Nyerni tudott Clevelandben a Bulls, feltámadt a Clippers

Kihasználta a Cavs problémáit a Chicago - a LAC is legyőzte a Memphist - Charlotte-ben is bukott az OKC - dudaszóra nyert a Bucks.

Három kezdőjátékosa nélkül állt fel a Cleveland az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján, ezt pedig nem bírta el a gárda, így az új erőre kapó Chicago győztesen távozott a bajnok otthonából. A Clippers is összeszedte magát, remek támadójátékot bemutatva nyomta le a Memphist, az OKC elbukott Charlotte-ban, ha nem is könnyen, de hozta a kötelezőt a Warriors, míg a Milwaukee Giannis Antetokounmpo dudaszós kosarával verte meg a New Yorkot. Az Atlanta tovább folytatja remek szériáját, most Orlandóban nyertek Paul Millsapék, a Kings viszont otthon futott bele egy pofonba a Miami ellen.

Visszajátszás c. videós rovatunk itt megtekinthető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva elérhetők!

Charlotte Hornets - Oklahoma City Thunder 123-116

Ez nem a győzelem receptje. Ahogy legutóbb, úgy most sem találta a ritmust Russell Westbrook, ugyan eljutott 33 pontig, de mindössze 10/31-et dobott mezőnyből és 2/12-t kintről, a teljes meccs során erőlködött Michael Kidd-Gilchrist mellett. A vendégek emellett védekezésben sem tudtak mit kezdeni a Charlotte-tal, folyamatosan elkéstek, rossz döntéseket hoztak és rengeteg faultot ütöttek be, amivel jelentősen megkönnyítették Batumék dolgát - az utolsó bő öt percben kaptak 22 pontot, így nem lehet mérkőzést nyerni. Nem is nyertek, elszenvedték sorozatban második vereségüket és most utaznak Houstonba, ott sem számíthatnak könnyű estére.

A büntetők sokat érnek. A második negyedben már meglépett pár ponttal a hazai alakulat, a fordulás után volt kétszámjegyű is a különbség, de a Thunder ezt eltüntette, sőt, a vezetést is át tudta venni. A záró etap második felében azonban megszigorította a védekezését Steve Clifford alakulata, Kemba Walker kilenc pontot rámolt be ebben a negyedben, a 28 pontos szezoncsúcsot szállító Batum is hozzátette a magáét és a két hátvéd végül 22/24 büntetővel zárt - ha nem ment a dobás, mindig el tudtak jutni a vonalra. Ez döntőnek bizonyult, 40/49-et hajítottak innen csapatszinten, míg az OKC csak 19/23-at, így két vereség után újra nyerni tudtak.

A Hornets legjobb dobói: Batum 28/3, Walker 20/3, Kaminsky 17/6
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 33/6, Kanter 22/3, Adams 18, Oladipo 18/3

Orlando Magic - Atlanta Hawks 92-111

Sorozatban a negyedik. Már az első három támadásból három betörés és három kosár érkezett az Atlantától, Frank Vogel azonnal időt kért, de a periméter-játékosokkal a továbbiakban sem tudott mit kezdeni a Magic. Schröder (18 pont, 7 gólpassz, 7/13 mezőnyből) mellett Hardaway, Korver és Delaney is jól játszott, szépen járt a labda, a gárda 50% felett dobott mezőnyből és távolról is, a harmadik negyedben pedig ezzel már nem tudta tartani a lépést a hazai csapat - 15 pontos előnyből kezdhette meg a záró etapot a Hawks. Ezt még egyszer lefaragta négyre az Orlando, de a vendégeknél érkezett villámgyorsan két tripla és egy 21-5-ös atlantai futással le is zárult a meccs - Mike Budenholzer együttese remek játékkal aratta zsinórban negyedik sikerét.

Változott a kezdő. A remek formában lévő Elfrid Payton visszakerült az Orlando első ötösébe, míg DJ Augustin csak 13 percet kapott a padról, közben a gárda legjobb pontszerzője, Evan Fournier hiába jelentkezett ismét játékra, csak csereként szállhatott be. Összességében jóval gyengébben dobott a társaság és a 17 eladott labda sem segített, de a fő gond a védekezéssel volt: képtelenek voltak lelassítani az Atlanta hátvédeit, nem tudták zavarni a labdajáratást és nem értek oda a dobókra sem. Egy nagy futásra maradt még erejük a negyedik negyed elején, amivel visszajöttek a meccsbe, de itt előtték minden puskaporukat és végül sima vereséget szenvedtek, így négy mérkőzésre nőtt a távolság a két csapat között.

A Magic legjobb dobói: Payton 15/3, Gordon 15/6, Fournier 14/6
A Hawks legjobb dobói: Schröder 18, Bazemore 17/9, Millsap 16/6

New York Knicks - Milwaukee Bucks 104-105

Antetokounmpo megnyerte. Nagyon mélyről jött vissza a Milwaukee, a negyedik negyedet 14 pontos hátrányból kezdte meg, igaz, alig négy perc alatt két egységre csökkentette a különbséget. Ezzel együtt már úgy tűnt, hogy elbukták a meccset, Greg Monroe elrontotta az egyenlítőnek szánt büntetőt fél perccel a vége előtt, a kihagyott hazai dobás után pedig Courtney Lee leszedte a támadópattanót. Ekkor érkezett azonban Giannis Antetokounmpo (27 pont, 10/18 mezőnyből, 13 pattanó, 3 blokk), aki előbb kiütötte a labdát Derrick Rose kezéből, majd nyolc másodperccel az órán megkapta azt Lance Thomasszal a hátában - beljebb hozta és a dudaszó pillanatában elsüllyesztett egy hátradőlős tempót. Ezzel a dobással megnyerte a találkozót és csak annyit mondott utána, hogy "tudtam, hogy senki nem tudja blokkolni a dobásom, szóval türelmes voltam." A Bucks már zsinórban harmadik győzelmét aratta és szombat hajnalban jöhet a két csapat közötti visszavágó Milwaukee-ban.

Semmi sem jön össze. Most jól játszott a New York Kristaps Porzingis nélkül is, ugyan Derrick Rose csak erőlködött, de a vártnál sokkal hatékonyabb volt a védekezés, Carmelo Anthony pedig hátára vette övéit - 30 pontja és 11 pattanója mellett hét gólpasszt is kiosztott. A harmadik negyedben úgy tűnt, hogy kézben is tartja a meccset a gárda, az ő akaratuk érvényesült és megléptek 16 ponttal, ám a záró etapot elrontották - Antetokounmpo egymaga 12 egységet termelt ekkor, a Knicks eladta a labdákat és a dudaszó pillanatában újabb vereséget szenvedett. Sorozatban hatodszor maradtak alul és két nap múlva Milwaukee-ban sem lesznek jobb esélyeik...

A Knicks legjobb dobói: Anthony 30/12, Rose 15/3, Kuzminskas 15/6
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 27/3, Monroe 18, Parker 15/3

Cleveland Cavaliers - Chicago Bulls 94-106

Tartalékos Cleveland. Irving, Smith és Love sem játszott a bajnok kezdőcsapatából, sőt, bár LeBron James végül ott volt és kapott 37 percet, ő is messze volt a 100%-os állapottól - betegen lépett pályára, húsz perccel a meccs előtt még kérdéses volt, hogy mi lesz vele. Rá nem lehetett panasz (31 pont, 9 pattanó, 7 gólpassz), de hiányzott a tűzerő, csak McRae és Frye tudott hozzátenni, azonban nem igazán működött a gépezet, nem járt eleget a labda és nem ültek a dobások sem. A negyedik negyed elején így is szoros volt még az összecsapás, de akkor fellépett a Bullsnál Jimmy Butler, ez pedig már sok volt a címvédőnek - jobb lesz, ha felépülnek a sérültek, mert most egy hatmeccses idegenbeli túra jön számukra, benne a GSW elleni visszavágóval.

Megint Butler. Legutóbbi 52 pontos estéje után most három negyed keresztül szinte csak passzolt a Chicago vezére, igaz, a második-harmadik játékrészben így is megszórta ellenfelét a gárda - hat triplát süllyesztett el a Mirotic-McDermott páros, de Taj Gibson is remekelt. A záró etapban aztán fellépett Butler, kiharcolt egy nagyon fontos támadóhibát James ellen, majd agresszívebbé vált, egymaga beszórt sorozatban tíz pontot és 14-ig jutott ebben a periódusban - erre már nem volt válasza a címvédőnek. Zsinórban másodszor nyert a Bulls és újra 50%-on áll, de aggodalomra adhat okot Wade egészségi állapota, aki most is elég lassan mozgott és a csapatnál folyamatosan figyelik a térdét.

A Cavaliers legjobb dobói: James 31/3, McRae 21/3, Frye 15/9
A Bulls legjobb dobói: Butler 20/9, Gibson 18, McDermott 17/9

Sacramento Kings - Miami Heat 102-107

Hullámvasút végén Heat-siker. Már a második negyedben is megléptek tíz ponttal a vendégek, onnan egyszer visszajött a Kings, majd a fordulás után 19 egységre növelte előnyét a floridai alakulat - úgy tűnt, hogy eldőlt a mérkőzés. Nem így történt, ebből is felállt a Sacramento, sőt, a záró etap elején már ők vezettek, az utolsó percnek pedig egálról mentek neki a felek, ami nem volt jó jel a Miami számára, hiszen ezeket a meccseket rendre elbukták eddig. Most nem: Tyler Johnson előbb kiosztott egy kulcsfontosságú blokkot, majd összehozott egy 2+1-et a túloldalon, 11 másodperccel a vége előtt pedig hidegvérrel elsüllyesztett két büntetőt is, amivel megnyerte a találkozót csapatának.

Hová tűnt DeMarcus Cousins? A Reed-Babbitt-Haslem-James Johnson magasember-sor nem tűnt a legbiztatóbbnak a Kings sztárjával szemben, mégis remekül helytállt: Cousins 15 dobásból szenvedett össze 13 pontot és csapata legrosszabb +/- mutatójával, -27-tel zárt. Ugyan a kispad (a Lawson-Afflalo-Temple-Tolliver sor, kiegészülve valakivel) kétszer is helyrehozta, amit az első ötös elrontott, de a meccs vége ismét a Miamié volt, Cousins több kulcsfontosságú helyzetet is elhibázott, ezt pedig Tyler Johnson megbüntette - nagyon kellett volna ez a siker a Sacramentónak, de szerencséjükre a Portland is kikapott.

A Kings legjobb dobói: Lawson 15/3, Temple 15, Afflalo 15/9
A Heat legjobb dobói: T. Johnson 23/6, Dragic 19, J. Johnson 14

Golden State Warriors - Portland Trail Blazers 125-117

Curry most agresszív volt. Idén nem nagyon látunk olyat a regnáló MVP-től, mint a tavalyi szezonban, egyértelműen visszavett Kevin Durant érkezésével, ám ezen az estén leszegte a fejét és folyamatos nyomás alá helyezte a Portlandet. Végül 25 mezőnykísérlettel és 35 ponttal zárt, elég sokat vállalt, ráadásul rá nem jellemző módon nagyon sok olyan támadást vezetett, amit ő kezdett és ő is fejezett be, egyetlen passz nélkül - igaz, ezekből borzalmas hatékonysággal dolgozott. Mellette viszont hatékony volt Kevin Durant (30 pont, 2 labdaszerzés, 3  blokk) és a második félidőben már védekezett is a Warriors, így belefért Klay Thompson (15 dobásból 14 pont) gyenge estéje is - érdemes viszont megemlíteni, hogy Steve Kerr nem nagyon rotált, ezúttal eléggé ragaszkodott a Death Lineuphoz.

McCollum egy félidőt bírt. A nagyszünetig brillírozott a Portland vezére, 26 pontot rámolt be két negyed alatt és ennek köszönhetően vezettek is a vendégek - a hátvéd azt csinált a GSW védekezésével, amit akart. A fordulás után azonban változott a képlet, Thompsonék szigorítottak hátul és McCollum csak a téglákat gyártotta, a harmadik negyedben eléggé levették a pályáról - végül 35 pontig jutott, de ehhez 31 mezőnykísérletre volt szüksége. A Blazers itt már csak futott az eredmény után, de nem tudta lelassítani Curry-t és Durantet, így vereség lett a vége - hamar javíthatnak, hajnalban már a Lakerst fogadják.

A Warriors legjobb dobói: Curry 35/15, Durant 30/9, Thompson 14/3
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 35/12, Crabbe 18/6, Plumlee 16

Los Angeles Clippers - Memphis Grizzlies 115-106

Most már megy Paul nélkül is. Az irányító kiesése után meccsekig ötlettelen erőlködésbe csapott át a Clippers támadójátéka, most viszont úgy tűnik, hogy rátaláltak a megoldásra - az előző találkozón megtörték a jeget, ezúttal pedig kifejezetten tetszetősen játszottak a memphisi védekezéssel szemben. A hátvédek közül parádézott Austin Rivers (28 pont, 7 gólpassz), Crawford és Redick hozta a kellő tűzerőt (41 pont 25 mezőnykísérletből), de Felton (11 pont, 6 gólpassz, 4 labdaszerzés) is hozzátette a magáét - ráadásul DeAndre Jordan (18 pont, 20 lepattanó) azt csinált a palánk alatt, amit akart. Félidőben még a Memphis vezetett, majd egy 11-0-s futást produkált a Clippers, a záró etapban pedig a védekezés is összeállt a hazaiaknál, a hajrában alig engedtek érdemi dobóhelyzetet - végül nagyon fontos győzelmet arattak és jó hír, hogy legközelebb valószínűleg már Paul is ott lehet a parketten.

Ez megint nem nézett ki jól. Az elmúlt hat meccsből negyedszer kapott ki a Grizzlies és semmivel sincs jobb formában, mint a két vezérét jó ideje nélkülöző Clippers - sőt, talán még nagyobbak a gondok. A fő probléma ezúttal is a védekezés volt, tehetetlenek voltak Jordannel szemben, a periméteren pedig semmit sem ért a köztudottan kőkemény Conley-Allen páros - ez már nem először fordul elő mostanában, sürgősen változtatniuk kell. Ezzel együtt nem álltak messze a győzelemtől, de az utolsó bő négy percben csak két mezőnykosarat tudtak szerezni, korábbi tíz pont feletti előnyük semmivé foszlott és felőrölte őket a Clippers. Meg kell említeni, hogy a kezdőből hiányzott Green és Parsons, de utóbbi hasznosat még nem csinált a szezon során, valószínűleg nem ezen múlt a vereség...

A Clippers legjobb dobói: Rivers 28/6, Crawford 22/9, Redick 19/6
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 23/6, Conley 17/3, Allen 13

 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus