Négy meccsel megkezdődik az idei rájátszás

Keleten a negyedik helyen végző Cleveland Cavaliers és az ötödik pozíciót megszerző Orlando Magic párharcával kezdődik meg a rájátszás magyar idő szerint este 7-kor, ezt követően pedig nyugaton is megkezdődnek a harcok Timberwolves-Suns meccsel. Hajnalban pedig Knicks- Sixers és Nuggets-Lakers mérkőzéseket rendeznek. Mutatjuk a mai programot.

Cleveland Cavaliers-Orlando Magic 19:00

A Cleveland a tavalyi playoff kudarc után idén nagyon jó csapat benyomását keltette, amely az offseasonben nagyon jól építkezett azonban a sérülések szezon közben megtépázták a csapatot. A sérülések meghatározták a csapat alapszakasz hajráját is, mivel a sztárjátékos Donovan Mitchell visszatérése se volt zökkenőmentes és az utolsó tíz meccsükből csak négyszer győzedelmeskedtek - miközben olyan csapatoktól szenvedtek vereséget mint a Charlotte vagy a Memphis. A Cavs szempontjából meghatározó lesz az, hogy mennyire kerülik majd őket el a sérülések a párharc során azonban jó hír a clevelandi csapat számára, hogy a Magic elleni első meccsen minden kulcsember bevethető lesz, azonban a hazai oldalon még így is többen maródiak, hiszen hiányozni fog Dean Wade, Craig Porter és Ty Jerome is sérülés miatt.

Az Orlando ellentétes utat járt be azt követően, hogy az előző szezonban a keleti alsóházban végeztek, mivel idén a keret fiatal magjának robbanásszerű fejlődése a konferencia legjobb csapatai közé repítette őket. Bár az alapszakasz hajrájában felemás teljesítményt nyújtott a gárda, hiszen csak egy 5-5-ös mérleget tudtak összehozni, de érdemes megjegyezni, hogy nem volt könnyű sorsolásaaz Orlandónak - olyan jóval erősebb csapatokkal találkozott a Magic, mint a Bucks (kétszer,) Sixers, Pelicans vagy a Clippers, azonban a kötelező meccseiket például a Grizzlies vagy a Chicago ellen magabiztosan hozták. Nincs a legjobb formában a Magic, de úgy fordulhatnak erre a találkozóra, hogy egyáltalán nincsenek sérültjeik és az alapszakasz során a Cavst a saját csarnokában is meg tudták verni.

A csapatok négyszer találkoztak az alapszakaszban és 2-2-es mérleget hoztak össze egymás ellen. Decemberben Clevelandben csaptak össze a felek, ahol a védekezés mellett az dominált, hogy a két fantasztikus teljesítményt nyújtó vezér mellé mennyire tudtak felnőni a társak. Ezt követően Orlandóban a Magic a fojtogató védekezésével teljesen levette a pályáról a Cavs sztárjait és hazai pályán aratott magabiztos győzelmet, de a következő meccsen teljesen kilyukadt a védekezése és szétdobta a Cavs. A legutolsó találkozásuk alkalmával ismét a védekezés dominált és a Magic örülhetett az idegenben aratott győzelemnek. Az alapszakaszban lejátszott egymás elleni mérkőzésekből is látszik, hogy a mai mérkőzésen leginkább a védekezés fog dominálni és nagyon sok fog múlni azon, hogy a vezérek mennyire tudnak majd kiszabadulni szorításból, és hogy a társak mennyire tudnak majd extrát hozni. Majdhogynem teljesen megjósolhatatlan az, hogy ki fogja nyerni ezt a mérkőzést, még úgyis, hogy talán a támadásban hatékonyabb és több fegyverrel rendelkező hazaiak felé billenhet a mérleg nyelve, azonban az alapszakaszban parádésan védekező Magic könnyen leveheti a pályáról a Cavs kulcsjátékosait ezzel akár kiharcolva a győzelmet.

 

Minnesota Timberwolves-Phoenix Suns 21:30 (ÉLŐ-Sport 1)

A Minnesota nagyszerűen építkezett az előző szezonban lerakott alapokra és idén teljesen meglepte a ligát azzal, hogy kezdettől fogva ledominálta az egész nyugatot a védekezésével és a kulcsemberek kiegyensúlyozott játékával. A Timberwolves a védekezésre alapozva sokáig vezette a nyugatot és nagyobb hullámvölgy nélkül hozta le az alapszakaszt, aminek hajrájában magához képest gyengén szerepelt és 6-4-es mérleggel hozta le az utolsó tíz meccset. A Minnesota még így is szinte utolsó pillanatig versenyben volt a nyugati első kiemelésért, de a hajrában elszenvedett vereségek nem fértek bele- a Suns például kétszer is legyőzte őket áprilisban. A Timberwolves úgy fordul rá erre a találkozóra, hogy nincs kirobbanó formában, de az utóbbi időben már a sérülésből felépülő Karl-Anthony Towns is bevethető és a minnesotai csapatnál senki sem maródi.

A Phoenix szezonja a nyári nagy átalakulás után közel sem volt olyan sima, mint a Minnesotának, hiszen a szupersztár kezdővel rendelkező csapatnak a nagy hármasa a sérülések miatt alig volt együtt a pályán. Így tehát a Suns sérülékeny és vékony kerete sosem tudta igazán elkapni a fonalat ezért a szezon során kiderült, hogy nekik az egyenes ági playoffba jutás kell legyen az elsődleges cél. Számukra ezért nagyon nagy téttel bírt az alapszakasz hajrája és igazán fel is tudtak pörögni, hiszen az utolsó tíz meccsükön egy 7-3-as mérleget hoztak össze- csak a Thunder, Clippers és a Pelicans tudta legyőzni őket miközben többek között kétszer megverték a Timberwolvest és egyszer a Nuggetset is. Ráadásul a rájátszás szereplésükről döntő utolsó meccsen könnyedén verték a Timberwolvest, tehát a Suns tehát jó formában van és így érkezik meg erre a találkozóra - a sérülések sem tizedelték meg őket, csak Damion Lee-t kell nélkülözniük.

A két csapat háromszor találkozott az alapszakaszban és minden alkalommal a Suns kerekedett felül, ami nagy szó, mert nem sok csapat tudta megverni az idei alapszakaszban a Timberwolvest. Mindhárom alkalommal magabiztosan, vagy elsöprő támadójátékkal, vagy nagyszerű védekezéssel múlta felül a Phoenix a Minnesotát és a nagy hármasnak ezen a meccsen is minden esélye megvan arra, hogy feltörje a hazaik védekezést és idegenben arasson nagy győzelmet. A labda most a Timberwolves és Chris Finch térfelén pattog, hiszen az alapszakasz hajrájában elszenvedett vereségek után Edwardséknak bizonyítaniuk kell, így minden bizonnyal mindent megtesznek majd azért, hogy esélyesebbként behúzzák ezt a találkozót.

New York Knicks-Philadelphia Sixers 0:00

A Knicks a tavalyi rájátszásban meglepetésre felülmúlta a Cavst, de ezt követően a döntőig menetelő Miami búcsúztatta őket, és nyáron nem volt náluk hatalmas mozgás. A szezont azonban kifejezetten gyengén kezdték majd megszilárdították helyüket kelet első felében és a 2023-as év végén nagyobb változtatásokat hajtottak végre a keretben, aminek meg is lett az eredménye és két nagy futást is produkáltak. Ezt követően sérülések sújtották a csapatot, és az egyik kulcsemberük Randle egész szezonra kidőlt, azonban ennek ellenére is felpörögtek az alapszakasz hajrájára- igaz, hogy csak 6-4-es mérleget hoztak össze, azonban az utolsó öt meccsüket megnyerték és ezzel a megkaparintották a második helyet keleten. A Knicks tehát úgy fordul erre a meccsre, hogy bombaformában van és mindig kulcsembere bevethető csak Charlie Brown és Duane Washington küszködik sérüléssel.

A Sixers a tavalyi csalódáskeltő második körös vereség után edzőt váltott hiszen Doc Rivers helyére Nick Nurse érkezett és a piacon is aktívak voltak hiszen érkezett Mo Bamba, Kelly Oubre Jr és Patrick Beverly is. Harden helyzete novemberben oldódott meg amikor elcserélték a Clippershez és keretmélységet kaptak cserébe és ezután nagyon jól kezdte a szezont a csapat sokáig a keleti élmezőnybe tartoztak azonban vezérüknek Joel Embiidnek megsérült a meniszkusza, ami miatt két hónapot hagyott ki és hiába erősítette meg a Sixers a keretét Lowryval, Payne-el és Hielddel becsúsztak a playin mezőnybe. A szezon hajrára visszatért Embiid és vele egy 6-4-es mérleget hoztak össze de későn lendült formába a csapat, így a hatodik Pacerst már nem tudták elkapni. A playinben a Miamival találkoztak és sikerült győzelmet aratniuk, ezzel pedig bekerültek a rájátszásba és kiharcolták azt, hogy a Knicks ellen játszhassanak.  A Sixers tehát győzelemből érkezik erre a meccsre úgy, hogy elég jó formában van és bár Covington és Melton sérüléssel bajlódik és Embiid játéka is kérdéses, de szinte biztos, hogy a vendégek vezére pályára lép ma.

Az alapszakaszban négyszer találkoztak a csapatok és háromszor a Knicks kerekedett felül, azonban csak a januárban megvívott találkozójukon lépett pályára Embiid és Randle is és azt a találkozót fölényesen megnyerte a Sixers köszönhetően nagyszerű triplázásuknak. Nagyon sok fog múlni azon, hogy Embiid és Brunson mellé mennyire fognak felnőni a társak és azon, hogy a vezérek milyen teljesítményt fognak nyújtani. A győztes kilétét szinte lehetetlen megjósolni még úgyis, hogy a mélyebb és támadásban nagyon veszélyes Knicks gondot okozhat a Sixers elit védekezésnek, azonban hogyha Embiid nagyszerűen játszik és nem sérül meg akkor a jól triplázó és fojtogató védekezéssel rendelkező vendégek nagy győzelmet arathatnak idegenben.

Denver Nuggets- Los Angeles Lakers 2:30

Az előző szezonban talán egyértelműen a Nuggets volt a liga legjobb csapat és a döntőig menetelt majd ott könnyedén legyőzte a nagy playoff mentelést bemutató, de döntőre elfáradó Heatet ezzel pedig feltette a koronát a szezonjára. A nyáron nem sokat változtatott a tavalyi bajnok. A szezont jól kezdték és végig magabiztosan ott voltak a nyugati élmezőnyben bár hátráltatta az őket, hogy kulcsemberük Jamal Murray több meccset is ki kellett hagyjon. A Nuggets sztárirányítója az alapszakasz hajrájában sem állt rendelkezésre, de a Denver nélküle is egy 6-4-es mérleget hozott össze és esélyük volt arra, hogy nyugati első kiemeltként végezzenek, azonban a Spurs beleköpött a levesükbe és végül ez arra volt elég, hogy megkaparintsák a nyugati második helyet. A Nuggets tehát jó formában érkezik erre a mérkőzésre és mindenki bevetésre kész.

A Lakers tavaly a rengeteg cserével tarkított szezont követően túlteljesített és a konferencia-döntőben pont a Nuggets söpörte ki őket. A nyáron a James és Davis mellé kialakult kisegítő személyzet váza megmaradt és ezt megerősítették és így mély kerettel vágtak neki a szezonnak. Az alapszakaszt ugyan nem kezdték rosszul, de később csőstül jöttek a gondok, hiszen a kisegítő személyzet több fontos tagja is folyamatosan sérülésekkel küszködött, és sosem tudott igazán összeállni a keret. Az alapszakasz hajrájára azonban felpörögtek és egy 7-3-as mérleget hoztak össze majd a playinben le is győzték a New Orleanst ezzel bejutottak a rájátszásba. A Lakers tehát jó formában és lendületből érkezik, de Reddisht, Vanderbiltet és Woodot továbbra is nélkülözniük kell, valamint Davis és James játéka is kérdésesként van feltüntetve de meglepő lenne ha a sztárok nem lépnének pályára.

Az alapszakaszban háromszor találkoztak a csapatok és minden alkalommal a Denver kerekedett felül és elég egyértelműnek tűnik, hogy a Lakersnek nincs megoldása a Jokics-Murray duóra és ráaadásul a védőspecialista Vanderbilt és Reddish sem áll rendelkezésre, valamint az sem mellettük szól, hogy míg a hazaiak pihenhettek addig a Lakers sztárjainak a playinben kellett kihajtaniuk magukat, hogy meglegyen a biztos rájátszás szereplés. A Lakers játékosai tehát fáradtabbak, a csapat sérülésekkel is küszködik és eddig nem igazán tudták lelassítani a Denver támadógépezetét, így nagy meglepetés lenne, ha a kaliforniai csapat győzedelmeskedne Denverben.

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus