Pelicans-Suns rangadó Nyugaton, a Hawks Chicagóba utazik

Hat mérkőzéssel folytatódik az NBA alapszakasza, mutatjuk, hogy mit érdemes tudni a soron következő találkozókról.

Detroit Pistons – Memphis Grizzlies 01:00

Nagy izgalmakra nem kell számítanunk, mindkét gárda a tankoló csapatok táborát erősíti, ennek fényében pedig már mindkét fél számára biztossá vált, hogy az alapszakasz végével véget ér a szezonjuk – ez azért egyáltalán nem nagy meglepetés. A Pistons ugyan a legutóbbi alkalommal a Washington ellen behúzott egy „kiesési rangadót”, de így is csak két meccsét nyerte meg tízből, továbbra is utolsó Keleten, viszont a Memphis sincs sokkal jobb passzban, a vendégek szintén csak tízből három találkozójukat nyerték meg, az utóbbi hetekben pedig csak San Antonióból sikerült győztesen távozniuk, az elmúlt napokban kikaptak a Denvertől, a Lakerstől és a Magictől is – egyik ellen sem lehetett esélyük. Most valamelyik pocsék széria szépül egy kicsit, de egyik féltől sem kell nagy dolgokat várnunk, alig-alig tudnak legyőzni csapatokat, maximum a többi tankoló gárda ellen alakulhatnak úgy a dolgok, hogy bármelyiküknek is esélye nyíljon egy-egy győzelemre. Cade Cunningham szereplése hivatalosan kérdéses hazai oldalon, a vendégeknél pedig ahogyan eddig is, úgy most is a tartalékcsapat kerül pályára, ezúttal a múltkor már visszatérő Desmond Bane sem lehet ott a pályán. A felek előző meccsét a Macik nyerték, most meglátjuk, hogy merre billen el a mérleg nyelve, mindkét csapat hasonlóan alacsony színvonalat képvisel, abszolút az fog dönteni, hogy melyik csapatban marad annyi tartás, hogy behúzza a mérkőzést.

 

Indiana Pacers – Brooklyn Nets 01:00

A Pacers továbbra is őrzi hatodik helyét a tabellán, de egyelőre még biztonságban nem érezheti magát a csapat, hiszen mögötte a Heatnek és a Sixersnek is van még esélye odaérni a stabil playoffot érő helyekre – így tehát ma kötelező győzelem előtt állnak a hazaiak. Az Indy egyébként az elmúlt napokban nem tudta stabilizálni a formáját, egy győzelmet egy vereség követett, viszont legutóbb a Lakers elleni győzelem megadhatja az újabb löketet a csapatnak, amire szüksége is van, hogy megőrizze a vonal fölötti helyét. A Brooklyn nem képvisel különösebben nagy erőt, ráadásul a vendégek az előző játéknapon is pályán voltak, ahol a papírforma alapján simán alulmaradt a Lakersszel szemben – igaz, hogy ezt megelőzően hárommeccses veretlensége volt Bridgeséknek, de mivel ezek a győzelmek hozzájuk hasonló alsóházi csapatok ellen születtek, így nem érdemes ebbe többet belelátni. A két csapat márciusi csörtéjét a várakozásoknak megfelelően simán hozta az Indiana, alapvetően most is a Pacers esélyei nagyobbak, a hazaiak egy potenciális sikerrel egy újabb lépéssel közelebb tudnának kerülni a hőn áhított rájátszáshoz, egy fáradt és egyébként is gyenge teljesítményt nyújtó Brooklyn ellen csakis a győzelem az elfogadható – különösen úgy, hogy a hírek szerint Joel Embiid valószínűleg játékra jelentkezik abban a Sixersben, amely csak két meccsel van az Indy mögött…

 

Orlando Magic – Portland Trail Blazers 01:00

A Magic a szezon meglepetéscsapataként a keleti ötödik helyet foglalja el, ez egy playint megcélzó csapattól abszolút túlteljesítés, ráadásul még a harmadik helyen lévő Cleveland is csak másfél mérkőzésre van Wagneréktől, csodás menetelés az övék az idei szezonban. Ugyan a Magic formája az elmúlt hetekben kissé visszaesett és a Kings-Warriors-Clippers trió túl nagy falatnak bizonyult a floridaiak számára, de azóta a Grizzlies ellen tudta hozni a kötelezőt a csapat és most a Portland ellen is egy újabb hozható meccs következik számukra. A Blazers teljesen elveszítette még azt kis fókuszát is, ami a szezon korábbi szakaszaiban megvolt (?), a vendégek zsinórban kilenc zakót szedtek össze és a realitás nem azt mutatja, hogy ma el fogják kerülni a zsinórban tizedik vereségüket. A hazaiaknál elméletileg mindenki bevethető, a Portland viszont ahogyan a szezon nagy részében, úgy most is nagyon fiatal és tartalékos kerettel tud kiállni, Grant, Brogdon, Simons, Sharpe és Thybulle játékát is kizárhatjuk – így gyakorlatilag szinte semmibe nem kapaszkodhat a nyugati alsóház csapat, a Magic egészségesebb és messze jobb csapat, óriási csodának kellene történnie, hogy egy ennyire mélyen lévő Blazers meglepetést tudjon okozni a hazai pályán idén 26-12-vel álló Magic otthonában.

 

Charlotte Hornets – Boston Celtics 01:00

A papírforma alapján ez egy tükörsima mérkőzés lehet, a Hornets abszolút a mezőny leggyengébb és legkilátástalanabb helyzetben lévő csapatainak egyike, amely az utolsó tizenhét mérkőzéséből csak hármat (!) tudott megnyerni – február vége óta két alsóházi gárda (Brooklyn és Memphis) mellett néhány napja csak a Clevelandet tudta legyőzni, ez nagy bravúrnak számít, de inkább csak a véletlennek tudható be. A Boston ezzel szemben a másik végletet képviseli, a vendégek hatalmas előnnyel dominálták le az alapszakaszban Keletet, a liga legjobb mérlege az övék és bár a múlt héten egymás után kétszer is kikaptak Atlantában, de formájuk így is töretlen, amelyet egy Pelicans elleni rangadóval igazoltak is legutóbb. Túl sok kérdés nem lehet a mai napon, a Celtics annak ellenére toronymagas favoritja a mérkőzésnek, hogy egyelőre Brown és Porzingis játéka sem biztos – az utóbbi hetekben többször is előfordult, hogy egy-egy kulcsember kiülte a találkozókat a keltáknál, ez sem okozott a csapatnak túl nagy gondot. Valószínűleg a reménytelen helyzetben lévő Charlotte nem próbálja majd meg megnehezíteni a Boston dolgát, egyrészt azért sem, mert játékerőben még teljes kerettel sem közelíthetik meg a vendégeket (pláne nem B csapattal), másrészt azért, mert eszük ágában sincs a győzelmeket gyűjteni – ez egy kiváló alkalom lehet a Celticsnek arra, hogy pihentetni tudják sztárjaikat, ezzel is készülve az előzzük álló rájátszásra.

 

New Orleans Pelicans – Phoenix Suns 02:00

Ez lesz a játéknap kiemelt rangadója, ahol két olyan nyugati csapat játszik egymással, amelyek egymás közvetlen riválisai: a Pelicans a hatodik, a Suns pedig a nyolcadik helyet foglalja el a zsúfolt középmezőnyben, a különbség pedig csupán két mérkőzés a felek között. Nehéz esélyest kikiáltani ezen a derbin, hiszen szinte teljesen azonos formában vannak a csapatok, a Pels és a Suns is tízből hat, ötből pedig három győzelmet tudott szerezni, ráadásul mindkét csapat kikapott a legutóbbi pályára lépése alkalmával: a vendégek Oklahomában szenvedtek vereséget, a hazaiak pedig a Boston ellen maradtak alul. Abszolút kiélezett és nagyon kompetitív rangadóra számítunk, hiszen elvileg mindkét csapat egyenes ágon szeretne bejutni a rájátszásba, viszont tekintve a jelenlegi helyzetet (ami napról napra változik), elképzelhető, hogy csak egyiküknek sikerülhet az alapszakasz végén. A Pelicans ugyan nem teljesít rosszul hazai környezetben, de Brandon Ingramra még mindig nem számíthat, ami egy ilyen, sztárokkal teletűzdelt ellenfél ellen azért nagyon hiányozhat – főleg úgy, hogy a Phoenixben az aktív rotációból elvileg senki sincs sérültlistán. A szinte teljesen azonos szintet képviselő csapatok rangadója mindig kétesélyes, viszont a felek helyzetét tekintve a Suns van inkább győzelmi kényszerben, egy potenciális sikerrel egy közvetlen riválisához képest meg tudná felezni hátrányát, így duplán jó helyzetbe kerülhet az alapszakasz hajrájára, arról nem is beszélve, hogy egy ilyen rangadó megnyerése további löketet adhat a csapatnak egy egyébként nem éppen könnyű sorsolás előtt. Talán a Phoenix van most jobb helyzetben, de egyértelmű esélyest nem tudunk mondani, közel egyenlő erők küzdelme várható.

 

Chicago Bulls – Atlanta Hawks 02:00

Alapvetően ez is egy fontos mérkőzés lenne, hiszen a keleti kilencedik és tizedik helyezett csap össze egymással, a körülmények viszont úgy alakultak, hogy hiába van kis különbség a felek között, a senki földjén álldogálnak: a nyolcadik Sixers négy meccsre van a Bullstól, a tizenegyedik Nets pedig négy és fél mérkőzéssel van lemaradva a Hawkstól – ha csak valami csoda nem történik, akkor a keleti 9-10. helyezettek playin sorsolása valószínűleg már meg is van. Ez egy jó felkészülés lehet mindkét csapat számára, bár azért reálisan egyik féltől sem szabad elvárnunk, hogy a nyolcadik helyen becsúszik a palyoffba, egyikük sem azt a szintet hozza idén. Kettejük közül talán az Atlanta van most egy picit jobb passzban, ez persze köszönhető annak a négymeccses győzelmi sorozatnak, amelyben kétszer is legyőzte a csapat a listavezető Bostont, viszont ez a lendület a legutóbbi alkalommal a Bucks ellen megszakadt. A Bulls élt már meg szebb időket is idén, mondjuk ezt annak ellenére, hogy a gárda a tegnapi játéknapon nagy meglepetésre legyőzte a nyugati éllovas Minnesota csapatát – korábban viszont többek között a Nets és a Wizards is legyőzte DeRozanékat, ami mindenképpen egy szégyenfoltnak tekinthető. Két közel azonos szintet képviselő keleti csapat mérkőzésén nehéz megjósolnunk, hogy mire számíthatunk, a Hawks továbbra is Trae Young és Onyeka Okongwu nélkül kell, hogy pályára lépjen, de Jalen Johnson játéka sem biztos egyelőre – a Bulls kerete hiába egészségesebb, de a formája ezt nem tükrözi, ráadásul a hazaiaknak most fáradtan kell játszaniuk. Ha az Atlanta tud nyerni, akkor esélye lehet arra, hogy a maradék meccsen akár meg is előzze a Bikákat a tabellán, viszont, ha a Chicago javítani tud az előző hetek eredményein, akkor tisztes távolságot tarthat a Hawkstól, ami akár az alapszakasz végéig elég is lehet számára – igazából az egyetlen kérdés közöttük csak az, hogy az első playin-meccsüket ki játszhatja hazai pályán, de valójában akárki is jut onnan tovább, esélytelenként kell szembenéznie a 7-8. helyezettek vesztesével, az ész érvek egyszerűen nem szólnak amellett, hogy bármelyikük is odaérhetne a playoffba.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus