Már nyolcnál jár a megállíthatatlan Houston

132 pontot, 22 triplát dobott a Rockets - a Jazz lesimázta az OKC-t - sztárjai nélkül bukott a Cavs - nem hibázott a Spurs és a Clippers.

Zsinórban nyolcadik győzelmét jegyezte a Houston az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, az elképesztő támadójátékot bemutató Hardenék ezúttal a Sacramentót tömték ki. Három sztárja nélkül simán kikapott Memphisben a Cleveland, nem hibázott a Spurs, a Clippers és a Raptors, az OKC viszont húszpontos zakóba szaladt bele a Jazz otthonában – nem szakadt meg a Lakers és a Pacers negatív szériája, John Wall pedig sikerre vezette a Washingtont a Hornets ellen.

Visszajátszás c. videós rovaatunk ide kattintva elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Philadelphia 76ers – Toronto Raptors 114-123

Nem hibázott a Raptors. A liga leghatékonyabb támadójátéka ezúttal is győzelmet ért, bár az első másfél negyedben még úgy nézett ki, hogy nem lesz ez ilyen egyszerű – ekkor még a Sixers vezetett, védekezésben nem álltak a helyzet magaslatán Lowry-ék. A nagyszünet előtt egy futással azonban már átvették a vezetést a vendégek, a harmadik játékrészben közelítette a különbség a húsz pontot, így bár a záró etap végén megint kiengedtek, ez belefért – a 31 pontos DeRozan vezérletével hozták a kötelezőt. A gárda az utóbbi 11 találkozójából 10. győzelmét aratta és fél meccsre megközelítette a Clevelandet.

Támadásban parádézott a Philly. Elöl minden remekül működött a hazaiaknál, pedig kikerült a kezdőből Ilyasova és az Embiid-Okafor magasember-párossal nyitották a meccset – előbbinek nem igazán jutott dobás, de így is kivette a részét a játékból. Összességében 50%-kal dobtak mezőnyből, kiosztottak 29 gólpasszt és az utolsó negyedben bevertek negyven pontot, de ez is kevésnek bizonyult a Raptors gépezetével szemben, hiszen DeRozanék dolgát nem tudták megnehezíteni sem – sorozatban két győzelem után ismét vereséget szenvedtek.

A 76ers legjobb dobói: Covington 26/9, Okafor 17, Rodriguez 16/6, Henderson 16/6
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 31, Lowry 20/15, Valanciunas 17

Washington Wizards – Charlotte Hornets 109-106

John Wall elöl-hátul. A Wizards irányítója végig remekelt, 25 ponttal és tíz gólpasszal vezette csapata támadásait, védekezésben pedig hét labdaszerzést mutatott be – utóbbival a franchise örökranglistájának élére ugrott, óriási szerepe volt a fővárosiak sikerében. A második félidőben aztán már felnőtt mellé Bradley Beal is, így a harmadik negyedet tizenöt ponttal megnyerte a Washington és átvette a vezetést – a hajrában ugyan ismét egylabdás meccs lett belőle, de nem tudott már hosszabbításra menteni a Hornets. Wallnak köszönhetően 20-5-re nyert a leindításból szerzett pontokat tekintve a hazai alakulat és 56-28-ra győzött a festékből, ezt pedig teljesen nem tudta ellensúlyozni triplákkal a Charlotte, így Scott Brooks csapata 10-14-re javította mérlegét.

Nem akarta a washingtoni gyűrű. Az első félidőben jól játszott a Hornets, vezetett is tíz ponttal, a Walker-Batum-Zeller trió remekül működött, de a francia eléggé elveszett (14 pont, majd mindössze hat) a fordulást követően és főleg a védekezéssel akadtak gondok. A végén viszont egy labdaszerzés és Wall kihagyott büntetője után maradt még esély egyenlíteni, de előbb Batum hármasa jött le, majd Walkeré táncolta körbe a gyűrűt, hogy végül leszédüljön – ez volt az utolsó szó, sorozatban harmadszor maradt alul és 0-3-ra áll idegenbeli túráján a gárda.

A Wizards legjobb dobói: Wall 25, Beal 20/9, Gortat 16
A Hornets legjobb dobói: Batum 20/9, Zeller 18, Walker 17/9

Orlando Magic – Los Angeles Clippers 108-113

Austin Rivers, a nyerőember. Mbah a Moute nem léphetett pályára egy sérülés miatt, így az agyrázkódásból visszatérő hátvéd a kezdőben kapott helyet, de felülmúlta a várakozásokat: 25 pontjával csapata legjobb dobójaként zárt, elsüllyesztett 7/10 triplát, közte egy clutch dobással a hajrában. A második félidőben nagy szükség volt rá, ugyanis a hackeléssel eléggé elvette a Clippers lendületét a Magic és a záró etapot egálról kezdték a felek, de Rivers jókor tolta meg a vendégek szekerét, a dupla-duplázó Paul labdáiból pedig rajta kívül Griffin is élt, úgyhogy végül hozta a találkozót a gárda.

Jól játszott a Magic. A back-to-back ellenére ismét remek támadójátékot mutatott be az Orlando, ugyan most kevesebb lábon állt, de Aaron Gordon 33 pontos (13/21 mezőnyből, 4/8 tripla) estéje ezt ellensúlyozta. A harmadik negyed végén védekezésben elkezdték hackelni Jordant és bár a center 12/18 büntetővel zárt, ezzel elvesztette lendületét a Clippers – a túloldalon Jeff Green három triplát is berámolt és kiegyenlítettek a hazaiak. A végén azonban éppen a büntetőzés ütött vissza, hiszen egyrészt 17-tel kevesebbet harcoltak ki Ibakáék, másrészt abból is elrontottak tízet – ahogy Rivers újra „berúgta” a Clipperst, úgy maradtak le a hazaiak. A vége ezúttal vereség lett, szombat hajnalban otthon, a Nets ellen javíthat Frank Vogel együttese.

A Magic legjobb dobói: Gordon 33/12, Fournier 24/6, Green 19/12
A Clippers legjobb dobói: Rivers 25/21, Griffin 23, Jordan 22

Miami Heat – Indiana Pacers 95-89

Whiteside-ra nem volt ellenszer. A Heat centere dominált a palánk alatt, 26 pontos, 22 lepattanós dupla-duplát gyártott, vezérletével 58-38-ra nyerte a lecsorgók csatáját a hazai alakulat és uralta a festéket – elöl-hátul megkerülhetetlen tornyot jelentett. A rá épülő védekezés és harcos játék végül győzelmet ért, az utolsó negyedben mindössze tíz ponton tartották a Pacerst, így bár Dragic ezúttal eléggé eltűnt, a kispadról beszálló két Johnson (Tyler és James) elég tűzerőt jelentett ahhoz, hogy hozza a meccset Erik Spoelstra csapata.

Túl sokat hibázott a Pacers. Az Ellist és Stuckey-t nélkülöző vendégek végig szenvedtek Whiteside-dal, de Paul George vezetésével így is partiban voltak egészen a végéig, mert védekezésben ők is elvégezték a feladatukat – a záró etapban azonban teljesen elfogyott az erejük. Az 5/18-as mezőnymutató és a hét percig tartó pontcsend nem fért bele, a végén három egyenlítőnek szánt triplakísérletet is elrontottak Turnerék, mielőtt Josh Richardson egy zsákolással lezárta a meccset –ezzel nem tört meg a széria, sorozatban negyedszer is kikapott ebben a csarnokban az Indiana.

A Heat legjobb dobói: Whiteside 26, T. Johnson 15/3, J. Johnson 15/3
A Pacers legjobb dobói: George 22/12, Miles 15/9, Turner 11

Brooklyn Nets – Los Angeles Lakers 107-97

Megtorpant a Lakers. Most már minden alapember játszik, de egyelőre nem találja a kiutat a mély gödörből a gárda – Luke Walton szerint dolgoznak az ügyön, de nem tudja, hogy mikor kapják el ismét a fonalat. A második negyedben volt egy gyengébb időszakuk, de ezt a harmadikban feledtették és a záró etapban vezettek is egy ponttal, ám mintha falnak ütköztek volna bő hat perccel a vége előtt: innentől nem szereztek mezőnykosarat, sőt, összesen két büntetőt (!) tudtak hozzátenni. Ugyan elöl a Nets sem brillírozott, de egy ekkora áramszünetet minden NBA-csapat megbüntet, a hazaiaknál ráadásul Bogdanovic, Kilpatrick és Lopez is ponterősen kosarazott, így természetesen kihasználták a lehetőséget és behúzták a meccset – a csapatszinten 11 gólpasszt jegyző Los Angeles sorozatban nyolcadik vereségét jegyezte.

Ezt kellene többször. Ugyan támadásban is inkább csak a csapásszám, mint a hatékonyság magas a Netsnél, a fő gondjuk, hogy védekezésben sokszor tehetetlenek – ezúttal azonban ebben léptek előre óriásit. Ugyan Jeremy Lin megint hiányzott, a 18 lepattanót behúzó Booker, valamint a padról beszálló Harris is nagyon aktív volt hátul és a negyedik negyedben működött a gépezet – odaértek minden dobásra, jól védték a festéket és koncentráltak voltak. Persze kellett ehhez a Lakers impotens játéka is, de Kenny Atkinson így is elégedetten beszélt csapata teljesítményéről, főleg hogy ezzel behúzták idei hetedik győzelmüket.

A Nets legjobb dobói: Bogdanovic 23/9, Kilpatrick 22/9, Lopez 20/3
A Lakers legjobb dobói: Williams 16, Young 14/9, Mozgov 12, Clarkson 12

Memphis Grizzlies – Cleveland Cavaliers 93-85

Ez a Cavs „B” volt. James, Irving és Love hiányában a Liggins-Smith-Dunleavy-Frye-Thompson ötössel kezdett a Cleveland és sokat elárul a játékról, hogy James Jones, valamint Kay Felder volt a két legjobb dobó. Az első három negyed alatt 53 pontot szerzett a vendégcsapat és csak akkor kozmetikázott az eredményen, amikor már a memphisi kezdők is pihentek – erre persze lehetett számítani, Tyronn Lue feláldozta a meccset a pihenés oltárán. A Cavs így is vezeti Keletet és vasárnap hajnalban a Lakerst fogadja.

Könnyen hozott kötelező. A várakozásoknak megfelelően kézben tartotta a meccset a Memphis, már az első negyedet tizenkét ponttal nyerte a gárda, majd bár a másodikban nem nőtt tovább az előny, a fordulás után lerendezték a dolgokat Gasolék. A center 3/3 triplát rámolt be, a padról Daniels jutott el húsz egységig és végül csak Tony Allen kapott harminc percnél többet – a Grizzlies így 2-1-gyel hozta le a Warriors-Cavs-Cavs szériáját. Szombat hajnalban a Sacramento érkezik Memphisbe, így a gárda korábbi vezetőedzőjét, Dave Joergert látja vendégül.

A Grizzlies legjobb dobói: Daniels 20/12, Gasol 17/9, Allen 16
A Cavaliers legjobb dobói: Jones 15/9, Felder 14/6, Dunleavy 11/6

Houston Rockets – Sacramento Kings 132-98

Tombolt a Houston. Már az első percekben megadta a találkozó alaphangját a hazai csapat és az első negyedet 36-25-re nyerte – rendkívül hatékony, ellenállhatatlan támadójátékot mutatott be D’Antoni együttese. James Harden összesen hét dobást vállalt, de tripla-duplázott (29 perc, 15 pont, 11 pattanó, 14 gólpassz) és a gárda egészen félelmetes, 58,8%-os hatékonysággal dolgozott mezőnyből – bevertek 22 triplát 52,4%-kal és kereken negyven gólpasszt osztottak ki. A harmadik negyedben már a negyven pontot közelítette a különbség, itt pihenőt kaptak a kezdők, a texasi alakulat pedig tükörsimán hozta sorozatban nyolcadik győzelmét – jelenleg a Clippersszel holtversenyben harmadik Nyugaton és csak három meccsre van a Warriorstól.

Hiányzó kulcsemberek. Rudy Gay és Ben McLemore sérülés miatt hiányzott és Joerger úgy döntött, hogy pihenőt ad DeMarcus Cousinsnak, így nem lehetett túl sok győzelmi reménye a vendégcsapatnak. Nem is volt esélyük egy pillanatig sem, végig asszisztáltak a Rockets előadásához és talán a vártnál is nagyobb pofonnal hagyták el a játékteret – szombat hajnalban Memphisbe látogatnak, ott sem számíthatnak sok jóra.

A Rockets legjobb dobói: Anderson 22/12, Dekker 19/6, Ariza 17/15
A Kings legjobb dobói: Temple 20/15, Tolliver 12/3, Cauley-Stein 11

Dallas Mavericks – Detroit Pistons 85-95

Kiizzadta a győzelmet a Pistons. Néhány nappal azután, hogy kikapott a keleti leggyengébb csapattól, kis híján elbukott a nyugati sereghajtó ellen is Van Gundy együttese. Andre Drummond összesen három mezőnykísérlettel zárt, mégis neki köszönhették a vendégek, hogy partiban maradtak, mert lehúzott 17 lepattanót, ezen a téren pedig az első félidőben 29-9-re, összességében 50-30-ra nyert a Detroit. A harmadik negyed végén sikerült meglógnia a gárdának, egy 27-5-ös etappal átvették a vezetést, itt megkeményítették a védekezést és elvették a Mavs helyzeteit, ez pedig elégnek bizonyult a győzelemhez – innen már megtartották előnyüket Jacksonék.

Matthews betlije nem fért bele. A 18,9 pontot átlagoló, az elmúlt három meccs mindegyikén legalább 25 egységig jutó és parádésan triplázó hátvéd ma nem találta a dobását, négy pontjával negatív szezoncsúcsot döntött, ezt pedig nem bírta el a Mavs – főleg, hogy Deron Williams is csak 3/13-at hajított mezőnyből. Az utóbbi találkozókon jól működő gépezetbe így komoly porszem került és Salah Mejri sérülése után egyre inkább szétesett a játék – a harmadik negyed végén bekövetkezett hullámvölgyet nem tudták kijavítani a hajrában.

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 19/3, Williams 16/3, Powell 9, Anderson 9/6
A Pistons legjobb dobói: Jackson 20/3, Leuer 19, Morris 12/6

Utah Jazz – Oklahoma City Thunder 109-89

Egy emberre figyeltek. Rudy Gobert, a Jazz centere elmondta, hogy nagyon figyeltek Westbrookra, folyamatosan űzték-hajtották, ráadásul elvették a passzsávjait is: a Thunder sztárja 7/25-ös mezőnnyel zárt, csak 5 gólpasszt adott, de erre jutott 5 eladott labda is. A helyére senki nem tudott fellépni, Kanternek ugyan sült a keze, de a kevésbé biztos kinti dobóknak már sok volt az ütemtelen támadójáték, a 6/19-es triplamutató és a 14 kiosztott gólpassz sem adja vissza hűen, mennyire szétszedték az OKC előrejátékát. Victor Oladipo nagyon kellene ebbe a csapatba, hogy tehermentesítse Westbrookot, de egyelőre sérült, így a gárda visszacsúszott a nyugati 7. helyre.

És ez még mindig nem a teljes keret. Rodney Hood három meccs kihagyás után fantasztikusan tért vissza, a pontok mellett nagyon nagy részt vállalt Westbrook lelassításából, ráadásul az erőcsatár Derrick Favors is játékra jelentkezett, bár ő még csak 13 percet vállalt. A kezdőirányító George Hill még mindig lábadozik, de nélküle is parádézott a Jazz védekezése: a periméterről már beszéltünk, a palánk alatt pedig Rudy Gobert volt extra, az ellenfél edzője is kiemelte, hogy blokkjai mellett rengeteg dobás irányát változtatta meg, teljesen kizökkentve ezzel játékosait. A Jazz tehát továbbra is nagyon stabil, mindez azt eredményezi, hogy megelőzték az OKC-t és tovább emelkednek a táblázaton: már hatodikok nyugaton.

A Jazz legjobb dobói: Hood 25/15, Hayward 17, Mack 15/9.
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 27/6, Kanter 19, Adams 10.

San Antonio Spurs – Boston Celtics 108-101

Sokba került az első negyed. Isaiah Thomas negyedik meccsét volt kénytelen kiülni, a Celtics mérlege pedig 1-3-ra romlott ez idő alatt – annak örülhetnek, hogy a következő meccsen már elvileg visszatérhet a kezdőirányítójuk. Az első negyedben 9 pontos hátrányt szedett össze a Boston, amit nagyon nehezen tudtak ledolgozni, a harmadik negyedben sikerült feljönniük egy pontra. Ennyi volt azonban a mai mérkőzésben, a mélységét remekül kihasználó Spurs rálépett a gázra, amit a Boston nem tudott lekövetni. Avery Bradley próbált a sereg élére állni (25 pont, 10 pattanó, 6 gólpassz, 3 szerzett labda), de társa nemigen akadt, Horford is elveszett a gyűrű alatt. Kellene már egy kis sikerélmény, mert a kisebb hullámvölgy után egyetlen vereségre állnak a 9. helytől…

Nagyon mély a San Antonio. LaMarcus Aldridge kapott ma egy kis pihenőt, a helyén David Lee megfelelően játszott, de Pau Gasol dupla-duplája és DeWayne Dedmon jó teljesítménye is jelzi, hogy nem volt komolyabb gondja így sem a palánk alatt Popovich-éknak. Kawhi Leonard szokásos jó játéka mellett érdemes kiemelni Tony Parkert, aki az első és utolsó negyedben is igazi szívszaggató kosarakkal demoralizálta az ellenfelet, no meg a kispadot, ahonnan hárman értek el legalább 10 pontot. A különbség talán kicsinek tűnhet, de a 33 gólpassz jól jelzi, hogy a Spurs gyakorlatilag akkor és úgy szerzett kosarat, amikor és ahogyan akart.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 26/3, Gasol 17/3, Parker 16.
A Celtics legjobb dobói: Bradley 25/9, Crowder 15/9, Horford 13/3.

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus