Luka Doncic 50 pontos parádéval kínálta meg a Phoenixet karácsonyra

A Lakers sem tudta megállítani a Bostont, szoros meccsen győzte le a GSW-t a Denver, visszavágott a Bucksnak a New York, és egy újonc vezetésével nyert a Heat a Sixers ellen. ez történt az NBA idei karácsonyi játéknapján.

 

New York Knicks - Milwaukee Bucks 129-122

Ez egy másik meccs volt. Két napja ugyanitt találkoztak a felek és akkor szinte végig uralta a mérkőzést a Milwaukee, most viszont ennek pontosan az ellenkezőjét láttuk: az első negyed derekán egy nagyobb futással meglógott a New York, és onnantól folyamatosan kontrollálta az eseményeket a vendéglátó. A legutóbbi egysíkú támadójátéknak nyoma sem maradt, Jalen Brunson ezúttal is parádézott (38 pont, 15/28 mezőnyből, 6 gólpassz, 0 eladott labda), de most voltak társai is: RJ Barrett remekül kezdett és végül 21 ponttal zárt, Julius Randle 24 ponttal és 9 lepattanóval zárt, de a padról Immanuel Quickley is dobott egy húszast. Ezúttal megvolt a szükséges kreativitás, agresszivitás és koncentráció a félpályás támadásoknál, jó döntéseket hoztak, jól is dobtak, jó helyeken támadtak, közben pedig ők voltak a fizikálisabban védekező csapat is, ami meghozta a sikert. A Bucks végig csak futott az eredmény után, ugyan a harmadik negyedben egyszer visszajött négy pontra a vendégcsapat, de ez volt most a maximum, Brunsonék mindig mindenre időben válaszoltak, úgyhogy egy komolyabb vereségszériát tudtak megszakítani a Milwaukee ellen.

Védekezésben kevés volt a Milwaukee. Támadásban még így is hozta a szükséges kosarakat a Bucks, pedig főleg az első félidőben sokszor csak keresték a dobásaikat, sok volt az izmozás, a  hiba, és a 17 támadópattanó is nagyon kellett ahhoz, hogy felszenvedjenek ennyi dobást - ezzel együtt nem ezen, hanem a védekezésen múlt a meccsük. Azért nem tudtak fordítani a dolgok menetén akkor sem, amikor Antetokounmpo feljebb kapcsolt a harmadik negyedben és akkor sem, amikor Lillard tudott egy-két percre sztár üzemmódba kapcsolni, mert közben ők is kapták a kosarakat a túloldalon. A Lopez-féle behúzódást a két nappal ezelőtti játékkal ellentétben most üzembiztosan, támadásról támadásra büntette meg Brunson és a New York, mással viszont nem nagyon próbálkozott Adrian Griffin, és úgy is simán szétszedték őket, hogy Barrették igazából nem tripláztak jól, alig 31%-kal süllyesztettek el nyolc távolit. A Bucks-védekezés nem először omlott be, ezzel most véget ért a győzelmi sorozat, következőleg a Nets csarnokában lehet javítani.

A Knicks legjobb dobói: Brunson 38/3, Randle 24/6, Barrett 21/6
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 32/3, Lillard 32/12, Middleton 24/12

 

Denver Nuggets - Golden State Warriors 120-114

Szoros meccsen nyert a Denver. Jól kezdett a Nuggets, Michael Porter Jr. vezetésével sikerült tíz pont körüli, néha afeletti előnyt kiépítenie a bajnoknak már az első negyedben, de aztán ahogy lementek a kezdők és megérkeztek a cserék, átvette az irányítást a GSW, és a vendégek nemcsak visszajöttek, de vezetni is tudtak a folytatásban. Ettől kezdve szorosan alakult a küzdelem akkor is, amikor a denveri kezdők voltak a parketten, és egészen a negyedik negyed derekáig így is zajlott a meccs, ám ott 106-105 után sikerült egy kis levegőhöz jutnia a Denvernek: nem egészen két perc alatt egy 8-2-t futott a vendéglátó, innentől pedig már le tudta menedzselni a hajrát. Érdekesség, hogy Nikola Jokics csak 4/12-t dobott mezőnyből, viszont volt 18/18 büntetője, amin Steve Kerr teljességgel kiakadt: undorítónak nevezte a játékvezetői felfogást ezen a területen, szerinte "hülyeségekkel" lehet ma már eljutni a büntetővonalra, és ha ő szurkoló lett volna, meg sem akarta volna nézni a második félidőt, amikor a Jokics-büntetők túlnyomó része érkezett. A center mellett egyébként Jamal Murray (28 pont, 10/18 mezőnyből) és Porter Jr. (19 pont, 10 lepattanó, 4 blokk) neve említhető leginkább, a Nuggets pedig nem túl nagy iramot diktálva hozta a karácsonyi rangadót, amivel 12-2-re javult hazai pályán.

Curry újabb karácsonyi betlije. Kevés kritikát lehet megfogalmazni Steph Curry játékával és karrierjével kapcsolatban, de az egyik ilyen még mindig a karácsonyi teljesítmény, amelynek összképén most sem tudott javítani a Warriors legendája: 7/21-et dobott mezőnyből és 3/13-at távolról, így kapart össze 18 pontot és négy gólpasszt, vele a pályán pedig elképesztő -26-os mérleget  hozott össze az este során a GSW. Klay Thompson (9 pont) is meglehetősen gyengén játszott, a Looney-Kuminga páros sem váltotta meg a világot, és összességében a cseresor miatt tudtak szoros meccset játszani: Andrew Wiggins 22 ponttal a legjobb dobójuk lett, Jackson-Davis is jól szállt be, Saric 14, Paul pedig 13 pontot jegyzett a kispadórl érkezve. Melléjük jól illett az újonc Podziemski, aki 13 ponttal, 9 lepattanóval, 6 gólpasszal, 5 labdaszerzéssel és 3/4 triplával hozta le az estét, és összességében is elmondható, hogy amikor a cserék voltak fent akár mondjuk vele, akkor jól nézett ki a társaság, de a kezdőötös nem tudott felnőni a feladathoz. 

A Nuggets legjobb dobói: Murray 28/9, Jokics 26, Porter Jr. 19/9
A Warriors legjobb dobói: Wiggins 22/6, Curry 18/9, Saric

 

Los Angeles Lakers - Boston Celtics 115-126

Jelenleg foghatatlan a Celtics. Újabb gyönyörű játékkal bemutatott győzelmet aratott a Boston, amely ezúttal is abszolút levédekezhetetlennek bizonyult, és Kristaps Porzingis szerint csak azért nem lett simább a sikerük, mert nem dobtak jól távolról: ez a befejezéseik alapja, de ezúttal csak 31%-kal céloztak távolról. Azonban így is végig ők kontrollálták az eseményeket, rögtön egy 12-0-val kezdtek, és csak egyszer, a harmadik negyed elején voltak hátrányban, akkor is csak egyetlen ponttal, és arra is rögtön egy 7-0-s futással válaszoltak - igazából a második játékrészben volt egy kisebb hullámvölgyük, amivel visszaengedték a Lakerst a kétszámjegyű különbségről, de a fordulás után rendezték a soraikat. A harmadik negyedben összességében már 40 pont fölé jutottak, a záró etapban pedig végig egyértelmű előnyben játszottak, nem szakították le nagyon az ellenfelüket, de nem is engedték veszélyes közelségbe, úgyhogy összességében szép győzelmet arattak. A titka pedig megint a kiegyensúlyozott csapatjáték volt, az első és a negyedik negyedben is minden kezdőjátékosuk dobott legalább négy pontot, folyamatosan járt a labda, keresték és meg is találták az üres dobóhelyzetet, jó döntéseket hoztak, és a gyenge triplázás ellenére is 50% felett céloztak mezőnyből. Egyénileg Porzingist (28 pont, 11 lepattanó, 2 blokk) és Jaysson Tatumöt (25 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) kell leginkább kiemelni, de 19 pontot dobott Jaylen Brown, 18-7-7-tel zárt Jrue Holiday, és 18 pontja mellé 11 gólpasszt osztott ki Derrick White, mindenki remekül tette a dolgát. Ezzel a sikerrel továbbra is őrzik a vezető helyüket és idegenben is bizonyítanak az utóbbi meccseiken, a Pistons és a Raptors elleni hazai pedig jelenleg abszolút kötelező lesz nekik.

Davis közel tartotta a Lakerst. Anthony Davis remeklése miatt tudott viszonylag szoros meccset játszani és sokáig nyomás alá helyezni ellenfelét a Los Angeles: a magasember kereken 40 pontot termelt 13 lepattanó és 4 gólpassz társaságában, nagy munkát végzett a palák alatt, és abszolút ő volt az arany-lilák vezére. LeBron James (16-9-8, 5/14 mezőnyből) ezúttal nem tudott felnőni mellé, és az egész Lakers egy fokozattal lassabbnak tűnt, mint a Celtics, így bár nem adták meg magukat, képesek voltak éles küzdelemre késztetni a Bostont, de ennél többet nem tudtak tenni ezen az estén, egyszerűen jobb volt náluk a ligaelső. James szerint nem 100%-osak jelenleg sem az egészségi állapotukat, sem a taktikai letisztultságukat tekintve, de folyamatosan dolgoznak és javulni fognak - javulniuk is kell, hogy az igazi bajnokesélyes topcsapatokat meg tudják majd verni.

A Lakers legjobb dobói: Davis 40/6, Prince 17/15, James 16/3
A Celtics legjobb dobói: Porzingis 28/6, Tatum 25/3, Brown 19/3

 

Miami Heat - Philadelphia 76ers 119-113

Jaquez Jr már alapember, majdnem elrontotta a Miami. A Heat újonca az utóbbi időszakban meghatározó szereplővé nőtte ki magát Floridában, ezen a mérkőzésen pedig a korábbiakat is túlszárnyalta: 31 pontos estéjét 10 lepattanóval egészítette ki, 11/15 mezőnydobása és 8/8 büntetője landolt a gyűrűben, NBA-karrierje első dupla-dupláját pedig egy szép győzelemmel fejelte meg karácsony alkalmából. A Jimmy Butlert nélkülöző hazaiaknak nagyon nagy szükségük is volt az ő extrájára, mert a félpályás támadójáték nem volt az igazi, Tyler Herro csak 8/25-öt dobott mezőnyből, úgyhogy Jaquez Jr. mellett igazából csak Bam Adebayo (26 pont, 15 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk) emelhető ki igazán, illetve Duncan Robinson 5/10 triplája jelentett még komolyabb lökést, de a végén így is nagyon össze kellett állniuk. Ugyanis két és fél negyeden keresztül egyértelműen domináltak, a nagyszünetben már 14 ponttal vezettek, a harmadik negyedben pedig 21 egység volt az előnyük, ám mielőtt végleg lezárták volna az estét, jött a Sixers válasza, és a vendégek egy villámgyors 21-0-s rohammal minden addigit lenulláztak. A záró etap így szorosan alakult, de amikor nagyon kellett, akkor sültek a Heat ágyúi: Jaquez Jr. és Adebayo 10-10 pontot dobott ekkor, Kyle Lowry egy perc alatt szórt ötöt, Robinson két nagy triplát villantott, és 99-99 után egy 9-2-es rohammal ismét meglépett a vendéglátó, ezt az előnyt pedig már nem adta le. Az utolsó percben már újfent tíz pont felett járt a különbség, úgyhogy Butler nélkül aratott szép hazai győzelmet a Miami, Erik Spoelstra pedig továbbra is verhetetlen karácsonykor: már 9-0-ra áll az ilyen találkozókon a pályafutása során. Egy problémájuk azért így is van, mert Butler, Highsmith és Richardson hiánya mellé Caleb Martint is felírhatták, akinek kilenc perc játék után kiment a bokája...

Embiid hiánya és Maxey betlije együtt sok volt. Joel Embiid kihagyta a karácsonyi meccset egy kisebb sérülés miatt, de mivel a túloldal vezére sem lépett pályára, így ezt még talán elbírhatta volna a Philly, ám Tyrese Maxey gyenge estéjét már nem: az irányító 12 pontnál állt meg 4/20-as mezőnymutatóval és 1/8 triplával, játszott 44 percet, de alig találta el a berendezést, ez pedig már nem férhetett bele. Pedig Tobias Harris (27-7-6 42 perc alatt) és Kelly Oubre Jr. (25 pont, 7 lepattanó, 6/9 tripla, 40 perc) is nagyon kitett magáért, a padról 18 ponttal és 3/3 triplával szállt be Mo Bamba, de Embiid nélkül 43% alatt dobtak mezőnyből és 56-36-ra (!) bukták el a lepattanózást, amit nem tudtak ellensúlyozni. A sima, kiütéses vereséget elkerülték a harmadik negyedben bemutatott hatalmas rohanásukkal, de ezúttal ennyi volt nekik a maximum - most jön a következő idegenbeli rangadójuk Orlandóban, ott ennél határozottabbnak kell lenniük a palánk körül.

A Heat legjobb dobói: Jaquez Jr. 31/3, Adebayo 26, Herro 22/12
A 76ers legjobb dobói: Harris 27/12, Oubre Jr. 25/18, Bamba 18/9

 

Phoenix Suns - Dallas Mavericks 114-128

Luka Doncic ellopta a karácsonyi show-t. A fenti események mind érdekesek, mind fontosak, remek meccseket láthattunk, de a játéknap végén Luka Doncic minderre és mindenkire rátett még egy lapáttal: kereken 50 pontos estét gurított a Dallas fenoménja, ezzel a karácsonyi meccsek történetének egyik legnagyobb teljesítményét mutatta be. Az egész találkozó arról szólt, hogy Doncicot duplázta a Suns, a szlovén zseni viszont látványosabbnál látványosabb megoldásokkal szedte ízekre ezt a megoldást, könnyű kosarakig jutott ezekből a helyzetekből, ha pedig teljességgel összezártak előtte, akkor megdobatta az üresen álló társakat: Derrick Jones Jr. 23. Dereck Lively II pedig 20 pontot szerzett viszonylag könnyű dobásokból a Doncic-kiosztások után. A vezér az 50 pontját 15/25-ös mezőnyözéssel, 8/16 triplával és 12/12 büntetővel hozta össze, volt 6 lepattanója, kiosztott 15 (!) gólpasszt, védekezésben pedig 4 labdaszerzést és 3 blokkot mutatott be - mintha egy másik ligából érkezett volna erre a mérkőzésre, olyan szinten dominált és olyan mértékig semmisítette meg a Phoenixet a 44 játékperce alatt. Irving vagy Kleber hiánya fel sem tűnt, a 77-es mezszámú úriember ugyanis mindent és mindenkit feledtetett - a végén pedig ha nem is könnyen, de ebből egy értékes idegenbeli győzelem is összejött a Dallasnak.

Kevés volt a Suns. A hazaiaknál Beal és Nurkic sem tudta vállalni a játékot, a dallasi védekezés pedig váratlanul jól tudta limitálni Devin Bookert és Kevin Durantet. a két klasszis együtt jutott el 36 pontig és 25 mezőnydobásig, folyamatosan küszködniük kellett a védők gyűrűjében, ami láthatóan nem ízlett nekik. Azért próbáltak jó döntéseket hozni és szépen kiosztogatni a labdákat, Booker 10, Durant pedig 7 gólpasszal zárt, és ezeket a többiek próbálták kamatoztatni: Grayson Allen 32 pontig és 8/17 tripláig jutott, míg a padról érkező Chimezie Metu 23 egységet termelt. Azonban ez is csak egy jó harmadik negyedre volt elég, amivel visszajöttek a korábbi tíz pont feletti hátrányukból és kiegyenlítették a meccset, de a záró etapban megint jött a Doncic-show: ugyan hat ponttal is vezettek már, de aztán elsöpörte őket a dallasi roham, és a negyedik negyedet végül 37-22-re bukták el. Ez most egy ilyen este volt...

A Suns legjobb dobói: Allen 32/24, Metu 23/6, Booker 20/3
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 50/24, Jones Jr. 23/9, Lively II 20

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető! 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus