Miamiban is nyert a Denver, a Lakerst is lenyomta a Kings

Simán szétdobta a New Orleanst a Cavs, Luka Doncic belesérült a GSW elleni sikerbe, hosszabbítás döntött Indianában: ez történt hajnalban az NBA-ben.

Sacramento Kings - Los Angeles Lakers 120-107

4/4. Mind a négy egymás elleni meccset megnyerte a Kings ebben a szezonban, októberben, novemberben, majd most márciusban egy hét alatt kétszer is legyőzte a Lakerst a lilamezes alakulat. Ezúttal a harmadik negyed volt a döntő, addig szoros volt a küzdelem, a nagyszünetben csak négy ponttal vezettek a back-to-backet vívó hazaiak, de a kisebb pihenő után sikerült emelniük a tempón: rögtön egy 10-2-es futással kezdtek, az egész negyedben összesen négy mezőnykosarat engedtek a Los Angelesnek, és a játékrész végén már 15 pont volt az előnyük. Ezt be tudták osztan ia záró etapban, ahol okosan menedzselték a különbséget, és nem adtak érdemi esélyt ellenfelüknek, újfent újabb remek játékkal arattak szép győzelmet a Bucks elleni kiütés másnapján. Egyénileg főleg Harrison Barnest (23 pont, 7/11 tripla) és Domantas Sabonist (17 pont, 19 lepattanó, 10 gólpassz) kell kiemelnünk, de De'Aaron Fox (21 pont, 7 gólpassz) és Keegan Murray (19 pont, 11 lepattanó, 5/10 tripla) is kitett magáért - lendületben vannak, hétvégén a New York ellen nyomatékosíthatják mindezt.

A húzóemberek extrája hiányzott. LeBron James 6/16-ot, Anthony Davis 7/18-at, D'Angelo Russel pedig mindössze 2/9-et dobott mezőnyből a Lakersnél, ez a dobóteljesítmény pedig nem lehetett elég egy ilyen jól játszó Sacramentóval szemben. Ugyan Austin Reaves (28 pont, 7/12 tripla) és Rui Hachimura (20 pont, 9/11 mezőnyből) sokat kozmetikázott a helyzeten, de a legfontosabb játékosok pontatlanságát nem bírja el ez a keret, főleg nem egy koncentrált, magabiztos ellenfél ellen - ráadásul védekezésben sem álltak a helyzet magaslatán, kaptak 19 triplát, és végig egy lépéssel lassabbnak tűntek a szükségesnél. Már 2,5 meccs a hátrányuk a 8. Mavshez képest, nagy esélyük nincs arra, hogy érdemi előrelépést tesznek az alapszakasz végéig...

A Kings legjobb dobói: Barnes 23/21, Fox 21/3, Murray 19/15
A Lakers legjobb dobói: Reaves 28/21, Davis 22/3, Hachimura 20/6

 

Miami Heat - Denver Nuggets 88-100

Nyugat élén a Denver. Hosszú idő után találta ismét magát a nyugati első helyen a Nuggets, amely ezzel a sikerével fél meccsel előzi meg a játéknapon pályára nem lépő OKC-t, és tovább folytatta az All-Star óta látott parádés sorozatát. A címvédő végig levédekezte a Miamit, csak a harmadik negyedben kapott 25 pontnál többet, az elsőben és a negyedikben 20 alatt tartotta ellenfelét, majd a záró etapban sikerült a gázra lépnie a társaságnak, és az addigi szoros, kiélezett állásból bevinnie a döntő ütést. Támadásban a vendégek is nagyon akadoztak, de a legfontosabb periódusban szintet tudtak lépni, és 83-80 után meglódultak: Reggie Jackson sorozatban három támadást fejezett be jó kosárral, és összességében egy 12-4-es futással tudtak meglógni. Fordulat pedig már nem következett a hátralévő két percben, összességében az utolsó hat és fél percben mindössze nyolc pontot engedélyezett Michael Malone csapata, és ezzel a remek védekezéssel megszerezte az újabb győzelmét, egyúttal rövid időn belül oda-vissza megverte tavalyi döntőbeli ellenfelét. Egyénileg nagy extrákat nem láttunk, Nikola Jokicsot például kifejezetten megfogták Bam Adebayóék, a center 12 ponttal, 14 lepattanóval és 6 gólpasszal zárt, és Jamal Murray is csak 14 pontig jutott - de most ez is elég volt, Michael Porter Jr. villogott, a Miamiban pedig még ennyi tűzerő sem volt...

A szokásos problémák. Ugyanazt láttuk a Heattől, amit sokszor tavaly és idén is, a szorosabb védekezések ellen sokszor tud esetleges lenni ez a támadójáték és a playmaking - főleg, hogy Tyler Herro és Kevin Love ezúttal sem tudott pályára lépni. A legnagyobb bajt Jimmy Butler betlije okozta, a nem 100%-os állapotban játszó vezér 6/16-ot dobott mezőnyből 15 pontért és alig 2 gólpasszt osztott ki, így pedig rendkívül akadozó volt ez a gépezet - a 42,5%-os mezőnymutató, az 5/21 (!) tripla, valamint a 18 gólpassz is nagyon beszédes adat. Ebből lehet tanulni, de a baj nem is a mostani vereség, hanem az, hogy már zsinórban negyedszer kaptak ki, és süllyednek a keleti tabellán - most egy négymeccses idegenbeli túrára utaznak, ott muszáj lesz javítaniuk.

A Heat legjobb dobói: Adebayo 17/3, Butler 15/3, Rozier 14
A Nuggets legjobb dobói: Porter Jr. 25/15, Gordon 16/3, Murray 14/6

 

Dallas Mavericks - Golden State Warriors 109-99

Doncic szériája lezárult, Gaffordé életben maradt. A bal combhajlítójával küszködő Luka Doncic sorozatban hét tripla-dupla után maradt most ezen határ alatt, ezúttal 21 ponttal, 3 lepattanóval, 9 gólpasszal és 6 eladott labdával zárt - meg sem közelítette megszokott önmagát, levédekezte őt a GSW, ráadásul a kisebb sérülése miatt a negyedik negyedben ki is vált, nem tudta végigjátszani a derbit. Jason Kidd vezetőedző szerint a sérülés komolysága kérdéses, de egyelőre nem tudja megmondani, hogy Doncic pályára lép-e a back-to-back második felén, Oklahoma Cityben. Életben maradt viszont Daniel Gafford sorozata, aki a 7 (!) kiosztott blokkja mellett a túloldalon ezúttal 5/5 dobását tette a gyűrűbe, vagyis összességében zsinórban 33 jó mezőnykísérletnél jár - ha a következő kettőt is megoldja, akkor beállítja Wilt Chamberlain 1967-es csúcsát ezen a területen. Természetesen most is mind az öt kosara zsákolás volt, nem "igazi" dobások ezek, de a statisztikát ez nem érdekli, ahogy a Mavs stábját sem: Gafford eddig telitalálatnak tűnik...

Szoros meccsen nyert a Mavs. Nem volt túl magas színvonalú a mérkőzés, a Dallas úgy tudott nyerni Doncic gondjai mellett, hogy 1/17-tel kezdett, és 6/27-tel zárt a triplavonalon túlról - de a Warriors támadójátéka is elmaradt az elfogadhatótól, úgyhogy ez is belefért. A vendégeknél Jonathan Kumingát (27 pont, 8/17 mezőnyből) lehet dicsérni, Klay Thompson viszont 3/13-at, Klay Thompson pedig 4/12-t dobott mezőnyből, mindketten tíz pont alatt maradtak, ez pedig nem lehetett elég úgy, hogy Steph Curry sorozatban harmadik meccsét is kihagyni kényszerült a bokasérülése miatt. A Dallasnál Kyrie Irving (23 pont, 8 lepattanó, 10 gólpassz, kevés hiba) dicsérhető leginkább, de összességében a hajráig szoros volt a küzdelem: a nagyszünetben hat ponttal vezetett a Mavs, és nem is tudott igazán meglógni a folytatásban sem. A záró etapig kellett várni a döntő rohamra, 76-72 után három perc alatt egy 11-0-s rohamot vágott ki a vendéglátó, az itt kialakult különbségre pedig már érkezett reakció a Warriors részéről, nem volt elég támadójátékuk a vendégeknek - a texasiak így  zsinórban negyedszer is nyertek.

A Mavericks legjobb dobói: Irving 23/3, Doncic 21/3, Lively II 12
A Warriors legjobb dobói: Kuminga 27/6, Wiggins 17/3, Podziemski 11/6

 

New Orleans Pelicans - Cleveland Cavaliers 95-116

Mitchell visszatért, simán nyert a Cavs. Hét kihagyott mérkőzés után léphetett újra pályára a Clevelandnél Donovan Mitchell, az ohióiak pedig nagyon értékes idegenbeli győzelmet arattak a jó formában lévő New Orleans otthonában. A vendégek remek ritmusban járatták a labdát, bevágtak 20 triplát, gördülékeny volt a játékuk, megvolt a kellő önbizalom és sebesség, a Pelicansnek pedig nem volt válasza minderre - az első negyed után nyolc ponttal vezetett a Cavaliers, majd a nagyszünetet követően sikerült magabiztossá tennie a különbséget, és onnantól nem volt már kérdés. Darius Garland (27 pont, 6 lepattanó, 11 gólpassz) volt a vezér, de beszédes, hogy a padról beszálló hátvédpár, Sam Merrill és Caris LeVert együtt 18 gólpasszt osztott szét, ők is remekül mozgatták a csapatot - Jarrett Allen dupla-duplázott, Mitchell pedig 4/9 triplával és 5 gólpasszal tért vissza. A dobógép azt mondta a meccs után, hogy ez az a stílus, ahogy a Cavsnek mindig játszania kell - 47 kosarukra 38 gólpassz jutott, és úgy nyertek simán, hogy összesen két (!) büntetőt dobtak be.

Nem volt tűzerő a Pelsben. Sorozatban négy győzelem után ezúttal nem találta a gyűrűt a New Orleans, amely ugyan nyerni tudott a festékben, és 21-2-re győzött a büntetőből szerzett pontok terén, viszont összesen négy triplát tudott beimádkozni - ezt a hátrányt pedig nem lehetett eltüntetni a 20 triplás Clevelanddel szemben. CJ McCollum 3/10-et dobott mezőnyből, Herbert Jones dobást sem emelt rá, Jonas Valanciunas 15 percet játszott, a kispadról semmilyen plusz nem érkezett, és bár Brandon Ingram (20 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz), valamint Zion Williamson (33 pont, 9 lepattanó, 13/21 mezőnyből) igyekezett, de se ritmus, se spacing, se tűzerő nem volt most ebben a támadójátékban, a Cavaliers lendülete pedig fokozatosan bedarálta őket. Williamson szerint egyszerűen nem estek be a tripláik, Willie Green vezetőedző viszont másképp látta: szerinte a Cavs egyszerűen éhesebb, agresszívebb csapat volt náluk.

A Pelicans legjobb dobói: Williamson 33, Ingram 20, Murphy III 11/3
A Cavaliers legjobb dobói: Garland 27/18, Allen 17, Niang 16/12

 

Detroit Pistons – Toronto Raptors 113–104

Pozitív szériában a Pistons. Előző három meccséből kettőt is megnyert a Detroit, a Toronto viszont teljesen szétesett, zsinórban négy fiaskóval a háta mögött utazott az autóvárosba. Az első negyedben még fej-fej mellett haladtak a csapatok, aztán a második felvonásban úgy tűnt, hogy Immanuel Quickley (25 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz), Kelly Olynyk (19 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) és Bruce Brown (17 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) révén eldönti a meccset a Raptors, hiszen a gárda pillanatok alatt felépített egy tizenhat pontos fórt. A fordulást követően azonban új erőre kapott a házigazda, melynek színeiben Jalen Duren (24 pont, 23 lepattanó, 5 gólpassz) egy egészen elképesztő dupla-duplával rukkolt ki, de Cade Cunningham (19 pont, 6 gólpassz) és Isaiah Stewart (15 pont) is fontos kosarakat szerzett. Az utolsó tizenkét percben Cunningham ugyan már nem lépett pályára, ám a Pistons így is magabiztosan hozta a mérkőzést, sorozatban a második meccsét megnyerve.

A Pistons legjobb dobói: Duren 24, Cunningham 19/6, Stewart 15/9
A Raptors legjobb dobói: Quickley 25/6, Olynyk 19/6, Brown 17


Orlando Magic – Brooklyn Nets 114–106

Közel a tökéleteshez. Korábbi jó formája ellenére az utolsó két meccsét elveszítette az Orlando, ráadásul mindkétszer a támadóoldalon akadtak komoly problémái. Mindeközben a Nets egy igencsak nehéz idegenbeli túrát abszolvál, s mivel a minap a Clevelandet meglepte, így korántsem feltartott kézzel érkezett Floridába. A Magic nem sokat habozott, már az első negyedben pontot tett a találkozó végére, 33–16-ra hozva ezt a játékrészt. Paolo Banchero (21 pont, 9 gólpassz, 6/6 mezőnyből, 1/1 tripla 8/9 büntető) ismét klasszis teljesítményt nyújtva került közel a tökéleteshez, hiszen minden mezőnydobása a gyűrűbe hullott, csupán egyetlen büntetőt hibázott el az este folyamán. Persze a vendéglátó sikeréhez az is nagyon kellett, hogy csapatként sokkal összeszedettebb volt, mint riválisa, amit jól bizonyít Wendell Carter Jr. (15 pont, 8 lepattanó) és Jalen Suggs (14 pont, 4 lepattanó, 4/8 tripla) teljesítménye is. A Brooklyn ugyan egy 9–0-s futással próbált csodát tenni a záró felvonásban, ám hiába igyekezett Cam Thomas (21 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) és Mikal Bridges (17 pont, 4 lepattanó) párosa, a késői feltámadás már csak az eredmény kozmetikázásához volt elegendő.

A Magic legjobb dobói: Banchero 21/3, Carter Jr. 15/3, Suggs 14/12, F. Wagner 14/3
A Nets legjobb dobói: Thomas 21/3, Bridges 17/3, Johnson 13/6, Schröder 13/3


Indiana Pacers – Chicago Bulls 129–132 h.u

DeRozan klasszisa döntött. A játéknap egyik legjobb mérkőzését játszották a felek még akkor is, ha a csapatok védekezéséről nem lehet ódákat zengeni. A Pacers back-to-back lépett parkettre azt követően, hogy megszerezte az OKC skalpját, ám ahhoz, hogy ez a siker többet érhessen, le kellett volna győznie a Chicagót. A Bulls mostanában viszont nem adja könnyen magát, így már előzetesen is egy kőkemény csatára volt kilátás. A rendes játékidőben nem tudta egyik gárda sem leszakítani a másikat, habár mindkét egylet felépítette egyszer-egyszer egy tíz pontos fórt. Myles Turner (27 pont, 7 lepattanó), Tyrese Haliburton (17 pont, 14 gólpassz) és Pascal Siakam (17 pont, 9 lepattanó) triójára DeMar DeRozan (46 pont, 9 lepattanó), Alex Caruso (23 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz, 5/6 tripla) és Ayo Dosunmu (20 pont, 4 lepattanó) volt a válasz. A rendes játékidő utolsó percén belül előbb Turner dobott egy látványos triplát, amire DeRozan válaszolt, majd Siakam blokkolt egy hatalmasat. 117–115-ös hazai vezetésnél aztán ismét megvillant DeRozan, kiharcolva ezzel a hosszabbítást. A ráadásban viszont a hatszoros bajnok akarata érvényesült, ebben az öt percben a Pacers már csak futott az eredmény után.

A Pacers legjobb dobói: Turner 27/15, Haliburton 17/3, Siakam 17
A Bulls legjobb dobói: DeRozan 46/3, Caruso 23/15, Dosunmu 20/3


Memphis Grizzlies – Charlotte Hornets 98–110

Magabiztos volt a Charlotte. Némi meglepetésre legutóbbi öt fellépéséből hármat is megnyert a Grizzlies, ez viszont nem változtat azon a tényen miszerint Taylor Jenkins gárdája már réges-rég elengedte ezt a szezont, hasonlóan a Hornetshez, amely ugyanabban a cipőben jár. Mondhatni alsóházi derbit játszottak Memphisben, melyet végig a kezében tartott a Charlotte. Miles Bridges (27 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) hozta a tőle elvárhatót, miközben Vasilije Micics (25 pont, 8 gólpassz) is egyre jobban megtalálja a helyét a rotációban. A szerb kiválóság 9/10-es mezőnymutatóval rukkolt ki, közte 5/6 triplát a helyére küldve. A vendéglátó csak futott az eredmény után, bár GG Jackson (26 pont, 4 lepattanó) próbálta a hátára venni az övéit, s Luke Kennard (17 pont, 4 lepattanó) is igyekezett, ám ezúttal nem volt esélye a házigazdának.

A Grizzlies legjobb dobói: GG Jackson 26/18, Kennard 17/12, Jemison 14
A Hornets legjobb dobói: Bridges 27/9, Micics 25/15, Williams 18/3


Portland Trail Blazers – Atlanta Hawks 106–102

Soknak bizonyult az Ayton, Simons páros. Négyből három diadallal a tarsolyában, esélyesként érkezett Portlandbe a Hawks, hiszen az oregoni egyletnek túl sok sikerélményben nem volt része az elmúlt időszakban, talán csak arra építhet a gárda, hogy az Anfernee Simons, Deandre Ayton páros egyre inkább egymásra talál. Ez pedig most is így történt. Bár az Atlanta kezdett jobban, idővel kissé egysíkúvá vált a játéka, mivel Dejaunte Murray (40 pont, 4 lepattanó) szezoncsúcsa mellé nem nagyon volt, aki érdemben felzárkózzon. A nagyszünetet követően könnyűszerrel dolgozta le tizenhat pontos hátrányát a Trail Blazers, miközben a Simons (36 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz) és Ayton (33 pont, 19 lepattanó) alkotta duó tarthatatlanná vált. A végjáték ugyan szorosan alakult, ám Murray tripláját követően Simons már nem tette meg azt a szívességet, hogy hibázzon a büntetővonalról.

A Trail Blazers legjobb dobói: Simons 36/15, Ayton 33, Banton 12/6
A Hawks legjobb dobói: Murray 40/18, Capela 13, Hunter 11/3

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus