NBA-döntő: Könnyedén bajnok a Spurs, Leonard az MVP!

Az első tizenkét perc gyengélkedése után újfent más szinten kosárlabdázott a San Antonio Spurs a tavalyi győztes Miami Heatnél, így 4-1-es összesítéssel megszerezték történetük ötödik bajnoki címét és visszavágtak a tavalyi vereségért. A döntő legértékesebb játékosának a még nem egészen 23 éves Kawhi Leonardot választották.

San Antonio Spurs – Miami Heat 104-87

Egy negyednyi előnyt adott a Spurs. Ray Allen kezdett a Miamiban Chalmers helyén, de abszolút nem ment neki a dobás – ennek ellenére hét ponttal hozta a nyitó etapot a címvédő. Innentől azonban nem volt pardon,  beindult Leonard, Mills, Parker (0/10-zel nyitott, 7/8-cal folytatta) és a Spurs-henger,  félidőben már ők vezettek héttel, majd a nagyszünet után eldöntötték a meccs és így a bajnokság sorsát. A Heatből LeBron James 31 pontos, 10 lepattanós dupla-dupláján kívül senki nem tudott fellépni, és bár a San Antonio ma emberi módon dobott, a labdajáratás 25 gólpasszt, ebből pedig sok üres triplát eredményezett – a Miami erre az egész döntőben nem tudott reagálni.

Leonard az MVP. Kizárt, hogy bárki is rá tippelt volna a szezon elején, de akárcsak a sorozat első két meccs után, mint a döntő legértékesebb játékosa. Mégsem férhet kétség a jogosságához; ugyan csak 17,8 pontot átlagolt, de mindezt 61,2%-kal tette, az utolsó négy meccsen pedig álomszerű hatékonysággal kosarazott. Ráadásul nehéz kiemelni valakit ebből a kolosszális csapatjátékból, így sem Tim Duncan, sem Tony Parker nem tett hozzá többet, mint Leonard – aki egyébként a hatodik olyan játékos, aki megkapja ezt a díjat úgy, hogy nem választották be az All-Star csapatba. 

A kosárlabda diadala. A San Antonio játékáról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, Gregg Popovich csapata új szintre emelte ezt a sportot. 105,6 pontot átlagoltak LeBron Jamesék ellen, ennél többet legutóbb a 2000-2001-es Lakers tudott csak (106), és a döntők történetének legjobb dobószázalékát mutatta fel (52,8%), mióta van támadóidő és 1980 óta övék a legjobb támadóhatékonyság – tették mindezt igazi vezér nélkül, legalább négy jól játszó klasszissal, fiatal titánokat tökéletesen vegyítve a rutinos veteránokkal. Minden meccsen több, mint húsz gólpasszt osztottak ki és egyetlen Bosh-triplányira voltak attól, hogy kisöpörjék az elmúlt két év bajnokát – méghozzá úgy, hogy esélyt nem adtak gyakorlatilag az első két meccs után.

Elfogyott a Heat, hogyan tovább? A Miamiban James mellett senkin nem látszott, hogy kosarazni akarna, Wade teljesen lenullázta már magát, az utóbbi két meccsen kész katasztrófa volt, Bosh is összeroppant (0/5 tripla ma), Ray Allen 1/8-cal zárt, a kispadról pedig iszonyatos, de hat pont érkezett a garbage time előtt, amikor Beasley és Chalmers kozmetikázott ezen az eredményen. Battier visszavonul, van esély rá, hogy Allen is, Chalmers vállalhatatlanul játszott idén, a keret pedig eddig is a legöregebb volt – óriási kérdés, hogy merre indul el Pat Riley és hogy mi lesz a Nagy Hármassal. Ha marad James, bármit el lehet képzelni, de az látszik, hogy mindenképp erősíteni kell, mert teljesen egyedül maradt a végére – ha lelép, valószínűleg sötét évek jönnek Floridában.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 22/9, Ginobili 19/9, Mills 17/15
A Heat legjobb dobói: James 31/9, Bosh 13, Wade 11/3

A döntő végeredménye: San Antonio Spurs - Miami Heat 4-1

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus