Nagy csatában győzött a Thunder, megszakadt a Rockets sorozata

A Chicago meglepte a Minnesotát, magabiztos volt a Denver, a Lakers és a Miami, miközben a Philly nyerte a rossz formában lévő csapatok találkozóját, de diadalt aratott a Clippers, a Warriors és a Kings is.

New York Knicks – Oklahoma City Thunder 112–113

Nagyot küzdött a Knicks. A játéknap egyik kiemelt rangadójaként tekinthettünk a New York és az Oklahoma City találkozójára, hiszen mindkét csapat kiváló formában várta a feldobást. Habár Tom Thibodeau egyletét még mindig sújtják a sérülések, legutóbbi tíz fellépéséből hetet azért így is megnyert. Ennek megfelelően hazai pályán jobban is kezdett a Knicks, Jalen Brunson (30 pont, 7 gólpassz) vezérként tündökölt, de Miles McBride (19 pont, 4 lepattanó), Isaiah Hartenstein (17 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz) és Josh Hart (13 pont, 15 lepattanó, 6 gólpassz) is oda tette magát. A második negyedben megtorpant ugyan a vendéglátó, ám a nagyszünetet követően ismét magához ragadta a kontrollt, ám megtörni nem tudta ellenfelét...

A rájátszásba dobta csapatát SGA. Továbbra is a nyugati első helyért harcol az Oklahoma City, amelynek nagy szüksége volt a győzelemre, hiszen a Denver és a Minnesota is ugyanezt tűzte ki maga elé célként. Nem kezdett jól a Thunder, ám a második negyedre Jalen Williams (33 pont, 4 lepattanó, 8 gólpassz) révén összekapta magát Mark Daigneault gárdája. A fordulást követően ismét a Knicks akarata érvényesült, a záró tizenkét percre azonban visszazárkózott az OKC. Az utolsó percek kiélezett végjátékára megérkezett Shai Gilgeous-Alexander (19 pont) és a tripla-dupláig jutó Josh Giddey (16 pont, 13 lepattanó, 12 gólpassz) párosa is. Mindössze tíz másodperc volt hátra, amikor Brunson dobásával úgy tűnt, hogy a házigazda ér révbe, ám SGA felvállalta az utolsó támadást és egy igencsak nehéz kettest a helyére küldve lezárta a találkozót. Ezzel az Oklahoma már matematikailag is biztosította helyét a rájátszásban.

A Knicks legjobb dobói: Brunson 30/12, McBride 19/12, Hartenstein 17
A Thunder legjobb dobói: Jal. Williams 33/3, Gilgeous-Alexander 19/3, Giddey 16/6

Houston Rockets – Dallas Mavericks 107–125

Véget ért a Rockets nagy menetelése. Sorozatban tizenegy sikerrel a tarsolyában fogadta az állami rivális Dallast a Houston. A Rocketsnak nagy szüksége lett volna erre a győzelemre is, hiszen a még utolsó playint érő tizedik helyért küzd. A Mavericks azonban ezt másképp gondolta és már az első negyedben átrohant az ellenfelén, viszonylag hamar felépítve egy tíz pont körüli előnyt. Ime Udoka egylete ugyan a fordulást követően próbálta összeszedni magát, ám Jabari Smith Jr (28 pont, 7 lepattanó) mellé ezen az estén nem igazán tudtak a társak érdemben felnőni, így összességében nem volt reális esélye a sikerre. Aaron Holiday (16 pont, 5 lepattanó) és Cam Whitmore (13 pont, 5 lepattanó) duója jól szállt ugyan be a kispadról, de ez csak a végeredmény szorosabbá tételéhez volt elegendő.

Doncic tarthatatlannak bizonyult. Az alapszakasz végéhez közelítve nagyot küzd a Dallas is, hiszen igyekszik megőrizni a biztos rájátszást érő pozícióját. Amikor pedig jól muzsikál együtt Luka Doncic és Kyrie Irving párosa, akkor nem nagyon van olyan csapat, amely megállíthatná Jason Kidd társaságát. Ez pedig ezen az estén is így volt, hiszen Doncic (47 pont, 12 lepattanó, 7 gólpassz, 9/16 tripla) elképesztő teljesítménnyel rukkolt elő, de Irving (24 pont, 7 gólpassz) is hozta a számait, így lényegében a feldobás pillanatától kézben tartotta az irányítást a Mavericks. A magabiztos siker eredményeképpen sorozatban már a hetedik győzelmét ünnepelhette a vendég gárda, nem mellékesen megszakítva ezzel a Houston elképesztő szériáját.

A Rockets legjobb dobói: Smith Jr. 28/15, Holiday 16/6, Whitmore 13/6
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 47/27, Irving 24/12, Exum 13/9

 

Minnesota Timberwolves – Chicago Bulls 101–109

Fájó pofonba szaladt bele a Wolves. A nyugati listavezető a kétarcú Chicagót látta vendégül, ráadásul úgy tűnik, hogy Karl-Anthony Towns nélkül is fut az a bizonyos szekér, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy az utóbbi napokban 7–3-as sorozatot produkált a gárda. Ezt a meccset viszont szörnyen kezdte, mondjuk úgy, hogy az öltözőben maradt a csapat, amit ki is használt a Bulls. A folytatásban pedig hiába játszott jól Anthony Edwards (22 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz), Mike Conley (19 pont, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Rudy Gobert (19 pont, 10 lepattanó) triója, nem tudtak mit kezdeni a fantasztikusan dobó vendégekkel.

Remekül dobott a Bulls. Habár előzetesen nem a Chicago volt a mérkőzés favoritja, ám vannak azok az esték, amikor minden összejön. A hatszoros bajnok számára pedig ez volt az a nap, hiszen mezőnyből 52,5%-kal, míg a triplavonalon kívülről 58,5%-kal dobott a vendég egylet. Lényegében már az első negyedben eldőlt a meccs. DeMar DeRozan (27 pont, 8 gólpassz) mellett Alex Caruso (21 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz, 5 labdaszerzés) is oda tette magát, aki csak triplát vállalt, ám abból 7/8-at be is dobott. Ráadásul kettőjük mellett Nikola Vucevic (19 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) és Coby White (17 pont, 5 lepattanó, 4/6 tripla) is hozzá tette a magáét, így hiába küzdött a Timberwolves, legyőzte a nyugati éllovast a Bulls.

A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 22, Conley 19/15, Gobert 19
A Bulls legjobb dobói: DeRozan 27/3, Caruso 21/21, Vucevic 19/6

 

Denver Nuggets – Cleveland Cavaliers 130–101

Magabiztos volt a Nuggets. A nyugati első helyért vívott csatában minden egyes győzelemre nagy szüksége van a Denvernek, amely továbbra sem számíthat Jamal Murray játékára. A bukdácsoló Cleveland ellenben tökéletes ellenfélnek bizonyult, hiszen J.B. Bickerstaff csapata az All-Star szünet óta csak keresi önmagát. Magabiztos volt a Nuggets, amely az első másodperctől uralta a mérkőzést. Nikola Jokics (26 pont, 18 lepattanó, 16 gólpassz) szezonbeli huszonkettedik tripla-duplájára nem volt válasza a vendég egyletnek, de a szerb klasszis mellett Kentavious Caldwell-Pope (22 pont, 4 gólpassz, 6/9 tripla), valamint Reggie Jackson (19 pont, 5/5 tripla) és Michael Porter Jr. (19 pont, 6 lepattanó) is extrát játszott. Mindezek fényében nem meglepő, hogy hamar elengedte ezt a meccset a Cavaliers, melynek színeiben pályára lépett ugyan Donovan Mitchell (13 pont, 6 gólpassz), ám a dobásait – 3/12 – még igencsak kereste. A Cavs legjobbja Evan Mobley (23 pont, 4 lepattanó) volt.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 26/3, Caldwell-Pope 22/18, Jackson 19/15, Porter Jr. 19/9
A Cavaliers legjobb dobói: Mobley 23/3, Allen 19, LeVert 15/6

 

Brooklyn Nets – Los Angeles Lakers 104–116

LeBron Jamesre nincsenek szavak. Sorozatban három sikerrel a háta mögött várta a Lakers elleni mérkőzés feldobását a Brooklyn, amely bízott abban, hogy a Los Angeles-i gárdát is meglepheti. Az aranysárga-lilák sincsenek rossz formában, habár legutóbb a Pacers ellen alulmaradtak. Nos, LeBron James (40 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 9/10 tripla) úgy döntött, hogy ezen az estén ismét beírja a nevét az almanachokba. Az még hagyján, hogy negyven pontot dobott, de kilenc bedobott triplájával beállította a karriercsúcsát, ráadásul mindössze egyszer hibázott a periméteren kívülről. Alaposan bekezdett a vendég formáció, 31–11-re nyerve az első felvonást, ezzel lényegében el is döntve az összecsapást. James mellett Anthony Davis (24 pont, 14 lepattanó) és Rui Hachimura (20 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) is remekelt, így hiába szórta rendületlenül a kosarakat a Nets dobógépe Cam Thomas (30 pont, 6 gólpassz), ez alkalommal nem volt esélye a győzelemre a házigazdának.

A Nets legjobb dobói: Thomas 30/12, Watford 15/3, Schröder 14/6
A Lakers legjobb dobói: James 40/27, Davis 24/3, Hachimura 20/3

 

Washington Wizards – Miami Heat 107–119

Hozta a kötelezőt a Heat. A Washington az elmúlt napokban meglepte egy-két ellenfelét, ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy személyében a liga egyik leggyengébb csapatát köszönthetjük. A Heat ellenben nagy harcban van a még biztos rájátszást érő keleti hatodik helyért, így kötelező volt hoznia ezt a mérkőzést. A kezdeti tapogatózás után kisebb meglepetésre a Wizards lépett el, elsősorban Jordan Poole (22 pont, 4 lepattanó, 8 gólpassz) és a kispadról „ismét” remek teljesítményt nyújtó Anthony Gill (18 pont, 4 lepattanó) kettőse révén. A fordulást követően azonban megrázta magát a Miami, Terry Rozier (27 pont, 4 lepattanó, 4 labdaszerzés), Bam Adebayo (22 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) és Jimmy Butler (17 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) triója hozta azt, ami elvárható, így habár ténylegesen megtörnie nem tudta ellenfelét a floridai alakulat, de a győzelme nem forgott veszélyben.

A Wizards legjobb dobói: Poole 22/12, Gill 18/3, Avdija 15/3
A Heat legjobb dobói: Rozier 27/15, Adebayo 22, Butler 17

 

Toronto Raptors – Philadelphia 76ers 120–135

Tizenharmadszorra sem sikerült. Két pocsék formában lévő csapat találkozott Torontóban, a házigazda, sérülések által igencsak sújtott Raptors sorozatban tizenkétszer kapott ki, ám a Joel Embiid nélkül csak vergődő 76ers sem tudott csak egy meccset megnyerni a legutóbbi hat összecsapásából. A Philly kezdett jobban, mivel a szezoncsúccsal záró Kelly Oubre Jr. (32 pont, 7 lepattanó, 6/11 tripla) mellett Cameron Payne (24 pont, 6/10 tripla) is remekül dobott, sőt Tobias Harris (21 pont, 9 lepattanó) és Kyle Lowry (11 pont, 10 gólpassz) is hasznos láncszemnek bizonyult. A nagyszünetet követően próbált ugyan visszajönni a Raptors, Gary Trent Jr. (23 pont), Jordan Nwora (19 pont, 4 lepattanó), Bruce Brown (18 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz) és Kelly Olynyk (18 pont, 5 lepattanó, 11 gólpassz) meg is tett mindent a felzárkózásért, ám Sixers mindig a legjobbkor süllyesztett el egy trojkát, így összességében magabiztosan győzött.

A Raptors legjobb dobói: Trent Jr. 23/9, Nwora 19/6, Brown 18/9, Olynyk 18/3
A 76ers legjobb dobói: Oubre Jr. 32/18, Payne 24/18, Harris 21/3

 

Charlotte Hornets – Los Angeles Clippers 118–130

Domináns játékkal győzött a Clips. Finoman fogalmazva sincs túl jó formában a Hornets, így egyértelmű volt, hogy a Clippers győzelmi célokkal lép pályára Charlotte-ban, már csak azért is, hogy megtartsa a nyugati negyedik helyét. Magabiztosan kezdett a vendég csapat, ahol Paul George (41 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 8/12 tripla) szezoncsúccsal zárt, ami alapból lehűtötte a hazai kedélyeket, pláne úgy, hogy Ivica Zubac (24 pont, 12 lepattanó) és Kawhi Leonard (23 pont, 5 lepattanó) is tündökölt. Pedig összességében nem nyújtott rossz teljesítményt a házigazda, Miles Bridges (33 pont, 7 lepattanó, 7/14 tripla), Brandon Miller (22 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és Grant Williams (18 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) is szorgoskodott, ellenben csapatként könnyedén múlta felül riválisát, s szerezte ezzel meg sorozatban a harmadik győzelmét a Clippers.

A Hornets legjobb dobói: Bridges 33/21, Miller 22/15, Williams 18/6
A Clippers legjobb dobói: George 41/24, Zubac 24, Leonard 23/6

 

San Antonio Spurs – Golden State Warriors 113–117

Nem adta magát könnyen a Spurs. Az elmúlt napokat tekintve nem mutat rossz formát a San Antonio, ellenben a Golden State-nek minden sikerre nagy szüksége van, hiszen a Houston már tapossa a sarkát. A házigazda kezdett jobban, Victor Wembanyama (32 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés) ezúttal is remekelt, de Cedi Osman (18 pont) is szorgosan dobálta a kosarakat, ellenben kettőjük mellé nem nagyon tudott felnőni egy harmadik számú opció, így a nagyszünetet követően átvette az irányítást a Warriors. Stephen Curry (33 pont, 8 gólpassz, 7/15 tripla) pedig pontosan tudta, hogy mikor kell előlépnie, ráadásul ez alkalommal Draymond Green (21 pont, 6 lepattanó, 11 gólpassz, 6 labdaszerzés) is a játékra koncentrált, sőt még Klay Thompson (13 pont) is a lehető legjobbkor talált be. Ezzel sorozatban a negyedik meccsét nyerte meg a GSW, továbbra is őrizve a nyugati tizedik helyet.

A Spurs legjobb dobói: Wembanyama 32/9, Osman 18/12, Collins 13/6
A Warriors legjobb dobói: Curry 33/21, Green 21/6, Thompson 13/6

 

Sacramento Kings – Utah Jazz 127–106

Szétdobta ellenfelét a Kings. A nyugati hatodik helyért hajrázó Sacramento azt a Utaht fogadta, amely Lauri Markkanen elvesztésével végképp elengedte az idei szezont. Ennek megfelelően alakult a találkozó forgatókönyve, a Jazz mindössze egyetlen egyszer vezetett az összecsapás során. Az is sokat elmond a vendégek „hozzáállásáról”, hogy az az újonc Brice Sensabaugh (22 pont, 4 lepattanó, 5/10 tripla) volt a legjobbjuk, aki ebben a szezonban mindössze huszonnégy alkalommal kapott lehetőséget. A Kings eközben remekül játszott, Keegan Murray (25 pont, 4 lepattanó), Harrison Barnes (24 pont, 5/7 tripla) és De'Aaron Fox (24 pont, 6 lepattanó, 12 gólpassz) mellett Domantas Sabonis (17 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz) is hozta a tőle elvárhatót, így végig uralta a mérkőzést a kaliforniai alakulat, amely végül nagyarányú, magabiztos győzelmet aratott.

A Kings legjobb dobói: Murray 25/15, Barnes 24/15, Fox 24/6
A Jazz legjobb dobói: Sensabaugh 22/15, Sexton 22/3, Hendricks 18/12, George 18/9

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus