Nyert a Spurs-Nuggets-OKC-Pelicans négyes, nyugaton teljes a káosz

Veszélyben a Portland dobogója - továbbra is ugyanúgy áll a Spurs-OKC-Pelicans trió - a Denver 134 pontot szórva tapad - triplazuhatag a Netstől

A Pelicans a Warriors, a Thunder pedig a Rockets otthonában győzött az észak-amerikai profi kosárlabda-liga (NBA) alapszakaszának ma hajnali játéknapján, míg a San Antonio veterán klasszisa segítségével otthon verte a Trail Blazerst, a Denver pedig idegenben vette el a Clippers utolsó playoff-álmait, így pár nappal a zárás előtt a nyugati negyedik és kilencedik között mindössze két meccs a különbség. Keleten a Milwaukee hozta a kötelezőt, a Brooklyn pedig kis híján megdöntötte az egy mérkőzésen bedobott hárompontosok NBA-rekordját. 

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva megtekinthető.

Los Angeles Clippers – Denver Nuggets 115-134

A Nuggets nem bízta a véletlenre. A vendégek zsinórban ötödik győzelmükre készültek, ők a legjobb formában lévő nyugati gárda, és ezt igazolták is Jokicsék, ellentmondást nem tűrően lökték be a szakadékba közvetlen riválisukat. A szerb magasember tripla-duplázott (23 pont, 11 gólpassz és lepattanó, 2 szerzett labda), DeAndre Jordanék sem tudtak vele mit kezdeni, ha pedig Jokics futtatja a showt, akkor a Denver ritmusba jön és általában megszórja az ellenfelet. Ma is ez történt, Will Barton ismét extra meccset hozott Gary Harris helyén (31 pont, 11/15 mezőnyből), Jamal Murray alig hibázott (8/10 mezőnyből, 7 gólpassz, egy eladott labda), de Paul Millsap, Wilson Chandler, illetve a padról harminc pontot hozó Lyles-Plumlee-Devin Harris trió is félelmetesen célzott. A 62 százalék feletti mezőnymutatóra, a 36 gólpasszra és az erre jutó mindössze 7 eladott labdára nem lehetett válasza a Clippersnek, a Denver ráadásul komolyabb megingások nélkül támadott, minden negyedben legalább 33 pontot szereztek. A vendégek ezzel ugyan továbbra is a 9. helyen állnak, de teljes egyenlőségben a 8. Minnesotával, és mindössze egy meccsnyi hátrányban az 5-7. Pelicans-Spurs-Thunder trióval – legközelebb a Trail Blazerst fogadják, majd a Minny ellen zárnak, ezt a dobóformát elnézve egyik mérkőzésen sem esélytelenek. 

Itt a vége. A Jazz elleni nagyarányú vereség után már sejteni lehetett, hogy a Clippers végleg elfogyott az alapszakasz végére, Doc Rivers elmondta, hogy egy nap pihenőt kapott a csapat, hogy valamennyire felfrissüljenek. A támadással nem is volt különösebb gond, de védekezésben mintha a pályán sem lettek volna, folyamatosan nyomozták a labdát, egy pillanatig nem tudták kizökkenteni a Denvert. Fordításra, nagy futásokra sem volt lehetőségük, ahhoz a 6/17-es triplamutató kevés – mentek előre becsülettel, kiharcoltak 34 büntetőt, leszedtek 15 támadópattanót, így a nap végén nyugodtan tükörbe nézhetnek. Az viszont már biztos, hogy két mérkőzésük maradt hátra a szezonból, a Pelicanst és a Lakerst fogadják. 

A Clippers legjobb dobói: Williams 24/6, Wallace 18, Harris 16/6, Jordan 16.
A Nuggets legjobb dobói: Barton 31/15, Jokics 23/3, Murray 19.

New York Knicks – Milwaukee Bucks 102-115

A Milwaukee-t már nem sikerült elkapni. Az előző meccsen a szintén 6. helyért harcoló Miamit sikerült meglepnie a Knicksnek, ma viszont csak három és fél negyeden keresztül tudták tartani magukat, a végén egy utolsó Bucks-rohamra már nem tudtak válaszolni. A hazaiaknál a régóta maródi Porzingis mellett Hardaway és Kanter sem lépett pályára, a felforgatott kezdőben három hátvéd (Burke, Ntilikina és Lee) kapott helyet, és a padról is két kisember vitte a prímet, a veterán Jarrett Jack és az újonc Damyean Dotson, az ő lendületükre építve fordítottak a második negyedben, és a negyedikben is náluk volt az előny. Ezt végül nem tudták megtartani, de nincs szégyenkeznivalójuk sem, egyáltalán nem estek szét fejben a szezon végére. 

Antetokounmpo nélkül kicsit nehezebb az élet. A görög sztár bokagondok miatt nem léphetett pályára (és a tavalyi Év Újonca, Malcolm Brogdon is maródi), a helyén Jabari Parker kezdett, aki jól is játszott (16 pont, 12 pattanó, 5 gólpassz), de egy-egyben azért nem tudja pótolni csapattársát. Khris Middleton ráadásul ma nem találta a dobásait (8/22 mezőnyből), így hiába remekelt a kispad (Zeller 4/4 mezőnyből, Terry három tripla, Jennings 8 pont, 4 gólpassz), a negyedik negyed közepéig nem tudta leszakítani ellenfelét a Milwaukee. Itt viszont sikerült rendezni a védelmüket, elöl pedig Parker, Middleton, Snell és Bledsoe is eredményes volt, összeraktak egy 12-0-s futást, amivel végleg átvették az irányítást. A Bucks jelenleg ugyanúgy áll, mint a Miami, következőleg pedig az Orlandót fogadják. 

A Knicks legjobb dobói: Jack 18/3, O'Quinn 15/3, Lee 14/6.
A Bucks legjobb dobói: Bledsoe 22/6, Middleton 22, Parker 16/6.

Chicago Bulls – Brooklyn Nets 96-124

Beindult a nehéztüzérség. Végig kézben tartotta a meccset a Nets, folyamatosan nyitották az ollót, az első negyed után öt, félidőben tizenkettő, a harmadik negyed végén 19 pont volt közte, köszönhetően elképesztő kinti dobóformájuknak. A brooklyniak 55-ször (!) próbálkoztak kintről, de miért ne tették volna, hiszen 24 hármasuk be is esett (43.6 százalék), erre egyszerűen nem érkezhetett válasz a túloldalról. A minap még Andre Drummonddal összeverekedő Quincy Acy most a játékra koncentrált, beszórt hat triplát, mellette Crabbe, Joe Harris és a három hármast helyére tevő D'Angelo Russell is brillírozott, ráadásul hátul sem voltak elveszettek, a négy blokkig jutó Jarrett Allen vezérletével 10-szer takarták be az ellenfelet. A 24 hárompontos természetesen óriási csapatrekord, és mindössze eggyel marad el a Cavaliers által tartott NBA-csúcstól. 

Már csak két mérkőzés van hátra. A Chicago újabb veresége azt jelenti, hogy a Brooklyn megelőzte őket a tabellán, így egy kicsit javították esélyeiket a draft előtti lottósorsoláson – jelenleg hátulról a hetedikek.  Dicsérhetjük Sean Kilpatricket, aki ezekben a hetekben biztosítja be, hogy jövőre is NBA-játékos legyen, Bobby Portis is jól játszott (18 pont, 8 pattanó), Cristiano Felicio dupla-duplázott, Jerian Grant is igyekezett, de a többiekről sok jót nem lehet elmondani: Justin Holiday 1/9-es triplamutatóval zárt, Nwaba 2/10-es mezőnnyel, a szétosztott 16 gólpassz pedig jól mutatja, mennyire nem gondolkodtak ma csapatként a chicagóiak. 

A Bulls legjobb dobói: Kilpatrick 20/6, Portis 18/3, Holiday 15/3.
A Nets legjobb dobói: Acy 21/18, Crabbe 20/15, Harris 16/12.

Houston Rockets – Oklahoma City Thunder 102-108

Oda a nagy sorozat. Zsinórban húsz hazai meccsét nyerte meg a Houston, az alapszakasz-elsőből azonban ma nagyon hiányzott a bokáit fájlaló Eric Gordon és Ryan Anderson, nélkülük a végére teljesen elfogytak. Eleve a kezdőknek sokat kellett fent lenniük, mert Gerald Green hiába dobott 14 pontot és osztott ki két blokkot, Mbah a Moute hiába szerzett három labdát, velük nem igazán működött a csapatvédekezés, ráadásul a padról rajtuk kívül Joe Johnson és Nene Hilario érkezett, ők sem a hátul bemutatott megoldásaik miatt vannak a keretben. A Harden-Paul duónak 35-36 percet kellett játszania, és a végére egész egyszerűen elfáradtak, a Thunder pedig átrohant rajtuk. Komolyabb gond persze nincs, a rájátszásra a hiányzók vissza fognak térni, egyedül a sorozat megszakadása miatt bánkódhatnak. 

A húzóemberek átérezték a feladat súlyát. Ritka, hogy az OKC három klasszisa egyszerre jusson 20 pont fölé, ma viszont minden klappolt, legalábbis annyira, hogy győzni tudjanak. Russell Westbrook dobásban erősen túlvállalta magát (10/28), de 10 gólpasszt kiosztott és hátul is nagy segítség volt (7 pattanó, 4 szerzett labda), Paul George sem célzott valami fényesen (6/17), Anthony pedig jól dobott, de mezőnymunkában nem remekelt, de tegyük azért hozzá, hogy a nem leeresztett állapotban lévő listavezető otthonában játszottak, itt senkitől nem várható örömjáték. Mindenki igyekezett abban segíteni, amiben tud, ehhez jött hozzá Steven Adams kemény munkája Clint Capela ellen, a padról pedig Jerami Grant volt az X-faktor. A negyedik negyedben döntötték el a csatát, 92-91-es állás után egy 11-0-s futással elléptek, három labdaeladásba kergették bele a Houstont, három blokkot osztottak ki ekkor - bár a végén még Harden révén próbált visszatérni a hazai gárda, George higgadt büntetőzéssel zárta le a lényegi kérdéseket. A Thunder ezzel a sikerrel jó helyzetbe hozta magát, hiszen két meccsük van, ezek után Miamiba is győzelmi esélyekkel mennek, otthon pedig kötelező megverniük a Grizzliest – ha mindkettőt hozzák, ott lesznek a rájátszásban, és valószínűleg nem is rossz helyen. 

A Rockets legjobb dobói: Harden 26/9, Paul 17/6, Tucker 16/12.
A Thunder legjobb dobói: George 24/9, Westbrook 24/3, Anthony 22/9.

Golden State Warriors – New Orleans Pelicans 120-126

Egy extra védekezés döntött. Óriási pontzuhatagot hozott a mérkőzés, ami várható volt, mert a két csapat matchupjainál inkább a támadójátékosok voltak előnyben. A vendégeknél az atletikus Anthony Davis (34 pont, 12 pattanó, 4 gólpassz, 2 szerzett labda, 4 blokk) rendre terrorizálta az ellenfeleket, Miroticra nem nagyon értek ki (28 pont, 6 tripla), Jrue Holiday pedig kihasználta mozgékonyságát és rutinját, 25 pontja mellett 6 pattanót, 5 gólpasszt és 4 szerzett labdát jegyzett. A meccs hősét mégsem köztük kell keresnünk, az ugyanis Rajon Rondo volt: a veterán irányító egyrészt kiosztott 17 gólpasszt, másrészt védekezésben vele kiválóan muzsikált a Pelicans. Rondo nagy pillanata a végjátékban jött el: csapata ekkor sorra hibázta el a dobásokat, a GSW pedig nagyon jött fel, a vezetésért támadhattak, amikor a hátvéd egy-egyben maradt Kevin Duranttel, akitől egy villámgyors mozdulattal elcsente a labdát. Innen már nem nézett vissza a New Orleans, a nyugati közelharcban egy nagyon értékes sikert arattak – kellett is, mert legközelebb a Clippershez látogatnak, végül a San Antoniót fogadják…

Alakul a formába hozás. Védekezésben nem törte össze magát a Warriors, ennél biztosan acélosabbak lesznek a rájátszásban, támadásban viszont már most sincs különösebb gond. Kevin Durant a Rondo elleni hibát leszámítva extra volt (41 pont, 16/28 mezőnyből, 10 pattanó, 5 gólpassz), Quinn Cook ismét jó Curry-pótlónak bizonyult (21 pont, 5/7 tripla, 7 gólpassz), Thompson is ötven százalékkal célzott, Draymond Green pedig éppen csak lemaradt egy tripla-dupláról (11 pont, 10 pattanó, 9 gólpassz). A kispad is kezd éledezni, 54 százalék felett dobtak mezőnyből, beesett 15 hármasuk, egyedül talán a 11 kiharcolt büntető tűnik kevésnek, de ezt is írhatjuk annak a számlájára, hogy vigyáznak magukra. 

A Warriors legjobb dobói: Durant 41/12, Cook 21/15, Thompson 18/9.
A Pelicans legjobb dobói: Davis 34, Mirotic 28/18, Holiday 25/3.

San Antonio Spurs – Portland Trail Blazers 116-105

Manu Ginobili: még egyet az örökkévalóságnak. Mindkét csapatnak fontos volt a győzelem, ennek megfelelően nem nagyon engedték el egymás kezét – a hazaiaknál Aldridge vezette a táncot, elöl-hátul remekelt (13/22 mezőnyből, 8 pattanó, 4 szerzett labda), mellé pedig felnőtt a többi veterán. Rudy Gay 16 pontot termelt, Patty Mills 13-ig jutott, és Pau Gasol is igyekezett, bár őt keveset lehetett pályán tartani. Mindez azonban csak egy egál körüli meccsre lett volna elegendő, ha nincs Manu Ginobili, aki egyrészt hibátlanul dobott (7/7 mezőnyből, ebből 3/3 tripla), másrészt a negyedik negyedben gondolt egyet és két perc alatt lerendezte a lényeges kérdéseket. Az argentin legenda két triplájához és nehéz ketteséhez a végén Mills tett hozzá egy faulttal együtt beszórt hárompontost, a Spurs pedig kicsikarta a sikert – most jön egy Kings elleni kötelező, aztán a Pelicans elleni zárás, még nincs biztonságban a San Antonio. 

Melegszik a pite. Hiába termelt becsülettel Damian Lillard (11/22 mezőnyből), a játékszervezést elvette tőle a Spurs, öt gólpasszára hét eladott labda jutott, és ezt a hendikepet végig nyögte a Portland, mivel McCollum sem tudott fellépni, és a padról általában lendületet hozó Napier sem tudott felpörögni. Jobb híján a center Nurkic (12 pont, 12 pattanó, 4 gólpassz, 3 blokk) és a kiscsatár Evan Turner (18 pont, 4 gólpassz) volt kénytelen szőni a támadásokat, ez pedig arra volt elég, hogy egál körüli meccset játsszanak. Náluk ezúttal nem volt olyan kiugró teljesítmény, mint a hazaiaknál, ez pedig nem is eredményezhetett mást, mint vereséget. A Blazers még egy meccsel vezet a Jazz előtt, de legközelebb a csúcsformában lévő Denverhez látogatnak, majd éppen a Jazzt fogadják – utóbbit mindenképp nyerniük kell, különben jó eséllyel elvesztik a harmadik helyüket. 

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 28, Ginobili 17/9, Murray 17.
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 33/18, Turner 18/3, McCollum 17.

A tabella ide kattintva megtekinthető.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus