Portlandben is elbukott a Westbrook-show

Westbrook óriási TD-ja sem ért győzelmet Portlandben - negatív rekord Torontóban - nyerőszériában a Lakers - Paulék lenyomták a Memphist

Russell Westbrook újabb bődületes tripla-dupláját is túldobta a Blazers az észak-amerikai profi kosárliga (NBA)  pénteki játéknapján. A Warriors a negatív rekordot felállító Torontón lépett át, nyerni tudott a Spurs és a Bulls, a Clippers saját fegyverével győzte le a Memphist, megint Indianában bukott a Cavs. A Lakers nyerőszériában, a Wizards pedig komoly gödörben van, a Pelicans ismét legyőzte a Miamit - íme a részletek!

(A játéknap legfontosabb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban tekinthetitek meg.)

Indiana Pacers – Cleveland Cavaliers 93-86

Egy jó Love hiányzott a Cavs-nek. Csak közvetlenül a mérkőzés előtt derült ki, hogy James és Irving is kihagyja a back-to-back záró felvonását, ennek ellenére jól kezdte a meccset az első félidőben 13 pontot termelő J.R. Smith révén a vendég együttes. A kiegészítő emberek közül Dellavedova és Shumpert is kitettek magukért, mindketten dupla-duplával zártak, de a vereség mellett a legfájóbb tény az volt a Cleveland számára, hogy az utóbbi időben jó dobóformában játszó Love nem tudott felnőni a feladathoz, 6/19-es mezőny-, és 1/7-es triplamutatóval zárt. A találkozó utolsó öt percében 15 pontos hátrányát négyre faragta a Cavs, de a záró minutumban nem tudta folytatni a vendégcsapat a megkezdett rohamot.

George Hill mindent vitt. Hamar feledtette a nyitó játékrész akadozó játékát a hazai együttes, a második negyedben ugyanis 15 pontot vert ellenfelére a Pacers, melyben Stuckey nagy lendületet hozott a kispadról, 14 pontot szállított az első félidőben. Viszont a mai este egyértelműen George Hillről szólt, aki karrierje első tripla-dupláját (4/15 mezőnyből, 10 lepattanó, 12 gólpassz, 2 eladott labda) jegyezte, komoly tartást kölcsönzött játékával a hazaiaknak. Azt követően, hogy a második negyedben fordított, már nem engedte ki az előnyt a kezéből a Pacers, a végjátékban értékesítették lehetőségeiket Westék.

A Pacers legjobb dobói: Stuckey 19/9, G. Hill 15, Miles 13/6
A Cavaliers legjobb dobói: J.R. Smith 21/12, Love 17/3, Dellavedova 14/6, Shumpert 14

Philadelphia 76ers – Washington Wizards 89-81

Kiérdemelt siker. Öt vesztesen megvívott találkozó után nyert újra a 76ers, mely a szó szoros értelmében megdolgozott a sikerért. Annak ellenére, hogy hazai környezetben nagyon gyengének mondható, 35%-os mezőnymutatót produkált a Philadelphia és 13 büntetőt hibáztak el játékosai (21/34), a védekezéssel kompenzálták a rossz dobóformát. Két pontszegényebb negyed után az utolsó játékrészben beindult támadásban a hazai csapat, s többek között Noel (5/9 mezőnyből, 13 lepattanó, 3-3 gólpassz és blokk) 9 pontja hozta meg a győzelmet a kitartó vendéglátóknak. 

Szürke felhők gyülekeznek. Nem lehet úgy mérkőzést nyerni, ha a csapat legjobbja könnyű ziccereket hibáz el, főleg abban az esetben, ha a csapat alig tud 30%-os dobáshatékonyság fölé kerülni. Ez a csúfság esett meg Wall-lal és a Wizards-szal, az irányító 7/26-tal zárt mezőnyből, bár kompenzálásként kiosztott 11 gólpasszt is. Nagyon nem megy az utóbbi időben a tripla Wallnak, utolsó 23 kísérletéből 20-at elhibázott, ennél is nagyobb baj, hogy Porter és Sessions tudott csak fellépni eredményességben vendég részről. Minden nehézség ellenére győzhetett volna a Washington, de az utolsó negyedben sokkal jobban akarták a győzelmet a 76ers játékosai. Sorozatban hatodik vereségét könyvelte el a Wizards, mely csak kettőt nyert meg utolsó tíz mérkőzéséből. 

A 76ers legjobb dobói: Noel 14, Covington 13/6, Richardson 12/12
A Wizards legjobb dobói: Wall 21, Porter 19/6, Sessions 14/3

Atlanta Hawks – Orlando Magic 95-88

Jó kezdés a győzelem alapja. A hatékony bemelegítés jó dobóformát hozott a hazaiak számára, akik első öt triplakísérletüket értékesítették. Az első negyedben kovácsolt 12 pontos előnyt nagyban Millsapnek köszönhették az Atlanta hívei, a magasember 14 pontot rámolt be a nyitó játékrészben. A folytatásban is ültek a külső dobások, kis túlzással rá lehet fogni a Hawks-ra, hogy a hármasok tartották életben a győzelmi reményeket. A lefújáshoz közeledve aztán mást is elővettek a repertoárból a hazai játékosok, előbb Teague majd Horford szerzett fontos kosarat, így bebiztosították a hazaiak győzelmét.

Tartásból jeles. Amikor az első negyedben 19-0-s rohanást mutatott be az Atlanta, akkor kevesen voksoltak volna arra, hogy még szoros mérkőzés kerekedhet a folytatásban – a kizárólag négy kezdőjátékosa által húzott Magic (a cserék összesen 19 pontot termeltek) azonban a második tizenkét percben 15 pontot vert a hazai csapatra. Sokba került a fordítás, mert félidő után 34 pontot kaptak Oladipóék, s újra távolodott az ellenfél, de Vucsevicsre (10/16 mezőnyből, 15 lepattanó) nem talált ellenszert az Atlanta, a negyedik negyedben egészen három pontig tudta megközelíteni ellenfelét az Orlando. Az egyenlítés azonban már nem jött össze, mert a hazaiakkal ellentétben az Orlando játékosai hibáztak a kritikus helyzetekben. 

A Hawks legjobb dobói: Millsap 20/12, Teague 17/3, Horford 17
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 21, Oladipo 19/6, Harris 15/6

Boston Celtics – Charlotte Hornets 106-98

Crowder volt a nyerőember. Az energikus kiscsatár egyrészt beszórt 14 pontot a kispadról beszállva, közte két nagyon fontos triplával, de az igazi fegyvertény a védekezése volt: ő fogta Al Jeffersont, a center pedig csupán 14 egységig jutott. Crowder mellett a szintén a padról beszálló Thomas (28 pont, 7 gólpassz) és Jerebko (16 pont, 10 pattanó) villogott, a második sor vezérletével pedig 16 pontos hátrányt dolgoztak le a második félidőben és megfordították a mérkőzést.

A végére kifulladt a Charlotte. Egészen parádés védekezést mutattak be a vendégek nagyjából a harmadik negyed elejéig, onnantól azonban fokozatosan kerekedett felül a Boston és fogyott el a lendület elöl-hátul a Hornetsből. Az utolsó negyedet már 37-23-ra tudta megnyerni a Celtics és hiába Mo Williams 31 pontja (9/23 mezőnyből, 6/13 tripla), nem volt meg a tűzerő ahhoz, hogy felvegyék a versenyt Smartékkal – ráadásul a villámgyors kinti emberekkel már védekezésben sem tudták tartani a lépést.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 28/6, Bradley 19/9, Jerebko 16/9
A Hornets legjobb dobói: Mo Williams 31/18, Jefferson 14, Henderson 14/6

Detroit Pistons – New York Knicks 115-121 – kétszeri h. u.

Elrontotta a Detroit. A hazai gárda a második negyedben már 18 ponttal is vezetett, igaz ebből félidőre 12 maradt csak – úgy tűnt, teljesen sima mérkőzést látunk. A fordulás után azonban fokozatosan éledt fel a Knicks, Bargnaniék megérezték a lehetőséget és felzárkóztak – az utolsó percben ledolgozták ötpontos hátrányukat és Galloway triplája után jöhetett a hosszabbítás. Itt is megnyerhette volt a Pistons, de Monroe elrontotta a döntő büntetőt és ismét egyenlített a Knicks, a második hosszabbításban pedig Larkin 2+1-es játékával meglepetésre behúzta a találkozót a New York – fájó vereség ez a playoffért harcoló Detroit számára.

Reggie Jacksont nem ezért hozták, Bargnanit igen. A Thundertől csere útján megszerzett irányító katasztrofális napot fogott ki, a szellős Knicks-periméter ellen sem tudott érvényesülni, viszont folyamatosan dobált – ennek 5/24-es mezőnymutató lett a vége, ami nagyban hozzájárult csapata vereségéhez. A Knicks olasz magasembere viszont igazolta, hogy miért bízik benne Derek Fisher, 25 ponttal, 12 pattanóval és 4 gólpasszal húzta a New Yorkot.

A Pistons legjobb dobói: Monroe 28, Drummond 21, Caldwell-Pope 19/9
A Knicks legjobb dobói: Bargnani 25/3, Hadraway Jr. 18/6, Amundson 17

Toronto Raptors – Golden State Warriors 89-113

A hazai pálya sem hozta meg a dobásokat. Két botrányos meccs után az otthon melege sem javított a Toronto dobóformáján, sőt: az első negyedben 1/19-et (!) szenvedtek össze, ez pedig természetesen negatív franchise-rekord. A mérkőzés nagyjából itt el is dőlt, a harmadik negyedben 67-33, a negyedik negyed kezdetén pedig 98-57 állt az eredményjelzőn – az utolsó etapban jelentősen kozmetikázott ezen a hazai csapat, de így is iszonyatos pofont kaptak a ligaelsőtől. A Raptors frusztrációja jól lemérhető Hansbrough-n, aki nekiment Ezelinek – bár nem találta el a centert, a kisebb balhé végén mindkettejüket kiállították.

Nagyon könnyedén jött. A Cavs elleni fájó vereséget követően mindenképpen javítani akart a Warriors, de ma nem kellett megizzadniuk. Egyedül Klay Thompson próbált villogni, hiszen Torontóban a legrosszabb a pontátlaga karrierje során, be is szórt ma 25-öt. Természetesen fél óránál többet nem is játszottak a vendégek ászai, hiszen még nincs vége a hatmeccses idegenbeli túrának – Casey viszont csak Lowry-t jegelte, a többieket visszaküldte a negyedik negyedben.

A Raptors legjobb dobói: Ross 18/9, DeRozan 14, L. Williams 12/3
A Warriors legjobb dobói: Thompson 25/15, Curry 22/9, Green 17/9

Chicago Bulls – Minnesota Timberwolves 96-89

Az utolsó öt percben döntötte el a Bulls. Rose sérülés, Gasol betegség miatt nem léphetett pályára, Taj Gibson bokája pedig mérkőzés közben sérült meg – elég foghíjasan zárta a találkozót a Chicago. Négy és fél perccel a vége előtt még egy ponttal a Wolves vezetett, de egy 7-0-s futással megfordították a meccset Butlerék, a Minny pedig nem tudott válaszolni – a festékbe képtelenek voltak eljutni, a tempóik pedig ekkor már nem ültek.

Uralkodott a festékben a Chicago. Domináns magasember nélkül is hatalmas fölényben voltak ezen a területen a hazaiak, Noah kis híján tripla-duplázott, de (elsősorban a 28 pontos, 12 pattanós Butler vezérletével) folyamatosan a festékből szerezték a pontjaikat – óriási különbséggel, 48-16-ra nyertek innen. Emellé Dunleavy öt triplája megfelelő támogatást nyújtott a periméterről, miközben a Wolves csak 2/14 hármast tudott elsüllyeszteni, a végjátékban pedig nem akadt senki, aki a „megsüllyedt” vendégcsapatot kicsit a vállára vette volna.

A Bulls legjobb dobói: Butler 28, Dunleavy 21/15, Snell 12/6
A Timberwolves legjobb dobói: Martin 18, Rubio 15/3, Wiggins 14

Houston Rockets – Brooklyn Nets 102-98

Nagyot hajrázott a Houston. A negyedik negyedben szinte végig a Brooklyn vezetett, bő egy perccel a vége előtt is ők jártak még előrébb három ponttal, de jött egy Beverley-tripla, majd Harden büntetője és végül egy duplája – a záró pillanatokban nem tudott már kosarat szerezni a Nets. Harden kisebb bokasérüléssel játszott és gyengén is dobott, de a legfontosabb pillanatban betalált, ugyanakkor a hazaiak húzóembere a 26 egységet berámoló Terrence Jones volt, aki óriási munkát végzett a palánkok alatt.

Nem bírta ki a Brooklyn. Teljesen jól használta ki ellenfele gyengeségeit a vendégcsapat, az alacsony szerkezet működött, mind az öt kezdőjátékos tíz pont fölé jutott – főleg a legjobb egy-egyek lehetőségét keresték. A hajrában azonban hiányzott egy-két jó védekezés és egy vezér, aki a csapat élére áll, nem ültek a dobások és sem Johnson, sem Williams, sem Jack nem volt megbízható, így lehajrázta őket a Houston.

A Rockets legjobb dobói: Jones 26, Ariza 20/15, Harden 15
A Nets legjobb dobói: Plumlee 15, Williams 15, Brown 14/6

Memphis Grizzlies – Los Angeles Clippers 79-97

A Clippers elszívta a levegőt a Memphis elől. Általában Marc Gasolékra igaz, hogy teljesen megfojtják az ellenfelek játékát, ma azonban DeAndre Jordan (15 pont, 22 pattanó) vezérletével hasonló stílusban volt eredményes Doc Rivers csapata is. A második félidőben teljesen lelépték a hazaiakat, 56-38-ra nyerték a fordulás utáni időszakot Paulék, a Memphisnél egyedül Randolph hozta magát – a periméteren teljesen becsődölt a Grizzlies.

Működik a rendszer. Blake Griffin nélkül is kerek egésznek tűnik ez a Los Angeles, ma Chris Paul és DeAndre Jordan dupla-duplázott, a Crawford-Redick duó pedig 37 pontot rámolt be – hozták a pattanózást, több büntetőt harcoltak ki és ami igazán ritka náluk, jól is védekeztek. Ezzel szemben a Grizzliest a Sacramento elleni vereség után ismét túlizmozták, saját stílusában verték meg, így bár még mindig magabiztosan őrzik nyugati második helyüket Gasolék, valamit újítaniuk kell.

A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 20, Lee 12/9, Gasol 11
A Clippers legjobb dobói: Paul 19/3, Crawford 19/6, Redick 18/6

New Orleans Pelicans – Miami Heat 104-102

Elrontotta a Miami. A Dragic-Deng-Whiteside trió vezérletével nagyon masszívnak tűnt a Heat a teljes találkozó során, de az utolsó percben Eric Gordon kétszer is tökéletesen találta meg Ajincát a palánk alatt, ezekkel a kosarakkal pedig fordítottak a hazaiak. Bár Whiteside előtt megvolt az esély, Asik betakarta, majd a dobásával szenvedő Wade az egyenlítő kettes helyett egy kiszorított hármast választott, így alig hatvan másodperc alatt több hibát is elkövetve kapott ki Erik Spoelstra csapata.

Most Ajinca volt a soros. Három alapembere hiányában is hozza a meccseket a Pelicans, ugyanis mindig elő tud lépni valaki a második sorból és extra teljesítményt rak le az asztalra – most a cserecenter 24 pontos karriercsúcsa (9/10 mezőnyből) tolta meg a hazaiak szekerét. Ma ráadásul a kezdőcsapat is hozzátette a magáét, végül 50% felett dobott mezőnyből a New Orleans, a Gordon-Evans páros 39 pontot és 19 gólpasszt jegyzett, a hajrában pedig ők bizonyultak nyugodtabbnak.

A Pelicans legjobb dobói: Ajinca 24, Gordon 20/12, Evans 19/3
A Heat legjobb dobói: Deng 22/3, Dragic 20, Whiteside 16, Walker 16/12

Denver Nuggets – Utah Jazz 82-104

Semmi ritmusa nem volt a Denvernek. A Nuggets sorozatban kilencedik hazai, utóbbi 20 meccséből pedig a 18. vereségét szedte össze – nagyon simán. Hiába tért vissza ujjsérülésből Kenneth Faried (12 pont, 8 pattanó), így is csak három palánk alatti emberük maradt, elsősorban kinti dobásokkal próbálkoztak, kevés sikerrel (8/32). Félidőben már 16 volt közte, a 3. negyed végén 27 pont – az előző összecsapáshoz hasonlóan megint csak Willy Barton jó játéka hozott némi felüdülést. 

Elöl-hátul kegyetlen volt a Jazz. A vendégek alaposan felpaprikázva érkeztek, miután egy nyert meccset dobtak el a Lakers ellen. Ma nem követték el ezt a hibát, végig óriási koncentrációval játszottak mindkét térfélen. 57 százalék felett dobtak mezőnyből, majdnem 43-mal a triplavonal mögül, és nem kevesebb, mint 15 blokkot osztottak ki. Derrick Favors dupla-duplával (21 pont, 10 pattanó), Hayward 15 ponttal jelentkezett, a center Rudy Gobert pedig hibátlan dobásokkal jutott el 10 pontig - 8 pattanó és 6 blokk mellett. A cserehátvédek extrát játszottak, Burke 19, Hood 14 egységig jutott. 

A Nuggets legjobb dobói: Barton 22/3, Gallinari 13/6, Faried 12.
A Jazz legjobb dobói: Favors 21, Burke 19/9, Hayward 15/3.

Sacramento Kings – San Antonio Spurs 96-107

Vesszőfutás befejezve? Sorozatban négyet bukott a Spurs, de a Kings elleni vereség már tényleg meglepő lett volna – mivel Darren Collison mellett DeMarcus Cousins sem léphetett pályára sérülés miatt. A bajnok így sem csillogott, egészen az utolsó negyedig nyílt volt a meccs, ekkor azonban a veteránok, élükön Ginobilivel (16 pont, 60 százalék mezőnyből) és a mostanában rettenetesen rossz formában lévő Parkerrel (19 pont, 4 gólpassz), megrázták magukat, és behúzták a győzelmet. Messze volt a meggyőzőtől a San Antonio, de talán ez a siker átlendíti őket a holtponton. 

Maximális dicséret a Kingsnek. Nem zuhant össze a hazai csapat, végig igyekeztek partiban lenni – különösen az ifjú hátvédpár, McLemore (21 pont, 12 kiharcolt büntető) és McCallum (20 pont, 10/17 mezőnyből) dicsérhető. Jason Thompson nagyot melózott Cousins helyén (12 pont, 11 pattanó), Andre Miller is behintett 10 pontot – összességében nem lehet szégyenkezni valójuk.

A Kings legjobb dobói: McLemore 21/3, McCallum 20, Gay 16.
A Spurs legjobb dobói: Parker 19, Leonard 17/3, Ginobili 16/6.

Los Angeles Lakers – Milwaukee Bucks 101-93

Nem fejezte be a munkát a Bucks. Gyenge kezdés után a két középső negyedben 13 pontot vert ellenfelére a Milwaukee, ekkor mindössze 65 ponton állt a Lakers. Úgy tűnt, hogy Carter-Williams, Antetokounmpo, Bayless és Middleton rossz dobóformáját képes ellensúlyozni a csapatvédekezés – az utolsó negyedben viszont elveszett a varázs, a Lakers 36 pontot tett fel a táblára, és simán győzött. Most nagyon érződött a Brandon Knight és Michael Carter-Williams játéka közötti különbség – a már Phoenixben pattogtató Knight ilyen szituációkban rendszeresen megtolta a támadójátékot, MCW azonban nem a nagy dobásairól ismert. Hiába a török Iljasova dupla-duplája, ma nem akadt még egy jól és sokat dobó játékosa a Bucksnak. 

Wayne Ellington volt a hős. A három negyedig nagyon rosszul játszó Lakers a negyedikben előbb két csere, Jeremy Lin és Jordan Hill révén zárkózott (ketten együtt 15 pontot szereztek az utolsó 12 percben), majd beindult a kezdő dobóhátvéd is. Ellington 0 ponttal futott neki a záró játékrésznek, ahol előbb bedobott egy triplát, majd zsinórban 11 pontot hintett az utolsó hat percben, eldöntve a győztes kilétét. A Lakers december közepe óta először nyert három meccset zsinórban, de még így hátulról negyedik a tabellán. 

A Lakers legjobb dobói: Clarkson 16/6, Ellington 14/6, Lin 14/3, Hill 14.
A Bucks legjobb dobói: Iljasova 17/3, Antetokounmpo 13, Bayless 12/3.

Portland Trail Blazers – Oklahoma City Thunder 115-112

Russell Westbrook újabb bravúrja sem volt elég. A bokasérüléssel játszó hátvéd sorozatban 3. meccsén hozott össze tripla-duplát (40 pont, 13 pattanó, 11 gólpassz), ráadásul az előző mérkőzéssel ellentétben sokkal pontosabban célzott (14/32 mezőnyből, 14 kiharcolt büntető). Kevin Durant és Steven Adams mellett a nemrég igazolt Enes Kanter sem játszhatott – hiába hozott extrát az újonc McGary (20 pont és 9 pattanó), és rontott mindössze egy büntetőt Morrow (13 pont), a végén kiütközött a fáradtság. 113-110-es állásnál Westbrookot faultolták tripladobás közben, de a háromból kihagyott egy büntetőt, majd az utolsó támadásnál a keret legrutinosabb tagja, Nick Collison adta el a labdát. 

Majdnem mint a régi szép időkben. Ebben a szezonban Aldridge (29 pont, 16 pattanó, 5 gólpassz) és Lillard (29 pont, 5 gólpassz) sem olyan kiegyensúlyozott, mint az előzőben, ma viszont tavalyi önmagukra emlékeztettek. A különbség abból adódik, hogy most a többi kezdőjátékos gyenge dobóformáját is elbírta a Trail Blazers, a nemrég megszerzett Arron Afflalo a kispadról ismét nagyot alakítva (18 pont, 5/6 mezőnyből, 8 kiharcolt büntető) segített. A negyedik negyednek még 11 pontos hátrányban futott neki a Portland, de ott már csak ők voltak a pályán, és behúzták az igazi playoff-hangulatban zajló, négy technikaival fűszerezett csatát. 

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 29/6, Aldridge 29, Afflalo 18/6.
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 40, McGary 20, Ibaka 14.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus