Megállíthatatlan a Philadelphia, tovább zárkózik a Jazz

A Philly 14, a Jazz 5 győzelemnél tart zsinórban - nyert a Toronto és az Indiana, kikapott a Boston - 130 pontot szórt a Memphis. 

Sorozatban tizennegyedik győzelmét is behúzta a Philadelphia az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, ezzel bebiztosította, hogy pályaelőnye lesz a rájátszás első körében - Nyugaton a Jazz a playoff-részvételét tette hivatalossá és egyetlen meccsre megközelítette a harmadik helyezett Portlandet. Nyert még a Pacers és a Raptors, kikapott viszont a Boston, a játéknap egyik meglepetését pedig a több szezoncsúcsot is megdöntő Memphis szolgáltatta. 

Visszajátszás: 9 perc alatt 22 pont, Klay Thompson kész a PO-ra

Charlotte Hornets - Indiana Pacers 117-123

Extra támadójátékkal nyert a Pacers. Elég hamar magához ragadta a kezdeményezést a vendégcsapat és már az első negyed derekán elkezdett nőni a távolság a felek között, a második játékrészben elkerülte ez a különbség a tíz pontot, majd bár a fordulás után rohamozott egyet a Hornets, a záró etap elején meglett a közte húsz és itt végleg eldőlt az összecsapás. A vendégek nagyon extra dobóformát fogtak ki, főleg az első félidőben parádéztak, amikor 70 pontot dobtak 67%-os mezőnymutatóval és 6/9 triplával, de a nagyszünetet követően is csak a távoli dobásaik estek vissza, egyébként ugyanúgy uralták a találkozót. Külön kiemelendő a kispadról 30 pontos karriercsúcsot hintő (13/21 mezőnyből, 8 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés) Domantas Sabonis teljesítménye, akit nagyon dicsért Nate McMillan is, de rajta kívül még a 27 pontos Victor Oladipót (12/15 mezőnyből, 3/4 tripla), valamint a csereként villogó Joseph-Robinson-Stephenson triót is érdemes megemlíteni - ezzel megvan az 50% feletti idegenbeli mérleg és szerda hajnalban szintén a Hornets ellen zárják az alapszakaszt. 

Monk Walkertől tanult. Kemba Walker ezúttal sem váltotta meg a világot, az így felszabaduló lehetőséggel viszont remekül élt a hazaiak újonca, Malik Monk: a hátvéd a legutóbbi 26 pontja után most 22-t szórt és kiosztott 5 gólpasszt, annak ellenére ő volt csapata legjobbja, hogy a kinti dobásai nem ültek. Ráadásul gyakorlatilag minden pontját elzárás-leválásból szerezte és ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy sokat nézte a kispadról Walker játékát, hogy ő hogyan bontja ezeket a szituációkat és a lehető legtöbbet próbált tanulni tőle - Steve Clifford szerint ez sikerült és nem csak magának, hanem a többieknek is rendszeresen ki tud alakítani ezekből dobóhelyzeteket. A győzelemhez viszont ez most kevés volt, ahhoz védekezni sem ártott volna...

A Hornets legjobb dobói: Monk 22/9, Williams 16/12, Hernangomez 14
A Pacers legjobb dobói: Sabonis 30, Oladipo 27/9, Bogdanovic 13, Joseph 13/6, Robinson 13/9

Philadelphia 76ers - Dallas Mavericks 109-97

A 14. is megvan. Sorozatban 14. győzelmét pipálta ki ezen az estén a Philadelphia, ezzel beálltotta a még Moses Malone-ék által felállított franchise-rekordot, ráadásul alig két évvel a 10-72-es alapszakasz után megszerezték az 50. sikerüket, amelyre a 2000-2001-es, nagydöntőig menetelő csapat óta nem volt náluk példa. Ezúttal sem kellett igazán megizzadniuk, Ben Simmons (16 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz, 4 labdaszerzés) vezetésével fokozatosan léptek meg ellenfelük elől, az első negyed után nyolc, a nagyszünetben 13 pont volt közte és bár a második félidőben egyszer veszélyes közelségbe zárkózott a Mavs, ezt az egy megingást leszámítva kézben tartották a találkozót a hazaiak. Az 50%-os mezőnymutató és a minimum 30 gólpassz megint összejött, ezúttal a 30% alatti kinti dobóteljesítmény is belefért és ezzel a sikerrel az elsőkörös pályaelőny már matematikailag is biztos, a harmadik hely megtartásához viszont valószínűleg nyerniük kell még Atlantában és a Milwaukee ellen is. 

Csak asszisztált a Mavs. Egyetlen igazán jó időszakuk volt a vendégeknek, a harmadik negyedben a 15 pontos különbséget egészen négy egységre csökkentették, de ezzel el is lőtték minden puskaporukat, a folytatásban már nem tudták megszorítani ellenfelüket. Harrison Barnes hiába jutott húsz pont fölé, 0/7-tel kezdett mezőnyből és 0/3-mal a büntetővonalról, végül csak 9/25 dobását értékesítette és igazából egyedül Dennis Smith Jr. (20 pont, 11 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk) játéka emelhető ki pozitívumként - ezzel a Dallas továbbra is "tartja a lépést" az Atlantával és övé a liga harmadik-negyedik legrosszabb mérlege. 

A 76ers legjobb dobói: Redick 18/6, Simmons 16, Covington 15/9, Belinelli 15
A Mavericks legjobb dobói: Barnes 21/6, Smith 20/3, Powell 13/6

Boston Celtics - Atlanta Hawks 106-112

Stevens eldobta a meccset. A negyedik negyedben 13 pontos előnyben volt a Celtics, de Brad Stevens itt kiültette Al Horfordot, Jayson Tatumot, Jaylen Brownt és Terry Roziert is amellett, hogy Kyrie Irving, Marcus Smart és Marcus Morris pályára sem tudott lépni, Gordon Haywarddal pedig természetesen már régóta nem is számolunk. A találkozó után azt nyilatkozta a tréner, hogy természetesen nyertek volna, ha a normál rotációval játszanak, de inkább a cseréknek akart lehetőséget adni, hogy felvegyék a ritmust a rájátszás előtt - ez nem igazán sikerült, 13 pontos előnyből néhány perc alatt hat ponttal kikaptak a liga egyik leggyengébb csapatától, igaz, a keleti második helyüket már régen bebiztosították. 

Taurean Prince élt az eséllyel. A bostoni cseresor megérkezése még nem jelentett automatikusan Hawks-győzelmet. de megvoltak azok a játékosok a vendégeknél, akik ki tudták használni az adódó lehetőséget - elsősorban Taurean Prince villogott, aki 33 pontot szórt 7/8 triplával, leszedett 8 lepattanót és kiosztott 5 gólpasszt is, kérdés nélkül ő volt a találkozó legjobbja. Rajta kívül is öten érték még el egyébként a tíz pontot a vendégeknél, 78-91 után futottak egy 9-0-s rohamot, majd még egy 14-5-öt és az utolsó percben több fontos játékot bemutatva behúzták a találkozót - ezzel kaptak egy pozitív töltetet, igaz, a győzelemnek még lehet ára a drafton...

A Celtics legjobb dobói: Tatum 19/3, Monroe 17, Horford 16/6
A Hawks legjobb dobói: Prince 33/21, Lee 14/6, Taylor 13

Memphis Grizzlies - Detroit Pistons 130-117

A 23 detroiti tripla is kevésnek bizonyult. Elképesztő dobófesztivált rendeztek a vendégek, akik 47 alkalommal emelték rá a labdát távolról, ebből pedig 23 be is esett a gyűrűbe -  ez franchise-rekordnak számít, de ez sem volt elég az ihletett napot kifogó Memphisszel szemben. Pedig Andre Drummond 41 játékpercéből is az látszik, hogy szeretett volna nyerni a Pistons, de egyszerűen nem tudták tartani a lépést, az első negyedet nyolc, a harmadikat hat ponttal veszítették el, Stan Van Gundy pedig nem igazán értette, hogy mi történt a védekezésükkel - úgy fogalmazott, hogy majdnem a legrosszabbul támadó csapat volt az ellenfelük, mégis minden negyedben kaptak legalább harminc pontot, szörnyű dolgokat csináltak. Tétje persze nem volt már a találkozónak számukra sem, most fogadják a Torontót, aztán Chicagóban zárják a balul sikerült szezonjukat. 

Szépen búcsúzott a Grizzlies. Ezzel a találkozóval intett búcsút közönségének a Memphis ebben a szezonban, már csak két idegenbeli összecsapás van hátra az együttes számára - szépen köszönték meg szurkolóiknak, hogy kitartottak mellettük ebben a viszontagságos idényben. A gárda ezen az estén szezoncsúcsot döntött a dobott pontokat (130), a mezőnyszázalékot (57,8%), a bedobott hármasokat (16) és a kiosztott gólpasszokat (36) tekintve is, Marc Gasol (20 pont, 9 lepattanó, 9 gólpassz), Dillon Brooks (22 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz), MarShon Brooks (25 pont, 4/6 tripla) és Kobi Simmons (20 pont, 7 gólpassz, 4/7 tripla) is extra egyéni teljesítményt nyújtott, JB Bickerstaff szerint pedig ez az este volt a jutalom mindenki számára az elmúlt hónapokért. 

A Grizzlies legjobb dobói: M. Brooks 25/12, D. Brooks 22/3, Gasol 20/9, Simmons 20/12
A Pistons legjobb dobói: Tolliver 19/12, Kennard 18/12, Ellenson 17/12

Toronto Raptors - Orlando Magic 112-101

DeRozan és Valanciunas pihenőt kapott. Két kulcsemberét is pihentette a rájátszásra Dwane Casey, de nem igazán érezte ezt meg a Raptors, OG Anunoby 21 pontos karriercsúcsot szórt kezdőként, CJ Miles 22 ponttal jelentkezett a kispadról, csapatszinten 50%-kal céloztak és bevertek 17/40 triplát, Kyle Lowry visszafogottabb (11 pont, 7 gólpassz) teljesítménye sem számított. A tizenegy ponttal megnyert első negyed után végig kontrollálták a dolgokat, sőt, később volt közte húsz is, így sima győzelmet arattak és már bejelentették, hogy a következő találkozójukon is pihentetni fognak, majd csak az alapszakasz utolsó meccsén állnak fel ismét teljes kerettel.

Nem irigyeljük Vogelt. Teljesen reménytelen a csapata, már jó ideje a tankolás lehet az egyetlen cél, G-ligás, az NBA-ben teljesen tapasztalatlan játékosokat kell foglalkoztatnia, majd a meccsek utáni interjúk során elő kell állnia valamivel - most éppen azt találta mondani, hogy sajnos nem védték elég jól a triplavonalat, de az újonc Khem Birch nagyon jól játszott. Ugyan visszatért a kezdőbe Vucsevics és Gordon, de ez sem számított, az Orlando ezen az estén is csak "az ellenfél" volt, ennél több köze nem volt a találkozóhoz - annyi pozitívumot elmondhatnak, hogy négy hónap kihagyás után visszatért hozzájuk Terrence Ross és problémamentesen lejátszott tíz percet. 

A Raptors legjobb dobói: Miles 22/15, Anunoby 21/15, Ibaka 13/3, Powell 13/9
A Magic legjobb dobói: Gordon 16/6, Hezonja 14/9, Birch 12

Los Angeles Lakers - Utah Jazz 97-112

Megvan a playoff. Nagy dolog a Jazz számára, hogy a nyári átalakulás után ilyen alapszakaszt tudott futni és bár még két meccs hátra van, az iszonyatosan szoros nyugati harcban be tudta biztosítani a rájátszásban való részvételét - ezzel a sikerrel már matematikailag is eldőlt, hogy ott lesz a gárda az utószezonban. Nem is forgott veszélyben a sorozatban ötödik győzelem, a kilenc ponttal megnyert első negyed után a másodikban ugyan jött egy kisebb hullámvölgy, de a harmadikban eldöntötték a találkozót, a záró etapot már tizenöt pontos előnnyel kezdhették meg. Rudy Gobert és Ricky Rubio sem villogott egyébként, de most ez is belefért, szenzációsan játszott viszont Donovan Mitchell (28 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz) és Joe Ingles (22 pont, 4 lepattanó, 10 gólpassz) is, ez a páros intézte a támadójátékot, így a nem teljesen egészséges Rubiónak nem is nagyon kellett játszania, a többit pedig megoldották a csapatvédekezéssel. Ezzel a sikerrel egy meccsre növelték előnyüket a Pelicans-Spurs-Thunder trió előtt és egyetlen meccsre megközelítették a Portlandet - most fogadják a Warriorst, aztán lehet, hogy a harmadik helyről döntő derbit vívnak a Blazers otthonában. 

Elfogyott a Lakers. Ball, Ingram, Kuzma és Thomas nélkül volt kénytelen kiállni a hazai csapat, így pedig a támadójáték egyszerűen nem lehetett elég a sikerhez, hiába dobott 25 pontot Josh Hart és 22-t Tyler Ennis. Csapatszinten 40% alatt maradtak mezőnyből és főleg az 5/25 tripla beszédes, nem tudtak mit kezdeni a Jazz védekezésével, így utoljára a második negyedben tudtak közel lenni ellenfelükhoz, ezt követően eldöntötte a találkozót a vendégcsapat. A sérülések miatt azért eléggé belassult így az alapszakasz végére a Los Angeles és a hátralévő két találkozó sem tűnik könnyűnek, mert most fogadja a Houstont, majd a városi rivális Clippers ellen int búcsút a szezonnak. 

A Lakers legjobb dobói: Hart 25/6, Ennis 22/3, Randle 17
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 28/9, Ingles 22/9, Crowder 18/12

Phoenix Suns - Golden State Warriors 100-117

Thompson bemelegített. Klay Thompson ezúttal egymaga tolta meg az elég régóta akadozó Warriors-gépezetet és az első negyedben egymaga verte meg a Phoenixet: 22 ponttal zárta ezt a 12 percet, ebből 19-et zsinórban szerzett. A hátvéd végül 34 egységig jutott a találkozó végére és úgy tűnik, hogy ő felkészült a playoffra, csapata pedig most a védekezésre is fordított némi figyelmet, így ezúttal nem érte kellemetlen meglepetés - a nagyszünetben 14, a harmadik negyed után pedig 19 ponttal vezetett a címvédő, nem adott sok esélyt ellenfelének. Kevin Durant most nem vállalta túl magát (17 pont, 9 gólpassz) és jobban eloszlottak a labdák, összesen hatan érték el a tízpontos határt, mezőnyből 50% felett tüzeltek és Thompsonnak köszönhetően a megfelelő kinti tűzerő is megvolt, így magabiztos győzelemmel hangoltak a Jazz elleni, az alapszakaszt számukra lezáró összecsapásra. 

Vége van már? Booker, Warren, Jackson, Payton, Chriss és Williams sem játszott a Sunsnál, sőt, a második félidőt a nem 100%-os Daniels is kiülte, ezzel a vereséggel pedig a gárda bebiztosította, hogy övé lesz a liga legrosszabb mérlege - 61-szer kapott ki a társaság és mivel a Memphis nyert, így ez a küzdelem is eldőlt. A Phoenix az utolsó 34 találkozójából 31-et elveszített és már csak egyetlen feladatot kell teljesítenie, ki kell kapnia Dallasban is, aztán lezárhatja ezt az idényt és készülhet a draftra. 

A Suns legjobb dobói: House Jr. 22/6, Len 16, Ulis 15/3
A Warriors legjobb dobói: Thompson 34/18, Durant 17/6, Green 14/6, Cook 14/6

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus