Meglepetést okozott a Pacers és a Thunder

Hibberték Miamiban, Reggie Jacksonék Bostonban arattak győzelmet, a Lakers New Orleansban is kikapott, 130-ig jutott a Blazers

Két meglepetés is született az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság aktuális játéknapján, a Pacers Roy Hibbert vezérletével nyerni tudott Miamiban, a Thunder pedig gond nélkül lépte le a Celticset Bostonban. A Lakers most az Anthony Davis által húzott Pelicanstől kapott ki, szoros meccset nyert az Orlando, 130-at szórva gálázott a Portland, a Suns pedig a sírból hozta vissza a meccset a Nets ellen. Nézzük a részleteket!

A játéknap legfontosabb jeleneteit bemutató videós cikkünket itt találjátok!

Washington Wizards – Detroit Pistons 107-103

Jennings nagy estéje is kevés volt. A Pistons irányítója már az első negyedben 16 pontot rámolt be, Wallék nem tudtak vele mit kezdeni. A hajrára azonban változtattak a védekezésükön és bár végül 32 egységig jutott (és tíz gólpasszig) a Detroit egyese, a záró felvonásban csak két pontot szerzett, így fordítani tudott a Washington.

Drummondot teljesen kivették. Jennings és Caldwell-Pope is hozta a pontokat, de a csapat eddigi erőssége nem tudott csatlakozni melléjük. Drummond mindössze három dobást vállalt és öt lepattanót szedett, a hajrában pályán sem volt – ahogy Josh Smith is mindössze hat pontig jutott. Bár Monroe hozta magát, a lepattanózást elbukta a Pistons és pont egy Paul Pierce-támadópattanó biztosította be a vesztüket.

Rasual Butler extrája. Az sem volt biztos, hogy keretbe kerül, ma viszont John Wall nagy meccse (27 pont, 11 gólpassz) mellett neki örülhettek leginkább a fővárosi drukkerek, ugyanis a padról beszállva 18 pontot rámolt be, méghozzá 7/8-as mezőnymutatóval – ráadásul az ő két büntetője állította be a végeredményt.

A Wizards legjobb dobói: Wall 27, Butler 18/6, Gortat 14
A Pistons legjobb dobói: Jennings 32/9, Caldwell-Pope 20/12, Monroe 18

Atlanta Hawks – Utah Jazz 100-97

Leolvadt a Jazz. Az első három negyed pontháborúja után az utolsó játékrészben mindkét csapat szenvedett a pontszerzéssel, de négy és fél perccel a vége előtt nyolccal vezettek a vendégek. Itt azonban teljesen szétestek, elrontották utolsó hét dobásukat, nem szereztek több pontot, miközben a Hawksnál Millsap betalált, Korver pedig egy óriási hármast emelt be az utolsó percbe érve – nagy hajrával hozta a meccset az Atlanta.

Millsap és Korver volt a húzóember. Carrol és Scott sem léphetett pályára a hazaiaknál, de az erőcsatár egy 30 pontos, 17 lepattanós meccsel jelentkezett, rendkívül agresszíven és hasznosan kosarazott. A triplavető idén is remek idényt fut, 17 pontja és kulcsfontosságú hármasa mellett 10 lepattanót is leszedett és kiosztott hat gólpasszt – lepattanózásban nyert egyébként nagyon a Hawks, 46-30-ra múlták felül a Jazzt.

Haywardnak nem ment. Favors és Kanter remekelt (együtt 16/22 mezőnyből), Burks is hatékonyan szerezte 22 pontját, de a fő scorerük, Hayward ma gyenge napot fogott ki – 16 dobásából csak 5 ért célt és mindössze 11 ponttal zárt, ez most nem fért bele.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 30/12, Teague 20, Korver 17/12
A Jazz legjobb dobói: Burks 22/3, Favors 20, Kanter 16/6

Boston Celtics – Oklahoma City Thunder 94-109

Csak Rondo. A Thunder remekül variálta a védekezési sémákat, amikkel nem nagyon tudott mit kezdeni a Celtics, főleg távoli és középtávoli tempókat dobáltak – ezekből nem tudtak hatékonyak lenni. Egyedül Rajon Rondo játszott kiválóan, egy lepattanóval csúszott le a tripla-dupláról és négy hármast is beemelt, ez tőle finoman szólva is ritka jelenség.

Morrow volt az X-faktor. Arra lehetett számítani, hogy ebben a felállásban Reggie Jackson megszórja magát a Thundernél, de arra nem, hogy Anthony Morrow a padról beszállva 28 pontot rámol be 4/5 triplával. Folyamatosan agresszív volt, kétfejűvé tette a vendégeket és nem is tudott mit kezdeni velük a Boston – a második félidőben 67-43-ra gázolta le ellenfelét az OKC.

A Celtics legjobb dobói: Rondo 20/12, Bradley 17/6, Green 14/3, Sullinger 14, Olynyk 14/3
A Thunder legjobb dobói: Jackson 28/6, Morrow 28/12, Collison 12/6

Miami Heat – Indiana Pacers 75-81

Az utolsó perc döntött. A második félidőben feljavult az Indiana és felülmúlta a Heatet, de 75-75-tel érkeztek meg a felek az utolsó minutumhoz. Itt előbb a 17 pontos Copeland talált be, majd Chalmersre fújtak támadót, az újabb két vendégpontra pedig már nem lehetett válasza a floridaiaknak.

Semmi nem sikerült a Heatnek. 2010 februárja óta nem szereztek ilyen kevés pontot Wade-ék hazai pályán és bár a dobóhátvéd jól játszott, Bosh 3/13-as mezőnymutatója botrányos első opcióként, de Luol Deng 2/10-es estéje sem kerül ki az ablakba. Hiába tért vissza Chris Andersen, a kispad sem tudott változtatni, így nem maradt fegyverük támadóoldalon.

A támadópattanók és Hibbert. A center mindig gondot okozott a Miami számára, ma ismét ő jelentette a különbséget. 16 pontja mellett 15 lepattanót gyűjtött be, amiből 4 támadó volt – az összesen 16 támadópattanó ölte meg a Miamit. Összlepattanókban így végül brutális különbség jött ki, 53-28-ra hozta ezt a Pacers, amit (főleg Bosh-ék ilyen dobóformája mellett) nem lehetett kompenzálni.

A Heat legjobb dobói: Wade 20/3, Williams 15/12, Cole 9, Bosh 9/3
A Pacers legjobb dobói: Copeland 17/9, Hibbert 16, Sloan 15/9

New York Knicks – Orlando Magic 95-97

Clutch volt a Magic. A Knicks érkezett meg előnnyel az utolsó negyedre és a hajrára is, de bő öt perccel a vége előtt Anthony leült ötödik faultjával és itt megfordult a meccs. Két percig semmi nem sikerült a hazaiaknak, Vucsevicsék viszont feljöttek és egy 8-2-es futással meg is fordították a meccset. Az utolsó dobás megvolt a Knicksnek, de J.R. Smith elrontotta (nem volt jó helyzete), így a tegnapi nagy leolvadás után ma szoros meccset tudott hozni az Orlando.

Fournier újabb extrája. A francia hátvéd minden este felülmúlja előző produkcióját, ma 28 pontos karriercsúccsal húzta csapatát, 14 dobása mellett 14 büntetőt is kiharcolt, hatékonyan dolgozott, bedobott két triplát és elcsent négy labdát is – abszolút vezére volt csapatának.

Anthony jól dobott, Hardaway nem. A kiscsatár borzalmas meccseken van túl, de ma ültek a dobásai, 10/17-es mezőnymutatóval 27 pontot szórt be és nagyon megérezte csapata, amikor le kellett ülnie két percre. Hardaway Jr viszont a teljes első félidőt kiülte, majd a második nagy részében pályán volt, de már nem tudta megtalálni dobásait, 1/8-as mutatóval zárt.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 27/6, J.R. Smith 19/9, Shumpert 10, J. Smith 10
A Magic legjobb dobói: Fournier 28/6, Vucsevics 20, Harris 12/3

New Orleans Pelicans –Los Angeles Lakers 109-102

Bryant újabb magánszáma. A Lakers legendája 14 pontot szórt már az első negyedben, végül 33-mal zárt – de megint borzalmas hatékonysággal, 28 dobást vállalt, de csak tízet értékesített. Így konkrétan nem lehetett esélye a vendégeknek, bár ezzel együtt is 41,7%-kal céloztak, mindössze 15 gólpasszt osztottak szét.

Anthony Davis brutális. Az erőcsatár újabb remek estét zárt, 25 pontot rámolt be 12/16-os mutatóval, leszedett 12 lepattanót és kiosztott hat blokkot – hátul is kikerülhetetlen, amellett, hogy elöl is tarthatatlan eddig a szezonban. Mellette a dupla-duplázó Evans, illetve Holiday és Anderson is hozta magát, 54,9%-kal tüzelt a Pelicans és gyenge büntetőzésük ellenére nem forgott igazán veszélyben a győzelmük.

A festékben nyert a Pelicans. 60 pontot szereztek innen a hazaiak, mindössze 34-et a vendégek, amiben nyilván Davis hatása is benne van, de az is tény, hogy a New Orleans könnyű dobásokat, zsákolásokat vihetett véghez közelről. Ugyanakkor a Lakers is eljutott a festékig, csak ők büntetőket harcoltak ki (vagy betakarták őket, 12 sapkát kaptak), 32 alkalommal állhattak a vonalra.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 25, Evans 19/6, Holiday 17/3, Anderson 17/9
A Lakers legjobb dobói: Bryant 33/15, Boozer 16, Lin 15/3

Denver Nuggets – Portland Trail Blazers 113-130

Rekordközelben a Trail Blazers. A Portland gálázott az első félidőben, 84-50-re vezetett a piros-fekete mezes együttes 24 percnyi játék után, pedig Batumot nélkülözték. Mindössze két pontra voltak attól, hogy beállítsák a csapatrekordot, ugyanis 1986. január 5-én, a Golden State ellen 86 egységet termeltek egy félidő alatt. Alaposan megmaradt lendületük a Charlotte elleni, 23 pontos hátrányból történő fordítás után.

Csapatjáték felsőfokon. A kezdőcsapatból Lillard (10/16 mezőny, 5/6 tripla, 9 gólpassz) és Lopez (21 perc, 8/11 mezőny) ihletett formában játszottak, a cserepadról pedig Kaman és McCollum (22 perc, 15 pont) szállt be jól. 51%-os mezőnyhatékonyságuk erősen romlott a második félidőben, de így is 45 mezőnykosarukra 30 gólpassz jutott.

Csak Lawson, és más senki. Hazai pályán átlag alattinak számító 43%-os pontossággal célzott mezőnyből a Nuggets, ráadásul ezt a második félidőben sikerül feltornázni, amikor már rég eldőlt a mérkőzés. Lawson (11/17 mezőnyből, 4/5 hárompontos, 6 gólpassz) mellé a kezdők közül senki sem ért fel, hatékonyság tekintetében egyedül a padról beszálló J.J. Hicksont lehet még dicsérni, aki 20 perc alatt 14 pontig, 11 lepattanóig és 4 gólpasszig jutott. Sokan azt mondták, hogy McGee szeretne játszani, most villoghatott volna a magasemberek ellen, ám mindössze 4 perc játékidőt kapott.

A Nuggets legjobb dobói: Lawson 32/12, Hickson 14, Chandler 11/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 27/15, Lopez 19, Kaman 16

Phoenix Suns – Brooklyn Nets 112-104

Brutális hullámvölgyek. Nem tudott mit kezdeni azzal a hatalmas lélektani előnnyel a Nets, hogy már a második negyed elején 19 egységgel vezettek, pedig szinte csak a kegyelemdöfést kellett volna bevinniük. A harmadik negyed utolsó harmadát leszámítva végig lejtmenetben voltak a vendégek, csak Johnson és Bogdanovic buzzer triplája tartotta bennük a lelket. A záró etapban újabb rövidzárlat következett, négy perc alatt egy Williams-dupla érkezett csak, itt dőlt el lélektanilag a mérkőzés a hazaiak javára. Hiába a jó kezdés és a tíz pont feletti termés hat játékostól is, vesztesen távoztak Arizonából.

Megmentők a padról. A hazai kezdőből a három magasember nem tudott sok pontot hozzátenni a csapat összteljesítményéhez, a Morris fivérek és Plumlee 23 pontot tettek a közösbe. Ezzel szemben a cserepadról érkező Gerald Green 28, Isaiah Thomas 21 egységet rámolt be bő 25 perc alatt. Sem Green, sem Thomas nem hoztak kiemelkedő dobásmutatót, de mindketten nagyon hatékonyan büntetőztek, e lőbbi 11/12-vel, utóbbi 9/9-cel zárta a mérkőzést. Green a végjátékban kulcsfontosságú védekezést mutatott be Johnsonon, amiből könnyű ziccert dobott, előre jelezve ezzel a hazaiak sikerét. Ismét elbírta a Suns, hogy Bledsoe nem villogott (11 pont, 7 eladott labda) és megszerezte az együttes a győzelmet.

A Suns legjobb dobói: Green 28/9, Thomas 21, G. Dragic 18/9
A Nets legjobb dobói: Johnson 21/3, Teletovic 16/12, Lopez 16, Bogdanovic - Williams 14/6-14/6

Minnesota Timberwolves – Houston Rockets 101-113

Javulgatnak az újoncok. Az 1/1-es Andrew Wiggins 15 pontot szerzett elfogadható dobásmutatókkal (6/13 mezőnyből), a Rubio helyén kezdő Zach LaVine pedig nem dobott ugyan jól (2/9 mezőnyből, 8 pont), de kiosztott 9 gólpasszt. A Wolves ugyanakkor nagyon simán bukta a meccset: hiába dobott hibátlanul a mezőnyből Corey Brewer, a Martin-Young-Pekovic trió rossz napot fogott ki, amit nem tudott kompenzálni az egyébként nem rossz kispad sem.

Tovább a győztes úton. Mai sikerével 7-1-gyel áll a Rockets Nyugat élén a Grizzlies-zel társbérletben, simán elbírták, hogy két stabil kezdőjük, Terrence Jones és Patrick Beverley sem játszhatott sérülés miatt. Harden 10 gólpasszt adott (bár mezőnymutatója siralmas, 35% volt), Howard dupla-duplázott és Ariza is szépen hozta magát – de a meccset a cseresor nyerte meg: Papanikolaou, Tarik Black és a veterán Jason Terry is nagyon  produktívan kosarazott.

A Timberwolves legjobb dobói: Brewer 18/3, Wiggins 15/3, Martin 12/3.
A Rockets legjobb dobói: Harden 23/6, Howard 22, Ariza 19/9.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus