Ma Duranték próbálják megállítani az Atlantát

Az OKC a keleti éllovashoz, a Chicago a Dallashoz látogat, de pályán a Rockets, a Cavs és a Spurs is

A zsinórban 15. győzelmére készülő Hawkshoz a Thunder látogat, a Dallas pedig a Chicagót fogadja a játéknap két legnagyobb rangadóján. Emellett lesz Phoenix-Houston, Spurs-Lakers, de pályán a Golden State és a Cleveland is – nézzük, mit várhatunk a mai tizenegy derbitől!

Philadelphia 76ers – Toronto Raptors 01:00

A mélyrepülésbe kezdő Raptorsnak most kell megállítania a zuhanást, hiszen belendült a Cleveland is mögöttük, a következő öt találkozójukat pedig 50% alatti csapatokkal vívják. Lowry-ék december 28-a óta nem nyertek zsinórban két meccset, azóta 3-8 a mérlegük és DeRozan visszatérte sem látszik meg rajtuk – igaz, a mai ellenfelüket múlt héten azért legyőzték. A játékuk átalakult, jóval 40% alatt dobnak csak és sokszor hagyatkoznak Valanciunasékra belül, akik támadópattanókból, közeli helyzetekből hozzák a pontokat – ma is erre lesz szükségük, de a dobógépeknek is ideje lenne beindulni. A Sixers zsinórban 19. alkalommal maradt száz pont alatt a Knicks ellen, bár nincs topformában a Raptors, azért az nem valószínű, hogy őket szétdobják – főleg úgy, hogy Wroten, Mbah a Moute és Noel is sérülésekkel bajlódik.

Atlanta Hawks – Oklahoma City Thunder 01:30

A Thunder is megpróbálkozhat legyőzni az Atlantát, akik sorozatban a 15. győzelmükre hajtanak ma – ezzel egyébként beállítanák a franchise-rekordot. A Hawks nyerte idén a legtöbb meccset az NBA-ben, toronymagasan vezetik Keletet és könyörtelenül fejezik be a meccseiket – amikor egyszer ellépnek tíz ponttal, onnantól kezdve 30-1 a mérlegük. A Thunder is jó formában van, idén először mondható el a Durant-Westbrook párosról, hogy igazi önmagukat idézik mindketten, ráadásul Adams, Ibaka és a kispad is hozza, amit kell – viszont ez az ötmeccses idegenbeli túrájuk harmadik állomása lesz már. Durant vérét Carroll szívhatja majd, Westbrookot pedig a parádés csapatvédekezés lassíthatja. A lepattanózásban mindenképp előrébb jár az OKC, erre építhetnek, illetve az is beszédes adat, hogy Durant 37 pontot átlagol az utóbbi három meccsén a Hawks ellen – igaz, az idei már egy másik Atlanta…

Cleveland Cavaliers – Charlotte Hornets 01:30

LeBron James egészséges, Kyrie Irving szórja a pontokat, Kevin Love és JR Smith kiegészíti őket, Timofej Mozgov személyében pedig megvan a hiányzó láncszem – a szezonban talán először lehet elmondani, hogy minden klappol Clevelandben. El is kezdték nyerni a meccseket, sorozatban négynél járnak, ma pedig egy szintén remek formában lévő csapat ellen bizonyíthatnak. A Charlotte-nál rendkívül hatékonyan működik a védekezés, remekül váltanak és csapdáznak, 95,3 kapott pontjukkal vezetik is a ligát. Kérdés, hogy a Cavs belendülő támadógépezete ellen mihez kezdenek, a fizikális bedobók mellett Biyombo is nagyon aktív, de emlékezhetünk még, hogy James tavaly nekik dobott 61-et – igaz, azóta itt játszik már régi jó barátja, Stephenson is. A Cavsnél a hírek szerint bemutatkozhat a Smith-szel csomagban érkező Shumpert is.

Miami Heat – Indiana Pacers 01:30

Az elmúlt két keleti konferencia-döntő résztvevője idén nem nagyon reménykedhet hasonló eredményben, de eddigi két összecsapásukat az Indiana tudta megnyerni. Ugyan a Miami most sincs jó formában, a Pacers még náluk is gyengébben szerepel az utóbbi időben, zsinórban hat vereség után érkeznek Floridába. Elöl-hátul szét vannak csúszva, egészen rémesen dobnak, rengeteg (19 átlagban) labdát adnak el, ugyanakkor már a védekezésük sincs rendben, Hibbert körül nem működik a dolog hátul. A Heatnél Whiteside hiányát már meg is érzik, a hirtelen előkerülő centerjáték újra eltűnt, pedig ma pont óriási szükségük lenne erre – ismét az lesz a kérdés, hogy Bosh mire megy a fizikálisan jóval erősebb Indiana-magasok ellen. Spoelstra ráadásul valószínűleg Denggel sem számolhat, ami szintén komoly probléma, így az ex-Pacer Granger kezdhet a helyén. A hazaiak az utóbbi 9 meccsükön 86 pontot átlagolnak, jó eséllyel ma is pontszegény meccset láthatunk.

New York Knicks – Orlando Magic 01:30

A Knicks megszakította 16 meccses vereségsorozatát, majd ezen felbuzdulva Anthony-ék megverték a Sixerst is, így ma idén először nyerhetnek zsinórban három találkozót – az ellen a Magic ellen, amely egymás után négy mérkőzést bukott el. Keményebben védekeznek Calderonék kívül, de az újonc Payton komponálásával az utóbbi időben 20 pont felett átlagoló Oladipo és a Knicks ellen novemberben karriercsúcsot hintő Fournier így is dominálhatja a mérkőzést. Tobias Harris szép csatát vívhat Carmelo Anthony-val, a New York sztárja is régi önmagát idézte az elmúlt találkozókon, a Magic ellen pedig mindig remekel. Érdekes kérdés még Vucsevics, a dupla-dupla gyáros centerre nincs érdemi válasza a New Yorknak, ha nem tudják megfogni, ő eldöntheti akár a meccset. A vendégek 110 pont felett dobnak és kapnak is általában januárban, a hazaiakra viszont inkább a kevéspontos meccsek jellemzőek – az dönthet, hogy melyik oldal tudja ráerőltetni stílusát, akaratát a másikra.

Dallas Mavericks – Chicago Bulls 02:00

A Dallas támadójátéka egész évben parádés, konkrétan ligaelsők – Rajon Rondo viszont nem csak kiegészítette ezt, de a védekezésükhöz is sokat tudott hozzátenni, érkezése óta a hatodik leghatékonyabbak hátul is. A Bulls védekezése nem olyan idén, mint az elmúlt években, de tegnap nagyon meggyőző játékkal szedték szét a bajnok Spurst, erre mindenképpen lehet építeni. Kérdés, mennyire tudják ezt fenntartani a szárnyaló Mavs-támadójátékkal szemben, papíron mindenük megvan hozzá még akkor is, ha Noah nem fog pályára lépni. A Rondo-Rose csata szikrázónak ígérkezik, de a Nowitzki-Gasol párharc is érdekes lehet, még ha egymást valószínűleg nem is sokat fogják majd. Két érdekes statisztika: Monta Ellis 22,9 pontot átlagol az 50% feletti csapatokkal szemben, az 50% alattiak ellen viszont csak 17,3-at, Derrick Rose pedig csak 35%-kal dob a back-to-backek második felén – ő viszont most pazar formában van, az utolsó öt meccsén még a triplát is 55,6%-kal értékesíti.

Minnesota Timberwolves – New Orleans Pelicans 02:00

November 14-én emlékezetes meccset vívott egymással a két csapat, 139-91-re nyert a Pelicans – ez volt a Timberwolves történetének legsúlyosabb veresége. A New Orleans majdnem egy hónap után nyerhet egymás után két találkozót, amire akkor is jó esélyük van, ha Jrue Holiday még legalább két hétig harcképtelen lesz. A Wolves egy vereséggel újabb negatív rekordot állítana be, hiszen ez lenne sorozatban a tizedik vereségük hazai pályán – örömteli számukra viszont, hogy Nikola Pekovics 31 mérkőzés után visszatért és 14 pontot tudott szerezni szerdán. Azonban Anthony Davisre ő sem megoldás jelenleg és bár keveset passzol a NOP, Evansék nagyon agresszíven támadják a gyűrűt, ez ellen sincs igazán opciójuk védőoldalon. Nem hibázhatnak ma a vendégek, négy meccsre vannak a nyugati 8. helytől, Minnesotában kötelező a győzelem.

San Antonio Spurs – Los Angeles Lakers 02:30

Kobe Bryant újabb komoly sérülése miatt hangos Los Angeles, a sztár nélkül a Lakers 90 pontot sem átlagol az utóbbi időben – vele viszont nyerni tudtak San Antonióban még december 12-én. A címvédő ugyan akadozva, de Leonard visszatérése után megindult felfelé, tegnap viszont óriási kijózanító pofont kaptak Chicagóban, így ma kötelező a győzelem. Most zsinórban hat találkozót játszanak otthon, és ha akarnak még valamit az alapszakaszban, ezeken nem hibázhatnak – szerencséjükre a Lakers nem szokott túl nagy ellenállást kifejteni, idegenben átlagosan 108 pontot kapnak az arany-lilák. A texasiaknak meg kell találniuk a ritmust támadásban, tegnap rengeteg hibával játszottak, Popovich még fél órát sem játszatta sztárjait. Az önbizalom és a jó forma különösen Parkerre és Ginobilire fér rá, előbbi 10 pontot átlagol 42%-kal visszatérése óta, az argentin pedig egészen botrányos meccsen van túl – a Lakers ellen egy magabiztos győzelem sokat lendíthetne rajtuk.

Denver Nuggets – Boston Celtics 03:00

A Denver egész szezonja az iszonyatos hullámzásról szól, alig egy héttel azután, hogy az idény leghosszabb győzelmi szériáját produkálták, már arról kell beszélnünk, hogy zsinórban négy vereség után próbálják megállítani a zuhanást. A Boston tegnap Turner kissé szerencsés triplájával fontos győzelmet aratott Portlandben, amivel 24 vesztes találkozó után tudtak nyerni Nyugaton – ezt a számot ma rögtön megtoldhatják még eggyel. A hazaiaknál nem fog pályára lépni Faried, nélküle pedig megint üres lesz a festék védekezésben – ezen a visszatérő Gallinari nem fog segíteni. A Celticsnél tegnap bekerült a kezdőbe Brandon Bass, aki Sullingerrel párban jól is működött, Faried hiányában nekik kell dominálni ma este, a Nuggets ezt a periméteren pótolhatja a Lawson-Afflalo-Nelson-Foye rotációval.

Phoenix Suns – Houston Rockets 03:00

A Suns háromhátvédes rendszere tökéletesen működik, ennek köszönhetően zsinórban hét mérkőzést nyertek hazai pályán – nagy kérdés, hogy a Rockets mit kezd ellenük. Beverley kifejezetten jó védő, James Harden sem úgy áll hozzá, mint tavaly, ugyanakkor a Phoenix 107,5 pontot átlagol, amivel a liga legjobbjai között van. Fontos tényező még az eladott labdák száma, a Suns majdnem húsz pontot szerez ebből meccsenként, ami nem túl jó hír a több, mint 17-szer labdát veszítő Houstonnak – decemberben 24 alkalommal adták el a játékszert a texasiak Bledsoe-ék ellen. A Rockets védekezése rendkívül ingadozó, néha nagyon agresszív, néha szinte nem is létezik, kérdés, hogy ma melyik arcukat mutatják. Az biztos, hogy Howardnak dominálnia kell belül, bár a Morris-Len duó egyre hatékonyabban játszik, itt érvényesíteniük kell a vendégeknek a fizikai fölényüket.

Golden State Warriors – Sacramento Kings 04:30

A Warriors vezeti a ligát dobószázalékban, az ellenfelek dobószázalékában, triplaszázalékban, pontátlagban, gólpassz-átlagban, illetve pontkülönbségben is – a mai találkozóval érik el a szezon felét és a jelenlegi tempóban 70 győzelemmel zárnák az alapszakaszt. Steve Kerr igyekszik frissen tartani játékosait, bő rotációt alkalmaz és nem játszatja túl sztárjait, ma is erre lehet számítani tőle. A Kings elég mélyen van, gyenge védekezésük nem valószínű, hogy lassítani tudja Curry-éket, zsinórban öt vereségnél járnak és úgy néz ki, hogy mentálisan nem tudnak kijönni a gödörből – Cousinsnál újra jelentkeznek a faultgondok, fegyelmezettségi problémák jellemzik a gárdát. A centernek ráadásul Boguttal nehéz dolga is lesz, de a Gay-Collison pároson is váltogathatja a jó védőket Kerr, miközben az ő fegyvereire nincs opciója a Kingsnek. Hazai pályán egyébként is félelmetes a GSW, 19-1-re (!) állnak az Oracle-ben, valószínűtlen, hogy pont a Sacramento tudjon itt nyerni.

A meccsekhez élőképes linkeket itt találtok!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus