Nuggets-Sixers rangadó és Kings-Wolves csata az NBA programjában

Több fontos mérkőzést is rendeznek hajnalban a tengerentúlon, ahol többek között megnézhetjük egymás ellen az MVP-csata két legfőbb esélyesét. Mutatjuk, hogy mit érdemes tudni az előttünk álló éjszaka programjáról.

Detroit Pistons – Milwaukee Bucks 01:00


Az esélyek egyértelműek, a Bucks keleti listavezetőként kötelező győzelem előtt áll, az előzetes várakozások szerint ennek mindenféle gond nélkül kellene történnie. A vendégek az utóbbi tíz meccsükből hetet is megnyertek, igaz, hogy az elmúlt alkalommal zsinórban három győzelem után a Denver elleni szuperrangadón maradtak alul Giannisék. Ennek ellenére még mindig van másfél meccs előnyük a Boston előtt, a Pistons viszont ligautolsó, az elmúlt tíz mérkőzésből kilenc alkalommal is kikapott, zsinórban pedig öt vereséget számlál. A legfrissebb hírek szerint a Bucksnál már visszatérhetnek a hiányzó kiegészítők is, Crowder és Dragic játéka is valószínű, teljes kerettel pedig végképp vendéggyőzelemre számíthatunk, ez a tankoló Detroit ellen még talán úgy is simán összejöhet, hogy a sztárok nem törik össze magukat.

 

Indiana Pacers – Dallas Mavericks 01:00


A Dallas minden eddiginél mélyebben van jelenleg, Kidd csapata teljes kerettel oda-vissza kikapott a szezont teljes mértékben elengedő és szinte tét nélkül játszó Charlotte ellen, ezekkel a nyerhető meccseken elszenvedett kínos zakókkal pedig már négymeccsesre bővült a Mavs nyeretlenségi szériája és már a playin-helyekről is kiszorultak Doncicék. Most back-to-back kellene az utolsó utáni lehetőséget megragadniuk, jelen állás szerint egy mérkőzés a hátrányuk a tizedik OKC-től, viszont a helyzetet nehezíti, hogy a Pacers is hasonló cipőben jár, igaz, hogy Keleten nagyobb a különbség a playin-vonal fölött és alatt lévők között. Doncic ráadásul megkapta a 16. technikaját, amit jó eséllyel nem fognak visszavonni és ki kell hagynia a meccset, így Irvingnek fel kell pörögnie. Ő viszont mindkét Hornets-meccsen betlizett, ami valószínűleg most nem fog beleférni, hiszen a hazaiak részéről ott lesz a pályán Tyrese Haliburton (Myles Turner szereplése egyelőre kérdéses). A Dallasnak élet-halál lesz ez a találkozó, de ha Irving nem lesz képes javítani a dobószázalékain, akkor tovább süllyedhetnek az alapszakasz legfontosabb időszakában. Meglátjuk, hogy vezére nélkül ki tud-e mászni az egyre mélyebbnek tűnő gödörből és el tudja-el állítani az egyre hevesebbnek tűnő vérzést a Mavericks, de Luka Doncic és pihenőnap hiánya is nehezíti a dolgukat. Összességében mindkét csapat pocsék formában van, legutóbbi öt meccsükből csak egyszer nyertek, most viszont megszakad valamelyik fél negatív szériája.

 

New York Knicks – Houston Rockets 01:30


Ez egy kitűnő alkalom lehet a Knicksnek arra, hogy kimásszon abból a gödörből, amibe a közelmúltban került bele, Randle-ék ugyanis zsinórban három meccs óta képtelenek nyerni, a Minnesota, a Miami és az Orlando ellen két fontos rangadón és egy nyerhető mérkőzésen szenvedett vereséget a csapat. Ennek ellenére a konferenciában őrzött ötödik helyüket nem igazán veszélyezteti semmi, az őt üldöző Nets-Heat páros lemaradása két mérkőzés. A Rockets számára teljesen mindegy, mi lesz a találkozó sorsa, az elmúlt tíz meccséből hétszer is kikapó nyugatiak zsinórban ötször szenvedtek vereséget, amivel újra a tabella utolsó helyén találták magukat. A meccs egyik legfontosabb kérdése az, hogy játszani fog-e Jalen Brunson, a New York-iak vezérének szereplése ugyanis egyelőre bizonytalan, viszont a hazaiaknak nélküle is magabiztosan nyerniük kellene ezt a meccset, amivel már szinte teljes biztonságban érezhetnék magukat a keleti ötödik helyen.

 

Utah Jazz – Phoenix Suns 03:00


Mindkét csapatnak szüksége lenne a győzelmekre, a Jazznak a szó szoros értelmében, hiszen a hazaiak egymást követő harmadik mérkőzésen kaptak már ki, így a tizenkettedik helyre csúsztak vissza az egyébként nagyon szoros nyugati mezőnyben. A Phoenixnek viszont inkább az önbizalma visszaszerzése miatt kellene a győzelem, bár e felé már az utolsó, Sixers elleni siker alkalmával némiképpen közelebb tudtak kerülni, akkor zsinórban három zakó után tudtak nyerni Bookerék. Kevin Durant visszatérésére még továbbra is várni kell, Deandre Aytonéra viszont nem, a center ezúttal már ott lehet a pályán, ami nagyban megnöveli a vendégek esélyeit. A Sunsnak különösen úgy kellene élnie a lehetőséggel, hogy a Jazznél Sexton, Clarkson és Gay sem bevethető, de Markkanen játéka is csak kérdéses – a fontos játékosok hiányzása miatt pedig még inkább bizonytalan a hazaiak szezonjának sorsa. A rendelkezésre álló információink alapján inkább arra mutatkozik nagyobb esély, hogy a két csapat közül a Phoenix töri meg a jeget és megkezdi korábbi sikertelenebb időszakának javítását. A két fél közül viszont éppen a Jazznek lenne sürgősebb a győzelmek gyűjtögetése, a tizedik helytől számított másfél meccses hátrányuk ledolgozására már nem sok idejük van. A csapatok korábbi meccsei kifejezetten szorosan alakultak, az elsőt egy ponttal a Jazz, a másodikat egy ponttal a Suns nyerte, igaz, ezeket még novemberben játszották, de kíváncsian várjuk, hogy ezúttal hogyan alakul ez a párosítás.

 

Denver Nuggets – Philadelphia 76ers 03:30


A játéknap kiemelt rangadóját láthatjuk ezen a mérkőzésen, a nyugati listavezető Nuggets a keleti élmezőny oszlopos tagját fogadja. Az elmúlt időszakban ellentétesen alakult a csapatok formája, míg a Denver egy néhány meccsig tartó rövidzárlat után összeszedte magát és ötből négyet behúzott, addig a Sixers a sorozatos győzelmek után rövid időre elvesztette James Hardent és az elmúlt öt meccséből csak kettőt nyert meg. A hazaiaknak legutóbb egy komoly erőt képviselő, szintén bajnokesélyes Milwaukeet sikerült megverniük, míg Embiidék a gyengélkedő Suns ellen maradtak alul viszonylag simán. Most mindkét félnél vannak kérdőjelek, a Denvernél Michael Porter Jr. szereplése kérdéses, a Sixers pedig Embiid és Harden pályára lépése bizonytalan, ők elengedhetetlenek lennének a győzelem megszerzéséhez. A center minden bizonnyal azért ott lesz majd a pályán, az ő párharca Nikola Jokiccsal az MVP címért a szezon egyik legizgalmasabb kérdése, ezúttal közvetlenül egymás ellen bizonyíthatják, hogy miért jobbak a másiknál. Kíváncsian várjuk, hogy mit tartogat a támadásban két top ötös csapat rangadója, de a Sixers védekezésben jóval magasabb szintet képvisel, mint a nyugati listavezető, meglátjuk, hogy ez mennyire tud majd érvényesülni.

 

Portland Trail Blazers – New Orleans Pelicans 04:00


A Blazers hivatalosan nem jelentette be, hogy Damian Lillardot a szezon hátralévő részére kiülteti, de egy kellemetlen és eredménytelen időszakot követően lassan elúsztak a playin-álmok, Lillard és másik három kezdőjátékos is sérülésekkel bajlódik, így ha semmi nem változik, akkor egy teljesen inkompetens csapattal zárja a 2022-23-as, egyébként nagy csalódást jelentő szezont. A Pelicansnak viszont van miért küzdenie, sőt, úgy tűnik, hogy a kedvező sorsolást ki tudta használni a csapat a véghajrában, azok után, hogy a Rockets ellen egy nagyon kínos vereséget szenvedett a csapat, most zsinórban ötödik győzelmükre hajtanak Ingramék. Ez a formajavulás elég volt ahhoz, hogy a nyolcadik helyen, a hatodik helytől mindössze egyetlen meccsel lemaradva menjenek neki az utolsó néhány alapszakasz mérkőzésüknek. Bár Chauncey Billups vezetőedző szerint minden sérültjük day-to-day, könnyen előfordulhat, hogy a Blazers B, de lehet, hogy C csapattal áll ki a maradék meccsein, ráadásul nem elég, hogy nincs Lillard, Simons, Nurkic és Grant sem, de pihenőnap nélkül kell játszaniuk. Mindez tovább erősíti a NOP esélyeit, akik ha itt kudarcot vallanak, akkor az komolyan megnehezítené a dolgukat a hátralévő időszakra: még vár rájuk egy GSW-Denver-Clippers-Kings-Memphis-Knicks-Wolves menet, ami finoman szólva sem ígérkezik könnyűnek, így mindenképpen hozniuk kell a kötelezőt. 

 

Sacramento Kings – Minnesota Timberwolves 04:00


A Sacramento a Utah és a Boston ellen elszenvedett back-to-back vereségek után két győzelemmel hangolódott erre a fontos találkozóra, előbb a Phoenixet győzték le, majd a Jazz ellen sikerült győzelmet ünnepelniük Saboniséknak. Most egy fokkal nehezebb feladat vár rájuk, hiszen az a Minnesota utazik hozzájuk, akik foggal-körömmel ragaszkodnának a 7-10. hely valamelyikéhez, ebből a szempontból pedig a lehető legjobbkor egészült ki a csapatuk, hiszen KAT után az előző játéknapon már Anthony Edwards is visszatérhetett a pályára. A vendégek zsinórban negyedik győzelmükre készülnének Sacramentóban, most viszont pihenőnap nélkül kell bizonyítaniuk, tegnap ugyanis a GSW otthonában sikerült egy ritkának számító és nagyon fontos győzelmet szerezniük. Ezzel már csak fél meccs a hátrányuk a hatodik helyen álló címvédőtől, reális esélyük van tehát akár egyenes ágon is a playoffba kerülni. Most viszont fáradtabban nem lesz könnyű dolguk a szinte már biztos dobogós, tízből hét meccsét is megnyerő Kings ellen. A hazaiak oldalán De’Aaron Fox játéka kérdéses, míg a vendégeknél elvileg nincs hiányzó, egyelőre arról sem szólnak hírek, hogy a frissen visszatérő Towns vagy Edwards kiülné a back-to-back második felét. A Kings egy esetleges győzelemmel 17 év után ismét playoffba jutna és tovább üldözné a második Memphist, míg a Wolves egy sikerrel már a playin-vonal fölé kerülne, így nem kicsi a tét, meglátjuk, hogy merre billen el a mérleg nyelve.

 

Los Angeles Clippers – Chicago Bulls 04:30


A Bulls a Lakers legyőzésével komoly skalpot szerzett, LaVine-éknek úgy sikerült győzniük az arany-lilák ellen, hogy a meccse előtt némiképp meglepő módon játékra jelentkezett LeBron James is, így különösen nagy értékkel bírt a tegnapi siker. Most maradnak a városban, azonban back-to-back kell tovább stabilizálniuk magukat a keleti top 10-ben, aminek elérésére egyre nagyobb esélyük van az idő előrehaladtával. A Clippers ellen nem lesz egyszerű a feladat, bár a hazaiak sérültlistája adhat okot némi bizakodásra: a Los Angeles-ieknél még mindig várni kell Paul George visszatérésére, Norman Powell sem bevethető, sőt, egyelőre még Kawhi Leonard játékát is kérdőjelek övezik. Ha Leonard sem lép pályára, akkor valós esély nyílhat egy vendégsikerre, ellenkező esetben azért még a frissebb és kiegyensúlyozottabb hazaiak az esélyesebbek, akik egyébként a pályaelőnyt jelentő negyedik helyért küzdenek Nyugaton. Ha sikerült a másik Los Angeles-i csapatot is megvernie a Bullsnak, akkor már szinte biztosnak tekinthető, hogy ott lesznek a playin küzdelmeiben, kérdés, hogy mennyit vett ki belőlük a tegnapi győzelem.

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus