Megint nyert a New Orleans Portlandben, bajban van a Blazers

Idegenben szerzett 2-0-s előnyt a Pelicans - 130 pontot dobott a Toronto, 120-at a Boston, ezekben a párharcokban is 2-0 az állás. 

Komoly lépést tett a továbbjutás felé az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásában a New Orleans, hiszen Rajon Rondóék a második meccsüket is megnyerték Portlandben, így 2-0-s előnnyel utazhatnak haza, ahol akár dűlőre is vihetik majd a dolgot. A Toronto rekordokat döntve verte meg a Washingtont és a Boston sem izzadt meg különösebben a Milwaukee-val szemben, ezekben a párharcokban is 2-0 az állás. 

Visszajátszás: átlépte saját árnyékát a Toronto?

Toronto Raptors - Washington Wizards 130-119

Ellenállhattlan volt a Toronto. Ezúttal az extra kinti dobóformára sem volt szükségük a hazaiaknak ahhoz, hogy megbontsák a Wizards védekezését, elég volt hozzá DeMar DeRozan parádés játéka és az, amit a többiek hozzá tudtak tenni, így az első negyedet 44-27-re (!) nyerte a gárda - ez megadta az alaphangot, innentől végig komoly előnyben játszhattak. Ez a fór ki is tartott a találkozó végéig, a negyedik negyedben ugyan egyszer feljött a Washington 108-103-ra, de itt megint feljebb kapcsoltak a kanadaiak és egy 17-4-es futással tették helyre a dolgokat - komoly esélyt nem adtak ellenfelüknek, végig uralták az összecsapást. DeRozan végül 37 ponttal (14/23 mezőnyből, 3/6 tripla) beállította playoff-karriercsúcsát, mellette Kyle Lowry (13 pont, 12 gólpassz) és Jonas Valanciunas (19 pont, 14 lepattanó, 2 blokk, 23 perc) is dupla-duplázott, de Ibaka, Miles és Wright is elérte a tízpontos határt - a triplák ugyan nem ültek úgy, mint legutóbb, de a társaság 50% felett dobott mezőnyből, nyert a festékben és 48-34-re behúzta a lepattanózást is. A feladat első része tehát teljesítve, 2-0-lal, nyugodtan utazhat el Washingtonba a keleti első kiemelt, ráadásul ezen a találkozón franchise playoff-rekordot döntött az egy negyedben (44), az egy félidőben (76) és az egész meccsen (130) szerzett pontokat tekintve is. 

Még Lawson sem tudta pótolni Bradley Bealt. Nem bírták el a vendégek, hogy Beal gyenge napot fogott ki, a dobóhátvéd csak kilenc pontot szerzett, védekezésben sem találta a helyét és az első félidőben több faultja volt, mint mezőnykosara - Scott Brooks szerint muszáj, hogy jobban játsszon, mert így nem sok esélyük lesz. Pedig John Wall csipkedte magát (29 pont, 9 gólpassz, 9/17 mezőnyből, 11/11 büntető) és a kispad is szenzációs volt, négyen is 12-20 pont között termeltek és Mike Scott (20 pont, 4/5 tripla) mellett külön érdemes kiemelni a semmiből előkerülő Ty Lawsont: ő szintén 4/5 triplát vert be és kiosztott 8 gólpasszt is, 31 percet töltött a parketten, ez idő alatt pedig +8-ban volt a Washington. Ez sem volt elég, Beal mellett Gortat (12 perc, 0 pont) is betlizett és nem tudtak visszajönni a katasztrofális első negyed után, csak szorosabbá tudták tenni az eredményt, de a Torontót igazán megszorítani nem - most a falhoz szorítva, győzelmi kényszerben léphetnek pályára otthon, ha nem nyernek, gyakorlatilag véget ér a párharc érdemi része. 

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 37/9, Valanciunas 19/3, Miles 18/12
A Wizards legjobb dobói: Wall 29, Scott 20/12, Oubre Jr. 14/3, Ty Lawson 14/12

A párharc állása: 2-0 a Raptors javára. 

Boston Celtics - Milwaukee Bucks 120-106

Magabiztos, fegyelmezett Boston. Ezúttal végig a hazaiak irányították a játékot és az történt a pályán, amit Brad Stevens csapata akart - szépen járatták a labdát, megvoltak az üres helyzetek, borzasztóan figyeltek az eladott labdákra (három negyeden keresztül csak 3 volt ebből, a végére lett 7), jól dobtak (53% mezőnyből, 42% tripla), jól büntették meg a Bucks hibáit (21 pont az eladott labdákból), végig fegyelmezetten, koncentráltan játszottak. Jaylen Brown (30 pont, 5/12 tripla) és Terry Rozier (23 pont, 8/14 mezőnyből, 8 gólpassz, 0 eladott labda) révén megvoltak azok a szükséges egyéni teljesítmények is, amelyek kellettek a biztos győzelemhez, ehhez hozzátett még Al Horford, a kispad 41-25-re verte meg a Milwaukee cseresorát és ezúttal az is belefért, hogy Jayson Tatum védekezésben, illetve mezőnymunkában jeleskedjen, támadásban megálljon négy pontnál. Hiába Kyrie Irving hiánya, úgy látszik, hogy megvan a megoldás, így a keleti második kiemelt 2-0-s előnnyel utazhat el a Buckshoz és ha továbbra is ilyen fegyelmezett marad, akkor ott sincs mitől tartania. 

Két extra megint nem volt elég. Ahogy az első meccsen, úgy most is remek teljesítményt nyújtott Giannis Antetokounmpo (30 pont, 13/17 mezőnyből, 9 lepattanó, 8 gólpassz) és Khris Middleton (25 pont, 10/14 mezőnyből, 4/6 tripla), Antetokounmpo ráadásul "megszakadt" (43 percet játszott), de hiába, a vendégcsapat ezúttal is kevésnek bizonyult, most gyakorlatilag minden téren. A 15 eladott labdával folyamatosan ingyen kosarakat adtak a Bostonnak, a kinti dobásuk alig létezett (összesen hetet dobtak be, keveset is vállaltak), elrontottak tíz büntetőt és egyszerűen nem értek oda a Celtics-játékok végére, sorra kapták a kosarakat. Megint rosszul is kezdtek, 11 ponttal elvesztették az első negyedet, de ezúttal nem tudtak belőle igazán felállni, a záró etapot 15 pontos hátrányból kezdték, volt közte húsz is és bár egyszer feljöttek 107-97-re, erre egy 11-2-vel felelt a Boston, amellyel lezárta az összecsapást. Nehéz helyzetben vannak Middletonék, mert valamit lépniük kell, méghozzá azonnal, mert a következő, hazai mérkőzésüket muszáj lesz megnyerniük, ha életben akarnak maradni. 

A Celtics legjobb dobói: Brown 30/15, Rozier 23/9, Morris 18/9
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 30, Middleton 25/12, Henson 12, Bledsoe 12/6

A párharc állása: 2-0 a Celtics javára. 

Portland Trail Blazers - New Orleans Pelicans 102-111

0-2. Nagy lépést tett a továbbjutás felé a New Orleans azzal, hogy a második idegenbeli mérkőzését is meg tudta nyerni, ráadásul ezúttal is megmutatta, hogy taktikailag, valamint mentálisan is kiválóan fel van készítve. Most is remekül védekezett a gárda és amennyire lehetett, limitálta a Portland vezéreit, miközben a megtervezett támadójáték nagyszerűen működött a túloldalon - Anthony Davis (22 pont, 13 lepattanó, 2 blokk) és Nikola Mirotic (17 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) a magas posztokon, Jrue Holiday (33 pont, 14/25 mezőnyből, 9 gólpassz) és Rajon Rondo (16 pont, 2/3 tripla, 10 lepattanó, 9 gólpassz) pedig a hátvédsorban villogott, minden a helyén volt. Ugyan az ezúttal közel használhatatlan cseresor miatt voltak hullámvölgyeik, de a harmadik negyedet 33-19-re nyerték meg, ezzel levegőhöz jutottak, majd amikor a hajrában nagyon jött a Blazers (bő három perccel a vége előtt átvették a vezetést a hazaiak), képesek voltak reagálni: előbb Mirotic, majd Holiday vágott be egy-egy hármast, az utolsó percben pedig Rondo szedett le egy támadópattanót, a védők több méterre leléptek róla, ő pedig könyörtelenül elsüllyesztette a minden eldöntő triplát a sarokból. Ez volt a végszó, innentől még Holiday a gyűrűbe küldött három büntetőt, de ez már nem számított, Alvin Gentry legénysége újabb impresszív produkcióval került nagyon komoly előnybe a párharc során - 2-0-s előnnyel mehetnek a két hazai meccsre, innentől a kezükben van a széria. 

Bajban a Portland. Igazi megoldást nem talált erre a mérkőzésre sem a Blazers, Damian Lillard (17 pont, 7/18 mezőnyből, 1/8 tripla, 7 eladott labda) ezúttal is messze elmaradt a várttól, de CJ McCollum (22 pont, 8/21 mezőnyből, 6 gólpassz) is csak társához képest játszott jól, mindez kevés volt az olajozottan működő Pelicans ellen. Pedig a kiegészítőkre egy szavuk sem lehetett, Aminu izmos dupla-duplával (14 pont, 15 lepattanó) és 4/6 triplával szólt hozzá, a padról Moe Harkless, Zach Collins és Pat Connaughton is hozzá tudott tenni, gondjaikat viszont tetézte, hogy a remekül kezdő Jusuf Nurkic 15 perc után kidőlt egy sérülés miatt, sőt, Evan Turner is csak húsz percet bírt, neki a lábujja miatt ért véget a találkozó a második félidőben. Ennek ellenére ezúttal is fel tudták magukat szívni és utolérték ellenfelüket a negyedik negyedben, sőt, 100-99-nél a vezetést is átvették, de innentől engedtek négy támadópattanót, kaptak három triplát, eladtak egy labdát és egyetlen mezőnykosarat tudtak szerezni, teljesen összeomlottak az utolsó három percre. Nincs más hátra, mint előre, a hírek szerint sem Nurkic, sem Turner sérülése nem olyan súlyos, hogy ne tudjon játszani a következő összecsapáson, az pedig már valóban élet-halál harc lesz Terry Stotts csapata számára. 

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 22/9, Lillard 17/3, Aminu 14/12
A Pelicans legjobb dobói: Holiday 33/6, Davis 22/3, Mirotic 17/9

A párharc állása: 2-0 a Pelicans javára. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus