Luka Doncic dudaszós dobásával egyenlített a Dallas a Clippers ellen

Donovan Mitchell és Jamal Murray is elérte az 50 pontos határt a Jazz-Nuggetsen - 4-0-lal jutott a következő körbe a Boston és a Toronto - Luka Doncic Kristaps Porzingis nélkül is varázsolt a Dallas-Clippersen.

Visszajátszás: Murray és Mitchell újabb nagy összecsapása - videók

Philadelphia 76ers - Boston Celtics 106-110

Söprés. A negyedik mérkőzést is behúzta a Boston, ugyan ez sem volt teljesen sima, itt is voltak gondjai az együttesnek, de most is jobbnak bizonyult ellenfelénél és abszolút megérdemelten jutott tovább a következő körbe. Most Kemba Walker volt a vezér, az irányító sosem lépte még túl az első kört korábban, úgyhogy nagyon akarta a sikert, dobott is 32 pontot 8/15-ös mezőnymutatóval, rendkívül hatékonyan vezette csapatát - mellette Jayson Tatum (28 pont, 15 lepattanó, utóbbi PO-karriercsúcs) is remekelt, de Jaylen Brown és Daniel Theis is 15-16 pontot szórt, ráadásul a csapatvédekezésük is egyben volt. Az első negyedben még sok büntetőt engedélyeztek a Phillynek, aztán ezen sikerült változtatniuk és a harmadik játékrészben a maguk javára billentették el a meccset, amikor a végén futottak egy 12-0-t - a záró etapot így 12 pontos előnnyel kezdhették meg és onnantól már nem hibáztak. Az utolsó két perc még közte 14-ről indult, a szorosabb végeredményt csak ezután kozmetikázta magának a Sixers, míg a Boston Gordon Hayward nélkül is átlépett ellenfelén - 4-0, a következő körben pedig a szintén söpréssel továbbjutó Toronto lesz az ellenfél.

Csalódás. Tobias Harris szemsérülése benne volt ebben a vereségben a Phillynél, a bedobó a harmadik negyedben esett nagyot, ráadásul az arca bal felére, amely után percekig lent is maradt - megsérült a szeme, de később, a negyedik játékrészben visszaküldték a pályára. A nélküle töltött percekben lépett meg a Celtics és ott maradt le a Sixers, de azért utána lett volna még egy negyed arra, hogy ezen javítson a gárda és megmutassa, hogy mi van benne - Brett Brown alakulata azonban pontosan ugyanazt hozta, mint a korábbi meccseken, ez pedig nem elég ahhoz, hogy nyerjenek. Joel Embiid megint jó számokkal zárt (30 pont, 10 lepattanó, 3 labdaszerzés, 2 blokk), az említett Harris 20 pontot szerzett és kintről is betalált, Al Horford 12 pontot és 10 lepattanót tett hozzá, de mégis csak 42,7%-kal dobtak mezőnyből és megint 30% alatt tripláztak, így egyszerűen nem volt, nem lehetett bennük elég átütőerő támadásban. A Philadelphia óriási csalódást keltett ebben a párharcban azzal, hogy ennyire botrányosan gyenge volt az ellenfél térfelén és hogy az első meccstől az utolsóig minimálisan sem tudott ezen módosítani - biztos, hogy komoly változások következnek, mert azok nélkül nincs értelme nekimenniük a következő szezonnak.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 30/3, Harris 20/6, Richardson 14/6, Milton 14/6
A Celtics legjobb dobói: Walker 32/12, Tatum 28/6, Brown 16/6

A párharc végeredménye: 4-0 a Celtics javára.

Dallas Mavericks - Los Angeles Clippers 135-133 - hosszabbítás után

Doncicra nincsenek szavak. Élete első rájátszását gyűri éppen a Dallas szlovén zsenije, bekezdett egy 42 pontos meccsel, aztán volt egy szintén parádés estéje, ami győzelmet ért, majd legutóbb úgy tripla-duplázott, hogy megsérült - nincs 100%-os állapotban (most is kezelték a mérkőzés közben), de most játszotta eddigi legjobb meccsét, pedig az első kettővel NBA-rekordot döntött. Doncic ugyanis megint győzelemre vezette a Dallast úgy, hogy Kristaps Porzingis némileg váratlanul nem tudott pályára lépni, így abszolút csak kiegészítők vették őt körbe, ráadásul magas poszton matchup-hátrányuk is volt, mert Rick Carlisle Trey Burke-öt tette be a kezdőbe Porzingis helyett. Borzasztóan kezdtek, tíz ponttal elvesztették az első negyedet és 21-gyel égtek a másodikban, úgy tűnt, hogy kiütés lesz a vége, azonban Doncic vezetésével már a nagyszünetig összeszedték magukat, visszajöttek nyolc pontra, a fordulás után pedig átvették az irányítást: 16-tal nyerték a harmadik negyedet és már 12-vel is vezettek, mielőtt megérkeztünk a végjátékhoz. Azt a rendes játékidőben nem tudták megoldani, Kawhi Leonard dobásaival és jó védekezésekkel hosszabbításra mentett a LAC, sőt, a végén még a Mavs örülhetett, hogy Leonard utolsó dobása kimaradt - aztán a ráadás végén megint jött a Luka-varázslat. Doncic nem szerzett addig pontot ebben a játékrészben, ám 50 másodperccel az órán egy kettessel kiegyenlített, a következő játékból egy betörés után megint, majd Marcus Morris triplája után nem egészen négy másodperce maradt arra, hogy egypontos hátrányból megnyerje a meccset. Az oldalbedobás után megverte a védőjét, majd egy visszalépős triplába állt bele, a labda pedig a dudaszó pillanatában bevágódott a gyűrűbe - elképesztő egyéni teljesítménnyel aratott drámai győzelmet a Mavs. Doncic végül 43 pontot szerzett 17/31-es mezőnymutatóval, volt 17 lepattanója és 13 gólpassza, ezzel a meccsnyerővel együtt egyszerűen nincsenek szavak a teljesítményére..

Elrontotta a Clippers. Ha egy csapat másfél negyed után 21 ponttal vezet, az ellenfélnél pedig nincs ott a második legjobb játékos, akkor azt a meccset illik megnyerni, főleg ha ez a bizonyos csapat a bajnoki címért megy - a kiütés helyett azonban egyetlen negyed alatt hátrányba került Doc Rivers alakulata, onnantól pedig elszabadultak a dolgok. Kawhi Leonard most is jó volt, bár a negyedik negyed végén a kezében maradt a győzelem (32 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz), Lou Williams is 100%-on pörgött (36 pont, 13/20 mezőnyből, 5 gólpassz a kispadról), Ivica Zubac is jó volt, amikor Rivers használta az alacsonyabb Mavs ellen, többen viszont adósak maradtak: Paul George kálváriája folytatódott (9 pont, 3/14 mezőnyből, 3 gólpassz), Montrezl Harrell pedig megállt egy kosárnál. A negyedik negyedben így is visszajöttek a tíz pont feletti hátrányukból és úgy tűnt, hogy mégis megnyerhetik a meccset, a hosszabbítás is nekik állt, de egyszerűen nem tudtak elég jól védekezni Doncicon ahhoz, hogy ezt most elvegyék tőle - 3-1 helyett 2-2 úgy, hogy most Porzingis nem játszott, legutóbb Doncic megsérült, az első meccsen pedig a magasembert kiállították, úgyhogy nem lehetnek túl nyugodtak a Los Angelesnél.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 43/12, Burke 25/12, Hardaway Jr. 21/9
A Clippers legjobb dobói: Williams 36/6, Leonard 32/9, Zubac 15

A párharc állása: 2-2.

Brooklyn Nets - Toronto Raptors 122-150

Lowry megsérült, de most nem volt rá szükség. Egyetlen dolog miatt kell aggódnia a Raptorsnak, ugyanis Kyle Lowry már az első negyedben megsérült, grimaszolt, kiszállt a meccsből, majd hamar elhagyta az arénát is - egyelőre nem tudni, hogy mekkora a gond a lábával, az MRI eredményére várunk. Nick Nurse viszont ezt a mérkőzést nem is erőltette, végül Fred VanVleet is csak 19 percet játszott, a Gasol-Anunoby duó sem érte el a 30-at, a kispad viszont pusztított: kereken 100 (!) pontot szerzett a cseresor, ilyenre még sosem volt példa az NBA történetében. A győzelmüket mindenesetre a harmadik negyedben biztosították be, támadásban addig sem voltak gondjaik, hiszen 77 pontot szórtak a nagyszünetig, de abban a negyedben a védekezésük is egyben volt - azt 39-19-re nyerték, onnantól csak a végeredmény volt kérdéses. Végül nem adták lejjebb támadásban és kereken 150 dobott ponttal, kiütéses győzelemmel, stílusosan zárták le a párharcot - 4-0-lal jutottak a következő körbe és készülhetnek a Bostonra, de ott már azért nagy szükség lenne Lowryra...

Ennyi volt. A buborék alapszakaszrészében felülmúlta a várakozásokat a szedett-vedett csapattal érkező Brooklyn és itt, a PO-ban sem okozott csalódást - senki nem várt tőlük semmit, de egy mérkőzést így is kis híján elcsíptek az egyik nagy keleti favorittal szemben. A negyedik mérkőzésen nem volt esélyük, egy félidőn keresztül tartották a lépést, de ezzel a kerettel nem dobhattak ők is 150 pontot, nem képesek rá - Caris LeVert most játszotta a legjobb meccsét (35 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz, 6/9 tripla) a sorozatban, de ennyi volt a maximum. Gond persze nincs, a keret jelentős része úgyis vagy távozik, vagy nem lesz alapember a következő szezonban, az mindenesetre biztos, hogy ezt a gárdát ebben a formában most láttuk együtt utoljára.

A Nets legjobb dobói: LeVert 35/18, Johnson 13/9, Musa 12
A Raptors legjobb dobói: Powell 29/15, Ibaka 27/9, Siakam 20/3

A párharc végeredménye: 4-0 a Raptors javára.

Utah Jazz - Denver Nuggets 129-127

Nem bírt egymással a hatalmasat játszó Mitchell és Murray. A két hátvéd az első mérkőzésen vívott óriási küzdelmet, akkor a dobott pontok tekintetében Donovan Mitchell, a clutch teljesítményt és magát a győzelmet tekintve Jamal Murray nyert, azóta viszont utóbbi sorozatban kétszer volt harmatos - ezen az estén azonban újra felvette a kesztyűt ellenfelével. A két fiatal hátvéd látványos párharca igazi kosáresőt hozott, Mitchell végül 51 pontot dobott 15/27-es mezőnymutatóval, 4/7 triplával és 17/18 büntetővel, illetve kiosztott még hét gólpasszt is, míg Murray kereken 50 pontig jutott 18/31 jó dobással és 9/15 triplával, valamint leszedett még 11 lepattanót és kiosztott 7 gólpasszt is. Mitchell ezzel már másodszor érte el az 50-es határt a szériában, ilyesmire utoljára Allen Iverson volt képes, előtte pedig Michael Jordan és Wilt Chamberlain - ráadásul az utolsó negyedben egymaga 18 egységet szórt, óriási szerepe volt csapata sikerében. Persze most Murray játékát sem lehet kritizálni, az 50 pont ugyanis franchise PO-rekord, Spencer Haywood 1970-es ABA-meccsen dobott 45 pontját adta át a múltnak - és mégsem ért győzelmet...

Egy kicsit megint jobb volt a Jazz. Az előző két mérkőzést kiütéssel nyerte a Utah, úgyhogy Mike Malone változtatott a Denver rotációján, kivette a kezdőből Michael Porter Jr.-t és Torrey Craiget, betette Monte Morrist, valamint Jerami Grantet, ez a sor pedig jobban működött - persze ehhez kellett az is, hogy Murray tényleg kategóriákat javuljon, de tény, hogy így egálban voltak a felek az első félidőben. A harmadik negyedben azonban az utóbbi meccsekhez hasonlóan megint a Jazz akarata érvényesült, ott jobban védekeztek Gobert-ék és azt kilenc ponttal nyerték, addigi kisebb hátrányukból egy 12-4-es futással előnyt csináltak, majd a záró etapban is megtették, amit kellett - egypontos előnyben egy játékból négy pontot szereztek, itt megint levegőhöz jutottak és a folytatást már lemendzselték. Mitchell mellett náluk Mike Conley (26 pont, 4/8 tripla), Rudy Gobert (17 pont, 11 lepattanó, 7/8 mezőnyből) és Jordan Clarkson (24 pont, 4/7 tripla) is kiemelendő, míg a Nuggetsnél Murray mellett Nikola Jokics (29 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) játszott jól, de ez nem volt elég - javultak, közel álltak, de megint kikaptak, 1-3-ról pedig pokoli nehéz dolguk lesz a folytatásban.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 51/12, Conley 26/12, Clarkson 24/12
A Nuggets legjobb dobói: Murray 50/27, Jokics 29/9, Millsap 16/6

A párharc állása: 3-1 a Jazz javára.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus