LeBron James visszatért, a Boston mégis 130-at dobott a Lakersnek

A Chicago is nyert Denverben, már 11 meccses a Suns sikerszériája, tartalékosan sem botlott a Warriors, Kevin Durant hiányát is elbírta a Brooklyn - ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában. 

Charlotte Hornets - Indiana Pacers 121-118

Majdnem elrontotta a Hornets. Óriási különbség volt a felek között két és fél negyeden keresztül, a hazaiak ugyanis lejátszották a pályáról a Pacerst: védekezésben könyörtelennek bizonyultak, támadásban pedig LaMelo Ball vezetésével parádéztak. Az ifjú irányító szezoncsúcsot jelentő 32 pontot szerzett 12/22-es mezőnymutatóval és 4/9 triplával, leszedett 11 lepattanót és kiosztott 8 gólpasszt, látványos megoldásokat választott és azt csinált, amit csak akart. Mellette Gordon Hayward (25 pont, 3 labdaszerzés, 2 blokk) és a padról 16 ponttal beszálló Kelly Oubre Jr. is kiemelendő, a nagyszünetben 15 ponttal vezettek, a harmadik negyed közepén pedig 25-tel, igazából kiütötték ellenfelüket - csak aztán belealudtak a meccsbe, az Indy cseresora pedig lóhalálában újra élessé tette a találkozót. A záró etap dereka táján már csak hét pont volt a különbség, ekkor megrázták magukat a hazaiak és újra megléptek, de még mindig nem volt vége, az utolsó fél percben visszajött 121-118-ra az Indy, a Hornets pedig eladta a labdát - szerencséjükre nem következett már Pacers-dobás, de a kiütésből körömrágós győzelem lett...

Csak a cseresor dicsérhető. A kezdőötös 15-20 pontos mínuszba sodorta a vendégcsapatot, így Rick Carlisle el is engedte őket, az első sorból senki nem jutott 23 perc fölé és a 20-at is csak ketten érték el. A kispad viszont villogott, Jeremy Lamb, Brad Wanamaker, Kelan Martin, Oshae Brissett és Goga Bitadze ötöse hozta vissza a meccsbe az együttest, de TJ McConnell és Torrey Craig is hozzátett - őket megilleti a dicséret, mert óriásit harcoltak és vesztett állásból csináltak szoros hajrát. Az újabb vereség viszont már sorozatban a harmadik volt a Pacers számára, csak 6-11-gyel áll a csapat, következőleg a New Orleans ellen javítania kell. 

A Hornets legjobb dobói: Ball 32/12, Hayward 25/3, Oubre Jr. 16/9
A Pacers legjobb dobói: Lamb 23/12, Brogdon 16/6, Craig 14/3

 

Detroit Pistons - Golden State Warriors 102-105

Tartalékosan is nyert a Warriors. Gyakorlatilag kötelező, jobban megnézve viszont kicsit trap game volt ez a GSW számára, hiszen a fáradt listavezető back-to-back érkezett, ráadásul a sérült Otto Porter Jr. mellett Andre Iguodala, Draymond Green és az MVP-jelölt Steph Curry sem lépett pályára - így a Payton II, Poole, Wiggins, Toscano-Anderson, Looney sor kezdett. Ennek ellenére három negyeden keresztül az történt, amit ők akartak, különösen a harmadik játékrészben tudtak a Pistons fölé nőni és megléptek már 16 ponttal is, a jó védekezés mellett Poole (32 pont, 4/8 tripla) és Wiggins (27 pont, 11 kiharcolt büntető) elöl is hozta, amit kell. A záró etapra aztán elfogyott az erő, ott érezhetően megtorpantak, a Detroit átvette az irányítást, elkezdte ledolgozni a különbséget, főleg az utolsó három-négy percben tudott közelíteni és fél perccel a vége előtt 105-102-re zárkózott - sőt, Cunningham blokkolta Wigginst, így a hazaiaknak két dobásuk is volt a hosszabbításhoz. A GSW szerencséjére mindkettő kimaradt, így Steve Kerr legénysége ebben az összetételben sem hibázott, 3-1-gyel hozta le keleti túráját és 14-2-vel továbbra is magabiztosan vezeti a ligát. 

Nem volt rossz a Pistons. Már csak azért is volt ez trap game a GSW számára, mert a Detroit az előző öt meccséből hármat is megnyert és most is láthattuk a pályán, hogy azért nem volt annyira elveszett a hazai csapat. Cade Cunningham (19 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk) és Jerami Grant (19 pont, 2 labdaszerzés, 3 blokk) elöl-hátul próbált tartást adni az együttesnek, míg Frank Jackson a padról beszállva 27 pontot és 5/12 triplát tett hozzá, az utolsó negyedre pedig maradt még bennük tartalék. Nem dobtak igazán jól, a lepattanózást is elvesztették, de a végén így is kis híján hosszabbításra mentettek, azonban az utolsó két triplájuk kimaradt, így ezúttal be kellett érniük a tisztes helytállással - az viszont kétségtelen, hogy az utóbbi időben fejlődtek, következőleg pedig a Lakers ellen sem szabad leírni őket. 

A Pistons legjobb dobói: F. Jackson 27/15, Grant 19/9, Cunningham 19/9
A Warriors legjobb dobói: Poole 32/12, Wiggins 27/3, Bjelica 14/6

 

Boston Celtics - Los Angeles Lakers 130-108

James sem segített a Lakersen. Nyolc kihagyott mérkőzés után tért vissza LeBron James a Los Angelesnél, de ő sem tudott segíteni komoly gödörben lévő csapatán, a második félidőben gyakorlatilag esélyük sem volt a vendégeknek. James 23 ponttal, 6 lepattanóval és 2 gólpasszal zárt, nem hozta igazi önmagát, de azért így is a LAL egyik legjobbja volt, rajta kívül pedig Anthony Davis (31 pont, 3 blokk) említhető még pozitívumként, vagy maximum Carmelo Anthony 3/4 triplája. Csapatként viszont ismét csődöt mondtak, a 38 pontos első negyed után támadásban is csak erőlködtek, védekezésben pedig végig, stabilan szörnyűek voltak, nem volt olyan időszakuk, amikor meg tudták volna állítani a Bostont. A remek kezdés (14 ponttal is vezettek) semmire sem volt elég, később már átgázolt rajtuk a Celtics és bár a játékosok ismét elmondták, hogy javulniuk kell, illetve azt is, hogy mindenük adott a jobb játékhoz, így lassan a 20. meccshez közelítve kijelenthetjük, hogy egyelőre nem sikerült előrelépniük és a játékuk, valamint az eredményeik is csalódást keltőek. 

Tatum remekelt. Nagyot játszott a Boston vezére, Jayson Tatum, aki kellően felpörgött erre a presztízsmeccsre és bár nincs túl hatékony szezonja, de most megvillant: 37 pontot szórt 50%-os mezőnymutatóval, 4/9 triplával, valamint 11 lepattanóval kiegészítve. Mellette Smart, Schröder és Horford is mindent megtett, sokoldalú, hasznos játékot mutatott, míg a padról Richardson dobott 15 pontot és bár voltak 14 egységnyi hátrányban is, de visszanézve egyértelműen jobbak voltak ellenfelüknél - a második félidőt 23 ponttal nyerték meg, a fordulás után óriási fölénybe kerültek. Az 50%-os mezőnymutató, a 38 kiharcolt büntető és az agyonnyert lepattanózás is dicséretes, minden aspektusban lejátszották az enerváltnak tűnő, önmagát kereső Lakerst, ezzel a győzelemmel pedig ismét visszazárkóztak 50%-ra.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 37/12, Smart 22/3, Schröder 21/3
A Lakers legjobb dobói: Davis 31, James 23/9, Anthony 13/9

 

Brooklyn Nets - Orlando Magic 115-113

Harden nyerte meg - a vonalról. Kevin Durant pihenőt kapott erre az estére a Netsnél, így pedig nagyon megizzadt most Steve Nash csapata és borzasztóan kellett neki James Harden extrája. Szakáll 36 ponttal, 10 lepattanóval, 8 gólpasszal, 3 labdaszerzéssel és 2 blokkal húzta övéit, de csak 7/25-öt dobott mezőnyből, egyáltalán nem érezte a gyűrűt - viszont bár a szezon elején sokszor előfordult vele, hogy nem kapta meg a fújásokat, most 20 (!) büntetőt harcolt ki, amelyből 19-et pontra is váltott. A 41-25-re elvesztett első negyed után pedig ezekre óriási szükségük volt, égtek 19-cel is, majd a félidőt egy 10-0-val zárták, aztán a harmadik játékrészben ellenfelük fölé tudtak nőni és meglógtak 9 ponttal. Ezzel azonban még nem volt vége, a záró etap kiélezetten alakult, a Magic kiegyenlített, sőt, néha a vezetést is visszavette, de a Nets itt már mindenre válaszolni tudott. A hajrában James Johnson és LaMarcus Aldridge clutch dobásaival sikerült elöl maradniuk, majd az utolsó pontokat 112-110 után stílusosan Harden dobta büntetőből - nehéz, de nagyon fontos győzelmet jegyeztek, így 12-5-re javultak. 

Nem volt rossz a Magic. Minden esélye megvolt a győzelemre a vendégcsapatnak, amely 6/10 triplát süllyesztett el az első negyedben és ezzel megalapozta a folytatást. Később voltak hullámvölgyei, de összességében szinte szemmagasságban vívott a Brooklynnal, az újonc Jalen Suggs 21 ponttal és 4/9 triplával az együttes legjobb dobója lett, de összesen hatan jutottak náluk tíz pont fölé, úgyhogy megoszlottak a terhek. A végén nem volt szerencséjük, az utolsó percekben egy-egy clutch játék ellenük döntött, így ismét kikaptak és csak 4-12-re állnak, de ez a játék sok csapat ellen elég lenne a folytatásban.

A Nets legjobb dobói: Harden 36/9, Mills 22/12, Johnson 17/3
A Magic legjobb dobói: Suggs 21/12, F. Wagner 17/6, Okeke 17/6

 

Milwaukee Bucks - Oklahoma City Thunder 96-89

Brusztolva nyert a Bucks. Nem jött könnyen ez a győzelem a címvédő számára, ugyan a hazaiak remekül kezdtek, tíz ponttal nyerték az első negyedet és kereken hússzal is vezettek úgy, hogy egy másodpercig sem voltak hátrányban, de nem a szép játékról és látványos jelenetekről szólt a derbi. Főleg a második félidőre esett össze teljesen a Bucks támadójátéka és kis híján el is rontotta a meccset 20 pontos fórból, hiszen a negyedik negyedben két egységnyire csökkent a távolság a felek között. A legneccesebb pillanatokban azonban mindig sikerült egy-egy fontos dobással megtolni a szekeret és kirángatni azt a sárból, így az utolsó két percben már ismét egyértelmű volt a helyzet, de ehhez nem a szép támadójátékra, hanem óriási küzdeni akarásra és védekezésre volt szükség. Giannis Antetokounmpo 21 ponttal, 19 lepattanóval, 7 gólpasszal és 4 blokkal állt a társaság élére, ismét ő volt a húzóember, de ebbe most mindenki beletette, amije volt - az viszont azért beszédes, hogy 37%-os mezőnymutatóval és 29%-os triplázással sikerült nyerni...

Az áttörés maradt el. Josh Giddey, a vendégek újonca szerint az nagy tett volt, hogy ilyen hátrányból visszaküzdötték magukat és szerinte ideális helyzetbe kerültek ahhoz, hogy nyerjenek, de minden olyan esetben hibáztak, amikor áttörhették volna a gátat és átvehették volna a vezetést - minden ilyen labdabirtoklásukat elrontották, a Bucks pedig végül élt az esélyekkel. Giddey-ék 35%-kal dobtak mezőnyből és 25%-kal tripláztak, úgyhogy ezzel és a 89 dobott ponttal azért nehéz lett volna nyerni, de nem jártak messze tőle és a küzdőszellemmel, a védekezésükkel ők is elégedettek lehetnek. 

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 21, Portis 17/9, Middleton 16/9
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 17/6, Giddey 14, Muscala 14/12

 

New Orleans Pelicans - Los Angeles Clippers 94-81

A második félidő a Pelsé volt. Már az első negyedet 13 ponttal bukta el a New Orleans és a nagyszünet előtt égett kereken 20-szal is, ebből lett 12 a második játékrész lezárásaként, amivel akkor inkább ők lehettek elégedettek - úgy tűnt, hogy érvényesül a papírforma. A fordulás után azonban mintha nem csak térfelet, de szerepet is cseréltek volna a csapatok és sokkal energikusabbnak, agresszívebbnek, fizikálisabbnak bizonyult a Pelicans, amely pillanatok alatt megfordított mindent: már a harmadik negyed végén vezetett és végül 51-26-ra (!) nyerte meg a komplett második félidőt. A nagy fordításban nyilván benne volt az is, hogy a Clippers teljességgel elfáradt, de nem lehet elvenni a hazaiak érdemeit sem, akiknél Jonas Valanciunas (26 pont, 13 lepattanó, 5/9 tripla) és Josh Hart (19 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) is nagyot játszott, de Ingram, vagy Lewis is sokat tett hozzá. Érthetően boldogan értékeltek a találkozó után, hiszen a 17. meccsükön ez még csak a 3. győzelmük volt ebben a szezonban...

Kifulladt a Clippers. A back-to-back érkező vendégek egy félidőn keresztül a tudásuknak megfelelően játszottak, domináltak, majd a fordulás után annyira kiütközött rajtuk a fáradtság, hogy nem is lehetett más a vége, mint sima vereség. Annyira elkészültek az erejükkel, hogy támadásban szinte semmit sem tudtak bedobni, semmilyen figurájuk nem jött ki, aztán ahogy a Pels fordított, már mintha a hitük is elhagyta volna őket. Nic Batum fogalmazott úgy, hogy a második félidőben már szinte mozdulni is alig tudtak és azzal a játékkal bárkitől, bárhol, bármikor kikapnának - a back-to-back vereség nem jött jól, most viszont hazamehetnek, hogy a Dallast fogadják. 

A Pelicans legjobb dobói: Valanciunas 26/15, Hart 19/3, Ingram 17/9
A Clippers legjobb dobói: George 19/9, Batum 12/6, Hartenstein 11, Mann 11/3

 

Denver Nuggets - Chicago Bulls 108-114

Jobb volt a Chicago. Nem játszott tökéletesen a nyugati túra utolsó, ötödik állomásához érkezett Bulls, gyengén triplázott, a labdát sem járatta igazán jól, de így is talált módot arra, hogy újabb fontos idegenbeli sikert húzzon be. Ezt a módon most elsősorban Zach LaVine szolgáltatta, aki 36 ponttal és 14/24 jó dobással húzta övéit és a meccs utolsó öt percében egymaga 12 pontot szórt - ugyan vezettek a vendégek, de LaVine extrája kellett ahhoz, hogy be is tudják fejezni a munkát. Mellette DeMar DeRozan (26 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) is hozta magát, csapatszinten 24/24 büntetőt dobtak be, 50-38-ra nyerték a lepattanózást és bár korábban ők is voltak 12 pontos hátrányban, de a remekül sikerült harmadik negyedükkel kézbe vették a dolgokat és végül legyűrték a Denvert. Így 3-2-vel tudták le ezt a kirándulást, összességében pedig 11-5-re állnak, most pedig hazatérhetnek, hogy a New Yorkot fogadják. 

Jokics nem játszott, megsüllyedt a Denver. Vezére nélkül lépett pályára a Nuggets és bár összességében így sem játszott rosszul, de azért csak kikapott sorozatban harmadszor is, így hirtelen elkezdett süllyedni a tabellán. A hazaiaknál Aaron Gordon próbálta átvenni az első opció szerepét, 28 ponttal, 9 lepattanóval, 4 gólpasszal és 2 blokkal zárt, mellette Will Barton (23 pont, 9/16 mezőnyből) és Facundo Campazzo (16 pont, 4/5 tripla) is jól mozgott, de a festékben nagyon kikaptak, a palánk alatt pedig szétszedte őket a Chicago, 17-7-re bukták el a támadópattanózást - itt nagyon érződött Jokics hiánya és hogy egyetlen igazi center sem maradt a rotációban. Ezt a jobb kinti dobóteljesítménnyel végül nem tudták ellensúlyozni, a harmadik negyedet 35-26-ra bukták el, a végén pedig LaVine soknak bizonyult számukra - gödörbe kerültek, ráadásul következőleg Phoennixbe látogatnak. 

A Nuggets legjobb dobói: Gordon 28/3, Barton 23/9, Campazzo 16/12
A Bulls legjobb dobói: LaVine 36/9, DeRozan 26, Jones Jr. 16

 

Phoenix Suns - Dallas Mavericks 112-104

Nem lassít a Suns. Két nappal ezelőtt is legyőzte a Dallast a Phoenix és ezúttal is hasonló volt a képlet: úgy tűnt, hogy nyerhetnek a vendégek, hiszen a harmadik negyed behúzása után hat ponttal vezettek és jónak tűnt a játékuk, aztán a záró etapban szintet lépett és végül ismét győzött Monty Williams legénysége. A negyedik negyed elején rögtön egy 10-2-vel nyitottak, ezt követően is bevertek több triplát ritmusos, jó labdajáratás után, vagy akár leindításból, hirtelen sokkal nagyobb sebességgel kezdtek el játszani és utólag a játékosok is azt mondták, hogy nagy élvezettel kosaraztak ebben a 12 percben. Ennek 33-20-as győzelem, fordítás és a meccs összességében biztos megnyerése lett az eredménye úgy, hogy egyéni extrát nem láttunk náluk, ismét tökéletesen megoszlottak a terhek: Booker 19 pontja mellett 7/7-et dobott mezőnyből Mikal Bridges, 18 ponttal és 14 gólpasszal dupla-duplázott Chris Paul, 17 lepattanót szedett le Deandre Ayton, a padról pedig Johnson, McGee és Payne is kétszámjegyű pontterméssel jelentkezett. Ezzel a sikerrel már 11 meccsre rúg a győzelmi sorozatuk, amire a 2006/2007-es szezon óta nem volt példa a klubnál, így jelenleg csak a Warriors előzi meg őket a tabellán. 

Nem tudott újítani a Dallas. Luka Doncic nélkül nem volt sok opciója a Mavsnek, a legutóbbi játékot próbálta meg kicsit jobban csinálni és ez hellyel-közzel sikerült is: Kristaps Porzingis (23 pont, 12 lepattanó, 3/6 tripla), Jalen Brunson (18 pont, 10 gólpassz) és Tim Hardaway Jr. (18 pont) is igyekezett, kihozták a meccsből, amit lehetett. Ez három negyeden keresztül úgy tűnt, hogy akár elég is lehet, aztán a záró etapban kaptak egy dózist a tavalyi nyugati bajnok legjobb játékából, amelyhez Doncic nélkül semmiképp sem érhettek fel, így nem tehettek mást, fejet hajtottak ellenfelük előtt. Reménykednek benne, hogy a szlovén sztár már holnap, a Clippers ellen visszatérhet, hiszen edzésmunkát már végzett, meglátjuk, hogy vele mennyivel lesznek eredményesebbek. 

A Suns legjobb dobói: Bridges 19/9, Booker 19/9, Paul 18/6
A Mavericks legjobb dobói: Porzingis 23/9, Brunson 18/3, Hardaway Jr. 18/6

 

Sacramento Kings - Toronto Raptors 89-108

Simán nyert a Toronto. A 19 pontos végeredmény nem is írja le jól, hogy mekkora volt a különbség a felek között, az már talán jobban, hogy a Raptors kereken 30-cal is vezetett már az este folyamán és a két középső játékrészt összesen 66-39-re nyerte meg. Pascal Siakam főleg az első félidőben parádézott, de összességében is remek számokkal zárt (32 pont, 10/12 mezőnyből, 3/3 tripla, 8 lepattanó, 2 blokk), a 23 pontos, 5/11 triplás Gary Trent Jr. is kiemelést érdemel, de igazából a három negyeden keresztül szenzációs csapatszintű támadójátékukkal és a végig harapós védekezésükkel tudtak nagyon sima idegenbeli győzelmet aratni. Beszédes, hogy úgy győztek ilyen különbséggel, hogy a záró etapot teljesen elengedték és ott összesen 12 egységet tudtak feltenni a táblára - sorozatban három vereség után nyertek, rájuk fért már. 

Nem talál ki a gödörből a Kings. Az utóbbi hét meccsből hatodszor kapott ki a Sacramento, méghozzá ismét pocsék teljesítménnyel, 38%-os mezőnymutatóval, 24%-os triplázással, 64%-os büntetőzéssel, 53-39-re elvesztett lepattanózással, esély nélkül. Egyénileg is csak ketten jutottak náluk tíz pont fölé, senki nem tudta egyedül menteni a helyzetet, a korábbi jó meccseik után most nagyon mélyen vannak - Tyrese Haliburton fogalmazott úgy, hogy erre már nincsenek kifogások, egyszerűen szörnyűek voltak most és kész, nincs ezen mit szépíteni. 

A Kings legjobb dobói: Fox 17, Barnes 14, Metu 10/6, Hield 10/9
A Raptors legjobb dobói: Siakam 32/9, Trent Jr. 23/15, VanVleet 13/6

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus