Lillard negyvenet dobott, franchise-rekorddal nyert a Portland

A Lakers is megdöntött egy klubcsúcsot, Kristaps Porzingis visszatérésével a Mavs szériája maradt életben Charlotte-ban, nyert a Bucks, a Nets és a Clippers is.

 

Charlotte Hornets - Dallas Mavericks 93-104

Végig szaladt az eredmény után a Hornets. Nem fért bele a rossz kezdés a hazaiaknak, 12 perc után 16-32 állt az eredményjelzőn, és ezt követően is nagyrészt megmaradt a 15-20 pont körüli különbség a Mavericks javára. Egyetlen alkalommal tudott 10 pont alá bemenni a Hornets, a 3. negyed hajrájában, de hamarosan ismét meglett a közte 20, nem volt valódi esélyük a fordításra. Az elmúlt meccseken remeklő Gordon Hayward ezúttal megállt 16 pontnál és csak 5/15-tel dobott, ráadásul a 4. negyedben egy csípősérülés miatt már nem is erőltették a játékát. Ezúttal LaMelo Ball (4 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) sem tudott akkora lendületet hozni a kispadról, mint az elmúlt meccseken, mindössze 2/8 dobása ért célba, közte 0/4 triplája. Terry Rozier (18 pont, 6 lepattanó), valamint a sokoldalúan játszó, de csak 6/17 dobását elsüllyesztő P.J. Washington (16 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz) próbála megtolni a Hornets szekerét, de egyszerűen nem volt bennük elegendő tűzerő ezen az estén, csapatszinten mindössze 38%-kal dobtak mezőnyből, 26,3%-kal triplából, 14 büntetőjükből is csak 7 hullott be, így 4 győzelem után vereséget szenvedtek.

Kristaps Porzingis visszatért. Jalen Brunson, Dorian Finney-Smith, Maxi Kleber, Dwight Powell és Josh Richardson továbbra is hiányzott a Mavericksnél a liga egészségügyi és biztonsági protokollja miatt, mégis sok mindennek örülhettek a vendégek. Kristaps Porzingis a műtétje óta először lépett pályára, kezdésként 21 perc lehetőséget kapott, és nem is vesztegette az idejét, rögtön beleállt 16 dobásba, bár csak 6 hullott be, de így is eljutott 16 pontig, kiosztott 2 blokkot, és mutatott ígéretes dolgokat. A 14/25-tel dobó Luka Doncic (34 pont, 13 lepattanó, 9 gólpassz, 2 labdaszerzés, 4 blokk) ezúttal is kacérkodott egy tripla-duplával, most ráadásul 5/9 triplája is beesett, így az is belefért, hogy csak 2 büntetőt harcolt ki. Csapatszinten a Mavericks sem dobott túl jól, 41,7%-kal céloztak mezőnyből, 32,6%-kal a hárompontos vonalon túlról, és nekik is csak 9/16 büntetőjük ért célt, de ennyi is elég volt ahhoz, hogy sorozatban 4. győzelmüket arassák, ami nem mellékesen Rick Carlisle edző pályafutása 800. sikere volt a ligában.

A Hornets legjobb pontszerzői: Rozier 18/6, Hayward 16/9, Washington 16/6
A Mavericks legjobb pontszerzői: Doncic 34/15, Hardaway 18/9, Porzingis 16/12

Detroit Pistons - Milwaukee Bucks 101-110

Egy negyednyi előnyt adott a Pistons. Pocsékul kezdték a mérkőzést a hazaiak, mindössze 4/20 dobásuk esett be az első játékrészben, és a két-két kosarat jegyző Grant és Griffin mellett 0/13-mal dobtak a többiek, ennek fényében nem is nézett ki annyira rosszul a 14 pontos hátrányuk. Ezt követően kezdetét vette a húzd meg, ereszd meg játék, hol 20 pont fölötti előnybe került a Bucks, hol visszazárkózott a Pistons, de nem forgott veszélyben a vendégek győzelme, bő 4 perccel a vége előtt 85-106 állt az eredményjelzőn. Jerami Grant (22 pont, 4 lepattanó) többé-kevésbé hozta magát az első negyedet követően is, és a kispadról beszálló Svi Mykhailiuk is 18 ponttal próbálta megtolni a csapat szekerét, de közben Delon Wright (3 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) 1/10-es, míg Mason Plumlee (7 pont, 13 lepattanó, 5 gólpassz) 3/11-es mezőnymutatóval riogatott. Bedobtak ugyan 14 hármast 40%-kal, de a triplavonalon belülről mindössze 22/57 dobásuk ért célt, 38,6%-kal dobták a kétpontosaikat, és ez nem fért bele. Újabb vereségével már csak 2-9-en áll a Pistons, amivel a liga végén kullognak.

Csak a szokásos. A Bucks ezúttal is Giannis Antetokounmpo (22 pont, 10 lepattanó, 10 gólpassz) remeklésének, valamint a csapatszinten kiváló triplázásának köszönhette a győzelmét, ahogyan oly sokszor az elmúlt években. Ezúttal 19 triplát süllyesztettek el 44,2%-kal, kiosztottak 31 gólpasszt, és a 37 percet pályán töltő Jrue Holidayt leszámítva senki sem játszott náluk túl sokat. A Pelicanstól megszerzett hátvéd eddigi egyik legjobb meccsét hozta új csapatában, 8/13 dobásból eljutott 21 pontig, leszedett 6 lepattanót, kiosztott 5 gólpasszt, valamint szerzett 3 labdát, elő tudott lépni a visszafogott estét hozó Khris Middleton (12 pont, 6 gólpassz) szerepébe. Az is belefért náluk, hogy az első negyedben 3/3 triplát elsüllyesztő Brook Lopez (9 pont, 11 lepattanó, 4 blokk) ne találjon be a mérkőzés további részében, mert mindig elő tudott lépni valaki a Bucksnál, 7 játékosuk szerzett legalább 9 pontot. A Bucks egyre jobb formába lendül, egymást követő 3. győzelmüket aratták, és a legutóbbi 7 összecsapásukból 6 alkalommal is győztesen hagyhatták el a pályát, így ott vannak a keleti élmezőnyben.

A Pistons legjobb pontszerzői: Grant 22/9, Mykhailiuk 18/6, Griffin 12/9
A Bucks legjobb pontszerzői: Antetokounmpo 22/6, Holiday 21/9, Forbes 13/9

New York Knicks - Brooklyn Nets 109-116

Tartalékosan, back-to-back is nyert a Nets. Az előző esti győzelem után most már abszolút tartalékos volt a Brooklyn, ugyanis az amúgy is hiányzó Irving-Dinwiddie páros mellett már nem léptek pályára azok a játékosok sem, akiket a csapat beletett a James Hardenért feladott cserecsomagba - LeVert, Allen, Prince és Kurucs is hiányzott, így eléggé rövid volt a rotáció. Azonban ezt is megoldotta a gárda, Kevin Durant szerint nagyon akarták ezt a győzelmet és elég motiváltan léptek pályára, maga Durant pedig élen járt a jó példával: az előző esti klasszisteljesítménye után most 26 ponttal, 10/18 jó dobással, 6 gólpasszal és 2 blokkal húzta övéit alig 30 perc alatt. A pályára lépő kilenc játékosból egyébként mindenki kapott legalább 22 percet, Steve Nash figyelt arra, hogy ne terheljen túl feleslegesen senkit, illetve csak az 1/8-at dobó Chiozza maradt kilenc pont alatt, ilyen szempontból is megvolt az egyensúly. A 15 ponttal megnyert második negyed után nem is kellett nagyon izgulniuk, a Knicks csak a végén kozmetikázott az eredményen, 113-95 után egy 14-1-es futással mentette vállalhatóra a végét a hazai csapat - a Brooklyn 50% fölé került és érkezik Harden, úgyhogy dörzsölhetik a tenyerüket...

Javult a Knicks, de nem eleget. Az utóbbi három meccsen mindig 90 pont alatt maradt a New York, ahhoz képest most legalább támadásban sikerült valamennyit előrelépni, igaz, győzelmet végül ez sem ért, sőt, szoros eredményt is csak a negyedik negyedes kozmetikázás miatt. Ezzel együtt legalább látszott valami előrelépés, Julius Randle (30 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz), RJ Barrett (20 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) és Immanuel Quickley (19 pont, 3/6 tripla) vezetésével több elképzelés volt bennük elöl, 48%-kal tüzeltek mezőnyből, közel 40%-kal tripláztak, vigyáztak a labdára - így is kikaptak zsinórban negyedszer, de talán visszatalálnak a korábbi jó útra.

A Knicks legjobb dobói: Randle 30/6, Barrett 20/3, Quickley 19/9
A Nets legjobb dobói: Durant 26/9, Harris 15/9, Brown 15

Minnesota Timberwolves - Memphis Grizzlies 107-118

A Memphisé lett az utolsó negyed. Az első három játékrész során hasonló dolgokat mutattak a csapatok, de a Timberwolves pontosabban játszott, úgyhogy 90-80-as előnnyel kezdhette meg a záró etapot. Itt azonban leült pihenni Karl-Anthony Towns és a Memphis ezt nagyon csúnyán megbüntette: egy 14-0-s rohamot produkált és átvette a vezetést, ettől pedig olyan lendületbe jött, hogy hiába tértek vissza a Minny kezdői, már ők sem tudtak csodát tenni. A vendégek így 37-18-ra húzták be a negyedet és megnyerték a mérkőzést, ezzel már sorozatban harmadik sikerüket könyvelhették el - Jonas Valanciunas (24 pont, 16 lepattanó, ebből 8 támadó) tarthatatlan volt a palánk alatt, de Brandon Clarke (19 pont, 9 lepattanó, 3 labdaszerzés), Grayson Allen (20 pont, 3/5 tripla, kemény védekezés), vagy éppen De'Anthony Melton (15 pont, 4 gólpassz) is kitett magáért. Az utolsó negyedes védekezés abszolút biztató volt a jövőre nézve, azzal az intenzitással máshol is lesz keresnivalójuk - most éppen mondjuk pont maradnak Minnesotában...

Összeomlott a Wolves. Malik Beasley (28 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz), az említett Towns (25 pont, 14 lepattanó, 2 blokk), valamint D'Angelo Russell (25 pont, 8 gólpassz) jó játékára építve támadásban sokáig egyben volt a Minnesota és az első három negyed során a védekezése sem volt olyan átjáróház, mint sokszor korábban, úgyhogy kézben tudta tartani az összecsapást. Az utolsó etapra azonban jött az említett szétesés, hogy percekig lefagyott a gárda, ebből pedig nem tudott már megfelelően kimászni, így bosszantó vereséget szenvedett - Towns szerint ebben a periódusban semmilyen védekezést nem csináltak, ez pedig tűrhetetlen, Ryan Saunders vezetőedző a fizikális játékot hiányolta, egyszerűen nem voltak elég kemények a hazaiak ahhoz, hogy kiharcolják a győzelmet.

A Timberwolves legjobb dobói: Beasley 28/12, Towns 25/3, Russell 25/6
A Grizzlies legjobb dobói: Valanciunas 24, Allen 20/9, Clarke 19

Oklahoma City Thunder - Los Angeles Lakers 99-128

Halad előre a Lakers. A back-to-back második felén sem hibázott a Los Angeles, a második houstoni siker másnapján megint könnyedén hozta a kötelezőt a bajnok. A vendégeknél LeBron James (26 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 5/8 tripla alig 27 perc alatt) volt a vezér, de az is érdekes, hogy nála többet végül csak Dennis Schröder töltött a pályán, a többiek mind maximum 25 percet kaptak, úgyhogy bőven jutott idő pihenni - ezzel együtt Harrell, Davis, Schröder, Morris, KCP és Gasol is megtette a magáét, utóbbi például két labdaszerzéssel és négy blokkal jelentkezett hátul. A Lakers tulajdonképpen fokozatosan nyúlt el ezen a mérkőzésen, a 30-21-re nyert első negyed után a nagyszünetben már tíz pont felett járt az előnye, a harmadik játékrészben pedig végleg eldöntötte a küzdelmet - egyébként előtte is vezetett már 24-gyel, de akkor arra még válaszolt az OKC és visszajött 12-ig. A címvédő ezzel 7-0-ra javította idegenbeli mérlegét (franchise-rekord) és 10-3-mal természetesen továbbra is ligaelső, most pedig hazatérhet, hogy a New Orleanst fogadja. 

Nem volt partiban az OKC. Úgy fest, hogy a hazai pálya ellenére a back-to-back a Thundert viselte meg jobban, Al Horford nem is játszott, de egyébként sem voltak most egy súlycsoportban a Lakersszel - védekezésben nem nagyon tudtak hozzászólni és a támadójátékuk sem ütötte meg az elégséges szintet. A papírforma persze a vereségük volt, de akkor is érdekes, hogy az 5-1-es idegenbeli mérlegükhöz most már 0-5-öt tudnak hozzátenni otthon, ráadásul ennél sokkal jobban szoktak játszani vendégként - most még maradnak ebben a csarnokban és a Chicago érkezik látogatóba, kapnak még egy esélyt, hogy megtörjék ezt a szériát. 

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 17/3, Roby 11, Hill 10, Pokusevski 10/6
A Lakers legjobb dobói: James 26/15, Harrell 21, Davis 18

Los Angeles Clippers - New Orleans Pelicans 111-106

Nem bírta el a hiányzókat a Pelicans. Zion Williamson, Lonzo Ball és Eric Bledsoe személyében három meghatározó kezdőjátékos sem volt ott a pályán a vendégeknél, ráadásul Williamsonnál "bizonytalan teszteredményről" beszéltek, úgyhogy ez még nagyobb bajt is hozhat a csapatra. A meglévő keretük próbálta tartani magát, de a második negyedet 33-15-re elbukták és onnantól csak üldözni tudták a Clippersr - Nick Alexander-Walker mindent megtett, hogy meghálálja a bizalmat kezdőként (37 ponttal és 8 lepattanóval dupla karriercsúcs, 5/8 tripla), de ezúttal nem volt bennük elég tűzerő ahhoz, hogy megcsinálják a bravúrt. A végén azért négy-öt pontra megközelítették ellenfelüket, de a LAC kezelte a helyzetet és itt megálljt parancsolt, úgyhogy a New Orleans zsinórban negyedszer is vereséget szenvedett. 

A két sztár elintézte. Lou Williams a második félidőben már nem tudott pályára lépni egy sérülés miatt, így még inkább a Kawhi Leonard - Paul George párosra hárult a játékszervezés a Clippersnél, de a jó formában lévő sztárok ezen az estén megoldották a feladatot. Leonard 28 ponttal, 6 lepattanóval és 9 gólpasszal zárt, George pedig 27-6-6-ot hozott 5/9 triplával, a második negyedben nagyrészt miattuk tudtak meglógni, aztán a harmadik játékrészben úgy is tartotta a különbséget a csapat, hogy ők ketten összesen hat pontot szereztek. Majd jött a záró etapban a Pelicans felzárkózási kísérlete, de 89-85 után megint a kezükbe vették az irányítást, Leonard innentől 10 pontot és 3 gólpasszt, George pedig hat pontot és két gólpasszt jegyzett, az ő vezetésükkel megint megléptek és a végeredmény kozmetikázása már csak a végén történt meg. A Clippers így 8-4-gyel második Nyugaton és ligaszinten is ott van a top ötben jelenleg. 

A Clippers legjobb dobói: Leonard 28/6, George 27/15, Ibaka 12/3
A Pelicans legjobb dobói: Alexander-Walker 37/15, Ingram 22, Adams 12, Redick 12/6

Sacramento Kings - Portland Trail Blazers 126-132

Nagy portlandi győzelem. Kétszer állt fel nagy hátrányból ezen a mérkőzésen a Blazers, egyszer már a második negyedben becsúszott egy 58-38-ba a vendégcsapat, amelyből akkor egy 20-4-es rohammal vágta ki magát, de később volt 94-75 is az állás, onnantól ismét nagy felzárkózásra volt szüksége a gárdának. Ezt azonban megint megtette, Damian Lillard (40 pont, 13 gólpassz, hibátlan büntetőzés, 0 eladott labda) parádéja mellett CJ McCollum (28 pont, 7 lepattanó, 10 gólpassz, 1 eladott labda) is hozta a megszokott szintet, a kisebb sérülésével együtt is játszó Jusuf Nurkic 18 pontjából 10-et dobott a negyedik negyedben (plusz volt 12 lepattanója, 2 labdaszerzése és 3 blokkja összességében), míg a Trent-Covington páros 8/12 triplát tett hozzá - végül 23 bedobott hármassal beállították a franchise-rekordot, ezzel az óriási tűzerővel pedig megfordították a meccset. Az utolsó clutch játékokat Lillard hajtotta végre, de ez abszolút csapatmunka volt és Terry Stotts alakulata zsinórban negyedik győzelmével elindult Nyugat eleje felé - következőleg a Pacerst látja majd vendégül.

Nyernie kellett volna a Kingsnek. Többször is előfordult mostanában, hogy vállalhatatlan védekezést mutatott be a Sacramento, a Torontótól kaptot 144 pont is ékes bizonyítéka ennek, de ezt a meccset is meg kellett volna nyerni akkor, ha csak alulról súrolja egy átlagos NBA-csapat védekezését a gárda. Ezt azonban most sem tudta megtenni és bár voltak meccsek, amikor ez abszolút működött, de ezúttal nagyjából akkor szerzett pontot a Portland, amikor akart, amit nem tudott a végtelenségig ellensúlyozni a hazai együttes. De'Aaron Fox (29 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz, 5/8 tripla), Buddy Hield (26 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 8/18 tripla), Richaun Holmes (17 pont, 9 lepattanó, 6/6 mezőnyből) és Tyrese Haliburton (17 pont, 5 lepattanó, 9 gólpassz, 7/10 mezőnyből) is remek számokkal zárt, de kétszer is leadták a nagy előnyüket és a végjátékot is elrontották - az utóbbi nyolc meccsükből hatodszor kaptak ki, nincsenek jó passzban. 

A Kings legjobb dobói: Fox 29/15, Hield 26/18, Holmes 17, Haliburton 17/9
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 40/18, McCollum 28/18, Nurkic 18

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus