Nets-Bucks és Suns-Grizzlies rangadóval megy ünnepelni az NBA

14 mérkőzéses játéknappal kíván boldog karácsonyt a liga, íme a felvezető.

Orlando Magic - San Antonio Spurs 01:00

A Spurs back-to-back érkezik, előző este elbukta a "kötelezőt" New Orleansban, és most sem számít esélyesnek: a Magic sokkal jobb formában van, és bár a mérleg hasonló (12-21 és 10-21), de jelenleg az Orlando felé billen a mérleg nyelve. A hazaiak egyrészt pihentebbek, másrészt otthon lesznek, harmadrészt az utóbbi nyolc meccséből hetet is megnyert, jó csapatokat is legyőzött, és stabilan  hozza ezt a formát - nehéz ellene támadni, a túloldalon pedig a hiányzói ellenére is sok lábon áll. A pontos miértek továbbra sem világosak, de tény, hogy Bancheróék teljesen más szinten vannak most, mint a mérlegük, úgyhogy jelen pillanatban minden mellettük szól - amin az is segít, hogy Wendell Carter Jr. a tervek szerint ott lesz a parketten. 

 

Philadelphia 76ers - Los Angeles Clippers 01:00

Ez rangadó lesz két jó csapat között, úgyhogy érdeklődve várjuk, hogy mi történik majd. A Sixers kifejezetten jó formába lendült James Harden visszatérése óta, és sorozatban hat mérkőzést nyert, míg a Clippers ugyan ingadozóbb, de összességében szintén jó formában van (hatból öt siker), ráadásul bár az ingadozása nagyrészt a sérültlistájából fakadt, de legutóbb hosszú idő után mindenki bevethető állapotba került. A Phillynél Maxey még nincs, de őt leszámítva gyakorlatilag teljes keretek feszülnek egymásnak, így érdekes lesz látni, hogy Jacksonék mire mennek Hardennel, hogy Zubac mennyire bír Embiiddel, illetve hogy a túloldalon Harriséknek lesz-e bármilyen válaszuk a Leonard-George párosra. A Los Angeles mindenképpen mélyebb, sok variáció működhet, de még nem túl összeszokott és gördülékeny, főleg támadásban, bár ott még a Sixersnek is akadnak gondjai - ugyanakkor védekezésben jelenleg mindkét gárda a top háromban van, színvonalas derbire van kilátás. 

 

Atlanta Hawks - Detroit Pistons 01:30

A Pistons az előző négy mérkőzését elveszítette, egyiken sem tudott érdemi védekezést bemutatni, legutóbb támadásban is megbicsaklott, ráadásul kétszer már a Hawkstól is kikapott idén, egyszer 118, egyszer pedig 136 engedett ponttal. Az Atlanta sem gálázik, két győzelem után után legutóbb otthon bukott a Chicagóval szemben, de a kerete nagyjából összeállt, most pedig a tervek szerint az utolsó darabka is visszatér, mivel állítólag Clint Capela is bevethető lesz. Régen volt már teljes az atlantai rotáció, ha ez most megtörténik, akkor otthon a ligautolsó ellen muszáj nyerniük Trae Youngéknak, nincs kifogás és magyarázat, nem hibázhatnak - de azért a Pistonstól többször láttuk már a bravúrpotenciált, a mérleg ellenére nem szabad lenézni...

 

Boston Celtics - Minnesota Timberwolves 01:30

Ez most kötelező meccs a Boston számára, hiszen Jayson Tatumék szezonjuk leggyengébb időszakát élik azok után, hogy legyalulták a komplett mezőnyt: az utóbbi hat mérkőzésükből ötöt is elbuktak, most pedig teljesen váratlanul zsinórban hármat veszítettek otthon a Magic és a Pacers ellen. A hat meccsből ötször is legalább 113 pontot kaptak, ezen kellene leginkább javítani, de támadásban is megállt a tudomány, a korábbi remek triplázás most elakadt, nem is jár úgy a labda, legutóbb pedig Jayson Tatum 40+ pontos estéje sem volt elég az Indyvel szemben. Hogy mekkora lesz a nyomás a gárdán, azt nem tudni, de tény, hogy a Wolvesnál jobbnak kell lenniük Brownéknak: igaz, a vendégek nincsenek rossz passzban, zsinórban hármat nyertek, mielőtt legutóbb szoros meccsen kikaptak a Dallastól. Gobert már visszatért, de most is csak kérdéses a játéka, Towns még mindig nincs, egyéb hiányzóik is lesznek, rajtuk Bostonban biztosan nem lesz teher, ha nyernek, az bravúr, ha kikapnak, az papírforma - a Celtics játéka lesz a döntő, de elvileg a hazaiaknál is mindenki bevethető lesz, egyedül a betegséggel bajlódó Robert Williams III pályára lépése kérdéses.

 

Brooklyn Nets - Milwaukee Bucks 01:30

Ez abszolút kiemelt rangadó lesz két topcsapat között, ráadásul a feleknek playoff-múltjuk is van az elmúlt időszakból, amúgy is a legnagyobb célért küzd mindkettő, illetve most egyaránt bármire képesek lehetnek, úgyhogy kiemelten izgalmas derbire van kilátás. A Bucks még mindig listavezető, de legutóbb elbukott már egy hasonló rangadót Clevelandben, amikor csak Giannis Antetokounmpo nőtt fel a feladathoz, és vendégként ilyen meccseken azért meg-megbotlik Mike Budenholzer alakulata, amelynél ráadásul Khris Middleton valószínűleg ezúttal sem léphet pályára, így támadásban limitáltabbak lesznek. A Nets elképesztő formába lendült, zsinórban hetet nyert, Kevin Durant és Kyrie Irving olyan szinten játszik, ahogy azt várják is tőlük, és most már ott tartanak a pocsék szezonrajt ellenére, hgoy 2,5 meccsre vannak a ligaelsőtől (ami ugye most a Milwaukee), és támadásban top ötös, védekezésben pedig top tízes csapattá fejlődtek. Mostanában a szorosabb végjátékokat is rendre megoldották Duranték, a sokpontos meccsek is jól állnak nekik, meglátjuk, hogy a Durant-Simmons-Claxton sor mennyire lesz ellenfél Giannisnak, illetve hogy lesz-e még valaki a görög mellett, akit komolyan kell venni, mert ha nem, akkor ez a Nets túl tudja dobni az MVP-jelöltet. A felek idei első meccsét a Bucks nyerte otthon, de ez most egy másik Brooklyn, amely leteheti a névjegyét, ha megveri a közvetlen riválist karácsony előtt, úgyhogy a motivációval aligha lesz gond, ráadásul csak Watanabe játéka kérdéses, a többiek ott lehetnek a pályán.

 

Cleveland Cavaliers - Toronto Raptors 01:30

A Cavs a Milwaukee legyőzésével ismét bizonyított, a ligaelső védekezés mellé éppen elég ez a támadójáték Donovan Mitchell vezetésével ahhoz, hogy ott legyenek a topcsapatok között - ha például most nyernek, a Bucks és a Celtics pedig megint kikap, akkor át is vehetik az első helyet a tabellán. A Raptors sok gyenge meccs, balszerencse, elrontott végjáték és rossz teljesítmény után legutóbb megtörte a Knicks sikersorozatát és fontos idegenbeli győzelmet aratott, de ahhoz Pascal Siakam 52 pontos őrülete kellett, és az egyelőre kérdéses, hogy mire lehet építeni abból. A Cavs egyértelműen jobb csapat jelenleg, a Toronto idegenben alapvetően harmatos, vannak is hiányzói, bár tény, hogy a Cleveland sem 100%-os: most Mobley játéka is kérdéses, pedig rá nagy szükségük lenne Siakammal szemben. Nem lehetetlen a Raptors győzelme, de ahhoz egyénileg mindenkitől a maximum kell a kezdőben, illetve az sem ártana, ha Anunobyék kicsit le tudnák lassítani Mitchellt - mondjuk azt meg kell említeni, hogy a kanadaiak eddig 2-0-ra állnak a Cavs ellen idén, bár tény, hogy mindkét mérkőzést Torontóban játszották. 

 

New York Knicks - Chicago Bulls 01:30

Ez is érdekes derbi lehet, hiszen a Knicks legutóbb nyolc győzelem után kapott ki a Torontótól, de ott sem játszott rosszul, a végét elrontotta, de óriási problémái nem voltak, míg a Chicago a letargikus helyzetből kilőtte magát két fontos idegenbeli sikerrel a Miami és az Atlanta ellen. A feljavuló védekezés és dobóforma most is elengedhetetlen lesz, de még a két győzelem ellenére is inkább a New York most az esélyes, ha a Randle-Barrett-Brunson sor hozni tudja a magáét, hátul pedig nem a legutóbbi, hanem az azt megelőző önmagát adja a csapat. Az akarat és a csapatvédekezés mindkét oldalon döntő faktor lesz, de amíg a Knicksnél csak Quentin Grimes játéka kérdéses, addig a Bullsnál Caruso például biztosan nem fog játszani. A felek egy hete amúgy kétszer is meccseltek egymással Chicagóban, először hosszabbításban, másodjára pedig simán nyert a New York.

 

Miami Heat - Indiana Pacers 02:00

Nehéz mit jósolni, úgy tűnt már, hogy a Heat összekapta magát, aztán megint bukott egyet otthon a Bulls ellen pocsék játékkal, tartalékos kerettel, egyelőre képtelen igazán elindulni a gárda, részben a rengeteg sérülés miatt - miközben a Pacersnek ugyan vannak gyengébb időszakai, de legutóbb például Bostonban nyert, ennél jobb felkészülés nem kell erre a meccsre sem. A vendégeknél az a kérdés, hogy mi lesz Haliburton és Nesmith sorsa, mindkettejük játéka kérdéses, előbbi a csuklóját fájlalja, ami nem jó előjel, és bár sérülésekben idén nem nagyon lehet "megverni" a Miamit, de most nagyjából meglesznek a hazaiak is - Butler elvileg játszhat, hivatalosan csak Vincent és Martin játéka kérdéses. Nagyon kellene a győzelem mindkét csapatnak, főleg a Heatnek, de annyira ingadozó és kiszámíthatatlan mindkettejük, és különösen a Miami játéka, hogy lehetetlen jósolni - eddig 1-1-re állnak egymással, tíz napja 87-82-re nyert a Heat Indianában.

 

Houston Rockets - Dallas Mavericks 02:00

Kötelező meccs a Mavs számára, Jason Kidd csapata elé sokat botladozik még mindig, főleg idegenben, de az állami rivális ellen most nem hibázhat - legutóbb Minnesotában kiharcolta a győzelmet, de a nyugati sereghajtót is muszáj legyőzni, hiszen továbbra is csak 50%-on áll a gárda. A Rockets nincs jó fomrában magához képest sem, az előző négy mérkőzését elbukta, de otthon azért csipeget, saját csarnokában 6-9-re áll, miközben a Dallas vendégmérlege csak 4-11, ráadásul azt se felejtsük el, hogy éppen a Houston volt, amely tudott már nyerni ebben a szezonban Dallasban. Ezzel együtt blama lenne egy újabb vereség Donicéktól, nem állnak jól, nem szórakozhatnak el ilyen találkozókat - nyilvánvalóan jobbak, és bár lesznek hiányzóik (Finney-Smith például biztosan kihagyja a meccset), de így is mindenük adott ahhoz, hogy hozzák a kötelezőt. 

 

Oklahoma City Thunder - New Orleans Pelicans 02:00

A Pelicans back-to-back lép pályára a Spurs elleni hazai után, viszont sem Ingram, sem Williamson nem áll még rendelkezésre, így nehéz dolga lesz az együttesnek. Az OKC a vereségsorozat óta kicsit összekapta magát, egymás után kétszer megverte a Portlandet és mindkétszer egészen jól is játszott, Shai Gilgeous-Alexander továbbra is nehezen tartható, de ha körülötte működik a rendszer is, úgy hatékony igazán - most pihentebbek, otthon játszanak, egészségesebbek, minden esélyük meglesz a sikerre. A Pelsnél megint kellene egy komoly extra McCollumtól, illetve egy jó tripladobó forma, de természetesen annyira azért a Thunder sem stabil, hogy egyértelműek legyenek az erőviszonyok - teljes kerettel más kávéház a NOP, a kérdés az, hogy fáradtan és főbb playmakerei nélkül mire megy majd.

 

Denver Nuggets - Portland Trail Blazers 03:00

A Blazers nincs jó formában, az OKC elleni két szoros vereséggel kicsit megtorpant az együttes, az előtte tarthatatlan Damian Lillard is pocsékul játszott legutóbb, meglátjuk, hogy képes-e újraindítani magát az együttes. A Denvernél Nikola Jokics abszolút MVP-formában van, ráadásul részben a jó formának, részben pedig a fő riválisok hibáinak köszönhetően holtversenyben át is vették a vezetést Nyugaton - ebben persze erősen benne van az is, hogy legutóbb 91 ponton tartották a Memphist, ezzel érték utol ellenfelüket. Ez és a 10-3-as hazai mérleg is Jokicsék sikerét jövendöli, ráadásul a Portland most már az idegenbeli túra hatodik állomásához érkezett, kellően leharcolt állapotban van, és nem biztos, hogy látni azt az energiát és védekezést Grantékben, amivel megfogják a Nuggetset. Persze a hazaiak védekezése is ligaalja (illetve az az), úgyhogy biztosra nem mehet a Denver, ráadásul Porter Jr. még mindig nincs és Murray játéka is kérdéses - a Blazersnél is vannak kisebb-nagyobb gondok, de állítólag szinte mindenki ott lesz majd a pályán.

 

Phoenix Suns - Memphis Grizzlies 04:00

Ez is kiemelt rangadó lesz, jelenleg egy meccsel jár előrébb a Memphis, tehát phoenixi győzelem esetén egálba kerülnek a felek valahol a nyugati dobogó környékén. A Grizzlies a szép sikersorozat után megbotlott, előbb az OKC, aztán a Denver vendégeként is kikapott, így utazhat el most Arizonába, ahol a sorozatban hármat nyerő, majd legutóbb a Wizards ellen otthon megégő Suns lesz az ellenfél - nehéz "olvasni", hogy mi várható most. A Grizzlies a festékben, lepattanózásban, védekezésben erős, de meglátjuk, hogy itt mennyit ér majd Jaren Jackson Jr. tudása, míg a Suns remek dobóteljesítményekre képes, de Devin Booker és Cameron Payne sem lehet majd ott a pályán, így fontos playmakerek, dobók, pontszerzők nélkül kellene megoldaniuk a feladatot. A csapatok idén még nem találkoztak, ezért is kicsit sötétben tapogatózunk, most szinte bármi elképzelhető, mindkét fél messze van a sebezhetetlentől, bár a szélesebb minta és az egészség inkább a Grizzlies mellett szól. 

 

Sacramento Kings - Washington Wizards 04:00

A Washington back-to-back érkezik a Jazz elleni vereség után, nehéz pozitívumokat írni a társaságról, a phoenixi bravúr után megint visszatérhettek Bealék a realitás talajára, ráadásul Kristaps Porzingis sérült, rá most sem számíthatnak. A Kingsnek is volt egy hullámvölgye, de az elmúlt négy meccsből hármat nyert, a Charlotte elleni bukta után legyőzte a Lakerst, Sabonis szenzációs formában van és Fox is jól mozog, támadásban továbbra is nagyon él a társaság - védekezni kevésbé tud, de abban a Wizards sem túl éles, egy pontháborút pedig otthon, pihentebben kétségtelenül nagyobb eséllyel vívhat meg a Sacto. Az esélyek emiatt a vendéglátó mellett szólnak, ugyan Holmes játéka betegség miatt kérdéses, de így is megvan mindenük ahhoz, hogy nyerjenek. 

 

Los Angeles Lakers - Charlotte Hornets 04:30

A Lakersnek nagyon kellene ez a győzelem, a Hornets bőven verhető, tízből kilencet bukott, összesen csak nyolc meccset nyert, ráadásul a nyugati túra negyedik állomásához érkezett, ahol két jó meccs után legutóbb már simán kapott ki. A Lakersnél Anthony Davis kidőlése óta megint baj van, az előző két találkozón egyaránt megkapta a 130 pontot a gárda, ez most sem fog beleférni, mindenképpen stabilabbá kell válniuk az arany-liláknak, ha ki akarják használni ezt a lehetőséget - papíron még AD nélkül is jobbak lehetnek a Hornetsnél, de ezt nem lesz könnyű érvényesíteni. James és Westbrook játszani fog, Reaves pályára lépése kérdéses, míg a Hornetsnél az a kérdés, hogy megmarad-e Ball remek formája, aki az utóbbi meccseken könnyed, látványos játékkal operált - nem túl stabil ez a Lakers, de ha az irányítót kicsit limitálja, akkor még ebben a helyzetben is nyerhet.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus