Öt meccs koraeste, pikáns Lakers-Philly hajnalban

Az "új" Spurs a "régi" ellen, duplán fontos meccs a Staplesben, az OKC és a Miami most a playoffért küzd, LeBronék nehéz kötelezője

Magyar idő szerint este 8-tól láthatjuk a Cavalierst Milwaukee-ban, a Thunder-Heatet és a Hawks-Spurst, fél kilenctől a Clippers-Pelicanst, 9-től pedig a Toronto-New Yorkot. Az OKC és a Miami is a playoffért küzd, az „új” Spurs pedig fogadja mumusát, a „régi” Spurst. A Suns a Rockets után a Dallast is igyekszik elkapni, a Wizards hozná a kötelezőt Gay-ék ellen – de vajon melyik csapat akar jobban veszíteni a Lakers és a 76ers összecsapásán?

Milwaukee Bucks – Cleveland Cavaliers 20:00

Totónyelven szólva országos kettesnek tűnik a meccs, hiszen a Bucks mély gödörben van, sorozatban öt meccset buktak el (utóbbi 15-ből 12-t!), Michael Carter-Williams pedig hiába kezd beleilleszkedni a Milwaukee játékába, mintha néhány kulcsjátékoson a fáradtság jelei mutatkoznának. Jason Kiddnek nehéz dolga lesz felráznia csapatát, ugyanakkor minél hamarabb meg kell tennie, mert a Miami Heat vészesen közelít, ha pedig előz, akkor a Bucks jó eséllyel éppen a Cavs-szel kezdheti a playoffot – már ha egyáltalán bejut, mert a következő napokban a Heat, Pacers, Warriors trió látogat Wisconsinba. A túloldalon kellemesebb az élet, a Cavs a szezon második felére kiválóan összeállt, utóbbi 10 meccsükből nyolcat hoztak, január 15-e óta övék a legjobb mérleg. A kötelező győzelmeket viszont be kell húzniuk, ha meg akarják tartani a célul kitűzött keleti 2. pozíciót – ez ma nem lesz azért annyira könnyű, mert a Cavs idegenben közel sem olyan acélos, mint otthon.

Oklahoma City Thunder – Miami Heat 20:00

A 2012-es bajnoki döntő visszavágója nem lesz nosztalgia-csata, a két gárda alaposan átalakult azóta, és sérülések is tizedelik őket, ráadásul mindketten a playoff-ért hajtanak, és jó formában is vannak (7-3-as mérleg az utolsó 10 meccsen). A Miami várhatja kicsit nyugodtabban az összecsapást, mert Chris Bosh hiányát most már menedzselni tudják, Dwyane Wade évek óta nem látott formában játszik, Dragic és Whiteside is hozza magát, és a kiegészítők is érdemi segítséget nyújtanak. A Thunder sem panaszkodhat az elmúlt hetek teljesítményére, Russell Westbrook vezetésével igyekeznek távol tartani a Suns-Pelicans duót a nyugati 8. helytől, ami nagy nehézségek árán ugyan, de egyelőre sikerül. Ugyanakkor ebbe lassan belerokkan a gárda, Durant után Ibaka, Kanter, legutóbb pedig Nick Collison is kidőlt kisebb-nagyobb sérülések miatt. Ha Westbrooknál megint elgurul a gyógyszer, illetve a kinti dobók (Waiters, Morrow) elkapnak egy jó szériát, akkor nyerhetnek, minden más esetben a Heatnek áll a zászló. 

Atlanta Hawks – San Antonio Spurs 20:00

Mester és tanítványa – röviden így lehet összefoglalni a Spurs atlantai kirándulását. Mike Budenholzer, a Hawks edzője le sem tagadhatná, hogy 17 évig Gregg Popovich keze alatt dolgozott, csapata szerkezete, játéka, filozófiája hajaz a San Antonióra. A Hawks legutóbbi két meccsét elvesztette, de így is simán fogja behúzni Keletet, így elképzelhető, hogy emiatt, illetve a régi barátság okán 1-2 fontosabb csapatember játékát nem fogja erőltetni az Atlanta, bár jó eséllyel Kyle Korver visszatér a gárdába. A Spurs-nél Manu Ginobili sérülése okoz gondot, de ezt tudja menedzselni Popovich, utóbbi két meccsüket megnyerték, és mindössze két meccsnyire vannak a harmadik helyezett Houstontól, van tehát motiváció. A Spurs egyébként régi mumusa a Hawksnak, legutóbbi 16 összecsapásukból 15-öt nyert a regnáló bajnok, Atlantában utoljára 2010-ben kaptak ki. 

Los Angeles Clippers – New Orleans Pelicans 20:30

A Clippers az utóbbi hetek hullámvölgyeit három győzelemmel feledtette, és lőtávolba került számukra a nyugati dobogó. Bár a kiscsatárok között aratott a dögvész, valahogy ezt is sikerült eddig átvészelniük, és most már Blake Griffin is jó formában van – kötelező győzelemre készülnek a Pelicans ellen. A New Orleans nagyon kapar a playoffot jelentő 8. helyért, de egyre jobban leszakadni látszik a Thundertől, és a Phoenix is feljött rá – ebben jelentős szerepe van annak, hogy Anthony Davis idén el van átkozva, legutóbb már edzésen lépett rá szerencsétlenül csapattársa, Asik lábára, és ficamította ki a bokáját. Vele sem lenne könnyű dolga a NOP-nak, így viszont csak abban bízhatnak, hogy Evans-nél és a volt csapata ellen mindig motivált Gordonnál kiszakad a zsák, esetleg Quincy Pondexter alkot valamit kiscsatárként, hiszen Jrue Holiday és Ryan Anderson még mindig nem hadra fogható. 

Toronto Raptors – New York Knicks 21:00

A Raptors éppen kezdett volna kikecmeregni a gödörből (legutóbbi 15 meccsükből 11-et buktak), amikor beütött Kyle Lowry sérülése – tükörsimán ki is kaptak Chicagóban. Lowry kiesésével nagyon gyorsan át kell alakítaniuk a játékukat, különben visszacsúszhatnak a 4. helyre, és egy Wizards/Bulls elleni első kör nem kellemes időtöltés a playoffban. Ebben DeMar DeRozanra számíthatnak, ugyanakkor most már jó lenne például Jonas Valanciunast is használni, nem csak a kezdő hátvédek és a cserehátvédek jó játékában bízni. A Knicks teher nélkül játszhat, ami az elmúlt időszakban pár szép meccsre és 1-2 győzelemre vezetett – a magára találó Andrea Bargnaninak külön motiváció lehet, hogy egykori csapata ellen lép pályára. 

Sacramento Kings – Washington Wizards 23:00

A fővárosiak legutóbbi hét meccsükből hatot megnyertek, közte múlt héten a Kings elleni hazai összecsapást – John Wallék kezdenek megint arra a csapatra emlékeztetni, amelyikkel senki nem szeretne játszani. Az All-Star irányító mellé visszatért Bradley Beal, a két veterán, Paul Pierce és Kris Humphries is újra egészséges, a Wizards pedig immár ostromolhatja a hazai pályát jelentő 3-4. helyet. Ehhez azonban le kell győzniük a Sacramentót, amely mostanában sérülésektől sújtott, Cousins például valószínűleg nem léphet pályára – ugyanakkor a Sacramento legyőzéséhez nem kell bonyolult taktikát kidolgozni, le kell szedni a kinti dobóikat és pontos támadójátékot nyújtani. Erre a jelenlegi Washington több, mint alkalmas. 

Boston Celtics – Detroit Pistons 23:00

A Pistons sikerélménnyel, a Bulls otthoni elverésével melegített a meccsre – különösen a végjátékban voltak ellenállhatatlanok, 54-19-re hozták az utolsó 19 percet. Reggie Jackson extra volt, mint ahogyan Caron Butler is, bár rá nem szabad már építeni, egy jó meccsét sokszor egy rossz követi, különösen, ha back-to-back játszik a csapat. Greg Monroe feladatát szépen megoldotta a Tolliver-Prince veterán páros, pedig a Chicago igencsak el van eresztve minőségi magasokból – jobban, mint a Celtics. A Bostonnak élet-halál minden meccs, ha be akarnak jutni a playoffba (jelenleg a 8. helyen állnak), ugyanakkor a nagy tülekedésben még a Pistonsnak is lehet némi esélye, így nagy csatára van kilátás. Marcus Smart egy Matt Bonneren elhelyezett altáji ütés miatt egymeccses eltiltását tölti, ami nem jött jókor, különösen azért, mert az újonc hátvéd kifejezetten jó formába lendült. 

Orlando Magic – Denver Nuggets 23:00

Bár a Magic továbbra sem védekezéséről közismert, a minap sikerült egy komoly skalpot ejteniük, a Trail Blazerst verték. Elfrid Payton volt az utóbbi napok sikersztorija Orlandóban, az újonc irányító a Dallas, majd a Portland ellen is tripla-duplázott, az utolsó 9 meccsén igen tisztességes számokat hoz (15.2 pont, 6.3 lepattanó és 8.7 gólpassz). Vezetésével támadásban mutat jó dolgokat a Magic, ami a Denver ellen is nyerő lehet – lévén a coloradóiak sem hátrafelé menetben a legerősebbek. Érdekesség, hogy a két csapat aktívan cserélt mostanában (Arron Afflalo volt ezeknek a cseréknek a fő értéke), de jól egyikük sem járt, nem véletlen, hogy idény közben mindkettőnél edzőváltás történt. A Denvernél sincs már különösebb cél, így egy látványos összecsapásra számíthatunk.

Minnesota Timberwolves – Charlotte Hornets 00:00

Az ötmeccses túra eddig rémálom a Charlotte számára, első három mérkőzésüket elvesztették, és kicsúsztak a rájátszó helyekről. Kemba Walker visszatérése eddig nem sikerült, a korábbi kezdő nem találja a helyét a kispadon, de legalább a helyére kerülő Mo Williams magabiztossága is eltűnt. Ideje volna Walkert visszatenni a korábbi helyére a csapatban, ezt előbb-utóbb meg kell húzni Clifford mesternek – talán a Williamst jól ismerő Wolves ellen kevésbé fogja használni a veterán kisembert. A Minny-nek annyira nem lenne egyébként fontos ez a győzelem, mert legutóbb a Knicks ellen nyertek, egy újabb sikerrel viszont veszélybe kerülne második legrosszabb mutatójuk. A hazaiak ráadásul szokás szerint tele vannak sérültekkel (Pekovic, Rubio, Garnett), így nem lenne meglepetés a Hornets triumfálása. 

Phoenix Suns – Dallas Mavericks 02:00

A Phoenix 24 órával korábban gond nélkül lépte át a Houstont idegenben, máris itt a következő feladat: legyőzni a Dallast. A texasiak nincsenek jó formában, vissza is estek a hetedik helyre nyugaton, és bár a playoff-szereplésük egyelőre nincs veszélyben (4-gyel vezetnek az OKC előtt), nyilván nem egy Grizzlies elleni párharcra vágynak a rájátszás első körében. Lassan el kell kezdenie nyerni a Mavsnek, de kétséges, hogy mindezt a gyors játékot játszó Phoenix ellen kezdhetik-e meg. A Suns ebben a szezonban mindkét meccsüket nyerte (igaz, még decemberben), és jelenleg jobb formában is vannak. A Dallasnál Rondo talán mutat életjeleket, de a csapat játékában még mindig sok a bizonytalanság, ez pedig a villámlábú, periméteren agresszív arizonaiak ellen könnyen megbosszulhatja magát. 

Los Angeles Lakers – Philadelphia 76ers 02:30

Kifejezetten érdekes lehet ez az összecsapás, legalábbis olyan szempontból, hogy a két csapat azonos mérleggel áll hátulról a 3-4. helyen, vagyis a jobb draftpozíció miatt egyiküknek sem érdeke nyerni – duplán nem. Ugyanis a Lakers idei elsőkörös draftjoga  a Philadelphiánál van, azonban csak akkor, ha az 5. pozíciónál rosszabb helyen választhat a Lakers – vagyis ha a 76ers kikap, két legyet üthet egy csapásra, hiszen a saját mérlegét sikerül rontania, a Lakers mérlegét pedig javítania. Ugyanez persze fordítva is igaz, vagyis kíváncsian várjuk, ki mit lép ebben a helyzetben. A Lakers otthon azért igyekszik behúzni a nyerhető meccseket a drukkerek miatt, de nagy művészei annak is, hogyan lehet nagyot küzdve kikapni. Talán a Philly-ben jobban bízhatunk, Brett Brownék mintha mostanában nem foglalkoznának a drafttal, hanem igyekeznek győzelmeket gyűjteni – utóbbi két összecsapásukat meg is nyerték. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus