Nowitzki és Bryant is történelmet írt, nyert a Spurs

A német klasszis a pontlistán, a Lakers legendája a kihagyott dobások terén lépett előre, Curry sorozata megszakadt, kikaptak a Spurstől

Hat mérkőzést rendeztek hajnalban az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban és Dirk Nowitzki történelmi meccsel vezette győzelemre a Dallast a Kings ellen. A nyugati csúcsderbin megszakadt Steph Curry triplasorozata és kikaptak a Spurstől, a Charlotte egy hajszállal bukott el Portlandben, a Bucks a Thundert, a Raptors az Orlandót győzte le – Kobe Bryant pedig szintén rekordot döntött. Jöjjenek a részletek!

A játéknap legfontosabb történéseit bemutató videós cikkünket itt találjátok!

Toronto Raptors – Orlando Magic 104-100

Megint közel járt az Orlando. Vucsevicsék pazarul játszva építették ki az előnyüket, már az első negyedben megléptek és a záró játékrészre 11 pontos fórral érkeztek meg. Itt aztán robbantott a Toronto és a második sorral (mind az öt kezdő a padon ült) futottak egy 11-0-s etapot, amivel egyenlítettek. Innentől fej-fej mellett haladtak, de a végjátékban szokás szerint a Magic maradt alul, a 23 pontos, 13 lepattanós Harris elrontotta az utolsó dobást, így végül a Raptors került ki győztesen.

DeRozan nem előzött. A bedobónak 21 pont kellett volna, hogy Bargnanit megelőzze a Raptors pontlistáján, de ma 15 dobásából csak négy talált célt, ezt most még büntetőkkel sem tudta kompenzálni. Mellette Lowry főleg a festékből, Ross pedig kintről (4/5 tripla) húzta csapatát, de ma a kispad is kellő erőt szállított a Torontónál.

Fournier parádés. A francia hátvéd a Nelson-Afflalo páros távozása miatt került a csapatba és Oladipo sérülése is kellett ahhoz, hogy ennyi lehetőséget kapjon. Él vele, több remek meccs után ma 24 pontot tett be a közösbe, 50%-kal dobott, bevert négy triplát és szerzett három labdát – Harris és Vucsevics mellett nagy szükség van rá is. Ugyanakkor Frye is hozza eddig, amit várhattak tőle, ma is öt hármast emelt be és többnyire stabilan hozza a tripláit – jól néz ki a Magic kezdője.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 19/3, Ross 17/12, DeRozan 16
A Magic legjobb dobói: Fournier 24/12, Harris 23/6, Frye 19/15

Memphis Grizzlies – Los Angeles Lakers 107-102

Bryant rekordja. A Lakers ikonja 28 pontig jutott ma, de mindezt 10/26-os mezőnymutatóval tette, így megdöntötte a bostoni legenda, John Havlicek rekordját – immár ő hagyta ki a legtöbb mezőnydobást az NBA történetében. Pedig Kobe-nak ma jól dobó társai akadtak, Boozer 20 egységet rámolt be (majd kipontozódott), Wesley Johnson 15-ig jutott, Jeremy Lin is hozzátett 12-t, Jordan Hill pedig dupla-duplázott – összességében 47%-kal tüzeltek a vendégek.

Villant a Memphis-pad. Ma a kezdők is termékenyebbek voltak a periméterről (ehhez köze lehet a Lakers védekezésének), de igazán az eddig gyengén muzsikáló cseresor jelentette a különbséget a hazaiaknál. Beno Udrih 16 pontot hozott 8/11-es mezőnymutatóval, Kosta Koufos rontott dobás nélkül jutott 14-ig – ehhez valamit még hozzátett Vince Carter is és nem számított, hogy a Gasol-Randolph duó gyengébb napot fogott ki.

Majdnem utolérte ellenfelét a LAL. 17 ponttal vezetett még a Grizzlies szűk hét perccel a vége előtt, de egy 11-0-s rohanással meccsbe kerültek a vendégek, az utolsó pillanatokban azonban higgadtak maradtak Conley-ék, így előzni már nem tudtak az arany-lilák.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 23/6, Udrih 16, Lee 15/3
A Lakers legjobb dobói: Bryant 28/9, Boozer 20, Johnson 15/9

Milwaukee Bucks – Oklahoma City Thunder  85-78

Bajban voltak támadásban. A Milwaukee kezdői közül csak Knight 16 egysége értékelhető, de az is 15 dobásból született – rajta kívül senki nem lépte túl a hat (!) egységet. A padról Mayo viszont 19-ig jutott, Antetokounmpo pedig 14 ponttal és 9 lepattanóval szállt be, de összességében csupán 40%-kal tüzeltek. A Thunder még náluk is gyengébb volt elöl, 33%-os mezőnymutatót produkáltak, Reggie Jacksonon (29 pont), Morrow-n és Perkinsen kívül mindenki kész csőd volt, Lamb és Ibaka is borzalmasan dobott.

Ilyasova kezdő lett. Jason Kidd szerint a védekezés miatt fontos szerepe van Ilyasovának és bár a dobása idén gyakorlatilag nem létezik (ma is két egységgel zárt), hátul remekül teljesített, Ibaka és Thomas dobásain meg is látszott a munkája. Kidd szerint a dobás majd jön, nem sietnek sehova.

A Bucks legjobb dobói: Mayo 19/6, Knight 16/3, Antetokounmpo 14
A Thunder legjobb dobói: Jackson 29/6, Ibaka 14/6, Morrow 10/3

Dallas Mavericks – Sacramento Kings  106-98

Óriásit fordult a meccs. A Kings 14 ponton és 24%-os mutatón tartotta a Dallast az első negyedben és a második tizenkét perc elején már 44-20-ra vezettek, úgy tűnt, kiütés lesz a vége. Azonban itt megfordultak a dolgok, a texasiak innentől a harmadik játékrész végéig 58-28-ra múlták felül a vendégeket. Ez a harmadik alkalom a franchise történetében, hogy 24 pontos hátrányból felállva arassanak győzelmet, ezzel immár 21 meccset nyertek zsinórban a Kings ellen – ez pedig a leghosszabb sorozat…

Nowitzki történelmet írt. A német klasszis ma 23 pontot szórt és a negyedik negyed elején egy távoli kettessel megelőzte az örökranglistán Hakeem Olajuwont – ezzel minden idők legponterősebb, nem amerikai születésű játékosa lett az NBA-ben. Nowitzki végül héttel előzte meg a nigériai születésű Rockets-legendát, így 26.953 pontnál jár, amivel a kilencedik az örökranglistán. Dirk ma 7/12-vel célzott mezőnyből, közte 2/3 triplával és hozzátett 7/8 büntetőt is hét lepattanó mellett.

Parsons javulóban. A „15 milliós játékos” 2/20-as mutatót hozott az elmúlt két meccsen és bár ma sem volt extra hatékony, 19 pontig azért eljutott és ha közelebbről nem is, kintről legalább betalált – 7/19-es mezőnymutatójában 5/11 tripla kapott helyet.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 23/6, Parsons 19/15, Ellis 16/3
A Kings legjobb dobói: Gay 26/3, Sessions 18/6, McLemore 17/12 

Portland Trail Blazers – Charlotte Hornets 102-100

Mennyből a pokolba. Kiválóan kapta el a rajtot a Hornets, az első negyed után 14 ponttal vezettek, a másodikban pedig már 23 egységnyi előnyben is voltak. Lance Stephenson, Kidd-Gilchrist és Al Jefferson is elérte a 10 pontos határt a félidőben 64 dobott ponttal álló Charlotte-ban. Fordulás után sem tűnt úgy, hogy gondban lehet a vendéggárda, 81-64-re vezettek. Utána viszont rémálommá változott a meccs számukra, a hátralévő szűk 16 percben 19 pontot dobtak és dupla annyit kaptak.

Körömrágós végjáték. A felzárkózó Portland 14.3 másodperccel a vége előtt, Aldridge ziccere után 102-98-ra vezetett, de Gary Neal majdnem megfordította az állást. Előbb dobott egy ziccert, majd Lillard teljesen felesleges tempódobása után maradt még 3.5 másodperce a Hornetsnek. Neal kapta meg a lehetőséget, de nagyon jól védekezett rajta a Trail Blazers, így már csak időn túli kosarat tudott szerezni.

Nicolas Batum hiányát elbírta a Trail Blazers. A francia kiscsatár az előző meccsen szenvedett térdsérülést, helyette Alex Crabbe került a kezdőbe, aki nem váltotta meg a világot. Aldridge (25 pont, 14 lepattanó) és Lillard (29 pont, 7 gólpassz) azonban a végére alaposan felpörgött, Chris Kaman hozta a szokásost a padról (12 pont, 8 pattanó, 2 blokk), az utolsó negyedben pedig a veterán Steve Blake nagyon fontos pillanatokban talált be. A lepattanócsatát simán hozta a Portland (48-38), 15 második esélyük volt, és 25 gólpasszt osztottak ki – ezek voltak sikerük kulcsai.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 29/15, Aldridge 25, Matthews 16/6.
A Hornets legjobb dobói: Jefferson 22, Walker 16/3, Stephenson 14/6.

Golden State Warriors – San Antonio Spurs 100-113

A Spurs elkezdte. Kissé beragadt a szezon legelején a Spurs, Popovich mester el is mondta, hogy a sebesség és a keménység hiányzik a játékukból – játékosai vevők voltak a szavaira. Előző meccsükön a Clippers otthonában brusztoltak ki egy győzelmet, ma pedig az idényt 5-0-val nyitó Warriorst leckéztették meg. Tony Parker (28 pont, 7 gólpassz) és Kawhi Leonard (19 pont, 6 pattanó) nagyon jól játszott, Tim Duncan hozta a szokásos dupla-duplát (12 pont, 13 pattanó, 2 labdalopás), a kispadról pedig Manu Ginobili 17 ponttal és 5 gólpasszal jelentkezett. Ne feledkezzünk meg Cory Josephről sem: amikor Tony Parker pihent, a fiatal kanadai tartotta fent a tüzet a csapatban: 11 pontig, 4 gólpasszig és 2 labdaszerzésig jutott.

Az eladott labdákon csúszott el a GSW. Bár a pontlistát vezető Stephen Curry-t is alaposan lelassította a Spurs (16 pont, 0/7 a triplavonal mögül), összességében 54% felett tüzelt a Warriors, egál körülre hozták a lepattanózást és a gólpasszokat is. Az eladott labdákkal viszont hadilábon álltak, 20-at szórtak el a Spurs 8-ával szemben – ezeknek köszönhetően nem sikerült utolérniük ellenfelüket, akik köszönték szépen és nyugodtan játszhatták a saját játékukat.

Curry nagy sorozatának vége. Mielőtt elkezdhettük volna számolgatni, hogy lassacskán veszélyes lehet Kyle Korver tavaly felállított rekordjára a GSW klasszisa, megszakadt a szériája: zsinórban 75 meccsen dobott be legalább egy hárompontost.

Néha lehet szabályt szegni. Gregg Popovich jelezte a szezon előtt, hogy korosodó játékosait nem fogja játszatni a back-to-back meccseken. Tegnap még Los Angelesben lépett fel a Spurs, ám a tréner - bár azt nyilatkozta tegnap, hogy valószínűleg pihentetés lesz - meggondolta magát, és mégis pályára küldte Tim Duncant és Manu Ginobilit Oaklandben.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 29/15, Barnes 22/3, Curry 16.
A Spurs legjobb dobói: Parker 28/6, Leonard 19/6, Ginobili 17/9.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus