Nets-Bucks, Heat-Lakers és Wolves-Celtics hajnalban, debütál Harden

12 NBA-mérkőzést rendeznek hajnalban, nézzük, hogy mit érdemes tudni előttük.

Detroit Pistons - Golden State Warriors 01:00

Mindkét együttes back-to-back lép pályára és mindkettő vereségből érkezik: a Detroit otthon kapott ki a Sunstól, a Warriors pedig Clevelandben maradt alul pocsék dobóformával. A GSW összességében eddig remekelt, idegenben is sorra hozta az eredményeket, a nagy kérdés, hogy a Pistons védekezése ellen tud-e javulni a gárda úgy, hogy most azért fáradtabb lesz és tegnap is nagyon tompának tűnt elöl a komplett csapat, kivéve talán Steph Curryt. A Detroit sem könnyíti meg ellenfelei dolgát a festékben, ha Ausar Thompsonék odaérnek a gyűrű környékére, akkor meg kell szenvedni ezért a sikerért a vendégcsapatnak, ráadásul kérdés, hogy a b2b másnapján kap-e valaki pihenőt - több jelentkező is lenne erre...

 

Indiana Pacers - San Antonio Spurs 01:00

A Spurs back-to-backet vív a Raptors elleni meccs után, míg az Indiana szombaton a Charlotte-ot fogadta, így pihentebben, ráadásul saját pályáján jó esélyekkel indul harcba - főleg, hogy a SAS hosszabbításban kapott ki a Toronto ellen, vagyis extra fáradt lehet, és még utaznia is kell. Az Indy eddig 3-3-at hozott, a védekezése lyukas, de támadásban van benne fantázia Tyrese Haliburtonre építve, és mivel az irányító elvileg most is ott lesz a pályán, így az esélyek mellettük szólnak - a vendégek Devin Vassellre jó eséllyel most sem számíthatnak majd, és nekik pont támadásban vannak gondjaik, még kicsit szenvedősebben hozzák össze a kosaraikat az ideálisnál.

 

Orlando Magic - Dallas Mavericks 01:00

A Mavs back-to-back érkezik Charlotte-ból, míg a Magic szombati Lakers-verés után készülhet a következő komoly feladatra. A Dallas nehezen, nagy hajrával, de nyerni tudott a Hornets vendégeként és eddig egyetlen vereséggel menetel előre, de a játék Charlotte-ban sem volt az igazi, a Magic ellen pedig egyáltalán nem könnyű játszani, Wagnerék fizikálisak, ésszel játszanak, "hosszúak", eléggé meg tudják dolgoztatni ellenfelüket. Ráadásul eddig 4-2-re állnak, otthon még veretlenek, és ők a pihentebbek is, a problémájukat viszont a sérültlista okozza: Wendell Carter Jr. és Gary Harris sem játszhat, de Markelle Fultz pályára lépése is kérdéses. A Dallasnál elvileg akinek kell, az ott lesz (Maxi Kleber nem biztos), és az eddigi formájuk nyilván mellettük szól, de egy rosszabb dobóforma, egy tompább nap, és Bancheróék képesek büntetni.

 

Philadelphia 76ers - Washington Wizards 01:00

A Philly jó formában van, szombat este a Suns ellen nyert rangadót és összességében az első meccs veresége óta zsinórban négy győzelemnél tart, Tyrese Maxey kezdi átvenni a "hatalmat", Joel Embiidnek is fekszik az új rendszer, Kelly Oubre Jr. remekül beilleszkedett, és egyelőre minden rendben van, úgyhogy hazai pályán természetesen most is esélyes Nick Nurse csapata. A Washington ellenben csak 1-4-re áll, idegenben 0-3 a mérlege, zsinórban hármat bukott és eddig öt meccsből négyszer is 120 pont felett kapott, kétszer a 130, egyszer pedig a 140 is meglett, úgyhogy finoman szólva sem kezdtek jól a fővárosiak. A sérültlistájuk Gafford és Avdija is ott van, de a lényeg az lenne, ha hogy az alaprotáció kicsit fizikálisabban tudjon védekezni, csak ez nehéz, amikor Poole és Kuzma a két húzóember - előzetesen komoly bravúrnak számítana, ha nyerni tudna a gárda Philadelphiában.

 

Brooklyn Nets - Milwaukee Bucks 01:30

A Bucks eddig meglehetősen ingadozó teljesítményt nyújt, sem Giannis Antetokounmpo, sem Damian Lillard, sem a csapatjáték nem kiegyensúlyozott, vannak jobb és rosszabb napjaik, a győzelmek és vereségek pedig pontosan le is követik ezeket, úgyhogy egyelőre csak 3-2-re állnak - legutóbb a Knicks ellen éppen jobban néztek ki. A Nets remekül zárta az idegenbeli túráját, hiszen zsinórban három meccset is megnyert, Miamiban és Chicagóban is szoros küzdelmet húzott be, de legutóbb otthon kikapott a ligaelső Bostontól, és hazai pályán egyelőre még nincs győzelme. Leírni viszont így sem lehet, nincs rossz passzban a gárda és bár Nic Claxton most is nagyon hiányozhat a festékben, de saját közönségük előtt egy jó dobóformával most is bármi benne lehet nekik a pakliban. Ha Lillardöt nehezebb helyzetbe tudják hozni, az jó alap lehet, Ben Simmonséknak ez lesz a fő feladatuk, mert Giannis Antetokounmpo egyelőre egyedül nem sokra megy, Khris Middleton pedig leginkább csak statisztikai adat, nem valós segítség támadásban - viszont a Bucks egyértelműen jobb csapat lehet, nincsenek sérültjei, úgyhogy nem vetne jó fényt a wisconsiniakra, ha megint megégnének.

 

Miami Heat - Los Angeles Lakers 01:30

Mindkét csapatnak lenne min javítania, ugyan a Heat legutóbb hozta a kötelezőt a Washington ellen, de még csak két nehézkes győzelemnél és négy vereségnél tart, a Lakers pedig az Orlando elleni pofon után 3-3-ra áll úgy, hogy a játéka továbbra sem megnyugtató. Mindkét együttes tompán, lassan, kissé talán erőtlenül kezdte a szezont, a Lakersnél azért a James-Davis páros hozza az elvártat, ezért állnak valamivel jobban, a Heatnél viszont pont Jimmy Butler szenved, így hiába játszik extrát Tyler Herro és hiába jó Bam Adebayo is, támadásban nincs meg bennük a kellő átütőerő. Butler nem is egészséges, a hírek szerint most is erősen kérdéses a játéka, ahogy Duncan Robinsoné is az, Caleb Martin pedig biztosan nem lehte majd ott a pályán, míg a Los Angelesnél Hachimura, Vanderbilt és Vincent az, akire valószínűleg nem számíthat Darvin Ham. Nehéz jósolni, a hazai pálya a Miami mellett szól, de ha nincs Butler, akkor nagyon nehéz bármi pozitívat mondani erről a támadójátékról, márpedig a túloldalon a kötelezőt meg fogja oldani James és Davis...

 

New York Knicks - Los Angeles Clippers 01:30

A játéknap talán legjobban várt összecsapása James Harden bemutatkozása miatt: a hírek szerint ezen a mérkőzésen debütál a Clippersben a nyáron nagyon fogadkozó, nagyon motiváltnak hangzó irányító, akit a Sixers cserélt Los Angelesbe. A pletykák szerint a kezdőben is ott lesz, és a Harden-Westbrook-Leonard-George-Zubac ötössel fog nyitni Tyronn Lue, de majd meglátjuk, hogy hogyan alakul ez a rotáció, hogyan osztják el a labdákat és hogy ki mennyire lesz agresszív - a világ szeme Hardenen lesz, de valószínűleg a jó formában lévő Russell Westbrook szerepét is érdemes lesz figyelni. A Clippers egyébként eddig úgy áll 3-2-re, hogy övé Nyugat legjobb netratingje, míg a New York kicsit azért beragadt, egyelőre alig 2-4-et hozott, bár az utóbbi napokban a Cavs és a Bucks ellen bukott rangadót, és összességében nincs könnyű sorsolása. A vendégeknél Mann hiányozhat sérülés miatt, a hazaiaknál pedig RJ Barrett játéka kérdéses térdprobléma miatt, de nagyon fontos lenne Brunsonék számára, hogy egy "jól látható" győzelemmel erősítsék meg az önbizalmukat.

 

Chicago Bulls - Utah Jazz 02:00

Mindkét csapat elég gyengén kezdett, az első meccsüket megnyerték, azóta mindketten ötből négyet buktak, a Bullsnak egyetlen sikere van otthon, a Jazz pedig egyelőre 0-3-ra áll idegenben - nem ezt várhatjuk a játéknap legszínvonalasabb összecsapásának, de az biztos, hogy mindkét gárdának nagyon kellene egy győzelem. Jósolni elég nehéz, egyelőre abszolút alsóházi társulatokról beszélünk, a Jazznél egy hárommagasos rendszerrel próbálkoznak, de Clarkson és Horton-Tucker egyelőre nem tudja Markkanenék köré tenni azt a periméter-játékot, amire szükség lenne ennek hatékony működtetéséhez, a Bullsnál pedig igazából a langymeleg középszer uralkodik, egyelőre ők átlagolják a második legkevesebb pontot az egész ligában. Caruso, Dosunmu és Patrick Williams játéka is kérdéses náluk, de persze egy LaVine-White-DeRozan-Vucevic sornak ettől függetlenül is többet kellene mutatni támadásban, csak kérdés, hogy Kesslerék ellen mire mennek a festékben - túl sok pontot nem remélhetünk ettől az összecsapástól annak ellenére, hogy a védekezések sem állnak a helyzet magaslatán.

 

Houston Rockets - Sacramento Kings 02:00

Kulcsfontosságú lenne megnyerni ezt a mérkőzést a Kingsnek, mert a gárda csak 2-3-mal kezdett, bár ebben volt két vereség a GSW ellen, de egyelőre elmaradnak a várakozásoktól, és legutóbb a Houstontól is kikaptak: két napja ugyanitt találkoztak és a Rockets a 0-3-as rajtja után zsinórban másodszor is nyert, méghozzá simán, 107-89-re. A kérdés a sacramentói támadójáték lesz, de De'Aaron Fox sérült, és most sem játszhat, úgyhogy nélküle kell valahogy megoldani a playmakinget, ami legutóbb egyáltalán nem sikerült. Másodszor azonban nem éghetnek meg a rendkívül fiatal és tapasztalatlan Rockets ellen, amelynél egyébként az újonc Amen Thompson nem is lehet majd ott a pályán - kettőből két betli azért tényleg elég fájdalmas lenne még Fox nélkül is, hiszen alapvetően azért így is van elég playmakerük ahhoz, hogy működjön a gépezet.

 

Minnesota Timberwolves - Boston Celtics 02:00

Ez számít a játéknap kiemelt rangadójának, hiszen a Boston 5-0-val az egyetlen veretlen csapat jelenleg a mezőnyben, a Minnesota viszont korábban elvette a Denver veretlenségét, otthon 3-0-ra áll, és két remek meccsből érkezik - ha a Nuggets elleni védekezését hozza a társaság, akkor a Celticsnek sem lesz egyszerű dolga. Meglátjuk, hogy a Gobert-Towns páros hogyan viszonyul a Porzingis-Tatum duóhoz elöl-hátul, lesz-e lábuk ahhoz, hogy tartsák a lépést a gyorsabbakkal, és hogy Tatumék mihez kezdenek az ő magasságukkal, valamint Gobert gyűrűvédésével. Az azért világos, hogy a Boston jobb csapat, jelenleg szinte tökéletesen működik elöl-hátul, Jrue Holiday és Jaylen Brown kezelésbe veheti Anthony Edwardsöt is, és ha őt erőlködésre késztetik, akkor félig már övék is a győzelem - jelenleg nincs igazi gyengepontja ennek a Celticsnek, csak az, ha a Wolves jobban akarja és fizikálisabban, erőszakosabban, agresszívebben tud játszani, mint ellenfele. Meglátjuk, hogy ez így lesz-e, de az tény, hogy a bostoni támadójátékra még senkinek sem volt válasza eddig - viszont Derrick White szereplése személyes okok miatt most kérdésessé vált.

 

Oklahoma City Thunder - Atlanta Hawks 02:00

Az Atlanta a 0-2-es rajt után összekapta magát, zsinórban négyet nyert, bedarálta a Minnesotát és a Milwaukee-t is, illetve a négy győzelme mindegyikén 120 pont felett dobott, úgyhogy magabiztosan léphet pályára most is. Az OKC nem ennyire meggyőző, négyből hármat bukott, otthon csak 1-3-ra áll, a Pels és a GSW ellen is szoros vereséget szenvedett, ráadásul ennél is nagyobb baj, hogy Shai Gilgeous-Alexander sérült, ő nem is léphet pályára ezen a találkozón jelen állás szerint. Nélküle azért lesz baj a dinamikával és a védelembontással még akkor is, ha a Giddey-Holmgren kettőst így is érdemes lesz figyelni, de az egészségesebb, jobb formában lévő Hawks most idegenben is esélyesebb - Youngéknál csak a Boston átlagol eddig több pontot a ligában...

 

Denver Nuggets - New Orleans Pelicans 03:00

A Denver a minnesotai vereség óta kettőt nyert, behúzta a Mavs elleni rangadót, majd hozta a Bulls elleni kötelezőt is, viszont közben Jamal Murray megsérült, és az irányítóra nem számíthatnak most - helyette minden bizonnyal Reggie Jackson kap nagyobb szerepet, de mindenkinek kicsit többet kell beletenni támadásban. A Pelicansnél is lesz nagy hiányzó, CJ McCollum tüdeje összeomlott, így ő biztosan nem játszhat és Alvarado, Marshall és Murphy sem lesz majd ott a parketten, de az Ingram-Williamson duónak meg kell oldani a playmakinget, különben nem lesz esélyük - más kérdés, hogy egyikük sincs csúcsformában, főleg Ingram az, aki nem pörgött még fel igazán ebben a szezonban. A Denver otthon Murray nélkül is egyértelmű favorit, Nikola Jokics bármire képes és körülötte így is megvannak a társak ahhoz, hogy hatékony meccset hozzanak csapatszinten, a hazai pályájuk mindig erős, és az egyébként jól rajtoló, de legutóbb a Hawkstól kikapó New Orleansnak jobban fog hiányozni McCollum...

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus