Lillard megőrült, a Portland megverte az OKC-t!

Három perc alatt öt tripla Lillardtól - James 37-et szórt - túlórában verte a Houston az Indianát és a Clippers a Pelicanst 

Damian Lillard az utolsó három percben öt triplát süllyesztett el, vezérletével pedig a Portland nagy hajrát bemutatva meglepetésre legyőzte az Oklahoma City-t az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. A Clippers hosszabbításban szerezte meg sorozatban kilencedik győzelmét, LeBron James 37 pontos estéjével hozta a kötelezőt a Cleveland, túlórában nyomta le a Houston az Indianát, a Mavs pedig Dirk Nowitki vezérletével győzött Minnesotában. A Memphis 21 pontos hátrányból fordított a Boston ellen, a Denver egy óriási lefagyás ellenére is megverte a Charlotte-ot, a New York és a Utah viszont könnyedén hozta a győzelmet – íme a részletek!

Visszajátszás c. rovatunk ezen a linken elérhető!

Los Angeles Clippers – New Orleans Pelicans 114-111 – hosszabbítás után

Majdnem elrontotta a Clippers. Ugyan az első negyedet még a Pelicans nyerte, a második játékrésztől kezdve a Los Angeles járt előrébb, a záró etapban 12 ponttal is vezettek Paulék, ám innen visszakapaszkodtak a vendégek, sőt, Redick kimaradt büntetője és Rivers faultja után Holiday három büntetővel hosszabbításra mentette a derbit. Itt is meglépett kissé a Clippers, de Crawfordék sorra hibáztak a vonalról, így Ryan Andersonnak megvolt az esélye az egyenlítésre – a triplája azonban ezúttal kimaradt, így nagy csatában sorozatban kilencedik mérkőzését is megnyerte a Los Angeles.

Davis nélkül is közel járt a Pelicans. Jrue Holiday vette hátára csapatát az erőcsatár hiányában, a padról beszálló irányító 12 pontot szórt a negyedik negyedben és Chris Paul azt mondta róla, hogy jobb játékos, mint amit gondol magáról – ezúttal valóban nehéz volt lassítani. Mellette elsősorban Tyreke Evanst érdemes kiemelni a vendégektől, de a Clippers jóval pontosabban dobott náluk mezőnyből – viszont Andersonék támadópattanókból kompenzáltak, valamint az is sokat segített nekik, hogy Paulék 16 büntetőt hagytak ki.

A Clippers legjobb dobói: Paul 25/9, Crawford 21/9, W. Johnson 15/9
A Pelicans legjobb dobói: Holiday 29/3, Evans 26/6, Anderson 16/6

Minnesota Timberwolves – Dallas Mavericks 87-93

Nowitzkinek kellett előlépni. A Dallasnál Deron Williams 2/10-et, Wesley Matthews 1/8-at dobott mezőnyből és bár Parsons, illetve Pachulia nem játszott rosszul, mégis a német klasszisnak kellett csapata élére állni. Nowitzki 29 pontot, közte négy triplát rámolt be, vezérletével a harmadik negyedben 13 ponttal lépett meg a Mavs, majd amikor a hajrában felzárkózott a Minnesota, egy labdaszerzéssel és egy kulcsfontosságú 2+1-es játékkal döntötte el a találkozót. Deron Williams annyit mondott róla: „klasszikus Dirk”.

Ugyanaz a nóta Minnesotában. A Wolvesnál továbbra sem akar összeállni a gépezet, sorozatban hatodik vereségét gyűjtötte be a gárda. Ugyan a védekezésük, különösen a periméteren most rendben volt, ami mindenképpen előrelépés, támadásban viszont csak Wiggins és Muhammad jelentett érdemi veszélyt, de ők sem eleget – a tavalyi Év Újonca például csak 8/19-et dobott mezőnyből. A Minny a negyedik negyedben megindította a felzárkózást, de kulcspillanatokban nem tudtak mit kezdeni Nowitzkivel, kinti dobásuk most sem volt (4/16), így nem tudták megfordítani a találkozót.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 21/3, Muhammad 16/3, Rubio 12
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 29/12, Parsons 14/3, Pachulia 13

Philadelphia 76ers – Cleveland Cavaliers 85-95

Extra kellett LeBron Jamestől. Nagyon gyengén játszott a Cleveland, a Philly pedig jól védekezett, így a négyszeres MVP-nek kellett előlépnie – ezt David Blatt is így gondolta, hiszen alig rotálta kezdőcsapatát. James végül 37 ponttal (15/22 mezőnyből), 7 lepattanóval és 9 gólpasszal húzta övéit, az ő parádés teljesítménye pedig nagyon kellett a Cavs sikeréhez – a negyedik negyed elején még csak két pont volt közte, ám egymaga futott egy 8-0-s etapot és eldöntötte a találkozót. A vártnál nehezebben, de hozta a kötelezőt a Cavaliers, így sorozatban hét győzelemnél jár a keleti listavezető.

Dicséret illeti a Sixerst. A hazai csapat végig megbízhatóan védekezett és nem is került nagy hátrányba, sőt, félidőben még ők vezettek egy ponttal. Ish Smith-nek nem ment a dobás, de Okafor (21 pont, 7 pattanó, 9/15 mezőnyből) ezúttal is hozta magát és Noelre sem lehetett panasz (12 pont, 9 pattanó, 3 blokk) – Jamesszel azonban nem tudtak mit kezdeni, így ő gyakorlatilag egymaga verte meg a Philly-t. Döntőnek bizonyult a 19 eladott labda, melyekből sorra szerezték a pontokat a vendégek, de bár a hazai támadójáték ezzel együtt pocsék volt, szégyenkezni így sincs okuk ezúttal.

A 76ers legjobb dobói: Okafor 21, I. Smith 18/3, Noel 12
A Cavaliers legjobb dobói: James 37/9, Love 15/3, JR Smith 14/12

Memphis Grizzlies – Boston Celtics 101-98

21 pontos hátrányból állt fel a Grizzlies. A harmadik negyed közepéig kézben tartotta a meccset a Celtics, ekkor azonban egyrészt megkeményítette védekezését a vendéglátó, másrészt egyre inkább fellépett Zach Randolph – a kispadról érkező erőcsatár 25 ponttal és 13 lepattanóval állt csapata élére. Szűk négy perccel a vége előtt a Memphis átvette a vezetést, majd innentől kezdve 12/12 (!) büntetőt értékesítettek Gasolék, közben pedig óriásit küzdöttek minden labdáért – a védekezésük teljesen lenullázta a Bostont, így végül nagyon értékes győzelmet arattak.

Thomas nagy estéje is kevés volt. A Celtics irányítójával nem lehetett mit kezdeni ezen az estén és 19 dobásból beszórt 35 pontot 8 gólpassz mellett (a túloldalon Mike Conley és Courtney Lee is hiányzott, náluk viszont visszatért Bradley), de az utolsó másfél negyedben már ő is kevésnek bizonyult. A Memphis egy 14-0-s futással jött vissza a meccsbe, a vendégek a második félidőben 15 támadópattanót engedtek és eladtak tíz labdát, ami nem fért bele – Thomasék nem tudták megtartani tetemes előnyüket, majd az utolsó percben is többször hibáztak, így fájó vereséget szenvedtek.

A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 25/3, Chalmers 18/3, Allen 15/3
A Celtics legjobb dobói: Thomas 35/12, Bradley 14, A. Johnson 14/3

Houston Rockets – Indiana Pacers 107-103 – hosszabbítás után

Nagyot harcolt a Houston. Elég fordulatos meccset vívtak a felek, az első félidőben inkább a Houston járt előrébb, a harmadik negyedtől viszont a Pacers dominált és még a záró etap közepén is 12 ponttal vezettek a vendégek. Innen zárkózott fel a Rockets kemény védekezéssel és triplákkal, 17 mp-cel a vége előtt pedig Ariza hármasa már az egyenlítést jelentette – döntő ütést senki nem vitt be, jöhetett a túlóra. Itt is vezetett még a Pacers az utolsó percben, ám ezúttal Brewer triplája akadt be a sarokból, amire Ellis már nem tudott válaszolni – nagy csatában győzött és ismét elérte az 50%-os mérleget a texasi csapat.

Paul George-ban egy nagy negyed volt. Az Indiana vezére csak négy pontnál járt félidőben, majd a harmadik negyedben egymaga beszórt 14-et, amivel csapata át is vezette a vezetést – innentől azonban a záró etapban és a hosszabbításban összesen két egységet tudott hozzátenni. Az ő kosarai nagyon hiányoztak a hajrában, mert bár megszerzett hét (!) labdát, pontfelelőse nem volt a gárdának – ez jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a Houston le tudta dolgozni hátrányát. A hazaiaknál Harden egy gólpasszra és egy pattanóra volt a tripla-duplától, Howard 21 pontig és 17 pattanóig jutott, de jól játszott Ariza is – nyerték a pattanózást és jóval több triplát, valamint büntetőt értékesítettek, mint ellenfelük.

A Rockets legjobb dobói: Ariza 24/15, Howard 21, Harden 21/6
A Pacers legjobb dobói: George 20/9, Mahinmi 13, G. Hill 13/6, Stuckey 13

New York Knicks – Milwauke Bucks 100-88

Egyben van a New York. Bár három győzelem után legutóbb egy ponttal kikapott San Antonióban, Derek Fisher együttese most is remekül játszott – a második negyedben kézbe vette az irányítást, a záró etapot pedig már 22 pontos előnyből kezdhette meg. Az ezúttal is remeklő Carmelo Anthony (21 pont, 10 pattanó, 8 gólpassz) mellett elöl-hátul villogott Porzinigis (15 pont, 5 blokk), csapatszinten is viszonylag jól dobtak és rendkívül hatékonyan védekeztek, így sima győzelmet arattak – a Knicks ezzel már csak másfél meccsre van a keleti nyolcadik helytől.

Kései volt a Bucks feltámadása. A jó első negyed után alárendelt szerepet játszott a Milwaukee és egy jó záró etappal ezt nem lehetett eltüntetni – hiába dolgozták le hátrányuk nagy részét az utolsó játékrészben, ennél jobban nem tudták megközelíteni a vendéglátókat. Middleton most is hozta magát, mellette Monroe (28 pont 10 pattanó) is villogott, de rajtuk és a „szokásos” 14 pontját megdobó Jabari Parkeren kívül nem akadt senki, akire lehetett volna számítani támadásban és ők is inkább az utolsó negyedben, mínusz húsznál villogtak – a 40%-os mezőnymutató és az összesen bedobott három tripla jól jelzi, hogy mi volt a gond a vendégekkel.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 24/3, Porzingis 15/6, Lopez 13, Thomas 13/3
A Bucks legjobb dobói: Monroe 28, Middleton 20/3, Parker 14

Denver Nuggets – Charlotte Hornets 95-92

Megúszta a Denver. Fordulatos találkozót vívtak a felek, nagy futásokkal és hullámzásokkal tarkítva, de bő négy perccel a vége előtt úgy tűnt, hogy eldőlt a győztes kiléte: a Nuggets 95-85-re vezetett. Innentől azonban egyetlen pontot sem tudott szerezni a hazai csapat, a Hornets pedig vérrel-verejtékkel felzárkózott – Gallinari rontott dobása után 18 másodpercük maradt egy triplára. Ez nem jött össze, Walker és Batum is hibázott nehéz helyzetben, így a „lefagyás” ellenére megmenekült és fontos győzelmet aratott a Nuggets – ezzel a sikerrel 3,5 meccs a hátrányuk a nyugati nyolcadik Jazzel szemben.

Egyre mélyebben a Hornets. A Charlotte sorozatban hetedik mérkőzését veszítette el, a zuhanórepülést Nic Batum visszatérése sem állította meg – a francia mindenestől lepattanók és gólpasszok igen, pontok azonban nem igazán érkeztek, pedig erre lett volna szüksége a csapatnak. Kemba Walker 3/12-t, Jeremy Lin 0/9-et dobott mezőnyből, így pedig nyilvánvalóan pokoli nehéz volt ledolgozni a hátrányukat a Nuggets lefagyása ellenére is, ráadásul a hazaiaknál Gallinari addig beszórt 27 pontot – ilyen játékos nem akadt a Charlotte-nál, így újabb pofont kaptak.

A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 27/6, Harris 12/9, Mudiay 11/3
A Hornets legjobb dobói: Lamb 15/3, Zeller 15, Kaminsky 14/6

Portland Trail Blazers – Oklahoma City Thunder 115-110

Lillard őrült utolsó perceivel nyert a Portland. A negyedik negyedet az OKC kezdhette előnyből, sőt, bő három perccel a vége előtt még mindig nyolc ponttal vezettek a vendégek. Ekkor jött el azonban Damian Lillard ideje: az irányító a hátralévő időben öt triplát (!) süllyesztett el, amivel gyakorlatilag egymaga fordította meg a meccset. Pedig a Thunder is hozta a pontokat, az utolsó percben azonban Westbrook eladta a labdát, majd Plumlee osztott ki egy óriási blokkot Ibakának, így nagy skalpot ejtett a Blazers. Lillard végül 31 ponttal zárt, de csapata összességében elég gyengén dobott – a titok a húsz támadópattanó és a 19 értékesített hárompontos volt.

Védekezés nélkül mit sem ér az egész. A Thunderrel kapcsolatban többször előkerült már idén a védekezés, mert képesek szinte bárkitől 110 pontot kapni és ezúttal sem számított Westbrook (25 pont, 9 pattanó, 15 gólpassz) és Durant termékeny estéje. Hátul rendre visszakapták a kosarakat, a támadópattanókról már szóltunk, emellett eladtak 19 labdát és kihagytak tíz büntetőt is – Lillard parádéja tette fel a pontot az i-re, így meglepő vereségbe futott bele a nyugati harmadik helyezett.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 31/24, McCollum 22/12, Aminu 16/6
A Thunder legjobb dobói: Durant 28/6, Westbrook 25/6, Adams 17

Los Angeles Lakers – Utah Jazz 74-86

Már nagyon várt erre a Jazz. Sorozatban hét vereség után tudott újra idegenben nyerni a Jazz, melybe Rudy Gobert után Rodney Hood is visszatért – már „csak” Favors és Burks (plusz a teljes szezont kihagyó Exum) maródi a fontos játékosok közül. A győzelmet ezúttal különösebb nehézségek nélkül szerezte meg a gárda, a második negyedben megléptek 13 ponttal és innentől nem is engedték már sokkal közelebb a Lakerst – végig kézben tartották a találkozót, kőkeményen védekeztek, elöl pedig Hayward rámolt be 25 egységet. Ez a siker már nagyon kellett a Jazznek, amely így tartja nyugati nyolcadik pozícióját.

Esélytelen volt a Lakers. Kobe Bryant, D’Angelo Russell és Brandon Bass is kihagyta a találkozót, a Los Angeles támadójátéka pedig közel állt az értékelhetetlenhez – az első félidőben mindössze harminc pontot tudtak szerezni a hazaiak. Mezőnyből 32%-kal dobtak és összesen három triplát tudtak elsüllyeszteni, ezzel a teljesítménnyel pedig nyilvánvalóan nem lehetett esélyük – a védekezésüket nem érheti sok kritika, de ez nem sokat ér, ha nem tudnak pontot szerezni. Az arany-lilák továbbra is messze utolsók nyugaton.

A Lakers legjobb dobói: Williams 18/3, Clarkson 14/3, Randle 11
A Jazz legjobb dobói: Hayward 25/3, Hood 14/3, Gobert 10, Burke 10/6

 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus