Megnyerte a hetedik meccset Bostonban, nagydöntős a Miami

Három vereség után összekapta magát és 19 ponttal nyerte az idegenbeli hetedik meccset a Heat, elmaradt a bostoni történelemírás.

Boston Celtics - Miami Heat 84-103

A Miami Kelet bajnoka. Sorozatban három vereség és a legutóbbi, utolsó tizedmásodpercben elszenvedett pofon után úgy lépett pályára Bostonban, az idegenbeli hetedik meccsen a Heat, mintha mi sem történt volna: kemény, fizikális, agresszív játékkal, illetve az előző találkozókon elmaradó extra dobásokkal szedte ízekre 0-3-ról felálló, és ezen az estén már esélyesebbnek számító ellenfelét. A vendégek az első három perc döcögése után szépen elkapták a fonalat, az első negyedet megnyerték hét ponttal, a második elején villámgyorsan 10-12 egység lett a távolság, és onnantól szinte az egész találkozó során kétszámjegyű előnyt menedzselt Erik Spoelstra csapata. A nagyszünetben 11 volt közte, de a floridaiak vezettek már 15-17-tel is addigra, majd ugyan a harmadik negyedben próbálkozott és 7-8 egységnyire zárkózott vissza a Celtics, de ennél közelebb az első játékrészt követően már nem jutott - a záró etap elején pedig Jimmy Butler és Caleb Martin villanásaival el is dőlt a küzdelem, hamar megint 18 pont lett a távolság, és hét perccel az órán átlépte a különbség a húszat is. Onnantól nem nagyon volt kérdés, a bostoni aréna egyre inkább elcsendesedett, és próbálta elfogadni a helyzetet, a végjátékra Joe Mazzulla már a cseréket küldte fel, a Heat pedig nem hibázott: kiemelkedő védekezéssel, és jó pár extra dobással, végig magabiztos előnyben játszva nyerte meg a mindent eldöntő idegenbeli hetedik meccset, és lett ezzel Kelet bajnoka. Egyénileg Butler (28 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) és Martin (26 pont, 10 lepattanó, 4/6 tripla) mindenképpen említést érdemel, de a 12-10-7-et hozó Bam Adebayo, és a kispadról rendkívül fontos villanásokkal, +26-os +/- mutatóval beszálló Kyle Lowry is rengeteget tett hozzá. Így 3-0 után végül mégsem rontotta el a párharcot a Heat, bejutott a nagydöntőbe, bár a pihenőidő jelentősen lerövidült: alig két nap múlva, Denverben kezdi meg a finálét a társaság.

Elmaradt a történelmi tett. Még soha senki nem jutott tovább 0-3-as hátrányból az NBA történetében, de a legutóbbi győzelem és a hazai hetedik meccs okán most erre jó esélye volt a Bostonnak - a mindent eldöntő találkozón viszont fáradtan, tompán, gyengén játszott a vendéglátó. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Jayson Tatum a meccs legelején összeszedett egy kisebb bokasérülést, ami után meglátszott a mozgásán, de egy Game 7-t természetesen nem ülhetett ki vele: viszont alig 14 pontot tett hozzá 5/13-as mezőnymutatóval 42 perc alatt. Jaylen Brown 19 egységig jutott 8/23-as mezőnyözéssel és 1/9 triplával, rajtuk kívül pedig csak Derrick White érte el a tízpontos határt - csapatszinten 39%-kal dobtak és mindössze 21,4%-kal tripláztak, ez és a 84 dobott pont sem lehetett elég. A küzdeni akarással nem volt gond, végig próbáltak futni az eredmény után, kapartak hátul, igyekeztek odaérni mindenhova, de elöl egyszerűen már nem volt meg sem a láb, sem a kéz, sem a fej - a negyedik negyedben végleg padlóra küldte őket a Miami, onnantól az arénában a döbbent csend, a szórványos pfújolás és végül a korai távozás jellemezte a szurkolókat. Brownék kimondták, hogy csalódást okoztak a kieséssel, és csalódást okoztak ezzel a meccsel is, a sorozatban három győzelem és a nagy felzárkózás csak szépített a helyzeten - tavaly ők nyerték a Heat elleni hetedik meccset, most Butlerék vitték el ugyanezt, ezzel a fájdalommal készülhetnek a következő szezonra.

A Celtics legjobb dobói: Brown 19/3, White 18/6, Tatum 14/3
A Heat legjobb dobói: Butler 28/9, Martin 26/12, Adebayo 12

A párharc végeredménye: 4-3 a Heat javára.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus