt követően végig a Knicks előtt jártak és negyedik győzelmüket is elkönyvelhették.

Védekezés nélkül nehéz lesz. Az első negyedben szenzációsan játszott a New York, az Anthony-Porzingis páros 24 pontot szórt be 10/12-es mezőnymutatóval ebben a játékrészben – el is léptek tíz egységgel a hazaiak. Támadásban a későbbiekben is hozták magukat, de egyrészt a negyedik negyed elején volt egy rövidzárlatuk, másrészt védekezésben nem tudták lelassítani Hilléket, ez pedig most sem fért bele. A záró etapban átvette az irányítást Derrick Rose és egymaga beszórt tizenkét pontot, de a rengeteg beütött faultot (35 ill. 19 büntető) nem bírták el, Hayward folyamatosan odaállhatott a vonalra és így végül nem tudtak már közelebb zárkózni a hazaiak.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 28, Porzingis 28/9, Rose 18
A Jazz legjobb dobói: Hayward 28/6, Hill 23/3, Hood 18/6

Memphis Grizzlies – Portland Trail Blazers 94-100

Most McCollum került előtérbe. Damian Lillard eddigi leggyengébb meccsét játszotta a szezonban, de így is eljutott 19 pontig, a vezérszerepet pedig rábízhatta CJ McCollumra: a dobóhátvéd beállította 37 pontos karriercsúcsát, ráadásul különösen az utolsó negyedben pörgött fel. Ebben az időszakban egymaga 16 egységet rámolt be, 6/9 dobását értékesítette és hátára vette csapatát, vezérletével hat-nyolc pontos előnyt épített ki ekkor a Blazers a végig egál mérkőzésen, ez pedig döntőnek bizonyult. A vendégek ezt már nem adták ki a kezükből és fontos győzelmet arattak, bár Lillard ujja és bokája is könnyebben megsérült – a játékos szerint azonban ennél több kell ahhoz, hogy kiváljon egy mérkőzésből.

Chandler Parsons megérkezett. A kiscsatár sem az előszezonban, sem az alapszakaszban nem lépett pályára, most mutatkozott be tehát a Memphis mezében: egyelőre nagyon rozsdásan mozgott, 22 perc alatt 0/8-as mezőnymutatóval zárt. A Grizzlies egyébként sem igazán találta a ritmust, nem játszottak kiegyensúlyozottan és Fizdale igyekezett folyamatosan rotálni, de végül csak 38%-kal dobtak mezőnyből, védekezésben pedig nem tudták megállítani McCollumot, így elszenvedték negyedik vereségüket.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 21/3, Conley 16/3, Randolph 15/3
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 37/18, Lillard 19/6, Harkless 18/6

Toronto Raptors – Sacramento Kings 91-96

Lefagyott a Toronto a végére. A Valanciunast nélkülöző hazaiak az első és a második negyedben is megléptek tíz ponttal, de a Kings mindkétszer hamar visszazárkózott és a harmadik játékrész végére utolérte ellenfelét. A záró etapban fej-fej mellett haladtak a felek, folyamatosan változott a vezető kiléte, az utolsó három percben azonban becsődölt a Raptors: sorozatban hét támadásból maradtak pont nélkül, DeRozan és Lowry is folyamatosan hibázott, előbbi két büntetőt is elrontott. Ugyan a Kings sem brillírozott, de ebből az időszakból ők jöttek ki jobban és a Gay-Cousins párosra építve nagy győzelmet arattak Torontóban – a Raptors végül csak 35,7%-kal dobott mezőnyből, ami nem fért bele.

Összekapta magát a Sacramento. Az utóbbi találkozók gyengélkedései után és a back-to-back ellenére nagyon harapott a Kings, ugyan az első félidőben még voltak gyengébb periódusaik, a fordulás után egyre inkább elszívták a levegőt a Raptors-játékosok elől. Támadásban nem remekeltek igazán, de a 23 pontos Rudy Gay (kilencet szórt az utolsó negyedben) vezérletével megtették, amit kellett, kihasználták Valanciunas hiányát (52-30-ra nyertek a festékből) és zsinórban négy vereség után győzelemmel zárták le idegenbeli túrájukat.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 23/3, Lowry 15/9, Siakam 10
A Kings legjobb dobói: Gay 23/6, Cousins 22, Koufos 13

Dallas Mavericks – Milwaukee Bucks 86-75 – hosszabbítás után

Megtört a jég. Óriási csatában, de meglett a Dallas idei első győzelme, már nem nyeretlen a texasi alakulat. Dirk Nowitzki és Deron Williams sem lépett pályára, de ez a találkozó egyébként is a védekezésről szólt, a támadójátékot pedig intézte Harrison Barnes (13/26 mezőnyből, 34 pontos karriercsúcs) és JJ Barea: utóbbi egy 2+1-gyel, előbbi pedig a rendes játékidő utolsó kosarával jelentkezett az utolsó percben. A ráadásban aztán szintén ők villantak, de 17 triplakísérletéből egyet ekkor értékesített Wesley Matthews is, ez pedig már sok volt a Milwaukee-nak, így nyerni tudott a Mavs. Carlisle nem vitte túlzásba a rotálást, Barnes 48, Barea 46, Matthews 44 percet töltött parketten…

Elcsúszott ez a meccs a Bucks számára. Már a második percben gondba kerültek a vendégek, mivel Antetokounmpo begyűjtötte második faultját és végül csak hat percet játszott a nagyszünetig – ugyan az első negyedben még Jabari Parker vezetésével hozták a pontokat, a másodikat már 28-12-re elveszítették. A fordulás után is csak szenvedtek, fele annyi pontot dobtak a festékből, mint amennyit átlagoltak eddig, Andrew Bogut óriási munkát végzett hátul a Dallasnál, ráadásul Parker innentől összesen két pontot tudott csak szerezni. A rendes játékidő végén megnyerhették volna a találkozót, de több hibát is elkövettek, majd a hosszabbítás öt percében egyáltalán nem dobtak mezőnykosarat – gyakorlatilag mindent elrontottak, amit el lehetett.

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 34/6, Barea 21/6, Matthews 9/9
A Bucks legjobb dobói: Parker 16, Monroe 14, Antetokounmpo 11/3

Boston Celtics – Denver Nuggets 107-123

Mudiay robbantott. A Denver irányítója mezőnykosár nélkül zárta a Detroit elleni találkozót, most azonban élete negyedével nyitott: 9/10 dobását értékesítette és 24 pontot szórt az első játékrészben, amellyel egymaga túldobta a 23-ig jutó Bostont. A szűk húszpontos vendégelőny a második etapban tovább nőtt, ugyan Mudiay ekkor már nem sokat tett hozzá, de olyan lendületben volt a Nuggets, hogy a nagyszünetben 77-52-re vezetett – ízekre szedték a Celtics „védekezését” azok után, hogy a Pistons ellen összesen 86 pontot szereztek. A vége egy némileg meglepő kiütéses győzelem, úgy fest, hogy hatottak Michael Malone szavai és most nem volt probléma az akarattal, sem a koncentrációval.

Elégedetlenség Bostonban. A találkozó előtt arról beszélt Brad Stevens, hogy a védekezésre kell sokkal jobban figyelniük, ám ehhez képest rögtön az első negyedben azt csinált ellenük Mudiay, amit csak akart – a nagyszünetig kapott 77 pont után már hangos „booo”-zással jelezte a közönség, hogy ez errefelé nem járja. A harmadik játékrészben közelebb is zárkózott a Celtics, ám egy újabb 14-5-ös etappal végleg lezárta a kérdéseket a Nuggets, a szurkolók pedig ismét határozottan kifejezték nemtetszésüket. Isaiah Thomas szerint ha nem játszanak úgy, mintha az életük múlna rajta, nem alkotnak jó csapatot.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 30/3, Bradley 14/3, Smart 13/3
A Nuggets legjobb dobói: Mudiay 30/9, Chandler 22/6, Gallinari 16/6

Los Angeles Lakers – Phoenix Suns 119-108

50% felett a Lakers. Ha a megnyert szezonnyitó utáni 1-0-s mérleget nem számoljuk, 2013 decembere óta most először áll 50% felett a Los Angeles, tehát majdnem három év telt el azóta, hogy utoljára pozitív mérlegnek tapsolhattak a Lakers-szurkolók. A gárda ezúttal is könnyed, magabiztos, látványos támadójátékot mutatott be, az első perctől vezetett, többször volt tíz pont feletti előnyben és bár a záró etapban egy labdán belülre zárkózott a Suns, a kulcsfontosságú játékokat rendre megoldotta Luke Walton csapata. Remekelt Clarkson, Young és Randle is, de a gyengén dobó Russell (11 pontjából nyolc jött az utolsó negyedben) is elsüllyesztett egy nagyon fontos hármast – az utolsó szöget aztán Clarkson triplája jelentette másfél perccel a vége előtt, ezzel továbbra is veretlen a Lakers saját közönsége előtt. Negatívum viszont, hogy Larry Nance Jr. agyrázkódást szenvedett az első negyedben egy ütközés után és nem tért vissza a pályára.

Booker karriercsúcsa sem volt elég. A legutóbb óriásit játszó Suns-hátvéd ezúttal sokat hibázott, de a második félidőben vállára vette csapatát, jó pár nehéz dobást megcsinált és 29 pontot szórt – végül 39-ig jutott, ezzel sorozatban másodszor javította meg karriercsúcsát. Az ő extrája azonban kevés volt, védekezésben nem tudtak mit kezdeni a Lakers játékával és amikor volt rá lehetőségük, nem tudták megfordítani a meccset – sok esélyt pedig nem adtak a hazaiak erre, így két hosszabbításos győzelem után ismét kikapott a Phoenix.

A Lakers legjobb dobói: Young 22/9, Randle 18, Clarkson 18/3
A Suns legjobb dobói: Booker 39/9, Warren 22/6, Bledsoe 19

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus