Megbotlott Indianában a Sixers, szétszedte a Denvert a Knicks

143 pontot dobott Miamiban a Boston, 141-et szórt a Lakers, egylabdás meccset  vívott a GSW és a Kings, megizzadt, de hozta a kötelezőt a Minnesota, javított a Jazz.

New York Knicks - Denver Nuggets 122-84

Jokics körül összeomlott a Denver. "Ma egy csapat volt a pályán. Mi nem voltunk ott" - összegezte a találkozót Nikola Jokics, a Nuggets vezére, miután rajta kívül gyakorlatilag értékelhetetlen teljesítményt nyújtott a címvédő. A vendégek minden negyedben, folyamatoan szakadtak le a Knickstől, egy pillanatig sem tudták felvenni a kesztyűt, érezhető volt rajtuk a fáradtság a keleti túra ötödik meccsén, és a szezonjuk talán legrosszabb meccsét játszották - az pedig biztos, hogy a 38 pontos vereség a legnagyobbjuk eddig idén. Jokics 31 pontig és 11 lepattanóig jutott 27 perc alatt, de Jamal Murray 9, Michael Porter Jr. 5 pontot tett hozzá, csapatszinten alig 40%-kal dobtak mezőnyből és 20% alatti hatékonysággal szenvedtek a gyűrűbe öt triplát, 20 gólpasszukra 19 eladott labda jutott, gyorsindításból 23-5-re (!) kaptak ki, teljességgel érvénytelen volt az, amit bemutattak. Jokics szerint nem volt meg bennük a kellő energia és agresszivitás, az utóbbi meccsek remek teljesítményei után most kipukkadtak, amit a New York nagyon hamar, és nagyon határozottan meg tudott büntetni. Most hazamehetnek, viszont három rangadót játszanak egymás után, amikre fel kell magukat szívni: jön a visszavágójuk a Sixers és Joel Embiid ellen, aztán fogadják a Milwaukee-t, majd elutaznak a közvetlen rivális OKC-hez - erős egy hét vár rájuk.

Jár a taps a Knicksnek. Tökéletesen használta ki a Nuggets tompaságát a New York, a hazaiak látványos játékkal, agresszív védekezéssel, nagy akarattal, szép megoldásokkal szolgálták ki a közönségüket és húzták be sorozatban ötödik győzelmüket is. OG Anunoby e zúttal 26 ponttal és 6 labdaszerzéssel (!) állt a társaság élére, de rajta kívül még öten dobtak 13-21 pont között, a játék minden elemében domináltak, a fizikális védekezésükkel pillanatok alatt felőrölték a fáradtabb Denvert, ezekből azonnal át tudtak rohanni ellenfelükön, és támadásban is megvolt az ötlet, megvolt a koncentráció a befejezésekhez. Az első negyedben már 10 pont feletti előnyt alakítottak ki, és onnantól nem is adták ennél alább, egy másodpercig sem forgott veszélyben a sikerük, önbizalomtól és energiától duzzadva játszották le a címvédőt. Ugyan a meccs után elhangzott, hogy ez egy "üzenetértékű" győzelem, de Julius Randle azonnal cáfolta ezt: szerinte ez az alapszakasz, eltérő helyzetben, eltérő pontokon találkoznak egymással a csapatok, örül a sikernek, de túl sokat azért ne lássunk bele.

A Knicks legjobb dobói: Anunoby 26/9, Brunson 21/3, Grimes 19/6
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 31/6, Gordon 12, Murray 9/3

 

Indiana Pacers – Philadelphia 76ers 134–122

Csapatként volt jobb a Pacers. Sorozatban hat sikerrel a háta mögött látogatott Indianapolisba a Philadelphia, ráadásul az elmúlt időszakban oly mértékben jó formát mutat a csapat centere Joel Embiid, hogy kis túlzással akár már ez is garancia lehetett volna a sikerre. Ezzel szemben a Pacers az előző három meccsét elbukta, legjobbja Tyrese Haliburton pedig ezúttal sem léphetett pályára, és Pascal Siakam sem tapasztalhatta még meg, hogy milyen érzés győzni ennek az egyletnek a mezében. Nos, mint tudjuk a papírforma arra való, hogy borítsák azt, így a hazaiak rendesen bekezdtek, a feldobás pillanatától uralták az összecsapást, a Philly egyetlen másodperc erejéig sem vezetett, s mind a dobásmutatókat (57%-48%), mind pedig a lepattanócsatát tekintve (55-31) Rick Carlise alakulata volt a domináns. Siakam (26 pont, 13 lepattanó, 10 gólpassz) olyannyira akarta ezt a sikert, hogy meg sem állt a tripla-dupláig, ráadásul mellette Myles Turner (20 pont, 9 lepattanó) és Andrew Nembhard (19 pont, 8 gólpassz) is remekelt, sőt a meccs egészét tekintve hét olyan Pacers játékos is volt, aki eljutott legalább tizenhárom dobott pontig, ez pedig végül magabiztos győzelmet eredményezett.

Nem nőttek fel Embiid mellé a társak. A regnáló MVP egészen elképesztő formát mutat, legutóbbi meccsén meg sem állt hetven pontig és összességében ezen a mérkőzésen sem lehetett rá panasz, mivel 31 ponttal és 7 lepattanóval csapata legjobbjaként teljesített. Mellette Tyrese Maxey (22 pont) is szórta a kosarakat, bár ehhez 7/17-es mezőnymutató kellett. Ellenben kettőjükön kívül a többiek kissé haloványabban muzsikáltak, így egyénileg nem tudták felvenni a harcot a Pacers játékosaival. Az Indiana ezúttal szinte mindenben felülmúlta az ellenfelét, minek eredményeképpen megszakadt a 76ers hatmeccses győzelmi sorozata.

A Pacers legjobb dobói: Siakam 26/3, Turner 20/9, Nembhard 19/3
A 76ers legjobb dobói: Embiid 31/6, Maxey 22/3, Council IV. 11/3, Martin 11

 

Golden State Warriors - Sacramento Kings 133-134

A Kingsé lett a végjáték. Sorozatban harmadszor döntött egyetlen dobás a két csapat meccsén, novemberben előbb a GSW nyert 102-101-re, majd a Kings 124-123-ra, most pedig ismét a Sacto bizonyult jobbnak egyetlen egységgel. A meccs végig szorosan alakult, mindkét csapatnak voltak jobb időszakai, futásai, amikor kicsit meg tudott lógni, de nagy különbség nem alakult ki, és általában azonnal jött is a válasz a túloldalról. A hajrához is kiélezett állással, Kings-vezetéssel érkeztünk meg, Harrison Barnes és Steph Curry dobópárbaját láthattuk, majd a Sacto két hibáját Jonathan Kuminga egymás után két zsákolással büntette, így 45 másodperccel az órán 133-132-re megfordította a helyzetet a Golden State. A Kings azonban két elrontott dobása után is vissza tudta szedni a támadópattanót, harmadik próbálkozásra pedig Domantas Sabonis bezsákolta a győztesnek bizonyuló duplát - az időkérés után ugyanis Barnes blokkolta Kuminga újabb kísérletét, a védőpattanót megszerezték a vendégek, majd ugyan Kevin Huerter mindkét büntetőjét kihagyta, de a Warriors az utolsó támadásából dobásig sem (!) jutott el, a vége az lett, hogy De'Aaron Fox elvette a labdát Currytől. Így szenzációs meccsen aratott fontos idegenbeli győzelmet a Kings, és a gyengébb időszakot követően sorozatban másodszor tudott nyerni.

Három húzóember is volt a Kingsnél. A vendégeknél Harrison Barnes elképesztően jó meccset játszott, 39 pontot dobott 14/24-es mezőnyözéssel és 7/12 triplával, rendkívül agresszívnek bizonyult korábbi csapatának otthonában, és sokat vállalt magára támadásban. Mellette Fox (29 pont, 9/16 mezőnyből) is nagyon érezte, hogy mikor kell előlépnie és mikor háttérbe húzódnia, Sabonis (18 pont, 8 lepattanó, 13 gólpassz, 8/11 mezőnyből) pedig tökéletesen fogta össze a csapatot és fűzte egybe a játékot - ez a trió szenzációs teljesítményt nyújtott, és ahogy az előző bekezdésben utaltunk rá, mindhárman hozzátettek egy-egy győztesnek titulálható játékot is a legvégén. A Kings így 53%-os mezőnymutatóval, 33 gólpasszal és 22 (!) bedobott triplával zárta az estét, támadásban abszolút extrát nyújtott az együttes, és nemes egyszerűséggel túldobta az egyébként szintén jól játszó GSW-t. A hazaiak a back-to-back második felén is jól mozogtak, nem tűntek igazán fáradtnak, Curry (33 pont, 6/14 tripla) és Kuminga (31 pont, 12/19 mezőnyből) volt a két pontfelelős, de Wiggins, Thompson, Saric és a 11 gólpasszt kiosztó Draymond Green is hozzátett, 56%-kal mezőnyöztek, 30 gólpasszig és 19 tripláig jutottak, nem lehetett rájuk panasz. Egyszerűen az egylabdás végjátékban most nem ők csinálták meg a legfontosabb játékot, hanem a Kings, ennyi döntött ellenük - a kényszerszünetük után a játékuk eddig nem rossz, ha így folytatják, még megmenthetik a szezonjukat.

A Warriors legjobb dobói: Curry 33/18, Kuminga 31/6, Wiggins 17/6
A Kings legjobb dobói: Barnes 39/21, Fox 29/9, Sabonis 18/6

 

Miami Heat - Boston Celtics 110-143

Nem volt kérdés. Sorozatban ötödik vereségét szenvedte el az amúgy is back-to-backet érkező Heat, a Boston könnyedén igazolta a papírformát (2019 óta nem volt ennyire underdog hazai pályán a gárda a fogadóirodák szerint, mint most) és földbe döngölte a riválisát. A vendégek már az első negyedben jelezték, hogy nem lötyögni érkeztek, 42 pontot dobtak és azonnal meg is tudtak lógni, a kiütést pedig a nagyszünet után nyomatékosították, amikor állva hagyták a floridaiakat - fokozatosan nőtt a különbség, és gond nélkül lett közte 30-34 egység. Egyéni extra ehhez nem is kellett, sőt végül csak Jayson Tatum (26-8-4) érte el a 30 játékpercet, erőlködés  nélkül, lazán, jó játékkal demonstrálták az erejüket. A Miami oldalán senki nem játszott jól, Tyler Herrónak és Jimmy Butlernek voltak villanásai, de a hetek óta pocsék támadójáték ezúttal sem állt a helyzet magaslatán, amit most az atomjaira hulló védekezés is tetézett, hiszen 22 triplát kaptak a könyörtelen Celticstől. Terry Rozier a legutóbbi halovány bemutatkozás után most már a kezdőben kapott helyet Herro mellett, de ezúttal sem játszott jól, 7 pontig jutott 3/10 dobással és 3 gólpasszal, egyelőre még nincs meg a helye a rendszerben. A Heat az  utóbbi mérkőzések mellé be tudta illeszteni ezt is abból a szempontból, hogy a szezonja három legnagyobb vereségét ebben a két hétben szenvedte el, a ligaelső pozícióját megerősítő, 64%-kal (!) dobó és a lepattnaózást 47-31-re megnyerő Boston azonban mégsem lehet teljesen elégedett, ugyanis a 21 perc alatt 19 pontot dobó, komoly matchup-gondokat okozó Kristaps Porzingis megsérült, kiment a bokája, és az eset után már nem tudott visszatérni a parkettre - egyelőre nem tudni, hogy pontosan mekkora a baj.

A Heat legjobb dobói: Adebayo 19, Herro 19/15, Butler 17/6
A Celtics legjobb dobói: Tatum 26/9, Porzingis 19/9, Brown 18/12

 

Los Angeles Lakers - Chicago Bulls 141-132

Lesimázta a Lakers. A második negyedben állva hagyta ellenfelét a Los Angeles és onnantól magabiztosan menedzselte a kétszámjegyű előnyét, ami helyenként 24 pontra is rúgott, és veszélyes közelségbe a második félidő során egyszer sem engedte már vissza a Chicagót. A vendégek csak a hajrában tudtak "rágyorsítani" ellenfelükre, amivel annyit értek el, hogy a Lakers kezdői nem kaphattak pihenőt, hanem végig fent kellett lenniük, de érdemi veszélyt nem tudtak jelenteni a vendéglátóra. Ennek oka a Los Angeles egészen elképesztő dobóformája volt: Darvin Ham alakulata a 141 dobott ponttal és a három negyed alatt összehozott 112 egységgel is szezoncsúcsot döntött, és végül 60,9%-os mezőnymutatóval zártak, valamint 20/31 (64,5%) triplát bombáztak be, döbbenetes hatékonysággal dolgoztak. Védekezésben ugyan elég szellősek voltak, de ez nem számított, ilyen támadójáték mellé nem nagyon kellett semmit tenniük hátul, négy játékosuk is 20-29 pont között dobott, úgyhogy összességében parádés estével örvendeztették meg a szurkolóikat. A második negyedben összehozott 15/18 jó dobás egészen abszurd, úgyhogy bár a Bulls sem támadott rosszul, de erre nem volt ellenszere...

A Lakers legjobb dobói: Russell 29/24, James 25/9, Davis 22
A Bulls legjobb dobói: DeRozan 32/3, White 25/9, Vucevic 20/6

 

Washington Wizards – Utah Jazz 108–123

Hozta a kötelezőt a Jazz. Fontos volt ez a győzelem a Utahnak, hiszen a nem várt „nagy” feltámadás után az elmúlt időszakban újfent berántotta a kéziféket és zsinórban három összecsapását bukta el. A Wizards ellenben gyors egymásutánban ötöt vesztett, s mivel a csapat védekezésénél talán csak a támadójátéka harmatosabb, így adott volt a lehetőség Will Hardy egylete előtt. Ennek megfelelően Lauri Markkanen (29 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz), John Collins (22 pont, 16 lepattanó) és a padról érkező Jordan Clarkson (19 pont, 8 gólpassz) vezérletével jobban is kezdett a vendég gárda, amely végig a kezében tartotta az irányítást még akkor is, ha a fővárosiak oldalán is adódtak jó egyéni teljesítmények. Kyle Kuzma (26 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) és Jordan Poole (18 pont) időnként meg-megvillant, sőt még egy 9–0-s rohanást is bemutatott a Washington, ám összességében nem volt esélye a mérkőzés megnyerésére.

A Wizards legjobb dobói: Kuzma 26/3, Poole 18/9, Bagley III. 14
A Jazz legjobb dobói: Markkanen 29/18, Collins 22, Clarkson 19/3

 

Brooklyn Nets – Minnesota Timberwolves 94–96

Megizzadt Brooklynban a Wolves. Back-to-back lépett pályára a Minnesota, a Wolves a Washington legyőzése után Brooklynba is nyerni érkezett. A Nets továbbra is a liga egyik leghullámzóbb csapata, hiszen bármikor képes arra, hogy akár komolyabb előnyről is kikapjon, így nem csoda, hogy legutóbbi öt meccséből négyet is elveszített. A kezdeti tapogatózás után úgy tűnt, hogy Karl-Anthony Towns (27 pont, 10 lepattanó, 12/15 mezőnyből), Anthony Edwards (24 pont) és Rudy Gobert (10 pont, 13 lepattanó) révén hamar pontot tesz a találkozó végére a Timberwolves, csakhogy a nagyszünetet követően ledolgozta a tizenhét pontos hátrányát a házigazda. A végjátékhoz közeledve Cam Thomas (25 pont, 6 lepattanó) és Mikal Bridges (21 pont) vezetett egy 8–0-s rohanást, így egy perccel a rendes játékidő vége előtt már egyenlő volt az állás. Gobert duplájára azonban már nem érkezett válasz, sőt mivel Bridges kihagyott egy büntetőt, így a másodikat szándékosan próbálta elhibázni azzal a szándékkal, hogy visszaszedi a Nets a lepattanót, ám ez nem jött össze, így ha csak nehezen is, de a győzelemmel a tarsolyában vonulhatott az öltözőbe a Minnesota.

A Nets legjobb dobói: Thomas 25/3, Bridges 21/6, Claxton 16
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 27/6, Edwards 24/9, Conley 10/6, Gobert 10

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus