NBA körkapcsolás a Sport TV-n, jön a Kings-Warriors rangadó

Tizenegy mérkőzéssel folytatódik az NBA alapszakasza, melynek során többek között Grizzlies-Nuggets, Hawks-Knicks, Cavs-Thunder és Kings-Warriors rangadókat is rendeznek.

Charlotte Hornets – Detroit Pistons 01:00

A szezon előtti várakozások alapján ez egy keleti alsóházi „rangadó” lesz, bár tény, hogy a Hornets azért egy-két lépéssel a Detroit előtt jár. A hazaiak már rögtön a szezonnyitón egy „nagyobb vadat ejtettek”, az egyértelműen playoff-álmokat dédelgető Atlantát sikerült felülmúlniuk. A Hawks ellen P.J. Washington és Terry Rozier jó meccse szállította a győzelmet, de az 1/3-as Brandon Miller is jól szállt be (egyelőre csak a padról), így az is belefért, hogy LaMelo Ball 4/15-tel dobjon a mezőnyből. A Pistons bár vereséggel, de nem rossz meccsel kezdte az idényt: a tavalyi döntős Heat ellen egy végletekig kiélezett mérkőzésen szenvedett egypontos vereséget, ahol Cade Cunningham rögtön 30 ponttal jelentkezett és Jalen Duren is hatékony dupla-duplát hozott, egyedül Ausar Thompson gyengébb meccse okozott csalódást, de így is végig partiban voltak Butlerék ellen. A Charlotte-nál vannak hiányzók,  Miles Bridges mellett Cody Martin, Ntilikina és Bouknight sem bevethető, míg a vendégeknek pedig továbbra is nélkülözniük kell Bogdanovic és Monte Morris játékát. Eredményektől függetlenül mindkét csapat magához képest jól mutatkozott be az új szezonban, a Hornets jelenleg esélyesebb a győzelemre, de ha a detroiti meglévő jó teljesítmények mellé képes lesz Thompson is hozni azt, amit várnak tőle, akkor bármelyik irányba eldőlhet a mérkőzés.

 

Memphis Grizzlies – Denver Nuggets 01:00

A tavalyi szezonban Nyugat első két helyén zárt ez a két csapat, egyértelműen elkülönültek a mezőny további részétől. Ez a Denverre most is igaz, a Memphis azonban több sebből vérzik jelenleg, az első mérkőzésüket el is bukták a Pelicans ellen. A Nuggets a Lakers ellen kezdte a szezont, Jokicsék ott folytatták, ahol az előző szezonban abbahagyták: a szerb rögtön egy 30 pont körüli tripla-duplával nyitott, de Murray és KCP is elérte a húsz pontot – ráadásul a csapat védekezése az egész második félidőben 0 ponton tartotta Anthony Davist, így végül abszolút megérdemelt győzelmet ünnepelt a bajnok. Az esélyesek most is egyértelműen a vendégek, nem látjuk, hogy Jokiccsal ki tudná felvenni a versenyt a Grizzlies palánkja alatt. Miután Brandon Clarke még jó ideig, Steven Adams pedig az egész szezonban nem bevethető, így a hazaiak egyetlen érdemi centere Jaren Jackson Jr. lesz, ráadásul Ja Morant 25 meccses eltiltásával a játékszervezést is meg kellene valahogy oldaniuk – ez persze nem csak erre a meccsre, hanem a szezon első néhány hónapjára igaz lesz. A hírek szerint a kulcsembereken kívül Luke Kennard sem biztos, hogy ott lesz a parketten ma, hatalmas meglepetés lenne, ha a közel sem ideális körülmények között szereplő Grizzlies a Nuggets fölé tudna kerekedni.

 

Atlanta Hawks – New York Knicks 01:30

A várakozások alapján a Hawks és a Knicks egymás közvetlen riválisa lehet majd a szezon későbbi részében, mindketten a rájátszást tűzték ki célul, így különösen fontos erőfelmérő lesz ez a feleknek. Mindkét csapat kikapott a szezon első meccsén, a Hawks némi meglepetésre a Hornets ellen maradt alul, míg a Knicks úgy kapott ki a Celticstől, hogy Julius Randle és Jalen Brunson sem tudta túllépni a 15 pontos határt, a New York-iak csak Barrett és Grimes jó meccsével tudtak egyáltalán lépést tartani keltákkal. Most mindkét féltől jóval többre lesz szükség, mint legutóbb, a Hawksnál Dejounte Murray-től, a Knicksnél pedig az említett két sztártól kell előrelépés a siker érdekében. Elméletileg egészséges csapatok párharcát láthatjuk, így mindenképpen egy kétesélyes, szoros meccsre van kilátás.

 

Boston Celtics – Miami Heat 01:30

A tavalyi keleti konferenciadöntőt már rögtön a második fordulóban újrajátsszák a csapatok, és ahogyan tavasszal, most is a kelták számítanak esélyesebbnek. Májusban végül aztán egy legendás hétmeccses sorozatban mégis a Heat tudott felülkerekedni, a Celtics azonban erre a meccsre már egy merőben új kezdővel és struktúrával lép majd pályára. A Boston Tatum és Porzingis fejenként 30+ pontos meccsével a New Yorkot győzte le a nyitányon, utóbbi esetében érdemes kiemelnünk, hogy soha senki nem tudott 30 pontig jutni bostoni debütálásán. A Miami bár szintén győzelemmel, de igen döcögősen kezdte a szezont, Butleréknek egylabdás meccsen sikerült megverniük az egyértelműen alacsonyabb célokért küzdő Detroitot. Azon a találkozón Adebayo volt az egyetlen, aki tudta hozni magát, Butler és Herro is csak küzdött a dobásaival, Kyle Lowry-tól pedig 32 perc alatt mindössze egyetlen mezőnykísérletre futotta. A papírforma természetesen a hazaiak győzelmét jelentené, ehhez viszont Jaylen Browntól többre lesz szükség, mint a NYK elleni 4/11-es dobóformája. A Heat elsősorban ismét védekezésében bízhat, az elmúlt években többször is ezzel tudták megverni az egyik legjobb keleti csapatot – most azonban egy teljesen más szerkezetű Celtics fogja a floridaiakat fogadni, így a Heat stratégiája is változhat az eddig látottakhoz képest.

 

Cleveland Cavaliers – Oklahoma City Thunder 01:30

Ez egy kifejezetten izgalmas és látványos mérkőzésnek ígérkezik, egyrészt az egyéni kvalitások és matchupok alapján, másrészt pedig amiatt is, hogy a Cavs néhány éve már bejárta azt az utat, aminek most nagyjából a közepén tart a Thunder. Mindkét fél hozta az első meccsét, a Cavs Brooklynban tudott megnyerni egy szoros meccset, míg a Thunder a Bullst győzte le simán – gyakorlatilag mondhatjuk azt, hogy mindkét félnek ez lesz az első igazi erőpróbája az új szezonban. Érdemes lesz majd odafigyelni Donovan Mitchell és Shai Gilgeous-Alexander dobópárbajára, de kulcsfontosságú lesz a palánkok alatti játék is, hogy a magasposzton viszonylag vékony OKC mit tud majd kezdeni a Holmgren nélküli percekben az ellenfél gyűrűje alatt – helyzetüket talán megkönnyíti majd az, hogy Jarrett Allen a hírek szerint még ma sem biztos, hogy ott lesz a pályán, így a Chicago elleni derbihez hasonlóan ezúttal is egy alacsonyabb szerkezetben, Okoróval négyesben küldheti pályára csapatát J.B. Bickerstaff.

 

Chicago Bulls – Toronto Raptors 02:00

A két csapat az előző szezonban is, és nagy eséllyel az idei kiírásban is egymás közvetlen riválisa lesz a playin-helyekért folytatott harcokban. A nyár során egyik csapat sem erősödött igazán, a Raptors elengedte VanVleetet, Schröderrel pedig egy más típusú irányítója lett a gárdának, ezen a poszton főként védekezésben lépett előre a csapat. A német remekül be is mutatkozott a Timberwolves ellen, 22 pontjával csapata legeredményesebbjeként zárt, de mellette Anunoby is jól játszott – a szezont enerváltan kezdő és a dobásaival alaposan szenvedő Minnesota ellen így az is elég volt, hogy Siakam és Barnes is gyengébb napot fogjon ki. Míg a Toronto győzelemmel kezdte az új szezont, addig a Bulls az OKC ellen szenvedett vereséget, ahol szinte senki sem tudott vállalható mezőnyszázalékokat hozni, nem igazán volt reális esélyük a győzelemre DeRozanéknak. A Chicago előtt most itt a lehetőség a javításra, az előzetes várakozások alapján egy szoros, akár egylabdás mérkőzés is lehet ezen a keleti rangadón – ehhez viszont a Bullstól mindenképpen többre lesz szükség a 40%-os mezőny-és a 28%-os triplahatékonyságnál…

 

San Antonio Spurs – Houston Rockets 02:00

A nyugati konferencia egyik „kiesési rangadója” lesz ez, a Spurs és a Rockets is egyértelműen újjáépülőben van, ennek fényében nem érdemes túl magas színvonalú mérkőzésre számítanunk. A papírformának megfelelően mindkét csapat vereséggel nyitotta az új idényt: a Spurs a Dallas ellen kapott ki egyébként teljesen vállalható módon, a Rockets viszont totálisan kilátástalan játékot mutatott az Orlando ellen, aminek az eredménye végül egy harmincpontos vereség lett 86 dobott ponttal. Wembanyama NBA-debütálása nem sikerült rosszul, a francia óriás 9 kísérletből 15 pontot szerzett, mellette a Spurs legjobbjai Devin Vassell és Keldon Johnson voltak, de a kispadról is érkeztek jó teljesítmények a Spurs Dallas elleni szezonnyitóján. A Houstonra az Orlando személyében ennél egy jóval könnyebb ellenfél várt, de a csalódás annál nagyobb volt: Jalen Green 2/10, a debütáló Fred VanVleet 5/13, a nagy reményeket jelentő Jabari Smith Jr. pedig 3/9 jó dobással „veszélyzetetett” a mérkőzésen – így nem volt meglepő, hogy a legkevesebb dobott ponttal és pocsék százalékokkal zárták az első mérkőzést. A látottak alapján talán a Spurst látjuk esélyesebbnek, bár ha valami, akkor éppen a kiegyensúlyozatlanság jellemző az ilyen csapatokra: valószínűleg a San Antonio is képes egy másik arcát mutatni, ahogyan az is benne van a pakliban, hogy a Rockets kulcsjátékosainak is lesznek olyan meccsei, ahol minden összejön nekik. A vendégeknél Oladipo mellett Landale és Tari Eason maródi, a Spursnél ezzel szemben szinte teljes keret áll rendelkezésre – ez is Popovich csapata mellett szól, de tudjuk, hogy egy konferencia két leggyengébb csapatának meccse bármit tartogathat, a szezon során valószínűleg ők majd egymást próbálják majd meg alulmúlni.

 

Dallas Mavericks – Brooklyn Nets 02:30

A Mavs San Antonióban kezdte meg az idei szezont és ha a vártnál nehezebben is, de végül sikerült győzelemmel indítania az idényt – Doncic 33 pontos tripla-duplája nélkül akár meg is éghetett volna a csapat. Kyrie Irving 22 pontig jutott, a kispadról az újonc Lively és Hardaway Jr. tett hozzá sokat, ezek mellett viszont a győzelemhez szükség volt Grant Williams 17 pontos estéjére is, az ex-bostoni veterán játékos még többet is nyújtott, mint amit vártak tőle első dallasi meccsén. A Nets egy szoros meccsel indította a szezont, esélytelenebbként a Clevelandet kényszerítették egy egylabdás mérkőzésre, ami elsősorban arról a Cam Thomasról szólt, aki a kispadról beszállva 25 perc alatt szerzett 36 pontot – a fiatal hátvédtől már láttunk tavaly néhány kiemelkedő egyéni teljesítményt, most jött a következő ami kis híján győzelmet is ért. Gondot jelent viszont az, hogy Nic Claxton bokasérülés miatt ezt a találkozót biztosan kihagyja, így meglehetősen kevés lehetősége marad Jacque Vaughn-nak a gyűrű alatti védekezés megszervezésében. Ez alapján a hazaiak győzelmére látunk nagyobb esélyt, de persze még ennek a dallasi projektnek bőven bizonyítania kell, nem elképzelhetetlen az sem, hogy egy-egy egyéni extra a Nets oldalán megnehezítheti Doncicék dolgát – Claxton védekezése viszont biztosan hiányozni fog a vendégeknek a festékben.

 

Utah Jazz – Los Angeles Clippers 03:30

A Clippers hosszú idő után újra teljes kerettel játszott meccset, nem is okozott csalódást, az újjáépülő Portlandet sikerült mindenféle gond nélkül legyőznie a csapatnak. Kawhi Leonard 23, Paul George 27 ponttal vezette győzelemre övéit, Russell Westbrook 11 ponttal és 13 gólpasszal hozott hasznos játékot, de Ivica Zubac is mindkét palánk alatt domináns tudott lenni. John Collins bemutatkozása bár nem sikerült rosszul, de a Jazz a várakozásoknak megfelelően sima vereséget szenvedett legutóbb a Sacramentótól, leginkább az irányítójáték minőségi hiánya volt szembetűnő, nem igazán volt rendszere a Jazz támadásainak, minden leginkább Clarkson egyéni képességein alapult. Sokkal többre a Clippers ellen sem számíthatunk tőlük, Westbrookra és a Leonard-George duóra egyértelműen nincs válaszuk, a Zubac-Kessler párharc viszont érdekes lehet, mint ahogyan Markkanennek és Collinsnak is lehetnek kedvező matchupjai a találkozón – ennek ellenére nagy blama lenne, ha a Clippers nem tudná behúzni a találkozót, még úgy is kötelező győzelem előtt állnak a Los Angeles-iek, hogy Terance Mann továbbra sem tudja megkezdeni a szezonját.

 

Portland Trail Blazers – Orlando Magic 04:00

A Blazers alaposan átalakult a nyáron, izgalmas, de egyelőre még sok helyen kiforratlan kerete idén viszont még valahol a Magic-kel egy szinten lehet reálisan. A hazaiak a Clippersszel játszották első meccsüket a Lillard-korszak után, ahol nagyon kiütközött az, hogy még időre van szükség ahhoz, hogy az egymás mellé pakolt játékosok kellő összhanggal tudjanak együtt játszani a pályán. Nagy csalódás volt Deandre Ayton első portlandi meccse, aki 4 rádobásból tudott 4 pontot összeszenvedni, teljesen eltüntette őt Ivica Zubac, igaz, hogy a Sunsból érkező center faultgondokkal is küzdött. Ayton mellett az újvonalas Blazerst meghatározó Simons-Henderson hátvédpáros is valószínűleg fog még jobb estéket kifogni, Malcolm Brogdon viszont a kispadról beszállva volt csapata legjobbja, az ő rutinja már most látszik, hogy jótékony hatással van a fiatal csapatra. A Magic a Houston ellen kezdte meg az idényt és egy percig sem volt kérdés, hogy jobb ellenfelénél: Bancheróék úgy nyertek harminc ponttal, hogy közben 90 egység alatt tudták tartani ellenfelüket, senkinek sem kellett még csak 30 percet sem pályán töltenie, jól tudta rotálni csapatát Jamahl Mosley. Ezen a mérkőzésen nehéz bármit is jósolni, ha a Blazersnél a Simons-Henderson-Ayton tandem képes feljavulni, akkor azért hazai pályán behúzhatja ezt a Portland, de a Magicben is vannak még ki nem aknázott lehetőségek, ráadásul nem szakították meg magukat az előző meccsen sem, meglátjuk, hogy milyen napot fognak ki a csapatok.

 

Sacramento Kings – Golden State Warriors 04:00

Egyértelmű, hogy ez lesz a játéknap kiemelt rangadója, tavaly a rájátszás első körében hét meccsen jutott tovább a GSW, a felek rivalizálása pedig jó eséllyel ebben a szezonban is folytatódik. A Kings a Jazz ellen húzta be a kötelezőt a szezonnyitón, a Warriors viszont egy nagyon hullámzó mérkőzésen a végjátékban végül elbukta a Suns elleni nyitómeccset. A GSW-nél igazán senki sem tudta hozni önmagát, Curry, Thompson, Paul és Wiggins sem volt elég éles, ennek mindenképpen változnia kell, ha a dinamikus és pontos kosárlabdát játszó Kings ellen javítani szeretnének. Draymond Green továbbra sincs ott a vendégeknél, ami védekezésben komoly fejtörést okozhat Steve Kerrnek, Looney mellett valószínűleg Kuminga és Saric kap majd több lehetőséget a magasabb posztokon. Az előzetes jóslatok alapján az esélyek inkább a Kings mellett szólnak, kérdés, hogy Sabonisra milyen megoldást talál majd Green távollétében a Warriors. Ha sikerül csapatszinten limitálni a Kings magasemberét, és a kulcsemberek képesek lesznek megtalálni a dobásaikat, akkor ugyanúgy elbillenhet a mérleg nyelve a GSW felé is, akik idénybeli első sikerükre hajtanak – mindenesetre egy jó iramú, magas színvonalú mérkőzésre számítunk.

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus