Pelicans-Sixers rangadóval fordul az év utolsó napjára az NBA

Kilenc mérkőzést rendeznek hajnalban a tengerentúlon, a játéknap során rangadót vív egymással a Denver és a Miami, kimászna az egyre mélyülő gödörből a Milwaukee Bucks, de Atlantába látogat például a Lakers is. Mutatjuk a programot.

Orlando Magic – Washington Wizards 01:00

A Wizards a hosszú sikertelenség után úgy tűnik, hogy kilábalt a gödörből, az elmúlt öt meccséből négyszer is győzni tudott, ezeket a sikereket ráadásul nem is akármilyen csapatok ellen jegyezte: megverték kétszer a Phoenixet, a Sacramentót és a Phillyt is, legutóbb ráadásul Bradley Beal nélkül tudtak simán nyerni a Suns ellen, így visszatért a csapat a playin-helyekért folytatott harcba. A Wizards vezérének játéka egyelőre a mai estén is kérdéses, de elméletileg nagyobb esély lehet arra, hogy ott lesz a parketten Beal, mint hogy egy újabb meccset kiüljön. A Magic helyzete ennek éppen szöges ellentéte, a gárda ismét csúszásnak indult, az utóbbi öt találkozójából csak kettőt tudott megnyerni és az elmúlt tíz meccsen bemutatott 7-3-as mérleg csak az ezt megelőző rendkívüli szenzációnak számító 8-1-es mérlegnek köszönhető. Sok babér bizonyára nem fog teremni ma a hazaiaknak, ezt pedig legfőképpen maguknak köszönhetik: az elmúlt mérkőzésükön, a Pistons ellen kialakuló tömegkonfliktus nem maradt megtorlatlanul, hét Magic-játékost is eltiltottak egy vagy több mérkőzésre, így nélkülözniük olyan kulcsjátékosokat, mint például Wendell Carter Jr., Gary Harris, Cole Anthony, Jalen Suggs, vagy Mo Wagner, de rajtuk kívül még több kiegészítő játékos sem lesz bevethető sérülés vagy eltiltás miatt. Minden bizonnyal egy nagyon szűk keretet és soha nem látott felállásokat láthatunk az Orlandótól, így nem elképzelhetetlen akár egy nagyobb arányú vendégsiker is, a Wizardsnak jó esélye van javítani a pocsék, 5-14-es idegenbeli mérlegén.

 

Atlanta Hawks – Los Angeles Lakers 01:30

Az Atlanta a liga talán legkiszámíthatatlanabb csapata, jelenleg 50% alatt, Kelet kilencedik helyén áll, a hanyatló Lakers ellen viszont lehet esélye elérni a kiegyenlített mérleget és zárkózni a playoffot jelentő hatodik hely felé, a csapat célja ugyanis minden bizonnyal ez lenne idén. Az elvárásokat eddig egyértelműen alulteljesítik, az elmúlt öt meccsükből csak kettőt húztak be, most zsinórban két vereség után fogadják a Lakerst. Clint Capelára még most sem számíthatnak, rá pedig nagy szüksége lenne a csapatnak, főleg úgy, hogy a Los Angeles nagyon is sebezhető a festékben Anthony Davis távollétében. A svájci center mellett az elmúlt meccseket De’Andre Hunternek is ki kellett hagynia, ő ma nem biztos hiányzó, de kérdéses a szereplése. A Hawks elmúlt találkozóján Trae Young sem állt Nate McMillan rendelkezésére, ő viszont most készen áll a játékra, az ő szervezőkészsége sokat jelenthet a LAL védekezésének szétcincálásában. A vendégeknél a védekezés állandó probléma AD sérülése óta, LeBron James pedig akármennyire próbálja a hátán vinni a csapatot, egyedül kevésnek bizonyul a csapateredmények eléréséhez. A gárda csak egy meccset nyert meg a legutóbbi hat szerepléséből, és ma sem lesz könnyű dolga, mert a hírek szerint LeBron James már meccsek óta bokafájdalmakkal játszik, és kérdéses a pályára lépése. A Los Angeles-iek kissé reménytelen helyzetét mutatja, hogy Jamesszel sem ők lennének a mérkőzés esélyesei, az elmúlt meccseken a sztár nem kapott értékelhető segítséget maga mellé, a védekezésük minden meccsen gondot okoz, ami ma is probléma lehet, hiába jobbak támadásban idén, mint mai ellenfelük. Ha James játékra jelentkezik és megfelelő támogatást kap az arra hivatott kiegészítőktől, akkor talán lehet a Lakersnek keresnivalója, ellenkező esetben nagy esély van arra, hogy tovább süllyed a csapat Davis nélkül.

 

Toronto Raptors – Phoenix Suns 01:30

A Raptors eddigi szereplése a szezon legnagyobb csalódásai közé tartozik, öt meccsel van a csapat 50% alatt, de még így is csak fél mérkőzés a lemaradása a keleti playin-pozícióktól. Hiába Pascal Siakam kimagasló formája, a csapata mindössze két meccset tudott megnyerni az elmúlt tíz találkozójából, most a Clippers és a Memphis elleni hazai vereségekkel zsinórban két zakóval érkeznek meg erre a meccsre. A Suns szintén nincs élete formájában, az elmúlt öt mérkőzéséből csak egyet tudtak behúzni és már a rájátszás alsó határát jelentő hatodik helyre is visszacsúsztak, ennek oka elsősorban a pocsék idegenbeli mérlegük, 6-11-et hoznak Paulék Phoenixen kívül. Nem lennénk Monty Williams helyében, Devin Booker egy hónapra kidőlt, ez már eleve fejtörést okozhat, de rajta kívül főként remek kinti dobókat, Cameron Johnsont, Cam Payne-t és Landry Shametet is nélkülöznie kell a Suns vezetőedzőjének. Így azért nem meglepő, hogy problémába ütközik az ellenfelek túldobása, és nem biztos, hogy így egyértelmű esélyesek a pocsék formában lévő Raptors ellen, ahol VanVleet és Achiuwa játéka is kérdéses. Kulcsfaktor lesz az utóbbi időben szintén jó formába lendülő Ayton párbaja az előző hét legjobb keleti játékosává választott Siakammal, unatkozni biztosan nem fogunk.

 

Chicago Bulls – Detroit Pistons 02:00

A Chicago az elmúlt időszak hullámvölgyét követően talán magára talált, négy találkozót is meg tudott nyerni az elmúlt öt pályára lépéséből és – köszönhetően a Toronto vesszőfutásának is – újra beférkőzött a keleti top 10-be, legutóbb a szintén gödörbe kerülő, de mégiscsak az élmezőnybe tartozó Milwaukee-t győzte le hosszabbításban, nagy skalpot szereztek tehát, ami mentálisan is előre mozdíthatja a társaságot. A Pistons viszont továbbra is a Wembanyama-verseny egyik résztvevője, bár legutóbb zsinórban hat vereség után a szintén a francia tehetségre pályázó Orlandót sikerült megvernie. A Detroit a Raptorsszal együtt a liga legrosszabb tízmeccses mérlegével rendelkezik, csak két alkalommal tudta győztesen elhagyni a pályát ebben az időszakban, a Magic elleni meccs viszont egy tömegverekedésről maradt inkább emlékezetes, melynek következtében Killian Hayes három-, Hamidou Diallo pedig egymeccses eltiltást kapott a ligától. A Bullsnál Patrcik Williams és Coby White játéka kérdéses, de Alex Caruso és Javonte Green néhány kihagyott mérkőzés után ismét visszatérhet a pályára. Jelenlegi formáját tekintve kötelező előtt áll a hazai csapat, meglepetés lenne, ha az eltiltásokkal is szembenéző, 4-15-ös idegenbeli mérlegű és a második legrosszabb NET-ratingű Detroit borsot törne DeRozanék orra alá.

 

Milwaukee Bucks – Minnesota Timberwolves 02:00

A Bucks az elmúlt szezonjainak talán legrosszabb időszakát futja, bár voltak meccsek, ahol a Holiday-Middleton páros legalább egyike hiányzott, de a semmiből érkező, zsinórban elszenvedett négy vereségre ez sem feltétlenül ad magyarázatot. A Milwaukee ennek köszönhetően már csak a harmadik a Keleti Konferenciában, köszönhetően annak, hogy a Cavs-Nets-Celtics hármas mindegyike ellen vereséget szenvedett, így minden eddiginél szorosabbá vált a keleti élmezőny. Erre tett rá még egy lapáttal a legutóbbi, Bulls elleni vereség, ami már elindított egy kisebb pánikot a hazai szurkolók körében. Khris Middleton ezt a találkozót is biztosan ki fogja hagyni, de nagy eséllyel Jrue Holiday is, az irányító szereplése is csak kétséges. A Wolves csak három meccset tudott megnyerni a legutóbbi tíz alkalomból, most zsinórban négy zakó után utaznak Milwaukeeba, rossz formájuknak köszönhetően már kiszorultak a playint érő helyekről is. Mostani idegenbeli túrájukon még nyeretlenek, Bostonban, Miamiban és New Orleansban is kikaptak Edwardsék, és akármennyire kevésbé is eredményes az elmúlt időszakban a Bucks, alapvetően ma is a vendégek lesznek az esélytelenebbek. Kyle Anderson játéka kérdéses, de KAT-on kívül Taurean Prince és Jordan McLaughlin is a sérültlistán szerepel. Giannis extrája az elmúlt időszakban nem volt elég a Bucksnak az erős ellenfelek ellen a győzelmekhez, ma azonban egy ilyen játékerőt képviselő Minnesota ellen már jobbak az otthonukban egyébként remek, 14-3-as mérleget felmutató hazaiak esélyei.

 

New Orleans Pelicans – Philadelphia 76ers 02:30

Ez a játéknap kiemelt rangadója lesz, a nyugati listavezető fogadja a remek formában lévő Philadelphiát. A Pelicans egy négymeccses győzelmi sorozatban van, legutóbb Zion Williamson 43 pontos karriercsúcsával egyetlen ponttal múlta felül a Timberwolves csapatát, ezzel a formával pedig McCollumék jelzik, hogy az előző hét eredménytelen időszaka csak egy megingás volt, újra a győztes útra tért a csapat. Különösen azért nagy dolog a NOP sikerszériája, mert már hónapok óta Brandon Ingram nélkül szállítják a sikereket, remekül működik a csapatjáték Williamson és McCollum egyéni extrái mellett, Trey Murphy III remekül támogatja a sztárokat és Herb Jones is visszatérhet a csapatba néhány kihagyott mérkőzés után. A Sixers azonban biztosan nem fogja könnyen adni a bőrét, a Philly 8-2-vel zárta az elmúlt tíz meccsét, és bár legutóbbi találkozóján Joel Embiid 48 pontja és James Harden újabb remek mérkőzése után meglepetésre alulmaradt a hamvaiból feltámadó Wizards ellen, de még mindig a liga egyik legjobb formában lévő együttesének mondható Doc Rivers csapata. Különösen fontos tényező lesz a vendégek oldalán, hogy Tyrese Maxey zöld lámpát kapott az orvosoktól a visszatérésre, így november 18-a után ismét pályára léphet a 76ers fiatal sztárja, ami még akkor is faktor lehet, ha egyelőre még csak perclimiten lesz. A támadásban és védekezésben is top 10-ben lévő Pelicans, illetve a második legjobban védekező Philly rangadóján igazi playoff-hangulat várható, nem érdemes kihagyni.

 

Denver Nuggets – Miami Heat 03:00

Ez szintén egy jó mérkőzésnek ígérkezik, a Nuggets holtversenyben vezeti a nyugatot és bár zsinórban öt siker után legutóbb a Kings ellen egy pontgazdag meccsen egypontos vereséget szenvedett, de az elmúlt tíz meccsen mutatott 8-2-es mérleg alapján így is azt mondhatjuk, hogy a liga egyik legjobb formában lévő csapata jelenleg. Nikola Jokics egyértelműen MVP formában kosárlabdázik, ha kell 40 pontokat dobálva, ha kell kiegyensúlyozott tripla-duplákat szerezve segíti győzelemhez a csapatát. Az előző mérkőzéseket kihagyó Murray és Gordon mellett viszont most Bruce Brown játéka is kérdéses, két kezdőjátékosa és egy fontos kiegészítője nélkül azért nem lesz egyszerű dolguk a hazaiaknak, de 12-3-as hazai mérlegük mindenképpen tekintélyt parancsoló. A Miami viszont kezd életjeleket mutatni, Butlerék az elmúlt öt mérkőzésükből hármat is megnyertek, zsinórban két vereség után most két győzelem következett, legutóbb a Lakerst verték meg viszonylag simán. Spoelstra csapata egész szezonban sérülésekkel nézett szembe, ez azonban kezd végre megoldódni, egyre többet látjuk a pályán Jimmy Butlert is, de a hírek szerint Cody Martin is visszatérhet a csapatba. A kiegészülő csapattal akár keresnivalója is lehet a vendégeknek, különösen akkor, ha Murray, Gordon és Brown is kihagyni kényszerül a mérkőzést. Érdekes lehet, hogy mit tud kezdeni a Heat top 10-es védekezése a harmadik legjobbnak bizonyuló denveri támadójátékkal.

 

Golden State Warriors – Portland Trail Blazers 04:00

A Warriors nehéz időket él mostanság, bár zsinórban három győzelemmel 50%-ra és a nyugati tizedik helyre küzdötte fel magát, de továbbra sincsenek könnyű helyzetben: Curry és Wiggins személyében Steve Kerrnek továbbra is két nagyon fontos játékosát kell nélkülöznie, mellettük JaMychal Green és Andre Iguodala is maródi, így továbbra is meg kell birkóznia a nagyobb teherrel a Thompson-Poole duónak, de nagyobb szerepet kap majd a csapatban a fiatalok mellett például Donte DiVincenzo is. A Blazers felemás formában van az elmúlt időszakban, öt meccséből kettőt tudott csak megnyerni a csapat, legutóbb azonban egy hárommeccses vereségsorozatot sikerült megtörnie egy Charlotte elleni győzelemmel. Kulcsembereket nem kell nélkülözniük a vendégeknek, de több kiegészítő is sérültlistán van, például Keon Johnson, Nassir Little és Gary Payton II sem bevethető, kérdés, hogy így a kispad mennyit tud majd hozzátenni Lillardék teljesítményéhez. A Warriors 15-2-es hazai mérlegénél nincs jobb a ligában, de ennyi fontos hiányzóval bravúr lenne a hazai győzelem, ismét rengeteg fog múlni a San Francsisco-i backcourt aktuális formájától.

 

Sacramento Kings – Utah Jazz 04:00

A két csapatot mindössze csak egy meccs választja el egymástól a Nyugati Főcsoport tabelláján, ennek ellenére összességében talán stabilabb játékot mutat a Sacramento, a padlója is magasabban van, mint a vendégeknek. A Kings a legutóbbi öt meccséből csak kettőt nyert meg, ebben az időszakban meglepően kikapott a Hornetstől és a Wizardstól is, bár legutóbb egy back-to-back párosítás második felén a liga egyik legjobb formában lévő csapatát, a Denvert győzte le Malik Monk clutch büntetőjével, hiába parádézott ismét Nikola Jokics. A Jazz még mindig 50% fölött van, de ötből csak kettőt tudott behúzni, legutóbb a gyenge Spurs és a megtizedelt Warriors ellen kaptak ki egymás utáni meccseken Markkanenék. Fontos hiányzója egyik csapatnak sincs, az élete szezonját futó Domas Sabonis egyetlen kihagyott meccsel megúszta ujjsérülését, legutóbb nagyon kellett az ő remek teljesítménye a szerb center ellen és ma is nagy szerep fog rá várni a pályát hozzá hasonlóan széthúzni képes Lauri Markkanen ellen. A mérkőzés mindkét csapatnak fontos lesz, a Kings egy győzelemmel meg tudna lógni az őt üldöző playin-bolytól, a Jazz pedig éppen mai ellenfelét tudná beérni a nyugati rájátszásért folytatott harcban, de a védekezésben a liga leggyengébbjei között szereplő Utahnak nem lesz könnyű dolga a hatodik legjobb támadójátékot hozó Kings ellen.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus