Memphisbe látogat a Suns, pályán a Celtics, a Nuggets és a Philly is

Tíz meccsel folytatódik az NBA alapszakasza, mutatjuk, hogy mit érdemes tudni a játéknap előtt.

 

Orlando Magic - Los Angeles Lakers 01:00

A Lakers karácsonykor kis híján elkapta a Dallast, de végül ott is vereséget szenvedett, nem kis részben azért, mert Anthony Davis nélkül továbbra sem tud védekezni - LeBron James szupersztár-teljesítménye ezzel a kerettel önmagában nem ér győzelmeket, és most még Orlandóban sem feltétlenül a Los Angeles az esélyes. A Magic több nap pihenő után, felfrissülve, otthon léphet pályára, és a szünet előtt kilencből nyolc mérkőzést megnyert, védekezni sokkal jobban tudott, mint a Lakers, és bár támadásban nem váltja meg a világot, de az a lendület és agresszivitás akár elég is lehet Westbrookékkal szemben. Az aktuális forma, a pihentség és a pályaelőny mindenképpen az Orlando mellett szól, de nyilván valahogy az sem áll az ember kezére, hogy "a Magic egyértelmű favorit a Lakers ellen" - úgyhogy maradjunk annyiban, hogy jó esélyeik vannak Wagneréknek, és nagyjából senkit sem lepne meg a győzelmük.

 

Washington Wizards - Philadelphia 76ers 01:00

A Philly karácsonykor is bizonyított, remek meccsen tudott nyerni New Yorkban, és tovább folytatta remek szériáját: immár zsinórban nyolc győzelemnél tart a nagy iramban zárkózó gárda, az Embiid-Harden páros pedig könnyen lehet, hogy jelenleg a liga legjobb formában lévő sztárduója. Embiid abszolút MVP-teljesítményeket hoz, és az utóbbi meccseken Harden is egyre jobban ráérez a szerepére, ugyan Tyrese Maxey még nincs, de így is tökéletesen működik a gépezet, úgyhogy természetesen Washingtonban is ők az esélyesek. A Wizards a korábbi borzalom után talán elkezdett javulni, az utóbbi három meccséből kettőt megnyert, ráadásul hazatérhetett a hosszú idegenbeli túra után, és otthon 8-7-re áll, míg a Sixers vendégként csak 6-7-re - ezekbe kapaszkodhatnak Bradley Bealék. Ettől függetlenül meglepetésként hatna, ha a Philly belehibázna, de természetesen ennyi győzelem után benne van egy gyenge meccs Hardenéknél is - igaz, egyszer nyertek már ebben a csarnokban a szezon során. A Beal-Harden és a Porzingis-Embiid csata is érdekesnek ígérkezik, de a Kuzma-Harris párharcpt is érdemes lesz figyelni.

 

Boston Celtics - Houston Rockets 01:30

Kötelező meccs a Boston számára, hiszen a Rockets továbbra is nyugati utolsó, ráadásul ugyan előző este bemutatott egy váratlan győzelmet Chicagóban, de emiatt most back-to-back érkezik, így fáradtabb lehet, mint a Celtics - amely a korábbi problémái után karácsonykor 21 ponttal győzte le a Milwaukee-t, így látszólag maga mögött hagyta a hullámvölgyet. Tatumék oldalán jelenleg nincs sérült, pihentebbek, minden mellettük szól, a Houston sokkal ingadozóbb, még egyértelműen fiatal csapat, amelytől nem lehet elvárni a stabilan jó játékot - bemutattak egy bravúrt Greenék, de a realitás az, hogy a Celticsszel nem fognak bírni. A hazaiaknál a védekezés azért még lehet kérdés, azt nem sikerült igazán rendezni az előző két mérkőzésen sem, de ami "gond", az sem feltétlenül a Rockets szintje...

 

Indiana Pacers - Atlanta Hawks 01:30

A Pacers back-to-back lép pályára, előző este nagyon gyenge játékkal kapott ki New Orleansban, a kérdés az, hogy sikerül-e ebből felállnia a társaságnak - sokkal erőszakosabb, motiváltabb csapatra lesz szükség, ha ezúttal nyerni akarnak. A Hawks négyből hármat nyert, egyet pedig egy kosárral vesztett el a Chicagóval szemben, a kiegészült keret elkezdett javulni mostanában, de most sem lesz teljes a rotáció: Capela megint "out" besorolást kapott, így nem játszik, míg Hunter pályára lépése kérdéses. A fő faktor persze úgyis az egyes-kettes poszt lesz majd, a Haliburton-Young és a Hield-Hunter párosok csatája eldöntheti a küzdelmet, bár Capela nélkül centerposzton azért lehetnek gondjaik a vendégeknek Myles Turnerrel szemben, de ezt talán frissességgel, small-ball-lal ellensúlyozhatják majd Collinsék. Szoros meccsre van kilátás, ráadásul tét is van, mert a Hawks jelenleg csak fél mérkőzéssel áll a Pacers előtt, egymás közvetlen riválisainak számítanak a csapatok. 

 

Toronto Raptors - Los Angeles Clippers 01:30

A Clippers egy hosszabbításos győzelem másnapján érkezik, így meglehetősen fáradt lehet, meglátjuk, hogy mennyi energia marad Tyronn Lue csapatában, amelynél annyi változás azért lesz, hogy az előző este pihenő Kawhi Leonard most elvileg ott lesz a pályán friss erőként. A Toronto két fontos idegenbeli győzelemmel szedte össze magát, New Yorkban és Clevelandben nyert még karácsony előtt, azóta pihenhetett, ráadásul otthon játszhat, ahol 10-6 a mérlege, így energiában hatalmas különbség lehet a felek között - plusz nem tudni, hogy lesz-e némi pluszmotiváció Siakamékban Leonard érkezése miatt. Összességében bár a Los Angeles jobb csapat, amely jó formában is van, de az aktuális helyzet nagyon a Raptors felé billenti a mérleg nyelvét, meglátjuk, hogy mit tud ezen fordítani a LAC.

 

Memphis Grizzlies - Phoenix Suns 02:00

Négy napja találkoztak a felek Phoenixben, és akkor darabokra szeletelte riválisát a Grizzlies, 125-100 lett a vége, azóta viszont kikapott a Warriorstól, míg a Phoenix ugyan szintén kikapott Denverben, de csak hosszabbításban, nem is túl rossz játékkal. A fő kérdés most mégis az, hogy a Grizzlies milyen passzban lesz, lerázza-e magáról a GSW-meccs feszültségét, mert egyébként jelenleg nem kérdés, hogy jobb, mint a Suns. Teljes a keret, minden fontos játékos bevethető, otthon 13-2 a mérlege, a legutóbbi hazai meccsén 41 pontot vert a Bucksra, míg a Phoenix sorozatban hármat bukott, idegenben csak 5-10-et hozott eddig, ráadásul Devin Booker megint megsérült, sem ő, sem Payne nem játszhat, sem a Denver ellen parádézó Landry Shamet. Hozzá kell tenni, hogy minden jó előjele ellenére azért a Grizzlies is négyből hármat bukott, de éppen ezért kellene nagyon most ez a győzelem a csapatnak, amire minden esélye meg is van saját közönsége előtt, míg a tízből hetet bukó Suns a kisebb feljavulás ellenére összességében továbbra is zuhanórepülésben van, és a játéknap végére akár a nyugati hatodik helyig is visszacsúszhat.

 

Oklahoma City Thunder - San Antonio Spurs 02:00

A Spurs back-to-back érkezik a Jazz elleni bravúrból, de igazából nehéz megmondani, hogy mit várjunk tőle, teljességgel megjósolhatatlan ez a csapat idén (is), ráadásul most az OKC révén az ellenfél is hasonló lesz ebből a szempontból. Annyi biztos, hogy a Thunder sokkal pihentebb és otthon játszhat, ez a két faktor egyértelmű esélyessé teszi a társaságot, ráadásul a formájával sincs gond: sorozatban hármat nyert, majd legutóbb túlórában kapott ki a New Orleanstól, otthon 9-8-ra áll, ráadásul egyszer már a San Antoniót is legyőzte idén. Most kulcsfontosságú hiányzó sem várható Giddey-éknél, Gilgeous-Alexander révén náluk van a meccs legjobb játékosa, úgyhogy meglepetés lenne a Spurs győzelme, de valójában ennél a csapatnál nincs olyan, hogy meglepetés...

 

Dallas Mavericks - New York Knicks 02:30

Ez jó meccs lehet, főleg hogy mindkét csapatnak nagyon kellene is a győzelem. A Knicks a remek sikerszériája óta sorozatban hármat bukott, legutóbb karácsonykor a Sixerstől kapott ki, és alaposan megtorpant, valahogy elcsúszott a korábbi remek védekezés, és szerencséje sincs a társaságnak - nem múlnak nagy dolgokon a vereségek, de valahogy nem tudják végigcsinálni megfelelő szinten a 48 percet. Összességében még mindig nem lehet azt mondani, hogy a Dallas "mögött" lennének, bár a Mavs legutóbb nagy nehezen lekardozta a Lakerst a karácsonyi meccsen, de ott is messze volt a társaság a meggyőzőtől, és bár az előző három mérkőzését megnyerte, de így sem lehet túl nyugodt. A 13-5-ös hazai mérleg azért biztató, illetve Luka Donciccsal persze mindig mindenre lehet esély, de még a Wood-projekt sem állt össze teljesen, a Doncicon kívüli playmaking pláne nem, a Knicksnél pedig elég sok helyről jön az áldás ahhoz, hogy ezeket a hibákat ki tudja használni a vendégcsapat. A Brunson-Doncic csata amúgy is érdekes lesz előbbi távozása miatt (ha játszik, mert legutóbb megsérült a csípője), és bár a felek első meccsét simán nyerte a Mavs a Madison Square Gardenben, de most nagyon közel állnak egymáshoz a csapatok, szoros összecsapásra van kilátás. 

 

Golden State Warriors - Charlotte Hornets 04:00

Az alapvetően pocsék formában lévő Warriors legutóbb nagyon felszívta magát és megverte a Memphist, most pedig a Charlotte ellen még a Curry-Wiggins páros nélkül is teljesen reális lehet a győzelme - főleg úgy, hogy otthon 13-2-re áll. A Hornets még tíz meccset sem nyert idén, a liga egyik leggyengébb csapata, ráadásul a megterhelő nyugati túra hatodik állomásához érkezik, plusz nehezítésként pedig back-to-back lép pályára a portlandi vereség után, tehát minden előnyt megkap most a GSW. A Charlotte-ot azért teljesen leírni nem szabad, LaMelo Ball meccsek óta jó formában van, rá építve képes lehet bravúrt okozni a társaság, ahogy okozott is már a túra során, de a realitás szerint a Warriorsnak ezt a feladatot most meg kell oldania - Curry és Wiggins nincs, de a többiek igen, Poole-éknak hazai pályán nem szabad hibázniuk. 

 

Sacramento Kings - Denver Nuggets 04:00

A Denver nyugati éllovasként érkezik meg erre a mérkőzésre, fél meccsel vezet a Pelicans és egy egésszel a Memphis előtt a társaság, vagyis most is nyernie kell ahhoz, hogy elöl tudjon maradni. Összességében sorozatban négyet nyert a gárda, fontos rangadókat is behúzott mostanában, és idegenben is 9-8-ra áll, ami idén eddig kifejezetten elitnek számít (csak a Celtics-Nets-Knicks triónak van jobb), úgyhogy jó esélyekkel utazik Sacramentóba. A Kingsnél egyértelmű a probléma, a nagy rohanásban elfelejtenek védekezni Barnesék, mostanában két  bosszantó hazai vereségbe is belefutottak emaitt: mindkétszer 120 pont felett kaptak, és összességében az előző hat találkozójukból ötször is megkapták ezt a mennyiséget. Ez most sem fog beleférni egy Nikola Jokiccsal szemben, aki tarthatatlan idén is, a denveri támadójáték pedig sok lábon áll körülötte, és egyelőre top hármas az egész ligában - lepattanózásban is jóval jobb a Nuggets, az eladott labdák jelenthetnek olyan faktort, amivel a Kings kompenzálhat, mert ebben nem jók a vendégek, a hazaiak viszont nagyon meg tudják ezeket büntetni. Izgalmas találkozóra van kilátás, meglátjuk, hogy a Fox-Sabonis páros jó formája mire lesz elég egy topcsapattal szemben.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus